Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Objasni onda kafeterijama da ne bacaju džaba pare na skupe aparate. 😂

Ne kažem da ne bi osetio razliku, osetim između 20s i 35s ekstrakcije, ali razlika je mala i u principu nebitna. Obe kafe su ukusne i kvalitetne, kad su od dobre sveže kafe.

@xalexas ne treba praviti nauku od tako proste stvari. Kafeterije imaju profesionalne aparate prevashodno jer rade dan i noć. Po firmama su automati od više hiljada EUR i nijedan neće napraviti kafu kao Viva od 100e.

Dobro... svi znamo da je pravljenje napitaka od kafe rupa bez dna... što bi rekli "welcome to the rabbit hole".

Da li želiš da piješ nes i pričaš sa društvom o raznim temama, ili želiš da piješ kafu i pričaš sa društvom o kafi?
BlueRedPill.JPG

Poslednja izmena:
Postoji nešto što se zove konzistentnost. Sa jeftinijim aparatom ćeš ponekad napraviti fenomenalnu kafu ali uglavnom nećeš moći tako često da ponoviš taj rezultat. Na LM i sličnim mašinama će i priučeni barista da napravi odličan espresso svaki put. Niko u kafeteriji ne želi da mu gost ne popije istu kafu svaki put jer to znači da će možda otići negde drugde da pije kafu.

Nije samo pouzdanost opreme jedini razlog zašto kafetrije skupo plaćaju aparate. To je samo jedan od razloga.

Konzistentnost i pouzdanost, pre svega da bude konzistentan izlaz 24h svaki radni dan, n godina. To malom aparatu ne treba, ima PID, ima konzistentnost za par kafa dnevno.

Svaki kafić ima industrijski aparat od par hiljada EUR, i većina sprema jako lošu kafu. Zato kažem da aparat nije najbitniji, samo veoma pomaže. Može biti raznih veličina i cena, ali šta ne smeš da zezneš je kafa, mlin, dial i proces.

Mali aparat nije fleksibilan jer nema podešavanja, ali pomiriš se sa time da piješ šta može da proizvede kako treba. Nema nikakve mudrolije ako drži temperaturu i pritisak u zadatom opsegu. Za to nije potrebna nuklearna fizika, prave ljudi odlične kafe iz aparata sa ručnom presom u koje sipaju vruću vodu koju su sami ugrejali, van aparata.

Na LM i sličnim mašinama će i priučeni barista da napravi odličan espresso svaki put.
Sa ovim se uopšte ne slažem. Da je tako, u ovim našim pseudo specialty lancima kafeterija sa opremom čija se vrednost meri u desetinama hiljada evra mogao bi uvek da popiješ odličan espreso, a to ne da nije slučaj, nego je baš obrnuto. Skupa mašina je samo jedna karika (ni približno najvažnija), iz mog iskustva zanemaruje se važnost mlina koji svakako ima veći uticaj na rezultat u šoljici od aparata. Zatim je potrebno znanje, veština i praksa bariste, kao i ljubav prema tome što radi.

Ne mora barista da razmišlja mnogo. Na menadžeru je da obezbedi baristi potrebne uslove. Ako ima više zrna u ponudi mora da ima za svako poseban mlin koji je naštelovan za to zrno. Ako je sve unapred podešeno, barista treba samo da samelje, tampira i pusti kafu. Ne treba nikakav wdt i ostala zezanja. Zašto? Jer se gubi vreme a skupe mašine su tu da kompenzuju grešku i to rade odlično, verujte mi. Drugi padež je ako menadžera boli briga za posao.

Kako tačno skupa mašina kompenzuje grešku? Skupa je jer je kvalitetna i konstantna, sve drugo je varijabilno u procesu i utiče na isti, sem podešene mašine.

Kako? Da znam, bio bih inžinjer u nekoj fabrici espresso mašina. Pročitaj malo strane forume o LM Linea micra npr. Ljudi su namerno pravili greške u pripremi da bi utvrdili koliko je tolerantna. Jednostavno sve ispegla. Koju magiju upotrebljavaju nemam pojma. Pričamo o mašini koja je pravljena za kućnu upotrebu.

