Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Prilozi

• IMG_20240520_002556.jpg
    IMG_20240520_002556.jpg
    87.8 KB · Pregleda: 156
Danas napravio jedan krug... Nakon 14km krenu dobra kiša, no sreća bila na oblak i sreća da je bilo improvizovane nadstrešnice za čekanje busa. Vetar nemilice lupao, nekako teška ruta (iako kratka) ispade na kraju. Vozio Strada 600 sa Tiagra 2x10 pogonom i na nekim usponima morao da silazim, nije imalo šanse da se izvozi. Sa SLX 3x9 koji je na drugom bajsu, mislim da bih u prvoj izbacio bez problema.

Sledeće nedelje planiram rutu Ćuprija - Sokobanja - Rtanj - Paraćin - Ćuprija. Nadam se da bude nešto od toga i da opalim to u jednom danu.

Screenshot_20240521-161611_Trebuchet.png

Drugar koji voli da ide do Sokobanje bajsom obično svrati u Vrmdžu :)

Malac dobio novi bajs (Decathlon ST500 26“)
IMG_3824.jpeg

Ja vec dve nedelje pauziram. Sutra krećem nazad sa brdskim etepama..

Razlog pauziranja je taj što me tetiva na gornjem delu stopala bolela i ujedno se bol podigao i do cevanice tako da je svaki obrtaj na oko 30 km od kuće bio baš ono, užas.

Pretpostavljam da sam tu tetivu malo iritirao okretanjem pete ka spolja kada skidam cipelke sa spd pedala.

Jedini mi to logično.

Cepas ti koliko primecujem velike kilometraze dosta i po brdskim terenima. Mozda mozes da pitas nekog doktora da li je rizicno

Danas prelepa, ali teška ruta. Vetar uništavao, posebno zadnjih 5km do Resavske pećine - konstantan uspon i čeoni vetar. Prva/druga brzina, štaš drugo. Voda na izvoru prelepa, dođe ti da se baciš u nju. Slatka brate...

Screenshot_20240525-172614_Trebuchet.png

Screenshot_20240525-173156_Trebuchet.png

SGCAM_20240525_125058279.jpg

SGCAM_20240525_140750274.jpg

SGCAM_20240525_142323283.jpg

Još nešto slika: https://dodaj.rs/album/a5bC / manja reza

Tu je i Zeopoxa file.

Prilozi

• 2024-05-25-10-43-00_Zeopoxa_Cycling_052408.zip
    45.1 KB · Pregleda: 0
menjao lanac i novi bio kraci za jedan link i uzmem od starog i odem da testiram na vezirac... 💩

Prilozi

• IMG_20240525_183112.jpg
    IMG_20240525_183112.jpg
    607.6 KB · Pregleda: 97
Kako se kuka menjaca polomila?

taj 1 link sto sam dodao sa starog lanca, iskrivio se njegov pin pod opterećenjem (vezirac je bas oštar uspon) i lanac odvalio menjac :)

Iskusni biciklisti, šta radite kada se ovako nešto desi daleko od kuće?
Zoveš nekoga da dodje po tebe? Guraš, pa koliko traje da traje?

Interesantno mi je, pre svega, da čujem kako je prošlo u nekoj realnoj situaciji. Lično ili iskustvo poznanika.

jao bre, pa samo quick link moze da se prebaci, na svim ostalim, kada se jednom izbaci pin, on se baca. Mora da se kupi novi pin.
Bas mi je zao sto se desilo. Elektro asistencija sigurno nije pomogla slucaju jer povecava opterecenje na lanac.
Kuka je ovde uradila ono sto je trebala da uradi, da pukne pre nego sto pukne menjac. Samo mi po slici izgleda da je ipak doslo do manjeg ostecenja, nadam se samo krivljenja kaveza.

@PJ Licno, nosim neku kolicinu alata uvek. U ovoj situaciji bih skratio lanac da bude zategnut na nekom od zupcanika koji nije pretezak za voznju i tako bih se vratio. Fiksna brzina bi zavisila od rute kojom se vracam.

Brza spojnica bi mu rešila problem, ako se ne varam?

A snađeš se nekako, kao što si naveo @PJ . Opcija je i taxi, hbga. Ne možeš nositi alat i delove baš za sve. Ja ponesem, između ostalog, za lanac alat, brzu spojnicu kao i alat za žbice - ako neka pukne da mogu koliko-toliko nacentrirati točak.

@PJ Ja uvek nosim sa sobom mini alat za rastavljanje lanca, jednom me je spasao... da sam bio daleko probao bi da skratim lanac pa da ide bez menjaca.
+standardno lepak, flekice, skidace gume i pumpu. zbica kad pukne uvije se u drugu zbicu. +Lanac i katanac da ga zakljucam i odem :) Nekada sam nosio i sinopen zbog osa ali vise ne idem tako daleko.

@TwistedMind znam da treba poseban pin (tvrdji) ali nisam mogao da odolim.
Menjac je otisao skroz... nije prvi, ali me vise brine sto je otisao i nosac menjaca, ne srafi se menjac direktno na ram nego na taj nosac, moracu to da proucim.

