Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Ja imam ogromnu preporuku za UA Iso Chill liniju, danas trcanje, 24c, mislio sam da dozivljavam toplotnu iscrpljenost jer cim bi malo usporio, osetio bi da mi je bukvalno hladno, jos ako dune vetar na keju, hocu da se smrznem, desavalo mi se i na nizim temp kad obucem isochill podmajicu da mi isto tako bude hladno. Nisam bio dehidriran, bez osecaja zedji, bez profuznog znojenja ili izostanka znoja, grceva, glavobolje, mucnine, puls 166, samo sam se osecao hladno kad usporim tako da ako je do majice svaka cast UA, a moguce da je bila i blaga toplotna iscrpljenost, svakako sam krenuo da setam pravo posle toga.

... , danas trcanje, 24c, mislio sam da dozivljavam toplotnu iscrpljenosti...

Kažu da je danas na bečejskom keju mereno i 27C. Sreća, pa je organizator pogledao vremensku prognozu i postavio dovoljno česte okrepne stanice.

Trka je krenula u 12h i zaista je bilo pakleno, ali PB je pao za malo manje od minut (plan je bio 30 sekundi), tako da je ispalo odlično. Ovo je najduža distanca u Alphafly 2 do sada i sva 4 treninga su rezultovala potpuno različit osećajem na nogama. Izgleda da ih ne zategnem uvek jednako ili šta bi već moglo da se desi, ali patika je zaista vrhunska. Overkill za moj pace, but what the heck 🤠

I naravno, ekipa posle u Riblju Čardu, pa na kolače u Žabalj...ekskurzija...

A posebni tag za @jddipqd koji je danas, na ovoj temperaturi, ošišao preko 5 minuta sa PB na 10km 😎

Jako toplo, ja sam suprugu pejsovao jutros u 9. Suludo za mart.

Sutra je moj red, ali to mora ranije.

istrčao danas treshold, smorio se kad sam video prosečno vreme 🥲

ne treniram aktivno puno, sa satom 5 meseci od toga 2 bolestan, kombinujem teretanu i trčanje s tim što se trudim da trčim barem 4 puta nedeljno ono što Garmin kaže.

gledam moj pace, po runninglevel.com nisam ni početnik 😅 a da ne pominjemo koliko mi srce kuca da bih ostvario taj pace.

prosto mi je nezamislivo da za pola godine, godinu uspem da trčim 5k ispod 30 minuta sa nekim normalnim otkucajima srca.

Prilozi

• GarminConnect_20240404-154628.jpg
    GarminConnect_20240404-154628.jpg
    836.1 KB · Pregleda: 115
  • Screenshot_20240404_163809_Connect.png
    Screenshot_20240404_163809_Connect.png
    95.7 KB · Pregleda: 69
^^ samo strpljivo, bez forsiranja, ali konzistentno. Kada napraviš plan treninga, poštuj ga po svaku cenu. Ako propustiš jedan, prilagodi naredne treninge.

Zaista sam dosta naučio o trčanju i o svom telu u fizičkim aktivnostima i samom trčanju i povremeno se grizem kako sporo napredujem, ali onda pogledam grafikone u poslednje dve godine i vidim da to i nije tako loše.
Osećaj zadovoljstva da neprestano levelujem :)

Sinoć na keju neki momčić, kao da se našali, "jel nešto plaćaju, kad ovoliko ljudi trči?".... Reko' "čisto zadovoljstvo, trebalo bi da probaš".

Ako se povredim, nema više zadovoljstva.

U subotu 20km, oba mosta za BG polutku ću da uglavim u rutu, najduža distanca pred trku, pa dva vikenda obaram i da vidimo od čega smo. Posle one vreline u Bečeju, malo me je i strah šta me čeka na BG asfaltu, ali da bi bilo zabavno, mora malo da bude i izazov :)

ne treniram aktivno puno, sa satom 5 meseci od toga 2 bolestan, kombinujem teretanu i trčanje s tim što se trudim da trčim barem 4 puta nedeljno ono što Garmin kaže.

gledam moj pace, po runninglevel.com nisam ni početnik 😅 a da ne pominjemo koliko mi srce kuca da bih ostvario taj pace.

prosto mi je nezamislivo da za pola godine, godinu uspem da trčim 5k ispod 30 minuta sa nekim normalnim otkucajima srca.
Ovo će ti rešimo.

