Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne znam sta da ti kazem.
Mislim da sam na youtube video neki klip servisera koji popravlja klimu bas sa greskom h1. Baci pogled mozda ti pomogne.

Vidis da ovaj drugi kompresor radi duze od sat vremena, prvom je vakuumiranje doslo glave. :)

Zato mi je sad unutrasnja prolupala. Ipak je trebalo celu klimu da zamene a ne samo spoljasnu. Od buke sa spoljasne unutrasnja se nije čula, sad kad je spoljna tiha čuje se ventilator unitrasnje. Posle praznika će poslati nekog iz Daikina da pogleda. Sa promenom brzine ventilatora menja se i takt lupanja kao da ventilator negde kači. Kad se pridje bliže od 3 metra se čuje. Nije da mi nesto preterano smeta ali neka poprave, da ne bude jos glasnije kasnije.

Zato mi je sad unutrasnja prolupala. Ipak je trebalo celu klimu da zamene a ne samo spoljasnu. Od buke sa spoljasne unutrasnja se nije čula, sad kad je spoljna tiha čuje se ventilator unitrasnje. Posle praznika će poslati nekog iz Daikina da pogleda. Sa promenom brzine ventilatora menja se i takt lupanja kao da ventilator negde kači. Kad se pridje bliže od 3 metra se čuje. Nije da mi nesto preterano smeta ali neka poprave, da ne bude jos glasnije kasnije.

Brate, bas ti se zapao los primerak. Resice ti to, ali zivci nemaju cenu.

Primijetih da Daikin mjeri unutrasnju temperaturu i u standby rezimu i salje podatak u aplikaciji. Odlicno za preko ljeti van kuce bez ikakvih wifi termostata izvrsiti uvid da li je potrebno ukljuciti klimu da hladi.
Da samo što mjeri pod plafonom gdje je unutrašnja jedinica za cca 2-3 stepena više od mjesta gdje ljudi sjede.

@igor84

Tako slično se čuje i kod mene na Amberu, možda malo tiše. Servis (tj ovi što su je montirali) su bili jednom prilikom po pozivu, ali nisu ništa rešili. Navodno po njima to nije neki problem, kao bučniji je taj model klime, ovo ono... Treba da vadi turbinu, rastura ležajeve, šta ti ja znam. Naravno odmah su pitali da li sam radio redovan servis, valjda pokušavajući da prebace odgovornost na mene..
Kod matoraca je ta klima, njima ne smeta pošto iovako loše čuju. Pa sam odustao od cimanja, ali me svaki put nervira kada odem kod njih.
Pretpostavljam da bi tu možda i malo silikon spreja za podmazivanje rešilo ili ublažilo problem..

Poslednja izmena:
@igor84

Tako slično se čuje i kod mene na Amberu, možda malo tiše. Servis (tj ovi što su je montirali) su bili jednom prilikom po pozivu, ali nisu ništa rešili. Navodno po njima to nije neki problem, kao bučniji je taj model klime, ovo ono... Treba da vadi turbinu, rastura ležajeve, šta ti ja znam. Naravno odmah su pitali da li sam radio redovan servis, valjda pokušavajući da prebace odgovornost na mene..
Kod matoraca je ta klima, njima ne smeta pošto iovako loše čuju. Pa sam odustao od cimanja, ali me svaki put nervira kada odem kod njih.
Pretpostavljam da bi tu možda i malo silikon spreja za podmazivanje rešilo ili ublažilo problem..
Kod mene je klima ugradjena nova pre 20 dana. Bio je monter koji je zamenio spoljnu jedinicu i utvrdio tom prilikom da se i unutrasnja cuje, ja sam mu rekao a on proverio. Prosledio je prodavnici reklamaciju, posle sam ih ja zvao, slao snimak, oni prosledili Daikinu, pa će doći njihovi serviseri, ne monteri.
Brate, bas ti se zapao los primerak. Resice ti to, ali zivci nemaju cenu.
Ne zivciram se, ona radi, greje, da mi je u dnevnom boravku tu bi mi bas smetalo, ovako bas kad obratis paznju se čuje, od duvanja ventilatora se ne čuje bas toliko, jedino kad se ventilator smanji onda se malo jače čuje, a da ne bi to vremenom postalo glasnije, bolje odmah da to rešavam.

Evo moje malo iskustvo sa VIBRACIJAMA i ZVRCANJEM na jednoj klimi koje sam danas riješio, pa ako je kod nekoga slična situacija možda pomogne. Kod nekih budu otpušteni vijci kompresora ali kod mene je drugačije....

