Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo sam shvatio da imam Presta ventil na gumama 😕
Presta je dobra stvar a ne losa.

Presta je ventil pravljen za visoke pritiske
Auto ventil je za niske pritiske

nema `leba od duvanja presta ventila elektricnim kompresorima oni duvaju najcesce do max 4-5 bara sto je cesto nedovoljno za gume sa presta ventilom.
To je ono sto dobra rucna pumpa savlada bez ikakvih problema sa sve merenjem pritiska, a visok pritisak se brze gubi nego nizi pritisak pa ti ta pumpa mnogo cesce i treba inace ces stalno morati da se snalazis

najbolje resenje je nabaviti dobru veliku metalnu rucnu pumpu ( lezyne, topeak,...) i izbeci buducu patnju sa adapterima i kompresorima.

Adapter moze da radi posao nekome ko duva MTB gumu na 2-3 bara, sve preko toga je mucenje.

i na kraju, mislim da smo vecina nas sa prestom nekako probali da ne kupimo tu jbnu skupu pumpu... a 21. vek😁

Poslednja izmena:
Dunlop ventil može do 6 bara da istrpi. Nije toliko do pristiska koliko do manjih dimenzija, ušteda, manje pušta bla bla ...
Dosadašnje iskustvo je da su mi danlop super, manje mi puštaju do preste. Više bajseva, iskustvo jako dugo godina

Realnu predost imaju samo kod drumaša/trkača, i to samo zbog kompaktijih dimenzija tj uski su. Ok, kod nekih i zbog pristiska

I moj adapter deluje da je isti kao kod r!sc-a 🙂

@bakara moje gume su 33-622, pritisak up to 4.8.
Naduvao sam ih malim kompresorom iz kola na 4.2 bez problema.
A imam i poveći kompresor za 8 bara.

Juče sam u Planet Bike bio peške, bez dovoljno džepova, pa sam kupio samo adapter, ali svakako ću uzeti i neku malu pumpu sa manometrom.

Jutros sam napravio 50km po Sremu, 4.2 bara mi je delovalo sasvim OK.

Koja provokacija jutros:
Provokacija.png

Jedino što je na ovom računaru rađeno u vezi sa biciklizmom, sinoć je otvoren Connect i pregledane aktivnosti.
Verovatno je neka aplikacija sinkovana sa telefonom na kome sam pretraživao nešto ili čitao neke vesti.

danas je World Bicycle Day 🙂

Prilozi

• Screenshot_20240603_074420_com.garmin.android.apps.connectmobile.png
    Screenshot_20240603_074420_com.garmin.android.apps.connectmobile.png
    294.5 KB · Pregleda: 85
Imam na MTB bajsu neke Impac Smartpac gume (29x2.25) dosta dobra šara,kramponi itd i imao sam zadnjih par nedelja prave ofroad vožnje po šumama i brdima (oko 40 km prešao)....uglavnom se vozilo po onim zemljanim seoskim putevima.....ali jedno jutro kad sam ustao odem po bajs i vidim zadnja guma ispustila skroz...bio sam u blizini nekog vulkanizera on je zakrpio (kaže bila jako mala rupica na unutrašnjoj gumi) i taj dan opet u vožnju,medjutim sutra ujutru vidim ispustiola skroz prednja guma 🤔.....i to je bio kraj vožnje bajsom...

Pa razmišljam da zamenim te gume sa nekim koje imaju zaštitu protiv bušenja.....da li su i dalje za tu namenu najbolje schwalbe marathon plus?......vidim da ima samo 29x2.10 tj malo uže od ovih koje sada imam....skupe su ko otrov oko 5000 din po komadu,da li su zaista toliko dobre koliko skupe?

pa… kvalitetna guma kosta.
ja na mtb koristim continental cross king pt, made in germany, 29x2.2”
kostaju vise od 5000 ali za 4000km sam probusio jednom zadnju na neki ogromni trn 3cm dug

danas je World Bicycle Day 🙂

Učinilo me sa da sam video da je bilo juče 🙂
Ok, onda ima smisla. Sad još da skontamo zašto mi je danas na drugom računaru, na istom mestu, harmonika 🤔

a 5. jun je dan trcanja
U sredu svakako imam trening, tako da cu taj da overim, ali sad me ložiš da idem da vozim i ako nisam planirao 😄

Biće nekih lokalnih pljuskova posle. Trčanje po kiši mi je acceptable, čak nekada bude i super zabavno. Ali vožnja bicikla po kiši mi je baš no-go.

