Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav svima, iscitao sam dosta stranica na forumu i pratio iskustva clanova, medjutim nisam uspio ispratiti da li je neko imao slican slucaj. Ugradio sam Hisense Energy SE 18 i po meni njena potrosnja je poprilicno velika. Nemam mjerac, ali u odnosu na raniju potrosnju po racunima, zakljucio sam da je u januaru klima trosila dnevno cca 30kW…
Grije se sprat kuce od nekih 50kv, izolacija stiropor 8 cm, pvc stolarija.
Klima se ne gasi nikako i preko dana je na nekih 22-23 stepena, fan 2 ili 3, a po noci 20-21 stepena isto tako fan 2 ili 3.
Ima li neko slicno iskustvo, i da li je ovo po vama velika potrosnja za ove uslove?
Hvala
Za prvu ruku ja bi po danu drzao na fan 4 a preko noci na 3 i preko noci bi smanjivao za 1 stepen, 2 max. Mialim da ces sa ovim podesavanja fana smanjiti potrosnju za 10-15%.
A to da li je puno ti ne znamo bas reci precizno, mozda malo jeste ali zavisi od toplotnih gubitaka koje imas.... Cistis li redovno filtere ? Na 10 dana

Pozdrav svima, iscitao sam dosta stranica na forumu i pratio iskustva clanova, medjutim nisam uspio ispratiti da li je neko imao slican slucaj. Ugradio sam Hisense Energy SE 18 i po meni njena potrosnja je poprilicno velika. Nemam mjerac, ali u odnosu na raniju potrosnju po racunima, zakljucio sam da je u januaru klima trosila dnevno cca 30kW…
Klima se ne gasi nikako i preko dana je na nekih 22-23 stepena, fan 2 ili 3, a po noci 20-21 stepena isto tako fan 2 ili 3.
Ima li neko slicno iskustvo, i da li je ovo po vama velika potrosnja za ove uslove?
Hvala
Zavisi u kom delu zemlje zivis, a i ta klima nije bas vrhunska pa radi blizu maksimuma snage kada je bas hladno. Ako ti je odrzavala dobro temperaturu to je to otprilike.

Za prvu ruku ja bi po danu drzao na fan 4 a preko noci na 3 i preko noci bi smanjivao za 1 stepen, 2 max. Mialim da ces sa ovim podesavanja fana smanjiti potrosnju za 10-15%.
A to da li je puno ti ne znamo bas reci precizno, mozda malo jeste ali zavisi od toplotnih gubitaka koje imas.... Cistis li redovno filtere ? Na 10 dana
Filtere cistim redovno, svakih 7-10 dana.
Kada se temperatura spustala na -7,-8, drzao sam i na fan 4 kako bi postigla ravnomjerno temperaturu.
Planiram staviti jos jednu klimu u nekom narednom periodu u jednu sobu, mozda ce rasteretiti ovu malo, jer sad ova grije cijeli stan, dnevni boravak i kuhinja (jedna prostorija), dvije manje sobe, wc i hodnik.

Hvala
Pozdrav,
tražeći klimu sjećam se da sam negdje pročitao da neke hisense klime ne mogu da spuste na grijanju ispod određene vrednosti isporučene toplote i jedan poznanik mi je rekao da ima problem u prelaznom periodu da često pregrijava.
Odmah se ograđujem da ne tvrdim da je tačno, samo nešto što mi je zapalo za oko.

Po stoti put, ne smanjivati nocu klimu jer je niza tarifa 4 puta jeftinija od vise.
Srednja je tarifa, a ako je i spustim navece to je 1 stepen, zbog ugodnijeg spavanja.