Poslednja izmena:
Obavezno sačuvaj puknutu kuku menjača, po tome se pravi nova. Ima toliko modela da je bez stare teško pogoditi koja ti treba.

Iskusni biciklisti, šta radite kada se ovako nešto desi daleko od kuće?
Zoveš nekoga da dodje po tebe? Guraš, pa koliko traje da traje?

Interesantno mi je, pre svega, da čujem kako je prošlo u nekoj realnoj situaciji. Lično ili iskustvo poznanika.
nosis rezervnu kuku menjaca u torbici :)

• Funny
Reagovanja: PJ
Ranije sam nosio po jednu sajlu za menjac i kocnice, jezgro presta ventila, brzu spojku ma sve, ali bas kuku menjaca... Sada se mislim da je stavim :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Prestao sam da nosim rezervne delove u kolicini polovine bajsa. Za krace relacije cu da ga izguram. Za duze voznje obicno idem grupno pa moze da se raspodeli, neko sajlu, neko gumu i na kraju sve moze da se resi.
Secam se na jednoj kriticnoj masi sam imao sediste u bisagama. Pre voznje kupio novo sediste, namontirao i vozio novo, a staro ostalo u torbi. Neverovatno, ali jednoj devojci pukne sediste na pola voznje. Zavrsi ona voznju na nogama do destinacije kriticne mase, ali treba se i vratiti kuci. Sok da neki ludak ima rezervno sediste u torbi. Vadim sediste, vadim alat, problem resen.

Meni se dojmi, baš. Još ako je sa 105... Za 800 eur bombica.
Nemam iskustva niti znam ko ih ima :)

taj 1 link sto sam dodao sa starog lanca, iskrivio se njegov pin pod opterećenjem (vezirac je bas oštar uspon) i lanac odvalio menjac :)
Nije se on iskrivio samo pod opterecenjem nego si ga najverovatnije lose stavio...
a i neko pravilo je da se stari pin ne vraca, i ako ga svi vracamo :)

Ja nosim flekice, i onaj multitool na kome sa nalazi i alat za lanac i 2 quick linka...
Nikada od toga nista nisam upotrebio,
mozda jednom ili dvaput upotrebio imbus da zategnem sraf nekome na sticni ili plocicu na sprinterici.

A nisam ni malo siguran da bi sa tim malim alatom uspesno mogao da okrpim lanac nervozan negde pored puta,
i ako sam to uradio stotinu puta na miru kuci... i sa pravim alatom.

Jedino sto se stvarno upotrebi je mala pumpa, rezervna guma i montiraci.

Pucala mi je zbica, to moze cesto da se desi a ume da bude vrlo nezgodno jer zna felna da se iskrivi,
ali odpustis kocnicu nekako privezete zicu i teras dalje.

Kuka kad pukne trazis alternativni prevoz ili kratis lanac,
ali ne secam se nikog da je stvarno kratio lanac na terenu, obicno vise nisi za voznju nakon toga.

@bakara pre xx godina mi je pukao lanac 50km od kuce i opusteno sam ga skratio, ne desava se često ali desava se. Nasao sam kuku 2000 i menjac je oko 3000.

Jedino sto se stvarno upotrebi je mala pumpa, rezervna guma i montiraci.

Jel može neki predlog za pumpu i alat potreban za zamenu? To obično ide u onu torbicu ispod sedišta?
Nisam nikada menjao gumu na biciklu. Zapravo, nisam ni siguran kako da skinem zadnji točak. Moraću da pogledam.

Nikada??? Nisi menjao gumu ni na poniki? Auuu
Alat su polugice, dve ili tri u kompletu, plastične ili metalne. Bukvalno ih ima svuda. Lično više volim metalne i imam ih, ali ne nosim ih. Možda bih tada uzeo plastične.
Što se tiče skidanja točkova/guma, bolje počni da vežbaš :) Potrebno je malo više prakse.
Kako to i inače biva, demontaža će biti manji problem. Treba to posle lepo i dovoljno precizno vratiti.
Pumpe su pominjane više puta u temi ali će verovatno neko već dati preporuku.

Poslednja izmena:
  • Like
Jel može neki predlog za pumpu i alat potreban za zamenu? To obično ide u onu torbicu ispod sedišta?
Nisam nikada menjao gumu na biciklu. Zapravo, nisam ni siguran kako da skinem zadnji točak. Moraću da pogledam.
pa ja nemam ni torbicu :sneaky:
alat drzim u bidonu...

