Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Evo danas je isla u DF par puta i nije se culo to uopste, ali kad se cuje kao da kapljice padaju na plastiku, bas ono i vreme izmedju kada se to cuje kao ono na cesmu kada ti kaplje malo :D. Ne smeta mi neznam ono mnogo, samo me nervira zato sto se to uopste nije culo do pre neki 2,3 dana. Rupa u zidu mi je odmah iza klime, dal je moguce da dobija malo hladniji vazdug pa se ta plastika hladi brze pa ono sirenje i skupljanje na promeni, kako da zapusim tu rupu lepo iza klime? od spolja bi trebalo da je lepo uradjeno ali ja cu malo akrilnim silikonom to dopuniti. Ali neznam kako da pristupim rupi unutra iza klime.

Snimi ako možeš, to je najbolje, ili zovni servis da svrate i poslušaju.
Ako je to bilo sinoć, da li je bilo kad si smanjila temperaturu za stepen, dva ako smanjuješ noću temperaturu? Hoće i tada da se čuje. Hladi se plastika.

Koja je bolja klima ili generalno nema neke razlike izmedju Fresh master Hinano i Energy Pro Plus 12ke obe?
Ili ici na nesto drugo?

Pitanje za bolje poznavaoce inverter klima.Skoro da sam resio kupovinu Hisense Energy Pro Plus klime(kada se ponovo pojavi na trzistu)ili Nordic. Dobio sam ponudu za Daikin FTXF 35D/RXF 35D za 85.000din.Po teh.karakteristikama Hisense je mnogo bolja a Daikin je "japanac" i na boljem je "glasu".

Japanezer bolje modulira i ima bolju kulturu rada. Posto su kod nas sve slabije zime daikin ce verovatno zavrsiti posao. E sad , nordic proverio na minusima i radi extra. Nema leda u tacni, defrosti relativno tihi. Problem je jedino fino stelovanje temperature. Ja da sad uzimam, probao bih daikin.

Pitanje za bolje poznavaoce inverter klima.Skoro da sam resio kupovinu Hisense Energy Pro Plus klime(kada se ponovo pojavi na trzistu)ili Nordic. Dobio sam ponudu za Daikin FTXF 35D/RXF 35D za 85.000din.Po teh.karakteristikama Hisense je mnogo bolja a Daikin je "japanac" i na boljem je "glasu".
Gde ima za 85.000? Ja imam jedan FTXF35D, hocu jos jedan da uzmem. Nisko modulira, 170w, precizno održava temperaturu. U komsiluku ima jedan Hisense, ne znam koji model, spoljna se ne čuje kako radi. Moj Daikin se malo više čuje od nje, za ostalo ne znam, pa ne mogu da uporedim.

Gde ima za 85.000? Ja imam jedan FTXF35D, hocu jos jedan da uzmem. Nisko modulira, 170w, precizno održava temperaturu. U komsiluku ima jedan Hisense, ne znam koji model, spoljna se ne čuje kako radi. Moj Daikin se malo više čuje od nje, za ostalo ne znam, pa ne mogu da uporedim.
Mozda taj hisense ne radi🙂

Kupinaklik internet prodavnica.

Kako se podesava Horizontal swing (horizontalno usmjeravanje izduvavanja) na Vivax AERI model
1706724430119.png

Evo video sam snimila, moracete da pojacate da cujete. Do 01:00 radi DF a posle toga se cuje to lupanje plastike. I tako to ide par minuta posle.

Evo video sam snimila, moracete da pojacate da cujete. Do 01:00 radi DF a posle toga se cuje to lupanje plastike. I tako to ide par minuta posle.

Sve je to normalno, plastika se skuplja i siri, velike su toplotne razlike. Kada greje, ide do 50C na izmenjivacu a prilikom defrosta i do -30C, merio sam na Fujitsu 12 LGC.

Mozda taj hisense ne radi🙂
I ja sam to pomislio 😂 ali ipak radi. Samo ventilator se čuje o vidi, ništa drugo.

Ranije je neko napisao da FTXC ima slabiji plastiku od FTXF i da se nekad čuje krckanje. Kod mene na FTXF se ne čuje uopšte a danas sam je baš poterao na maksimum da ode u defrost i ništa se nije čulo. Jel tebi ta crvena lampica svetli stalno ili dok radi DEFROST? Kod mene stalno svetli zelena i dok radi i u defrostu. Zuta se pali ako upalim tajmer, crvene nema.