Koliko nedeljno trčiš ukupno, i koliko često? Da li su treninzi strukturirani?

Sad vidim da si pomenuo "runninglevel.com". Nisam ranije gledao taj sajt. Samo još jedan od kalkulatora, kojim ne bi trebalo da se opterećuješ.

Moja procena je da izmedju Novice i Intermediate fali jedan nivo, gde je zapravo ozbiljno veliki procenat rekreativaca.

Vremena koja predlaže za trening, zapravo možda i nisu loša, ali bitno je da ne upadneš u klopku da juriš statistiku nekog kalkulatora.

Recimo, BG (polu)Maraton je jedan od neprijatnijih za trčanje, što zbog poslednja 3km sa usponom, što zbog mesta u kalendaru, tek se ulazi u vrele dane. A poznajem više ljudi koji nikada nisu trčali nijednu trku osim više puta taj prolećni Beograd. Da odu na neku ravnu, zimsku ili jesenju trku, obaraju bar nekoliko, verovatno i 10+ minuta na polutku, bez da pojačaju trening.

Uneseš podatke u kalkulator i dobiješ pogrešne rezultate.

Koja slučajnost. Ja sam baš danas trčao u Pančevu. Ponekad odem do Narodne bašte, volim da trčim tamo. Jel bašta?

Onaj ko kaže da je trčanje jeftin sport, malo laže.

Kvalitetna oprema, patike, majice, aktivni veš, prijave za trke, putovanja, sve to košta ako se neko ozbiljno zainteresuje.

Ove što trče jednom u 15 dana, ne mogu da smatram trkačima.

Ja sam trčao polumaratone ali zbog kičme i malo veće težine, prestao da trčim. Prešao na biciklizam koji opet nije isto jeftin sport.

Jednostavno, nema jeftinog sporta, možda eto plivanje. 😁

Trčanje je sigurno najjeftiniji rekreativni sport. Skupa oprema, prijave na trke i putovanja uopšte nisu obavezna. Ni za plivanje ne ideš na trke i putovanja, jednostavnije je na istom nivou trčati ispred kuće.

Kvalitetna oprema, patike, majice, aktivni veš, prijave za trke, putovanja, sve to košta ako se neko ozbiljno zainteresuje.

To jedino ako plivaš u Dunavu 😁. Termin na bazenu je tipa 500 dinara.
Dobra oprema za trčanje jeste skupa ali je ne kupuješ često. Najbrže se troše patike, a i one će sigurno da traju do godinu dana.
A u krajnjoj liniji možeš da trčiš i u opremi koju već imaš, nije neophodna posebna oprema (svakako ne u početku)

Ovo će ti rešimo.

Koliko nedeljno trčiš ukupno, i koliko često? Da li su treninzi strukturirani?
poprilično struktuirani, bar po Garminu.

trudim se da ispratim sve što mi kaže, a neke high aerobic dodajem sam kad mi zafali.

pokušavam da trčim barem 4 puta nedeljno, ali u zavisnosti od teretane, posla i ostalih stvari ide između 3 do 5 puta nedeljno.

Koja slučajnost. Ja sam baš danas trčao u Pančevu. Ponekad odem do Narodne bašte, volim da trčim tamo. Jel bašta?
jes, ovo je fotka iz narodne od danas.
kad je loše vreme i kad je neki kraći lakši trening trčim ko keju, a sad kako je lepše vreme i kako sam uzeo trotinet, spustim se do narodne za 3 minuta, odradim trening i pičim nazad.
Sad vidim da si pomenuo "runninglevel.com". Nisam ranije gledao taj sajt. Samo još jedan od kalkulatora, kojim ne bi trebalo da se opterećuješ.
ma ne opterećujem se 😁 oni su mi prvi izašli danas kad sam tražio neka prosečna vremena za 5k i 10k pa mi je bilo malo smešno, malo neverovatno kako se toliko mučim i kako slabo vreme imam.

inače trčim po Garminu i treninzi su mi po HR-u, ne po pace-u.
nekako mi je prirodnije, normalnije. nekad se najedem ko svinjče pa mi HR u mirovanju 120, gde još da trčim brzinu koji mi oni kažu 😁
ovako HR pa telo samo prepozna, bez forsiranja u tom smislu.

edit- kad smo kod forsiranja, idem sutra do Runnmore-a da pazarim Arahi. tj. prvo da snimim noge ako može ali sam 99.9% siguran da mi one odgovaraju.
da ne izbacujem sad fotku jer je nsfw, ali palac sa strane i dole žulj a ostali prsti, osim malog, žuljevi na vrhovima.
nikad mi tako ranije nije bilo.

