Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Znam, salim se.
Ne znam, meni se ne svidja uopste. Kamerom i softverom nisam zadovoljan.
Gcam ima full api kod njega? Ako je ovo tacno slike bruka mogu da se izvuku, zbog senzora.
Vivo slike top, video i ne bas i zalili su se na zvuk. A global pojma nemam da li ima.
Ako uzimas zbog kamera prvenstveno sa gcam (ako je sve otkljucano) ima sve zivo da razbija.
Meni je svidja najvise od androida Oppo find x7 ultra, ali ga nema kod nas.

Preteruje se ovde sa hejtovanjem Xiaomi-a, i to kažem iako i sam imam određenu odbojnost prema većini telefona tog brenda. Tek su mi 14 i 14 Ultra ok, mada i dalje sumnjam u softver i podršku ali nebitno to sad.
Ali pisati da je npr Vivo vrh, a Xiaomi đubre.. nije realno.

14 Ultra je možda venčanica u odnosu na iPhone 15 Pro Max i S24U, ali nije ovo neki problematičan auto da stoji, truli, ili izbija keš iz džepa kroz skupe kvarove, ovo je telefon od 1500 evra i nije smak sveta čak i da se izgubi par stotina evra posle x meseci, ako neko baš toliko nije zadovoljan uređajem.

Problem sa 14 Ultra je što post processing kamere i dalje nije vrhunski, odnosno rekao bih da je 3/4 ''pečen''. Tu posebno mislim na automatski mod, a zna se da godinama skoro svi ocenjuju kamere samo na osnovu toga, plus su korisnici postali 100% insta-razmaženi u tom smislu.
Dešava se da baš zabrlja npr. vegetaciju, skoro pa u stilu starih iphone X, 11 ili sony XZ kamera. Bukvalno sam viđao poređenja gde manji, i (kamera) hardverski inferiorniji 14, snima malo bolje i konzistentnije fotografije u raznim uslovima, sa manje brljanja vegetacije, pa čak i u low-light uslovima, gde bi Ultra model trebalo da bude bolji. I prednja kamera je primetno lošija od konkurencije, meni je totalno nebitna ali opet to je nedopustivo u odnosu na cenu i hajp titulu top kamera-telefona.

E sad, u manual modu Ultra kamera uglavnom kida, mada su određene brljotine i dalje moguće.
Uglavnom, da 14U ima Google HDR+ (pravljene baš za taj hardver) to bi bila ubedljivo najbolja smartfon kamera na svetu. Ovako mogu da se očekuju hit-and-miss rezultati, što baš i nije u redu s obzirom na cenu i hajp koji prave oko kamera.

Uzmes 15PM i mirna ti glava 😂😂
Nista licno, ali ja o 14U ne bi razmisljao ni da je 700e nov u ovom trenutku, nesto ne mogu da svarim da za xiaomi dam toliko i gotovo.
Vivo je dobar, samo ako mozes da ga nabavis. Vivo i oppo top.
Kada bih morao da zamisljam prosecnog korisnika iPhone-a ovako bi izgledao definitivno. Kakve veze ima da li je Xiaomi ili Zaomi ili sta god? Mi ovde ne kupujemo brend i logo nego specifikacije koje su u ovom slucaju vrhunske i telefon kosta onoliko koliko kostaju i telefoni drugih proizvodjaca u ovom rangu.

Ja sam bio "donekle slicnog" misljenja i poslednji Xiaomi koji sam posedovao bio je Redmi Note 7 od nekih 200 evra. Posle toga sam terao samo Samsung Note i S seriju kao i iPhone 12 Pro Max i 13 Pro Max.

Prvi Xiaomi skuplji model koji mi je privukao paznju bio je 11 Ultra a ujedno sam i tada odlucio da vise necu ni razmatrati njihove skuplje modele iz prostog razloga sto su se previse gubili i eksperimentisali a i u to vreme je cena bila oko 1500 evra. Sekundarni ekran na ledjima pored kamere, gluplje od toga ne moze :)

I nakon toga su poceli da prave manje vise okej flagship uredjaje.

Kako bilo, svako nek koristi ono sto hoce i to je to. Ja samo znam da se na iPhone necu vratiti skoro jer prosto ne nudi dovoljno u poredjenju sa Android telefonima za iste pare.