I ja sam to pomislio 😂 ali ipak radi. Samo ventilator se čuje o vidi, ništa drugo.

Ranije je neko napisao da FTXC ima slabiji plastiku od FTXF i da se nekad čuje krckanje. Kod mene na FTXF se ne čuje uopšte a danas sam je baš poterao na maksimum da ode u defrost i ništa se nije čulo. Jel tebi ta crvena lampica svetli stalno ili dok radi DEFROST? Kod mene stalno svetli zelena i dok radi i u defrostu. Zuta se pali ako upalim tajmer, crvene nema.
Samo crvena, kada radi df ili samo radi crvena je upaljena, ne menja se
Evo jos jedan video ... ovde se cuje malo bolje. I tako to radi nekih 10 min posle DF, tako klikce.

Hladjiji mesec ozbiljnija pottosnja.🙂 Presek januar:
Amber: 374kwh, 24/7, 45-6 mkv
Nordic: 211 kwh, 12h - 40mkv, 12h-18mkv
Vivax on off: 150 kwh 12h - 12mkv.
Naravoucenije price: stare on-off klime rade i na debelim minusina ali i debelo trose.
Jeste mnogo, ali ajde sad zamisli svako jutro se budis sa hladan nos, pa izlazis iz kuce pripremas sitna drvca za potpalu, a ono hladno i mokro napolje, pa se plus udaris preko prsta sa sekirom pa onda da udjes u kucu moras da ocistis obucu, pa zalozis vatru a ono u sobu oko 10c, i tako nekih 2 - 3 sata dok se temperatura podigne na 20c ili vise , pa onda auuuu mnogo dim u sobu od lozenja, cekaj da izluftiram, pa otvoris prozor na 10-20 min da se izvetri lepo, pa ponovo u sobu jos hladnije nego jutros. Salu na stranu nedostaje mi taj jutarnji sport, ali ovako je mnogo kulturnije, mozda skuplje u zavisnosti koliko su drva trosili i na koliko su mesta lozili u istoj kuci, ali samo pogledaj kako je ljudima sa parnim/centralnim grejanjem u stanovima, placaju i leti i zimi.

Ja sam do ove godine lozio drva i koristio kotao. Ovo mi je prva zima na inverteru, dogodine uzimam još jedan i završavam priču s loženjem. Ovakav način grejanja je mnogo lakši i čistiji i najbitnije jeftiniji. Drva više nisu jeftina sa sečenjem i cepanjem u mom kraju su 70€/m³. Po sezoni sam trošio minimum 12m³. Ja toliko inverterima ne mogu da potrošim, to ispada 140€ mesečno samo na grejanje. Možda će struja da poskupi ali i drva će, a možda će i gasifikacija biti završena.

Ne zalim se de je velika potrosnja, naprotiv. Veoma sam zadovoljan. U odnosu na decembar je potroseno samo 170kwh vise za grejanje, sto je super, obzirom da je januar bio znacajno hladniji.
Matematika kaze da ce grejanje u januaru da me kosta manje od 100eura za kucu od preko 80mkv. Kako da ne bude covek zadovoljan.
Napomenuo sam da stare on off klime trose dosta sttuje i treba ih zameniti.

Kod mene je situacija ovakva, što se tiče potrošnje: grejem se sa dve klime u stanu od 51 m2. Uz to imam i vertikale koje su ostale od centralnog grejanja, što dodaje možda stepen ili dva na temperaturu koje klime isporučuju. Imam jedan spoljni zid, znači stan je manje više ušuškan. Jedna klima (Midea Xtreme 12ica) je uključena 24 sata, podešena na 23 stepena uglavnom, autofan. Druga klima (Daikin FTXC25C) pokriva sobičak od oko 10-15 m2, uključujena je uglavnom tokom dana, podešena na 23 stepena, autofan. Noću je isključujem jer nema potrebe da radi pošto je soba ušuškana sa svih strana. Jedino je radila non stop kada su bili ledeni dani i temperature ispod nule.

Nemam merač potrošnje, ali otprilike znam koliko klime troše. Van sezone, kada nema grejanja, trošim uglavnom oko 250 kW/h, dok sam poslednja dva meseca trošio tačno oko 420 kW/h, a tako će otprilike biti i račun za januar. Račun za novembar je bio oko 6000 dinara, a za decembar 5000 dinara jer sam dobio popust za racionalnu potrošnju struje.

