Sad možete da me otrujeteDa li želiš da piješ nes i pričaš sa društvom o raznim temama, ili želiš da piješ kafu i pričaš sa društvom o kafi?
nijedan neće napraviti kafu kao Viva od 100e.
Sa ovim se uopšte ne slažem. Da je tako, u ovim našim pseudo specialty lancima kafeterija sa opremom čija se vrednost meri u desetinama hiljada evra mogao bi uvek da popiješ odličan espreso, a to ne da nije slučaj, nego je baš obrnuto. Skupa mašina je samo jedna karika (ni približno najvažnija), iz mog iskustva zanemaruje se važnost mlina koji svakako ima veći uticaj na rezultat u šoljici od aparata. Zatim je potrebno znanje, veština i praksa bariste, kao i ljubav prema tome što radi.Na LM i sličnim mašinama će i priučeni barista da napravi odličan espresso svaki put.
Znači menadžer u jednoj domaćoj zamišljenoj "specialty" kafeteriji porani svako jutro pre barista, našteluje kafe na svim mlinovima, pa kad baristi stignu na posao, kaže im sve vam je namešteno, samo meljite, tampirajte i kuvajte, nikakav WDT i te gluposti, to će aparat da kompenzujeNe mora barista da razmišlja mnogo. Na menadžeru je da obezbedi baristi potrebne uslove.
Upotrebljava magiju "na forumu možeš da pišeš šta god ti padne na pamet, a ima ljudi koji će to uzeti zdravo za gotovo i preneti na drugi forum"Pročitaj malo strane forume o LM Linea micra npr. Ljudi su namerno pravili greške u pripremi da bi utvrdili koliko je tolerantna. Jednostavno sve ispegla.
Dakle, po tebi La Marzocco inžinjeri nemaju pojma i jednostavno bezrazložno prave skupe aparate kad je sasvim dovoljno kupiti Breville Bambino ili eventualno Gaggia Classic i dobićeš istu kafu kao na LM Linea na primer?
Skroz ti je OK Akvafor za piće. Za pripremu kafe je Britta meni bolja. Kapacitet od 200l je marketinška procenaUzeo sam aquaphore filter, stvarno je extra voda za piće. Mislim da nema jeftinije vode, jeftinije je i od bidona od 18.9l.kako da znam kad je vreme za zamenu filtera, piše da je kapacitet 200l jel sporije curi dok filtrira ili se promeni ukus vode?
Bravo, samo cepaj dalje. Lavazza nije baš mlevena za espresso. To je neka, da kažem univerzalna granulacija. Na tim kafama obično piše "suitable for all coffe makers". Videćeš razliku kad sam samelješ kafu. Samo pravi bez opterećenja i uživaj u kafi.Da se javim, napravio prva dva espresa, za nekoga ko je prvi put u životu napravio kafu a da nije samo pritisnuo dugme, meni je ovo top. Našao lavazza crema gusto mlevenu kafu, sipao okvirno dve pune kašike, merio na kuhinjskoj vagi koja meri po 1g, ispalo 17g. Ekstrakcija potpuno odoka, dok mi se nije učinilo da ima dovoljno kafe za jedan espreso, ali definitivno manje od onih 30s koji se ovde pominju. Da je bilo 30s bilo bi previše kafe definitivno.
Da sumiram, verujem da od ovoga neću praviti lošiju kafu, što će reći biće samo bolje, i meni je sjajno. Dok stigne mlin i tamper pa ću da krenem da se zezam sa zrnima i da eksperimentišem.
Hvala svima na pomoći, družimo se ovde i dalje![]()
Ne mora ali je poželjno. Jer tako zagrevaš sve da se kasnije ne gubi toplota do šoljice. Inače to rade barmeni kod prve kafe.Da li mora pre kuvanja da se propusti vruca voda kroz portafilter?
... i Lavazzami je uzas
Jeste, ja sam štekara5l Vlasine je 167 din. To je baš dosta kafa. Akvafor vam u startu daje preko 100tke suvi ostatak, iz česmovače 250, pa raste ka 200 i menja ukus. Mi pijemo akvafor, jer je dobra voda, ali za kafu mi se dosta bolje pokazala Vlasina, suvi ostatak 20 i nešto.
Mislim sad, hiljade EUR na aparate sa vudu magijom, a štekanje na vodi, a @xalexas ?![]()
Probaj Lavazza Tierra. To je 100% arabica. Ove jeftinije su mešavine sa više robuste.Probao sam par mlevenih kafa i Lavazzami je uzasna.
Pa pise ispod u postu koji si citirao.Ne mora ali je poželjno. Jer tako zagrevaš sve da se kasnije ne gubi toplota do šoljice. Inače to rade barmeni kod prve kafe.
Isto tako a je dobro da ako nemaš fabričku predinfuziju, ti je "odglumi".
Sa obe ove opcije dobićeš bolju kafu.
Ako pišeš Kimbo treba da napišeš i koja lavazzina kafa ti je loša. Ovako, ništa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari