Evo moje malo iskustvo sa VIBRACIJAMA i ZVRCANJEM na jednoj klimi koje sam danas riješio, pa ako je kod nekoga slična situacija možda pomogne. Kod nekih budu otpušteni vijci kompresora ali kod mene je drugačije....
Znači klima je inače tiha ali na modulaciji od oko 900-950w onako pofino tandrče i zvrči, srećom nekako na kratko bude bas na toj modulaciji. Nekad se vibracija znala prenjeti preko cijevi i na unutrašnju ali to sam rijesio tako sto sam natukao silikona u rupu oko cijevi u zidu pa se više zvuk nije prenosio na unutrašnju.
Više puta sam gledao šta bi moglo biti, bio sam ubjedjen da zvecka grijač jer nije čitavom dužinom pričvršćen na tacnu, skidao sam čak i ventilator i pipkao sve živo, ali džaba....
Danas (a i ranije ali nisam skontao uzrok) sam skontao da kada povučem jedan nosač vanjske prema zemlji ta vibracija prestane. Izverao sam se da malo bolje pokušam skontati šta tačno zveči i vidim da je izmjenjivač (ili kako se tačno zove ono aluminijsko saće) odmaknuto samo par milimetara od dna - tacne klime, i da su nosači malo nategnuli vanjsku jedinicu tako da se malo iskrivila, što kod nas kažu - izvitoperila se, tako da kada kompresor malo više vibrira na pomenutoj modulaciji tako sa njim malo više vibrira i izmjenjivač, tj sva klima i izmjenjivač zvecka od dno klime - od tacnu.... Kada zategnem nosač, klima se usuče na suprotnu stranu za 1-2mm i zveckanje prestane.
Uglavio sam tu na dno malu gumicu (gumu od kape šarafa za lim i krov) tako da ne može dodirivati dno tacne i zvuka više nema, čuje se samo ventilator i blago zujanje kompresora, jao moje sreće