Prilozi

• Screenshot_20240404_220306_Connect.png
    Screenshot_20240404_220306_Connect.png
    72.7 KB · Pregleda: 39
  • Screenshot_20240404_220311_Connect.png
    Screenshot_20240404_220311_Connect.png
    74.9 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:

Ove što trče jednom u 15 dana, ne mogu da smatram trkačima.

Ja sam trčao polumaratone ali zbog kičme i malo veće težine, prestao da trčim. Prešao na biciklizam koji opet nije isto jeftin sport.

Pre skoro 15 godina smo pravili računicu, izabrali smo nekoliko sportova i sakupili podatke od roditelja dece koja su uključena. Raspon troškova na godišnjem nivou je bio iznenađujuće mali. Samo što je trošak bio drugačije raspoređen. Negde su skuplje članarine, negde su to obavezni seminari, negde putovanja, negde potrošna oprema. Ostalo mi je u sećanju da nismo u računicu ubacili povećane troškove hrane porodice sa dva mala vaterpoliste. Kaže njihov otac, kao tajfun da je prošao kroz frižider.

Pošto sam ja nekada davno rešio da me ne interesuju kompanije i da idem na posao, a bilo bi dosadno da ništa ne radim, moj "posao" su streličarstvo i pikado. Tako da sam "računovodstveno" sa dve strane hobija. Oba pomenuta sporta mogu da budu izuzetno jeftina, da ih svako priušti, a imamo ljude koji godišnje potroše na opremu solidan polovan auto. Nekima to nije problem, ali je više onih koji štede na drugim (životno bitnijim?) stvarima, da bi sebi priuštili novi komad opreme. Dizanje kredita i zavaljivanje kreditne kartice su sasvim redovne situacije. U početku me je grizla savest, kao da ja radim nešto pogrešno, posle vidim da je ljudima to lek. A omogućava meni da kupujem gluposti na drugom mestu i mojim kolegama da gomilaju bespotrebnu ribolovačku opremu.

Postoje neke, nazovimo ih, zone, koje u pojedinim situacijama ima smisla preći (karbonski kraci u streličarstvu, tungsten strelice u pikadu, udbonija ili brža patika u trčanju, za biciklizam napisah "lakši ram", ali nisam siguran gde počinje zona da je to zaista potrebno), a situacije u kojima je oprema limitirijaći faktor su zaista zaista retke.

Sve je stvar ličnog izbora.

Da podvučem svima, patika za dugoprugaše mora da bude takva da ti je u njoj lepo, tj. da u prvim kilometrima imate osećaj da možete tako još 3 sata bez prestanka. Šta god da krene da popušta na treningu je ok, ali patika da krene da smeta - ne sme, to je znači da nešto nije u redu sa modelom patike ili sa čarapom.

Nije ni moj redosled kupovine patika bio optimalan, ali svaka namenska patika mi je nešto pomogla i nešto sam naučio.

Meni je malo otvorio oči prelazak za Zoom Next% Tempo na Hoka Mach 5, koja je sporija patika, ali toliko mi je dobro legla da sam jedva čekao treninge, za razliku od Nike - i to je baš dobra patika, jako brza za te pare, nego nisam tad bio spreman za nju. Sad mi je novi favorit Mach X. Čak se razmišljam da sa njom istrčim 42, a imam dve karbonke ispod 100km -> nije sve u rezultatu, treba da jako zavolite taj osećaj i tu moćnost kad ređate kilometar za kilometrom, a ništa ne boli, pluća puna, noge gaze jedna za drugom kao da su tuđe, slušate prirodu, muziku, podkast, još bolje ćaskate sa nekim u društvu.