Naravno da neće tolerisati neadekvatnu granulaciju. Pričam o osnovnoj tehnici, tampiranje, distribucija i doziranje.

Uzeo sam aquaphore filter, stvarno je extra voda za piće. Mislim da nema jeftinije vode, jeftinije je i od bidona od 18.9l.kako da znam kad je vreme za zamenu filtera, piše da je kapacitet 200l jel sporije curi dok filtrira ili se promeni ukus vode?

Ne mora barista da razmišlja mnogo. Na menadžeru je da obezbedi baristi potrebne uslove.
Znači menadžer u jednoj domaćoj zamišljenoj "specialty" kafeteriji porani svako jutro pre barista, našteluje kafe na svim mlinovima, pa kad baristi stignu na posao, kaže im sve vam je namešteno, samo meljite, tampirajte i kuvajte, nikakav WDT i te gluposti, to će aparat da kompenzuje :)
Pročitaj malo strane forume o LM Linea micra npr. Ljudi su namerno pravili greške u pripremi da bi utvrdili koliko je tolerantna. Jednostavno sve ispegla.
Upotrebljava magiju "na forumu možeš da pišeš šta god ti padne na pamet, a ima ljudi koji će to uzeti zdravo za gotovo i preneti na drugi forum" :)

Dakle, po tebi La Marzocco inžinjeri nemaju pojma i jednostavno bezrazložno prave skupe aparate kad je sasvim dovoljno kupiti Breville Bambino ili eventualno Gaggia Classic i dobićeš istu kafu kao na LM Linea na primer?

Mali aparati mogu da naprave dobru kafu i tu nema priče. Dali vam je potreban profi aparat to je pitanje licnog afiniteta, potreba, mogućnosti.

Licno imam u posedu sanremo zoe competition i gaggia classic.
Oba prave sjajnu kafu. Jedan je za profi upotrebu (puno kafa) drugi za kucnu varijantu.
Razlike su zaista minimalne.

Uzivajte u kafi i opremi koju koristite to je najbitnije.

Poslednja izmena:
Da se javim, napravio prva dva espresa, za nekoga ko je prvi put u životu napravio kafu a da nije samo pritisnuo dugme, meni je ovo top. Našao lavazza crema gusto mlevenu kafu, sipao okvirno dve pune kašike, merio na kuhinjskoj vagi koja meri po 1g, ispalo 17g. Ekstrakcija potpuno odoka, dok mi se nije učinilo da ima dovoljno kafe za jedan espreso, ali definitivno manje od onih 30s koji se ovde pominju. Da je bilo 30s bilo bi previše kafe definitivno.

Da sumiram, verujem da od ovoga neću praviti lošiju kafu, što će reći biće samo bolje, i meni je sjajno. Dok stigne mlin i tamper pa ću da krenem da se zezam sa zrnima i da eksperimentišem.

Hvala svima na pomoći, družimo se ovde i dalje :)

Na ovom forumu bi se i James Hoffman postideo 😂
Uzeo sam aquaphore filter, stvarno je extra voda za piće. Mislim da nema jeftinije vode, jeftinije je i od bidona od 18.9l.kako da znam kad je vreme za zamenu filtera, piše da je kapacitet 200l jel sporije curi dok filtrira ili se promeni ukus vode?
Skroz ti je OK Akvafor za piće. Za pripremu kafe je Britta meni bolja. Kapacitet od 200l je marketinška procena :) Trošim otprilike 100l mesečno za piće. Dve nedelje je voda izuzetnog ukusa dok je na kraju četvrte nedelje nešto bolja od česmovače. Verujem da je krajnji mogući kapacitet 100l.

Poslednja izmena:
Da se javim, napravio prva dva espresa, za nekoga ko je prvi put u životu napravio kafu a da nije samo pritisnuo dugme, meni je ovo top. Našao lavazza crema gusto mlevenu kafu, sipao okvirno dve pune kašike, merio na kuhinjskoj vagi koja meri po 1g, ispalo 17g. Ekstrakcija potpuno odoka, dok mi se nije učinilo da ima dovoljno kafe za jedan espreso, ali definitivno manje od onih 30s koji se ovde pominju. Da je bilo 30s bilo bi previše kafe definitivno.

