@alex303 pozdrav
sve oko nas postaje "pametno" sto znaci lako i za manipulaciju i zloupotrebu, pa bih ulozio vreme u edukaciji na tu temu. Iako sam se jedno vreme zanimao sa linuxom, moje znanje po pitanju mreze, firewall-a, portova i td. je skoro ravno nuli.. Ako bi mogao da me uputis kuda krenuti, sta prvo savladati i dao predloge za hardware.. Dosadne su reklame na youtube-u kada se gleda na televizoru, pa sam razmisljao o raspberry pi i pi-hole.. A onda razmisljam cale voli da gleda filmove online pa tu svasta iskace, cesto ima gostiju, sestra i majka klikcu sve i svasta itd. sve ovo u selu kad se okupljamo, a posto ce otac i majka skoro u penziju i ziveti tamo, polako treba sklopiti i zastiti ih.
Sta mi je cilj? potpuna sigurnost i privatnost koliko je to moguce.
sta je plan i sta bih vole:
1) neki NAS server na kome bi se skladistili filmovi za plex, muzika za hi-fi, privatni cloud itd..
2) vpn i neki blok za reklame tipa nextdns ili adguard ili ublock origin.. privacy badger itd... Ukratko zastita od cookies, reklama i ostalih *******cija.
3) guest mreza koja bi bila potpuno izolovana (ukoliko je to moguce kako bih zastitio NAS od virusa), ali da ima zastitu adquarda...
4) plan je da to sve bude upakovano u rack server..
5) napomenuo bih da ce na toj mrezi biti i kamere. Mozda u isti rack staviti i opremu za kamere..
Sve vise je "sokocala" za pametne kuce pa ce se sigurno nesto stavljati..
Razloga je dosta pa bih na vreme krenuo.
Dobrodosao je svaki predlog, sta i kako odraditi. Siguran sam da ce kostati pa bi se islo deo po deo.. Za pocetak bih krenuo od pfsense. Jos ako bi to moglo postepeno da se upakuje u nas, a da se krene od neke kucne varijante.. Nesto tipa ovako. Sad ne bih high-end komponente.. Svakako bih kasnije odlucio koliko bih izdvojio para tj koliko jake komponente. Ali poceo bih od neke bestbuy warijante za pfsense
server rack
server rack 2