Patika treba da je dobra - za vas. Ne za nekog kikireza od 56kg koji ih testira na portalu i ima 100km nedeljno iza sebe. Uvek imajte to u vidu. Svakako pročitajte i pregledajte svaki YT koji postoji sa tom patikom, pre kupovine, jer je itekako informativno i korisno.

Mislim da je trcanje kao i dosta kezual rekreacija sportova dosta pristupacno i dostupno. Ako uhvatimo pa poredimo s ronjenjem, alpinizmom, paraglajding, padobranstvo...i te sportove gde morate da se iskesirate samo da bi bili zivi, poprilicno je jeftino
:LOL:
A ako krene lozenje i ozbiljnost pa posle nekog vremena provalite da ste na stvari i opremu za sport/hobije dali vise nego za kola...stan.
Takodje trcanje je potpuno ***** friendly (ne mislim na znanje i tehniku) jer mozete trcati sami skoro kad god zelite i da vam bude topcina, iako ste potpuni *****. Sto u sportovima gde vam treba partner i gde morate pazite sebe i ostale ne postoji. Pajseri zavrse kurseve, dobiju uverenja, clanarine, kupe opremu i...sede kuci jer niko nece da rizikuje zivot s njima.

Promenilo se vreme. Taj što sedi kod kuće je sam tako izabrao, jer svako ludilo ima svoje društvo.

Zašto se opterećujete trkama, naročito danas, kada se od toga pravi biznis ( za šišanje) ? Ja sam se na kratko u jednom trenutku "trkao", apsolutno bez opterećenja, na besplatnim trkama uz poklon (nike running, poslednje 2 i poslednji besplatni Plavi krug oko Ade, nakon kojeg sam i stao sa trčanjem-žuljevi, crni nokti...).

P:S. za Pančevce, u PA imamo grupu na viberu gde se dogovaramo za trčanje skoro svaki dan,
ako je neko raspoložen za grupno trčanje može pogledati na netu:
ili na stravi:
link:

• Like
Reagovanja: PJ
Zašto se opterećujete trkama, naročito danas, kada se od toga pravi biznis ( za šišanje) ? Ja sam se na kratko u jednom trenutku "trkao", apsolutno bez opterećenja, na besplatnim trkama uz poklon (nike running, poslednje 2 i poslednji besplatni Plavi krug oko Ade, nakon kojeg sam i stao sa trčanjem-žuljevi, crni nokti...).
A jok, pravićemo biznis kinezima sa vejp? :D

Kakav bre biznis i kome praviš za 2-3-4 hiljade din, od čega dobiješ makar aktivnu brend majicu koja vredi više od kotizacije, plus još neke sitnice? Na kraćim trkama sam ostavio kintu u humanitarne svrhe, i opet dobio finu majicu.

Pomislio bi čovek ironman sportista, po najtežem sportu, a ono čovek pegla. Domaćica.

razrađivanje patika danas.
za sad dobri utisci, dosta bolji nego u starim patikama, mada su mi noge i dalje rovite.

ubacio sam ih u Garmin i pratiću koliko sam prešao sa njima.

pace za prvih petnaestak minuta mi je zadovoljavajući, ostatak i ne baš 🫠

Prilozi

• GarminConnect_20240406-150632.jpg
    GarminConnect_20240406-150632.jpg
    466.4 KB · Pregleda: 79
  • Screenshot_20240406_150850_Connect.png
    Screenshot_20240406_150850_Connect.png
    92.2 KB · Pregleda: 77
Zapravo, obrnuto. Početni pace ti nije bio zadovoljavajući. Zato si kasnije usporio.

Ono što mi nije jasno, kako ti je puls samo prvih nekoliko minuta ispod average line, a posle je stalno iznad.

Probaj da odradiš neko zagrevanje pre trčanja, pa će početni puls da ti bude bar 90 ili 100.

Kod mene jutros jedan od težih treninga. Nikada ne kratim planiranu distancu, eventualno je malo produžim, danas 18.91 umesto 20km. Nije da nisam mogao, već nije bilo zadovoljstvo. Izgleda da sam prekasno doručkovao...

Staza BG polumaratona je teška, čak i u kontra smeru, ali dobro je da sam se podsetio kako izgleda, sve sam bliži odluci da revidiram planirano vreme na toj trci. Konačna odluka će gotovo sigurno pasti tog jutra, kada udjem u startnu zonu, najgore moguće :)

Nisi zadovoljan u odnosu na šta? @psychofedex

Stvar se gleda relativno u odnosu na sebe, u nekom ranijem trenutku vremena i to na sledeći način:
1) nema napretka, ali mi prija i trčim - vrlo dobro
2) ima napretka, kakav god da je - odlično!