Znači klima je inače tiha ali na modulaciji od oko 900-950w onako pofino tandrče i zvrči, srećom nekako na kratko bude bas na toj modulaciji. Nekad se vibracija znala prenjeti preko cijevi i na unutrašnju ali to sam rijesio tako sto sam natukao silikona u rupu oko cijevi u zidu pa se više zvuk nije prenosio na unutrašnju.

Više puta sam gledao šta bi moglo biti, bio sam ubjedjen da zvecka grijač jer nije čitavom dužinom pričvršćen na tacnu, skidao sam čak i ventilator i pipkao sve živo, ali džaba....
Danas (a i ranije ali nisam skontao uzrok) sam skontao da kada povučem jedan nosač vanjske prema zemlji ta vibracija prestane. Izverao sam se da malo bolje pokušam skontati šta tačno zveči i vidim da je izmjenjivač (ili kako se tačno zove ono aluminijsko saće) odmaknuto samo par milimetara od dna - tacne klime, i da su nosači malo nategnuli vanjsku jedinicu tako da se malo iskrivila, što kod nas kažu - izvitoperila se, tako da kada kompresor malo više vibrira na pomenutoj modulaciji tako sa njim malo više vibrira i izmjenjivač, tj sva klima i izmjenjivač zvecka od dno klime - od tacnu.... Kada zategnem nosač, klima se usuče na suprotnu stranu za 1-2mm i zveckanje prestane.

Uglavio sam tu na dno malu gumicu (gumu od kape šarafa za lim i krov) tako da ne može dodirivati dno tacne i zvuka više nema, čuje se samo ventilator i blago zujanje kompresora, jao moje sreće :)

Prilozi

• viber_image_2024-01-06_15-18-24-383.jpg
    viber_image_2024-01-06_15-18-24-383.jpg
    342.5 KB · Pregleda: 169
Evo moje malo iskustvo sa VIBRACIJAMA i ZVRCANJEM na jednoj klimi koje sam danas riješio, pa ako je kod nekoga slična situacija možda pomogne. Kod nekih budu otpušteni vijci kompresora ali kod mene je drugačije....

Znači klima je inače tiha ali na modulaciji od oko 900-950w onako pofino tandrče i zvrči, srećom nekako na kratko bude bas na toj modulaciji. Nekad se vibracija znala prenjeti preko cijevi i na unutrašnju ali to sam rijesio tako sto sam natukao silikona u rupu oko cijevi u zidu pa se više zvuk nije prenosio na unutrašnju.

Više puta sam gledao šta bi moglo biti, bio sam ubjedjen da zvecka grijač jer nije čitavom dužinom pričvršćen na tacnu, skidao sam čak i ventilator i pipkao sve živo, ali džaba....
Danas (a i ranije ali nisam skontao uzrok) sam skontao da kada povučem jedan nosač vanjske prema zemlji ta vibracija prestane. Izverao sam se da malo bolje pokušam skontati šta tačno zveči i vidim da je izmjenjivač (ili kako se tačno zove ono aluminijsko saće) odmaknuto samo par milimetara od dna - tacne klime, i da su nosači malo nategnuli vanjsku jedinicu tako da se malo iskrivila, što kod nas kažu - izvitoperila se, tako da kada kompresor malo više vibrira na pomenutoj modulaciji tako sa njim malo više vibrira i izmjenjivač, tj sva klima i izmjenjivač zvecka od dno klime - od tacnu.... Kada zategnem nosač, klima se usuče na suprotnu stranu za 1-2mm i zveckanje prestane.

Uglavio sam tu na dno malu gumicu (gumu od kape šarafa za lim i krov) tako da ne može dodirivati dno tacne i zvuka više nema, čuje se samo ventilator i blago zujanje kompresora, jao moje sreće :)
Izmenjivac ti je kao nov! Cime ga odrzavas?

Zna li neko koliko Daikin FTXC50C najnize modulira na grejanju? Mislim da ovde ima ljudi koji imaju tu klimu pa ako znaju bio bih im zahvalan :)

Drugari, molim za malu pomoc, oko pozicioniranja klima uredjaja u cilju sto optimalnijeg grejanja.
Klima je Hisense Hi Comfort 18k KE50BS0E. Ukupan prostor za grejanje oko 60 m2. Kuca je od zemlje,
popularno zvana blatnjara, bez izolacije ali je debljina zidova oko 30 cm. Tiseraj je los, drveni ramovi, ali
su jako mali, dvokrilni. Plafon, podovi isto od blata. Hvala unapred.
blatnjara.jpg