Mini pumpa je "za ne daj boze" ja imam najjeftiniji giyo od 400 dinara, koju inace nikada nikom ne bi preporucio.😁

Uvek sam se vodio mislju da je bolje kupiti skuplju gumu, nego ulagati u dobru pumpu i set za krpljenje, i uglavnom mi je jako retko trebala, a i kada mi je trebala obicno neko ima bolju pumpu od mene pa se ogrebem za duvanje😂

Kod mini pumpi ide ovako, necu novoditi ni jednu odredjenu marku vec kako cete prepoznati losiju od bolje pumpe;

-ova najgora kao sto imam ja je tek da imas pumpu, da nisi proleter to je 3-4eur
-posle toga mini plasticna koja ima zakljucavanje na ventilu da ne moras da drzis ko ****** dok pumpas i ne daj boze polomis ventil!
-sledeca bolja bi bila sa teleskopom, znaci znatno brze se pumpa, jer je to i dalje mini pumpa za nedaj boze
-sledece bolje od toga bi ta pumpa trebala da bude od aluminijuma umesto jeftine plastike, tako da bude manja tanja, laksa i po pravilu skuplja
-jos bolje od toga je da ima sve navedeno i da ima integrisano crevce koje se nasrafi na ventil... e to vec bude dobra pumpa, ali je i dalje za nedaj boze, a one su preko 30 eur
-na kraju verovatno i najzgodnije co2 patrone za brzo duvanje ali i uz njih bi valjalo imati malu pumpu za nedaj boze, jer co2 patrona ima samo jedan pokusaj😂

Montiraci ovako izgledaju, kupi obavezno spakuj negde i kad ti budu trebali shvatices kako se koriste

preporucujem obavezno plasticne, ne zapinjati kao sivonja da nesto ne bi slomio i ostetio, jer ide na tehniku a ne snagu, a plasticne jedine nece izgrebati nasu lepu crnu felnu.
metalne sigurno da hoce i ako su jace, bolje i da se slomi nego da osteti rub felne.

Meni su poklonili za neki rođendan onu tvrdu torbicu što se kači ispod sedišta. Unutra tri montirača, par flekica, lepak i onaj kao multi tool. Dodao sam samo onaj ključ za žbice i to mi inače ceo alat za biciklu :)
Godinama kupujem neki alat za lanac baš zbog takvih hepeninga sa kršovanim menjačima i nikada da kupim. Ako neko može da preporuči neki amaterski samo napred.
Ovako neku pumpu imam već jako puno godina, mislim da je ono što Bakara kaže pvc teleskop. Napumpala se lopti ko blesava, ima i dodatak za lopte u torbici sa alatom, setio se sada :) Mala je i stane gde hoćeš.
Za gume tu i tamo ali samo kao prva pomoć do krštene pumpe, vulkanizera... Ume guma da pukne da ne drži ni malo pa te samo rezervna spašava.
Komšija vozi neke trening ture i nosi samo koju hiljadarku od alata, zove taksi u slučaju neke havarije.
Drugar strpa sve u jedan bidon, rezervnu, alat...
Sve zavisi gde voziš. Za pedalanje po gradu radnim danima ne nosim ništa. Odguram do prvog majstora. Za ostalo već mora rezervna, neke osnovne alatke, pumpa, jer mora i zamenjena guma da se napumpa...

CO2 je zakon. I dalje ti treba mala pumpa (može i krš), ne samo zato što možeš više puta da bušiš (ja nosim dve CO2 patrone), nego zato što gumu napumpaš pumpom toliko da vidiš da je sve leglo kako treba, pa tek onda ispucaš patronu.
Za metalne pumpe s crevom koje se ušrafi u telo pumpe - namazati navoj mašću i redovno proveravati. Aluminijum u kontaktu sa gvožđem oksidira i nema šanse da se odvrne crevo bez klešta. Pitaj me kako znam :)

topeak ima odlicne montirace guma, imao sam par jeftinih i svi mi pukli. ova plastika ne znam kakva je, ali neunistivo.
mini pumpu gledajte da ima crevo na izvlacenje, mnogo lakse se pumpa tako guma. takodje nosim co2, topeak mini pump. multi tool je syncros koji ima i chain tool na sebi, sa magnetnim drzacima za quick link.

• Like
Mini komresori su sada jeftini. Ja sam ranije uzeo neki za 70$, a sada ih viđam i ispod 30.
Ima i sa meračem pritiska

Da znate da to puni 2x gumu, ne može 5 guma.
Ove navedene nisam koristio, imam cyplus i cyclami.

^ htedoh, a zaboravih da se dotaknem baterijskih mini pumpi...

Kao sto rekoh ovu moju mini pumpu sam kupio pre nekih 15 godina u PB i tada je bila oko 300 i nesto dinara sada vidim da isti model kosta tacno 400din... tragedija, cak nije ni poskupela :rolleyes:

Ne verujem da sam je koristio sve ukupno 10 puta,
ako bi takav scenario koriscenja pokusao da primenim na baterijsku bice potpuno neprimenjivo,
jer nema te baterije koja bi izdrzala tako retko koriscenje a da moze uspesno da zavrsi posao... bice ili prazna ili neispravna

Zapravo mislim da bi najbolja ideja bila da postoji mini kompresor koji bi mogao da povuce struju iz baterije telefona ali kinezi tako nesto nisu napravili.

To je deo pribora koji stoji i nadas se da ti nece nikad trebati, a ako treba mora da radi, a ne "mozda" ce da naduva
Bolje da me ispali co2 pumpa manja je verovatnoca da ona zakaze.

Poslednja izmena:
Vrh Dno