Nema negativnih ocena, samo cepaj (i odmaraj).

Trči intervale, kad već imaš volje za trening od 48 minuta, to je za svako poštovanje za nekog ko ulazi u formu, imaš jedno bravo od mene. 48 minuta puls 150+ je kvalitetno razmrdavanje mašine, bez da se povrediš.

Uradi sledeći trening, izokreni malo priču:
2km trči najsporijim tempom sa ove slike iznad, tih 7:30-8min/km recimo, to je 15 min
Onda trči 400m 6min/km (ako ti se učini da možeš brže, pokušaj u 2, još bolje u 3 seriji, ne u 1), pa najsporije moguće 3min, samo da nije hodanje, 5 serija
Završi tempom sa početka koliko god želiš.

Javljaj kako je prošlo.

Edit @PJ primetili smo grešku u treningu istovremeno.

Suviše je očigledno, da se ne vidi, ali svakao je zabavno postovanje u razmaku od 1 sekund. Na gun time sam te dobio, ali na chip, verovatno nisam 😄
Ipak si ti napisao i konkretan predlog :)

Zapravo, obrnuto. Početni pace ti nije bio zadovoljavajući. Zato si kasnije usporio.

Ono što mi nije jasno, kako ti je puls samo prvih nekoliko minuta ispod average line, a posle je stalno iznad.
Nije to average hr nego Garminov zadati hr za današnji trening, 144 ili 145 beše, nisam sad siguran.
ispod je u prvih par minuta jer sam jelte nezagrejan krenuo da trčim, pa sam trčao brže dok se ne podigne puls, a onda održavao, odnosno pokušavao da održavam u toj zadatoj zoni koliko sam mogao.

Probaj da odradiš neko zagrevanje pre trčanja, pa će početni puls da ti bude bar 90 ili 100.
Mnogo me mrzi da se zagrevam 😬
pred trčanje prošetam nekih 300 do 1000m čisto da se razmrdam i da krv prostruji pa onda odmah na trčanje.
Mislim po meni je ovo lagano trčanje samo po sebi kao neko zagrevanje.
Kad imam tempo ili threshold treninge ili kad radim intervale, onda se fino zagrevam.

Nisi zadovoljan u odnosu na šta?
u odnosu na sebe od pre 10 godina 🤣 kad sam trčao 2:15-2:20 na 400m, sad mi je to misaona imenica.
Uradi sledeći trening, izokreni malo priču:
2km trči najsporijim tempom sa ove slike iznad, tih 7:30-8min/km recimo, to je 15 min
Onda trči 400m 6min/km (ako ti se učini da možeš brže, pokušaj u 2, još bolje u 3 seriji, ne u 1), pa najsporije moguće 3min, samo da nije hodanje, 5 serija
Završi tempom sa početka koliko god želiš.

Javljaj kako je prošlo.
videću, mislio sam još par dana da odradim spore treninge dok me noge malo ne popuste pošto su cele u žuljevima i dok patike ne prorade, taman vidim da me i Garmin bombarduje base treninzima.
ali ako ustanem sutra bez bolova u zglobovima, probaću testa radi 🤣 pa javljam rezultate

Nije to average hr nego Garminov zadati hr za današnji trening, 144 ili 145 beše, nisam sad siguran.

Da, nisam primetio da je linija ispod 150.
Ne koristim Garmin trening, pa je meni linija uvek average :)

kad sam trčao 2:15-2:20 na 400m
Prvo sam pomislio da je to pace, pa sam shvatio da je to vrlo blizu svetskog rekorda na 400 metara 😄

2.20 na na 400m je pace 5.50 po kilometru, a ti si gore imao pik na 6.12 i prvi kilometar si bio samo malo sporiji od toga. I onda si nastavio još 5km.

Polako bre! 🤠

@psychofedex

Brate mili, baci Garmina u prvi kontejner na koji naiđeš. Dok god budeš slušao sat, nećeš daleko dogurati u trčanju.

Nazad
Vrh Dno