Da sumiram, verujem da od ovoga neću praviti lošiju kafu, što će reći biće samo bolje, i meni je sjajno. Dok stigne mlin i tamper pa ću da krenem da se zezam sa zrnima i da eksperimentišem.

Hvala svima na pomoći, družimo se ovde i dalje :)
Bravo, samo cepaj dalje. Lavazza nije baš mlevena za espresso. To je neka, da kažem univerzalna granulacija. Na tim kafama obično piše "suitable for all coffe makers". Videćeš razliku kad sam samelješ kafu. Samo pravi bez opterećenja i uživaj u kafi.

U prodavnicama mere 4 filtera nešto manje od crvene. Piše da je za 200l vode jedan filter e sad videćemo. Bas se oseti razlika za piće. Uzeo sam ga za delonghi za kamenac a vidim da ćemo ga koristiti i za piće. Nek ceo mesec izguram s jednim filterom ja zadovoljan

Koristio sam Akvafor ranije, sa mojom upotrebom (100l) ne zadržava isti ukus tokom celog meseca. Ne bih koristio duže od mesec dana, ne preporučuje se zbog kontaminacije a i ukus će ti biti osetno lošiji.

Da li mora pre kuvanja da se propusti vruca voda kroz portafilter?

@daxyco
Imamo slican problem, bez mlina smo.
Oba aparata ulazni nivo.
Probao sam par mlevenih kafa i Lavazzami je uzasna.
Uzeo Kimbo i svi koji su pili obe kazu da je Kimbo mnogo bolji.
Rossa je Lavazza, a Kimbo je 100% ARABICA

5l Vlasine je 167 din. To je baš dosta kafa. Akvafor vam u startu daje preko 100tke suvi ostatak, iz česmovače 250, pa raste ka 200 i menja ukus. Mi pijemo akvafor, jer je dobra voda, ali za kafu mi se dosta bolje pokazala Vlasina, suvi ostatak 20 i nešto.

Mislim sad, hiljade EUR na aparate sa vudu magijom, a štekanje na vodi, a @xalexas ? :D

Da li mora pre kuvanja da se propusti vruca voda kroz portafilter?

... i Lavazzami je uzas
Ne mora ali je poželjno. Jer tako zagrevaš sve da se kasnije ne gubi toplota do šoljice. Inače to rade barmeni kod prve kafe.
Isto tako a je dobro da ako nemaš fabričku predinfuziju, ti je "odglumi".
Sa obe ove opcije dobićeš bolju kafu.

Ako pišeš Kimbo treba da napišeš i koja lavazzina kafa ti je loša. Ovako, ništa.

Poslednja izmena:
@nidza
Na koliko menjaš filter, ideš po osećaju - ukusu za piće ili...?
Čekam tds da stigne pa javljam rezultate iz vršačke cesmovace.
U mere je balon od 6l ledene vode manje od 90 din a voda je isto vrh.

Bezveze menjam, ne opterećujem se. Dobra je voda i iz česme, pijem i nju ponekad, ali lepša mi posle akvafora.

Golijska ledena

Prilozi

• Screenshot_2024-03-01-18-29-55-139_com.facebook.katana.jpg
    Screenshot_2024-03-01-18-29-55-139_com.facebook.katana.jpg
    117.5 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_2024-03-01-18-30-45-593_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-03-01-18-30-45-593_com.android.chrome.jpg
    41.2 KB · Pregleda: 48
5l Vlasine je 167 din. To je baš dosta kafa. Akvafor vam u startu daje preko 100tke suvi ostatak, iz česmovače 250, pa raste ka 200 i menja ukus. Mi pijemo akvafor, jer je dobra voda, ali za kafu mi se dosta bolje pokazala Vlasina, suvi ostatak 20 i nešto.