Ako ne bude kiše, ja idem večeras po mraku da overim koji krug 🙂

Prošle godine, vozio sam rute kasno popodne i uvek dolazio pre mraka ili me mrak malo uhvatio.

Ove godine, pošto vozim duže ture, krenem oko 8 ili 9 h ujutru, vreme još nije strašno toplo.

E sad, kada dodju one vrućine, verovatno ću krenuti da vozim oko 4 ujutru i da izbegnem one strašne vrućine preko dana.

Kako vi trenirate tokom leta koji vozite preko 100 km?

leti najbolje krenuti u 6 ujutro, pa kolika god da je ruta

Vidim ovde ima bas iskusnih bajkera. Lepo sam se nacitao. 🙂

Molio bih neku preporuku za gume.

Imam KTM Life Way vec dosta godina. Na njemu su Schwalbe Tyrago 37-622 (700x35C), zadnja je postala skoro slik i valjalo bi je zameniti.

Vozim uglavnom po Novom Beogradu, Zemunu i urbanijim delovima ali volim nekad da skrenem malo na zemljanu podlogu i slicno. Nista ekstremno. Nisam prelazio vise od 50km u cugu. Gledao sam ove Schwalbe Marathon, ali mi njihova sara deluje malo jace. Moze kvalitetnija opcija, kontam to su Schwalbe i Continental. Javite ako treba jos neki info.

Hvala. 🙂

Prilozi

• IMG_20190221_164501.jpg
    IMG_20190221_164501.jpg
    313.3 KB · Pregleda: 57
  • IMG_20190221_164446.jpg
    IMG_20190221_164446.jpg
    213.8 KB · Pregleda: 67
Ako vozaš uglavnom po asfaltu, možda je OK predložiti Schwalbe Spicer Plus ( Stevens Strada 600 Gen2 ima te gume https://www.stevensbikes.de/en/de/urban-x-cross/urban/strada-600/ ). Drugar ih ima na dva bajsa i kaže da je odlična guma.
Za povremeni beg sa asfalta možda je ova dobra - Continental Double Fighter III https://planetbike.rs/biciklizam/de...inental-double-fighter-iii-black-black-2.html . Na sličnom bajsu imam Schwalbe Citizen, ali je jedna krenula po rubovima da pokazuje niti, pa verovatno budem pazario ove Conti, obzirom da vozim šarolikim stazama.

Hvala na odgovoru! Ove Schawlbe su mi previše slik, nekako više poverenja imam kad je šara malko ozbiljnija. Ove konti već deluju super.

Pošto jutros nisam mogao, došao iz grada kasno a rano se i probudio, onako umoran, krenuo na uspone u 15:30 i to mi je jako teško palo.

U petak sam gledao rutu što idem, usponi su od normalnih 3 odsto do čak 18!

Umor me definitivno danas usporio, 18 odsto mi ne smeta kada stignem koliko toliko svež na taj deo.

Koliko je dugačka ta 18% uzbrdica?

Malopre uzmem da podesim sutrašnju rutu na Edge 840 i udjem u safety & tracking pošto je potrebno da podelim svoju lokaciju sa jednom osobom. Nakon izlaska iz tog menija, Edge svako malo bipne i na ekranu se pojavi Pausa/Play plava strelica.

Uspeo sam da je se rešim tek nakon restarta uređaja.

Online vidim da se veći broj ljudi žali na to i da se dešava ako se kreću, a nisu pokrenuli aktivnost. Ja se nisam kretao.

Da li znamo zašto se tačno pojavljuje i kako ga se isključiti, bez resetovanja?