Drugari, molim za malu pomoc, oko pozicioniranja klima uredjaja u cilju sto optimalnijeg grejanja.
Klima je Hisense Hi Comfort 18k KE50BS0E. Ukupan prostor za grejanje oko 60 m2. Kuca je od zemlje,
popularno zvana blatnjara, bez izolacije ali je debljina zidova oko 30 cm. Tiseraj je los, drveni ramovi, ali
Pogledajte prilog 422008
Prvi prijedlog je da ides sa 2x 12ke

Klima je vec stigla, samo mi je ostalo da odredim poziciju i da mi namontiraju... hvala na odgovoru
u svakom slucaju @ LukasP :)

Kao sto rece lukas dve 12-ke bi bile pun pogodak. Ovako, po meni jedino resenje desni(istocni) zid kod prozora naspram vrata od hodnika. Tako ce da greje i trpezariju i spavacu sobu. Sve ostale varijante su upitne. Ako imas jos malo kesa dodaj jedan vox ihd12 u spavacu a ovu stavi na juzni zid da duva u kujnu i trpezariju.

Poslednja izmena:
.
Pogledajte prilog 422008
Neznam kakav ti je raspored sto se tice namjestaja unutra, ali po meni nemas bas nesto puno mogucnosti. Ja bi po ovome do sada sta si prikazao stavio ovdje ( kao na slici ) iz razloga sto klima plus kad kuhas su i vise nego dovoljni da zagrije taj prostor. Sto se tice spavace ostavis vrata otvorena i bice koji stepen nize, ali tako je i bolje. Ljepse ces spavati.
Kao sto rece lukas dve 12-ke bi bile pun pogodak. Ovako, po meni jedino resenje desni zid kod prozora naspram vrata od hodnika. Tako ce da greje i trpezariju i spavacu sobu. Sve ostale varijante su upitne.
Dve kvalitetne devetke da su skroz tihe i nisko moduliraju. Ja sam uvjek radije za manju a kvalitetniju klimu nego vecu a smece. Zamisli neko smece u spavacu sobu staviti pa nikad sna nemas. Gore nego malo djete kad sisu trazi, ono bar poraste a klima se nikad neutisa 🤣🤣🤣

Prilozi

• Screenshot_2024-01-06-21-29-59-086_com.android.chrome~2.jpg
    Screenshot_2024-01-06-21-29-59-086_com.android.chrome~2.jpg
    61.4 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Najlepsa hvala na odgovorima, javljam utiske posle montaze. Srecno badnje vece i praznici, ziveli

Da samo što mjeri pod plafonom gdje je unutrašnja jedinica za cca 2-3 stepena više od mjesta gdje ljudi sjede.
Pa ti oduzmes tih cca 2-3 stepena i rijesen problem.
Meni je klima na 20 cm od plafona i 20+ cm od zida, senzor klime na oko 230 cm od poda i na spoljasnjih 10c pokazuje istu temperaturu u standby kao sobni termostat na 120cm.
Inace senzori temperature odlicni. U blizini je aerodromska meteo mjerna stanica koja mjeri temperaturu na pola sata i iste se uvijek poklapaju.
Pisali su već ranije da ne ide ispod 270w. 🙂
FTXC50D kod mene na 350w modulira, moze oko 330w u tihom rezimu i to je to.

Prilozi

• IMG_20240106_225140.jpg
    IMG_20240106_225140.jpg
    144.7 KB · Pregleda: 58
Pa ti oduzmes tih cca 2-3 stepena i rijesen problem.
Meni je klima na 20 cm od plafona i 20+ cm od zida, senzor klime na oko 230 cm od poda i na spoljasnjih 10c pokazuje istu temperaturu u standby kao sobni termostat na 120cm.
Inace senzori temperature odlicni. U blizini je aerodromska meteo mjerna stanica koja mjeri temperaturu na pola sata i iste se uvijek poklapaju.

FTXC50D kod mene na 350w modulira, moze oko 330w u tihom rezimu i to je to.

Prilozi

• IMG_20240106_232457.jpg
    IMG_20240106_232457.jpg
    181.3 KB · Pregleda: 117
Проверих потрошњу по озбиљнијем минусу, климе су за 24 сата потрошиле равно 48 киловатсати. Грејне фолије још 15-ак. Температура варирала у распону од - 12 до - 8, без јаког ветра срећом.
Верујем да ће многи да се изненаде колико климе могу да потроше кад буде заиста хладно време.

