Evo da i ja kažem nešto za dnevnik, u vezi Dine, naravno.
Da ne ponavljam ono što su Markomaniax i lepi kokan već rekli, to mogu samo da potpišem.
Ako neko ide da gleda ekranizaciju ovog remek dela sci-fi književnosti, samo zbog audio vizuelnog efekta u Imaxu, onda svakom filmu može dati desetku.
Još ako se izabere 4D projekcija i kvalitet kokica bude na nivou, sva čula će biti zadovoljena, ali eto, ima i nas koijma to nije dovoljno, nego tražimo i sadržaj, konzistetnost priče i dinamiku koja dočarava atmosferu Dine, u što većem obimu, a to ovaj drugi deo jednostavno ne uspeva.
Prvi film je imao dosta od svega toga i za mene je on bolji, baš zato što vas lagano uvodi u čitav taj univerzum, a događaji, razvoj priče i atmosfera rastu jednim logičnim sledom, da bi film završio sa lepom dozom iščekivanja, šta nas čeka u nastavku.
U drugom delu, bukvalno od starta, pa do samog kraja, držao me je utisak da je sve zbrzano i nabacano, kao serija događaja slepljenih oho lepkom i upakovanih da stanu u tih dva i po sata, umesto da se snimi sve ono što je trebalo i da film postane jedna fluidna i kompaktna celina.
Mnogo se pričalo i najavljivalo, da će drugi deo biti sa mnogo više masovnih scena borbe, a kad sve saberemo, one nisu trajale cirka pet minuta, da bi set bio što pre postavljen za završna dešavanja, koji se takođe odigravaju prebrzo i nekako rutinski, bez mnogo emocije.
U prvom delu su čuveni Sardukari prikazani kao bad-ass ratnici, a ovde ispadoše teške šonje i kukavice, koje Zendeya slaže na buljuke, a na jedan Polov povik, pune gaće.
Što se glume tiče Harkoneni su ostavili najbolji utisak, glumcima svaka čast za to, Rebeka profi odradila svoj deo, a ostali kako tako, Timoti se trudio, kao i ova devojčica uz njega, ali nije to gluma za oskara.
Cristofer Walken je bio zastupljen u filmu, koliko i prase u Teheranu, Javier dobar i uverljiv kao što je bio i u prvom delu, Brolin nekako rutinerski otaljao posao.
Završna borba nerealna, jer je Pol već dostigao izuzetne psihičke moći i to bi se završilo za sekund, da je hteo, ali malo holivudskih klišea nikad nije na odmet.
Kad ne znate ko će u borbi 1na1 pobediti, gledajte ko će prvi biti izmlaćen ili ranjen i znajte, da taj na kraju volšebnim preokretom ostaje živ.
Kakav god uspeh postigne ovaj film, treba uglavnom da zahvali prvom delu i lepom temelju koji mu je stvorio.
Ipak, ako su zbog ovoga odlagali skoro tri godine, onda stvarno ne znam šta su radili.
Neću zadržavati dah do trećeg dela, trenutno od mene 8/10, ako ga gledam kao celinu sa prvim delom, inače može i pola boda manje.