Koliko je dugačka ta 18% uzbrdica?

Ona je uključena u deo od 5km gde uspon kreće od 8 odsto pa ide na gore sve do 18 odsto.

Da ti kažem ne znam tačno ali je negde na 3/4 tog dela. Tu je dobar asfalt ali opet, oseti se da se baš vuče.

Opet, to nije ništa od jedne ubrdice koja je nekih, 500 metra, ideš ravno i nailaziš na to brdo, jako loš asfalt i gusta šuma, tu sam osetio da srce htelo da iskoči. Tu je isto 18 odsto i kreće momentalno od odmah kako kreneš, možda na početku 12 odsto ali ubrzo kreće 18 odsto.

No, na svakog uspona ili je ravno ili nizbrdica, volim da se okrenem kada završavam sa usponom, to mi draž.

Držim se ja ravnice, bar još neko vreme 🙂

Danas sam prvi put vozio u grupi i prvi put 100km 😊
Od nas 9, ja, pa prvi sledeći 14 godina mlađi od mene, ali lepo me sačuvaše klinci 😄

Screenshot_20240609-221949_Connect.jpg

Sa 2.1 Kenda kramponkama, rekord ove sezone.

a9wHiPL.jpeg

Neka žestoka nizbrdica, a 🙂

Kolko laže spido? Ako si ga uopšte upoređivao sa gps-om?

Držim se ja ravnice, bar još neko vreme 🙂

Danas sam prvi put vozio u grupi i prvi put 100km 😊
Od nas 9, ja, pa prvi sledeći 14 godina mlađi od mene, ali lepo me sačuvaše klinci 😄

Pogledajte prilog 445735

Ja ću opet da kukam, ja vozim sam ali znam da bi mi bilo lakše da su uz mene još dva do tri vozača ali eto, nema ih.

Samo vozi u grupi i bez brige.

Neka žestoka nizbrdica, a 🙂

Kolko laže spido? Ako si ga uopšte upoređivao sa gps-om?
Retko koristim GPS za merenje, mada jesam ranije poredio, kao i sa automobilom i motorom koji su vozili pored mene, tačan je ovaj BL8.

Ozbiljan spust kroz šumu, za svega 250m spusta se razvija ova brzina. Start je zeleno polje, na plavom polju sam razvio skoro 75km/h, i onda sam odlučio da kočim, jer vikendom ima automobila a i poljoprivrednih vozila na ovom putu. I bio sam u pravu, na crvenom polju je iz šume izašao traktor sa nekom mašinom, da sam jurio dalje, da postignem 80km/h, pitanje je da li bih uspeo da zakočim na vreme.

Naravno, nego sam preko 30 godina na 2 točka, odlično poznajem brda i staze, pa sam prilično siguran gde i koliko brzo mogu da vozim. A i sam teren je takav da u 95% vožnji bar na jednom spustu razvijem 50-70km/h, čak i po makadamu (do 50km/h).

I ja sam primetio da su senzor/ciklomaster precizniji od GPS-a.

Mhm, skoro da bih se nasmejao na vaše izjave ... nhf momci 🙂

Stvarno mislite da je precizniji ciklo od gps-a. Senzor namešten 100% u milimetar na pravoj poziciji točku, na gumi koja je naduvana na apsolutno definisanu vrednost sa šarom koaj je tačno određene debljine, pri određenoj temperaturi i pritisku vazduha ... u odnosu na elektromagnetne talase. Određena korekcija je svakako ugrađena u oba sistema.
GPS po defoltu omašuje za poziciju par metara, jer zavisi od kvaliteta prijemnika, Btw, postoje uređaji/prijemnici koji su tačni u nekoliko desetina cm ... ali kod izračunavanja brzine, tu je greška marginalna.

Da, precizniji i konzistentniji pri merenju, u odnosu na telefonske GPS. Poredio sam više puta (automobil, motor), kao i sa podacima iz Sports Trackera. Doduše, tada sam imao i starije telefone, sa lošijim čipsetovima, tako da je i do toga.

Nazad
Vrh Dno