Vise je bila sala, ali kako god.
Za xiaomi mi je ostalo u secanju jos davno kad su izasli prvi modeli tel i to je radilo katastrofa. Kasnije su bili dobri mi 8 mislim modeli, itd..
Problem je xiaomi i prevelika cena. Ali ako se ispostavi da su sredili softver, prednju i zadnju kameru, video, zvuk, ekran, itd, onda moze da udje u razmatranje, ali tesko sa ovom cenom.
Ja kad sam kupovao tel hteo sam da iz kutije radi kako treba i nisam pogresio. I on ima mana, ali u ovom trenutku imam vaznijih stvari u zivotu.
Kolega mi kaze da gcam ima full api support i video sam jedan primer slike sa 13u, ovo ne da kida, nego razbija.

Ma odakle vama ljudima ovakve stvari. Prvo esim opcija zavisi od fizičkog modema u telefonu da li je moguća, a sobzirom da koristi Qualcomm modem i to najnoviji ima mogućnost esima hardversku, e sada dalje oni mogu softverski da je ne prikažu odnosno ne iskoriste ali ne vidim sto bi to radili kada se uzme u obzir da Xiaomi 13, 13 pro, 13 ultra sada i 14 globalni modeli svi imaju esim pa ne vidim odakle bilo kome ideja da je to izbačeno iz 14 ultra modela smao zato što nije navedeno u nabrojanim specifikacijama ili tako neki razlog. Retko kada Kinezi izbacuju funkcije tek eto tako plus pogotovu ove osnovne koje su sada obavezne.
1000004260.png

Teško za poverovati.

Postovani,

Kupio sam pre par meseci u Kini cim je izasao 14 Pro i evo, tek sada sam se vratio u Srb pa me interesuje, gde u Beogradu ( ili Pozarevcu ) je moguce odraditi Global / EU ROM? Kineski ROM je uzasan, mnostvo opcija ne radi zbog geo lokacije. Zahvaljujem se unapred

Postovani,

Kupio sam pre par meseci u Kini cim je izasao 14 Pro i evo, tek sada sam se vratio u Srb pa me interesuje, gde u Beogradu ( ili Pozarevcu ) je moguce odraditi Global / EU ROM? Kineski ROM je uzasan, mnostvo opcija ne radi zbog geo lokacije. Zahvaljujem se unapred
Prvo moraš da otključaš bootloader, a pošto je kineski telefon u pitanju moraš da budeš LVL 5 kod njih, srećno sa mandarinskim. U ostatku sveta je valjda dovoljno da na xiaomi community budeš 30 dana.

Xiaomi mora uvek da napravi neki propust i na najskupljim modelima, ranije to bilo 1080p snimanje selfi kamerom, a sad nedostatak esim-a. Ne znam da li se to može softverski nahnadno ubaciti?

Preteruje se ovde sa hejtovanjem Xiaomi-a, i to kažem iako i sam imam određenu odbojnost prema većini telefona tog brenda. Tek su mi 14 i 14 Ultra ok, mada i dalje sumnjam u softver i podršku ali nebitno to sad.
Ali pisati da je npr Vivo vrh, a Xiaomi đubre.. nije realno.

14 Ultra je možda venčanica u odnosu na iPhone 15 Pro Max i S24U, ali nije ovo neki problematičan auto da stoji, truli, ili izbija keš iz džepa kroz skupe kvarove, ovo je telefon od 1500 evra i nije smak sveta čak i da se izgubi par stotina evra posle x meseci, ako neko baš toliko nije zadovoljan uređajem.

Problem sa 14 Ultra je što post processing kamere i dalje nije vrhunski, odnosno rekao bih da je 3/4 ''pečen''. Tu posebno mislim na automatski mod, a zna se da godinama skoro svi ocenjuju kamere samo na osnovu toga, plus su korisnici postali 100% insta-razmaženi u tom smislu.
Dešava se da baš zabrlja npr. vegetaciju, skoro pa u stilu starih iphone X, 11 ili sony XZ kamera. Bukvalno sam viđao poređenja gde manji, i (kamera) hardverski inferiorniji 14, snima malo bolje i konzistentnije fotografije u raznim uslovima, sa manje brljanja vegetacije, pa čak i u low-light uslovima, gde bi Ultra model trebalo da bude bolji. I prednja kamera je primetno lošija od konkurencije, meni je totalno nebitna ali opet to je nedopustivo u odnosu na cenu i hajp titulu top kamera-telefona.