Nadam se da će ovo moje iskustvo nekome pomoći.

Januar 2024.
12LMCA: 187kWh
12LMCA: 218kWh
12LUCA: 258kWh

Oko 95m2. Drveni prozori, 3cm tvrdopresovani stiropor na plafonu, bez izolacije na zidovima od spolja.

Videću koliko će se promeniti potrošnja kada dodam još dve klime, koje pokrivaju istu tu kvadraturu.

Sjedim u kratkim rukavima, vani snjeg, sve zaledilo, kapiju jedva otvorio od leda, dunav pa vlaga i svaki put kad udje u minus odma poledi sve. Kosava nosi Dunav, a sa tim i hladnocu koja sve probija. Idemo ove sedmice opet u minuse, kad kazem minuse spusta se ispod -10c i na ovih 60m2 jadne izolacije ja sam sretan da mogu se ugrijati, jos mirnije spavati jer je klima tiha.. isplati se uzeti dobru klimu, kako god okrenes, radije i godinu dana duze otpalcivati ratu nego smece uzeti.
Koja je bese klima u pitanju?

bar je stavio na sredinu sobe...ali nedajboze da se sve odradi po PS-u
Nerazumijem, i burazu tako... Jos mi majka kaze nemoj da se sta radi dok ti nedodjes al haj. Kupim, platim, dogovorim i dzaba. Jos kazem neke stvari al... Ja sam inace sto bi nas narod rekao pizajla, mora sve po ps da bude. Radije sacekam, radim dva posla ako treba al kad nesto uzmem to mora biti kako treba. I onda ti se neko posere na trud da nesto uradis kako treba. Pa da mi svedno nebi uzimao takvu klimu vec neku haj posluzice....

J b g imas 3-4 bitne stvari kod klima i to je to i ne utice nista posebno na duzinu i tezinu posla (jedino eto vakumiranje uzme malo vremena) znaci da obe jedinice da lijepo "dišu", da su na centru postorije ako je izvodivo, vakumiraj, izoluj posebno cijevi, 3m dužine, da ima pad odvod i to je to...

Ovo kod tebe znaci identicno samo da su spustili za 5 cm, jedna od najosnovnijih stvari....

Sta se tice struje i racuna ja to ovako gledam
Racun bez klime mi izmedju 4-5000.- (dosta veliko domacinstvo)
Neka bude i 13.000.- pa mi se isplati... to su 8000.- vise... To je 1m drva! Da li se moze sa 1m drva greje ceo mesec kuca 24/7 na 22-24c? Ne!
Ja imam i parno grejanje vec 20godine sa 23 radijatora... A tad mi trebalo 20-25m drva ako hocu da grejem celu kucu na 3sprata...
Vec sedam godine se grejem na inverter klime i mnogo mi jeftinije nego na drva...
Drva uvek imam neki metar na lager sto volim kad tad da zalozim kamin na donji sprat

********* imas 3-4 bitne stvari kod klima i to je to i ne utice nista posebno na duzinu i tezinu posla (jedino eto vakumiranje uzme malo vremena) znaci da obe jedinice da lijepo "dišu", da su na centru postorije ako je izvodivo, vakumiraj, izoluj posebno cijevi, 3m dužine, da ima pad odvod i to je to
I min 15cm od plafona unutrasnja, izmedju ostalog.
Sta se tice struje i racuna ja to ovako gledam
Racun bez klime mi izmedju 4-5000.- (dosta veliko domacinstvo)
Neka bude i 13.000.- pa mi se isplati... to su 8000.- vise... To je 1m drva! Da li se moze sa 1m drva greje ceo mesec kuca 24/7 na 22-24c? Ne!
Ja imam i parno grejanje vec 20godine sa 23 radijatora... A tad mi trebalo 20-25m drva ako hocu da grejem celu kucu na 3sprata...
Vec sedam godine se grejem na inverter klime i mnogo mi jeftinije nego na drva...
Drva uvek imam neki metar na lager sto volim kad tad da zalozim kamin na donji sprat
Nebi bilo lose kad spominjete potrosnju struje da se nespominje u valuti, vec u potrosenim kilovatima.

Vrh Dno