Mislim sad, hiljade EUR na aparate sa vudu magijom, a štekanje na vodi, a @xalexas ? :D
Jeste, ja sam štekara :) Radi se o tome da meka voda nije dobra za ekstrakciju. Mislim na Rosu i Vlasinu. Jednostavno nemaju dovoljno mineralnih materija koje bi vezale aromate iz kafe. Preporučivljije je da se koristi filtrirana voda umesto slabomineralnih voda. Sad ćeš ti da mi odgovoriš kako nemam pojma i da je Vlasina mnogo bolja. Između ostalog, sam sam pravio svoje vode od destilovane vode sa dodavanjem magnezijum sulfata i sode bikarbone kao pufera. Imaš ovde recepte: https://www.baristainstitute.com/bl...r-2020/how-make-your-own-coffee-brewing-water
Veruj mi davno sam prošao sve ove priče. Ovde sam da pomognem početnicima a ne da polemišem sa sveznalcima.
Probao sam par mlevenih kafa i Lavazzami je uzasna.
Probaj Lavazza Tierra. To je 100% arabica. Ove jeftinije su mešavine sa više robuste.
Kad vam dosade komercijalne kafe, kupite neki blend Brazil India. Pa posle istražujte ostalo.

Poslednja izmena:
Ne mora ali je poželjno. Jer tako zagrevaš sve da se kasnije ne gubi toplota do šoljice. Inače to rade barmeni kod prve kafe.
Isto tako a je dobro da ako nemaš fabričku predinfuziju, ti je "odglumi".
Sa obe ove opcije dobićeš bolju kafu.

Ako pišeš Kimbo treba da napišeš i koja lavazzina kafa ti je loša. Ovako, ništa.
Pa pise ispod u postu koji si citirao.
Rossa je od Lavazza.
Kimbo sam ispustio deo, 100% arabica Aroma gold
@xalexas
Trenutno nemam mlin, pa sam prinudjen mlevene da kupim, a Tierra nema mlevena.
Na automatiku sam mnogo voleo Brasil blend iz te serije. Istu sam pio i La Peti bistrou na Nbgd. Po meni jedna od najboljih kafa. Naravno, stvar ukusa, kao sto mi je Kafeterijin Latino blend uzasan, kao vecina africkih itd. Generalno ne volim citrusne

Tu smo da naučimo, mada nema nikakve logike da tvrđa voda bolje vezuje nešto od mekše, po zakonima fizike bi trebalo da je suprotno. U fiziku se razumem, u magije iz aparata ne. :D

@nemanjabgd84 ja sam potpuno sluđen bio bez mlina i ništa nisam uspeo da uradim usluznim mlevenjem. Onda stigao mlin i naravno kupio neku kafu iz radnje, sve greška za greškom. Kad sam se dokopao sveže kafe, smernice su bile ovde u ovoj temi, odjednom se sve složilo. Stvar je toliko jednostavna, ali ne funkcioniše bez sveže kafe i fino podesivog mlina. Vagica 0.1g se podrazumeva.

Poslednja izmena:
Magnesium and Calcium are helping to extract more taste, so we for sure want some of them in our water. Not just too much – and only with a reasonable amount of bicarbonate.

Magnesium makes a bit more powerful extraction than Calcium because a lot of flavorsome compounds are small and have a lot of oxygen in them. Magnesium likes these qualities.

Calcium easily bonds with other substances. Together with carbonate hardness level, for example, it causes formation of limescale.
Magnesium is not easily bonding, so it rarely causes limescale formation.

Meka voda pojačava kisele ukuse u kafi. Kafi nedostaje “telo”. Tvrda voda pravi gorku i bezukusnu kafu. Znači, voda treba da bude u nekoj mineralnoj ravnoteži. Ni meka ni tvrda.
Naravno da sam i ja nekad koristio meke vode zbog kamenca ali je to imalo dosta uticaja na ukus kafe a da to nisam znao. Iskusniji od mene su me savetovali da kupim Brita filter. To je bila značajna promena u ukusu. Kafa više nije bila kisela nego slatka i punog tela. Brita daje osetno bogatiju aromu od Akvafora.

Nazad
Vrh Dno