E sad, u manual modu Ultra kamera uglavnom kida, mada su određene brljotine i dalje moguće.
Uglavnom, da 14U ima Google HDR+ (pravljene baš za taj hardver) to bi bila ubedljivo najbolja smartfon kamera na svetu. Ovako mogu da se očekuju hit-and-miss rezultati, što baš i nije u redu s obzirom na cenu i hajp koji prave oko kamera.
Kamere doslovno ubijaju.
Licno proverio, neverovatno je sta izlazi iz telefona,kida.

Drugari, kupio sam NILLKIN masku za Xiaomi 14, ali na njoj su samo 4 otvora za kamere, nema onih malih otvora za senzore. Zna li neko je li ok da je koristim?? Da mi ne sprecava neke funkcije kamere/telefona?? I sta su ovi senzori uopste?

Prilozi

• IMG_20240409_173009.jpg
    IMG_20240409_173009.jpg
    53.6 KB · Pregleda: 129
Jedan je infra-red a drugi je mislim laser focus.

Ovde se najbolje vidi šta se sve nalazi na kamera ''ostrvu'' (otvoriti u punoj rezoluciji i zumirati):

Postavi sliku da vidimo šta sve pokriva ta maska, ali logično je da svi bitni elementi kamera ostrva treba da budu otkriveni, računajući i mikrofon(e).

Prvo moraš da otključaš bootloader, a pošto je kineski telefon u pitanju moraš da budeš LVL 5 kod njih, srećno sa mandarinskim. U ostatku sveta je valjda dovoljno da na xiaomi community budeš 30 dana.
Sve je to odradjeno, interesuje me da li neko zna gde u Bgu to rade? Ili da kazem negde malo sire podrucje? Hvala

stigao sinoć malo kasnije.

prvi utisci, šta znam.

kamera je vrhunska definitivno, razlika u odnosu na stock Samsung je nebo i zemlja.
neke portret fotke stvari što sam sinoć opalio, gcam možeš do sutra da drndaš, jednostavno ne može iz onog malog senzora da se izvuku takve stvari.
ali za ovako fotografije, mislim da je gcam odličan na Samsungu, ali ću to tek upoređivati.

u svakom slučaju je milina koristiti brzi original aplikaciju sa tonu opcija i da radi, a ne da se mučim sa profilima, čekam 3 sekunde za fotku i te stvari. mada ni to nije problem kad se čovek navikne.

što se sistema tiče, OneUI pa 10 mesta prazno pa onda ne znam koji.
dobar je HyperOS, animacije predobre, i dalje fluidniji bez razlike što je Samsung one OneUI6.1, dosta kustomizacije i opcija ima već ugrađeno, ne mora da se skida good lock, ali jednostavno neke stvari fale, ovde su ružnije i to je to.

Samsung ima zaokružen sistem, dok ovde mora da se traže neke alternativne ili privikavanja.

osećaj u ruci, Samsung bez razmišljanja.
ovo je kao da se drži kamera u ruci, a ne telefon, što jeste zanimljivo ali ipak je drugačije kad se oseti staklo.

s ovim se družim barem do s25u, mada mi se čini i više, jer ću se pre navići na lošiji OS i smisliti nešto nego se vratiti na toliko inferiorniju kameru.

Prilozi

• STP_12.6f_041024_184422.jpg
    STP_12.6f_041024_184422.jpg
    79.9 KB · Pregleda: 116
Šteta što kod nas ima samo crna varijanta, beli je po mom mišljenju mnogo lepši

Pretpostavljam da većina ima global verziju telefona.
Da li radi google pay? Video sam ovde žalbu na raipay ali vidim po netu da global navodno ne prolazi safetynet pa ne radi ni google pay.
Raipay definitivno ne radi, sreća pa imam sat pa mogu preko sata inače bi bilo frke 😁
mada ovo je do Raiffa, nije do Xiaomija tako da ću im pisati da vidim o čemu se radi.
Šteta što kod nas ima samo crna varijanta, beli je po mom mišljenju mnogo lepši
slažem se, svaki je lepši od crnog. još ja sa crnim S23u, jedva sam čekao da menjam boju ali ne da mi se 😁