Проверих потрошњу по озбиљнијем минусу, климе су за 24 сата потрошиле равно 48 киловатсати. Грејне фолије још 15-ак. Температура варирала у распону од - 12 до - 8, без јаког ветра срећом.
Верујем да ће многи да се изненаде колико климе могу да потроше кад буде заиста хладно време.
Meni troše dve 12 tke(hisense energy pro) do 45 kilovata kad je raspon -3 do 7 макс а кад је изнад нуле око 30 киловата...греју 125м2. Увек се питам да ли је то много или не, како би било са бош или валиент топлотном пумпом.

Meni je 18ka prosle godine na -19 (nocna) vukla 1kw po satu prosjecno (oko 1.2kw po noci a oko 800w po danu) a druga efikasnija 12ka oko 600w prosjek u nesto boljim uslovima od 18ke.

Skoro sam citao da do 4 stepena u plusu klime rade "normalno" a ispod 4 vec utice na omjer ulozeno dobijeno a sto je veci minus drastično se smanjuje. Ali kako god okrenes daleko bolje je od klasicnog grijaca :)

Pa meni je za 70m2 el. Kotao trosio i do 3000kWh mesecno. Klime ne znam da li su ikada usle u crveno, to jest preko 1600kWh.
Tada je to bilo 30-35k dinara, danas bi bilo barem 60.

ispod 4 vec utice na omjer ulozeno dobijeno a sto je veci minus drastično se smanjuje
Испод 4 долази дефрост зона са моменталним великим падом СОР, види се нпр. јако фино на Тошибиним таблицама, како се иде даље у минус, капацитет климе опада, а потребе за грејањем расту, па се климе додатно оптерећују и самим тим додатно редукује СОР. Претходних дана је у већем делу Норвешке испод минус 15,20 степени, видим на једној ФБ групи да се масовно јављају са проблемима са климама које не могу да угреју на дебелом минусу. Највише старији модели.

Poslednja izmena:
Sjedim u kratkim rukavima, vani snjeg, sve zaledilo, kapiju jedva otvorio od leda, dunav pa vlaga i svaki put kad udje u minus odma poledi sve. Kosava nosi Dunav, a sa tim i hladnocu koja sve probija. Idemo ove sedmice opet u minuse, kad kazem minuse spusta se ispod -10c i na ovih 60m2 jadne izolacije ja sam sretan da mogu se ugrijati, jos mirnije spavati jer je klima tiha.. isplati se uzeti dobru klimu, kako god okrenes, radije i godinu dana duze otpalcivati ratu nego smece uzeti.

Sjedim u kratkim rukavima, vani snjeg, sve zaledilo, kapiju jedva otvorio od leda, dunav pa vlaga i svaki put kad udje u minus odma poledi sve. Kosava nosi Dunav, a sa tim i hladnocu koja sve probija. Idemo ove sedmice opet u minuse, kad kazem minuse spusta se ispod -10c i na ovih 60m2 jadne izolacije ja sam sretan da mogu se ugrijati, jos mirnije spavati jer je klima tiha.. isplati se uzeti dobru klimu, kako god okrenes, radije i godinu dana duze otpalcivati ratu nego smece uzeti.
A sto bre sedis u kratke rukave?!

Najavljuju neke minuse pa sam pre praznika napravio odvod za klimu od materijala koji sam imao pri ruci. Samo sam ove nosače za cev kupio, cevi i navojne sipke sam imao. Skinuo sam lulu na kojoj je bilo crevo, umesto toga sam stavio cev f50, par milimetara ispod klime da slučajno ne pravi neke zvukove prilikom rada. Na poslu je ta lula prosle godine zamrzavala ali nije nikad skroz, već samo visi ledenica. Trebam jos to belo crevo skroz da skinem ali to nije toliko hitno. Iako me monter ubedljivao da to nema sanse da zamrzne, lično sam na poslu gledao te ledenice kako vise i skidao ih stalno rukom, krivo mi sto ih nisam fotografijisao da mu pokažem. Ako neko ima sliku ledenice neka mi prosledi. 🙂

Prilozi

• IMG_20240107_151740.jpg
    IMG_20240107_151740.jpg
    280 KB · Pregleda: 97
  • IMG_20240107_151717.jpg
    IMG_20240107_151717.jpg
    325.3 KB · Pregleda: 113
U podrumu 5 tona peleta (za nedaj Bože), peć se ove sezone nije upalila, nadam se da neće nikako. Daikin i 12 cm nove izolacije radi odličan posao.

Potrošnja ovih dana na slici ispod, jutarnje oko nule, dnevne maksimalno desetak stepeni.

Auto fan, 24°, 70 kvadrata, FTXF60D, klima se ne gasi.

Nazad
Vrh Dno