Raipay definitivno ne radi, sreća pa imam sat pa mogu preko sata inače bi bilo frke 😁
mada ovo je do Raiffa, nije do Xiaomija tako da ću im pisati da vidim o čemu se radi.
Da,definitivno je do njih,kao rade na ispravci,videcemo sta ce biti :D

Prilozi

• viber_image_2024-04-11_14-16-42-596.jpg
    viber_image_2024-04-11_14-16-42-596.jpg
    115.7 KB · Pregleda: 80
Da,definitivno je do njih,kao rade na ispravci,videcemo sta ce biti :D
Samo sto nisu rekli sa kojom novom verzijom :D

ono sto sam primetio kod HyperOS-a i sto me jako nervira u odnosu na Samsung jeste privatnost, doduse vise sigurnost.
Samsung ne moze da se resetuje, ugasi, iskljuci i ukljuci wifi, bt, mobile data, ako je telefon zakljucan. (naravno moze hard reset kad se drzi dugme 10 sekundi ali pravicemo se da to niko ne zna).
Kod Xiaomi-ja moze apsolutno sve da se pogasi. Nije da me nesto preterano brine jer cisto sumnjam da cu doci u situaciju da mi neko mazne fon, ako dodjem ***, dzaba i sto je zakljucan.
Ali mi deluje kao veliki previd kod Xiaomi-ja sto nije tako.

Inace HyperOS radi ko zmajce. Sad kad uzmem Samsung i vidim kako dropuju frejmovi i kako stucaju animacije, nebo i zemlja.

Ako ikad poprave gestures sa 3rd party launcherom, Nova/Microsoft launcher i vrh stvar.

Fotografije su neverovatne.

Samo sto nisu rekli sa kojom novom verzijom :D

ono sto sam primetio kod HyperOS-a i sto me jako nervira u odnosu na Samsung jeste privatnost, doduse vise sigurnost.
Samsung ne moze da se resetuje, ugasi, iskljuci i ukljuci wifi, bt, mobile data, ako je telefon zakljucan. (naravno moze hard reset kad se drzi dugme 10 sekundi ali pravicemo se da to niko ne zna).
Kod Xiaomi-ja moze apsolutno sve da se pogasi. Nije da me nesto preterano brine jer cisto sumnjam da cu doci u situaciju da mi neko mazne fon, ako dodjem *********, dzaba i sto je zakljucan.
Ali mi deluje kao veliki previd kod Xiaomi-ja sto nije tako.

Inace HyperOS radi ko zmajce. Sad kad uzmem Samsung i vidim kako dropuju frejmovi i kako stucaju animacije, nebo i zemlja.

Ako ikad poprave gestures sa 3rd party launcherom, Nova/Microsoft launcher i vrh stvar.

Fotografije su neverovatne.
Brate zanima me da mi uporedis te animacije posto vidim da si imao i Samsung a to mi treba. Jako mi je vazno ovo sto si napisao da nema tog deley laga dok saltas aplikacije kao na mojoj 24 ultri. Primetno je to nesto da stucne jako kratko, ne znam kako da opisem, to me opasno iritira. A pritok sam stavio animaciju skale na 0.5. Hvala

Brate zanima me da mi uporedis te animacije posto vidim da si imao i Samsung a to mi treba. Jako mi je vazno ovo sto si napisao da nema tog deley laga dok saltas aplikacije kao na mojoj 24 ultri. Primetno je to nesto da stucne jako kratko, ne znam kako da opisem, to me opasno iritira. A pritok sam stavio animaciju skale na 0.5. Hvala
to je to, nema šta da ti upoređujem. zamisli da radi bez tog seckanja, plus još bolje i fluidnije.
pokušaću nekako da snimim oba telefona, ali upravo je to slučaj.
sad kad uzmem Samsung u ruke i otključam, naježim se kad mi secne animacija ili kad otvaram nešto.
ovde stvarno toga nema, ili ako ima, možda 5 % onoga što se dešava na Samsungu.
a da ne pričam ono kad pokušavaš da ga siluješ i otvaraš i zatvaraš , Samsung se guši dok se ovde ništa ne primeti.
Okači neku u grupi, ili još bolje okači neku i sa samsunga, poređenja radi.

imate razbacano od oba, img_ su Xiaomi, ostalo Samsung.
imam još tonu ali me mrzelo da izbacujem

Nazad
Vrh Dno