Pozdrav,
tražeći klimu sjećam se da sam negdje pročitao da neke hisense klime ne mogu da spuste na grijanju ispod određene vrednosti isporučene toplote i jedan poznanik mi je rekao da ima problem u prelaznom periodu da često pregrijava.
Odmah se ograđujem da ne tvrdim da je tačno, samo nešto što mi je zapalo za oko.
Sto se tice prelaznog perioda, ja je drzim bas nisko sa temperaturom, najcesce na 19 stepeni autofan, nekad cak i na 18, jer ima onaj problem da je stvarna temperatura oko 2 stepena pa i 3 veca od zadane.
U sustini bilo je potrebno malo vremena da naucim ponasanje klime u odnosu na zadano.

Da li se ubacivanjem jos jedne klime moze potencijalno smanjiti potrosnja i ove postojece tako sto ce se rasteretiti?

Pretpostavljam da nece na 2 lokacije da imaju istu proizvodnju, nego da na jednom mestu prave velike twin rotary kompresore, na drugom male single.
A ja pretpostavljam da ti neces da vidis dzaba ja seckam, obelezujem i prikacujem servisni uputstva
Eto zaista na dve lokacije imaju istu proizvodnju, ova dva i oba su twin rotary kompresore sa istom velicinom
SVB130FBBMC su ugradili samo u HR50, AP42 i AY42
SVB130FBBMT ugradili u sve ostali 50ke

I da, jedna od prednoste twin rotary kompresore sprema singl, bar koliko sam ja informisan je manja buka i vibracija.

To da li je to mnogo potrošena struja je relativno, zavisno od spoljne temperature gubitaka i ostalih stvari.
Ovde na forumu neki ljudi (najčešće po stanovima), imaju dosta nisku potrošnju al dosta toga zavisi od ušuškanosti prostora i da li te komšije neposredno greju, stanovi ispod ili pored. Dok u kućama u većini slučajeva je osetno veća potrošnja nego u stanovima.

Postoji i varijanta da klima ne radi kako treba i da vuče više struje a ne daje dovoljno toplote...

Srednja je tarifa, a ako je i spustim navece to je 1 stepen, zbog ugodnijeg spavanja.

Sto se tice prelaznog perioda, ja je drzim bas nisko sa temperaturom, najcesce na 19 stepeni autofan, nekad cak i na 18, jer ima onaj problem da je stvarna temperatura oko 2 stepena pa i 3 veca od zadane.
U sustini bilo je potrebno malo vremena da naucim ponasanje klime u odnosu na zadano.

Da li se ubacivanjem jos jedne klime moze potencijalno smanjiti potrosnja i ove postojece tako sto ce se rasteretiti?
Sustinski bi trebala da padne potrosnja nesto. E sad koliko, to je pitanje. Tu drugu klimu postavi nasuprot vratima od sobe, da moze da pomaze ovoj drugoj. Ne znam kakav ti je raspored u stanu.

Dragi benchmarkovci,

I pored iščitavanja nebrojeno stranica ovog podforuma, nalazim se u situaciji u kojoj mi je potreban savet iskusnijih ljudi dobre volje.

Naime u potrazi sam za klimom koja će odgovarati potrebama vikendice na planini sa oštrijim zimama i nižom temperaturom, karakterističnom za takve predele. Prosečne temperature po mesecima možete videti u prilogu, uz napomenu da idu i do -15c.

Kuća je izolovana, stiroporom od 10cm i kvalitetnom pvc stolarijom. Do sad je grejana na drva starim dobrim smederevcom i raznim pomoćnim grejnim telima poput uljanih radijatora, a sad nam je želja da poboljšamo komfor i prebacimo se u potpunosti na strujno grejanje. Prvi korak ka tome jeste nabavka adekvatne inverter klime koja bi u zimskim i u prelaznim uslovima mogla da bude primarni izvor toplote.

Osnova kuće je u prilogu. Grejna površina je cca 40m2 uz napomenu da postoji i sprat ka kom će se topao vazduh nesumnjivo kretati.

Inicijalni plan je da se klima pozicionira iznad ulaznih vrata kuće kako bi svojim delovanjem zahvatila hodnik (koji je ujedno najhladnija prostorija zbog ulaznih vrata, pločica na podu i postojanja svetlarnika), kupatilo, dnevnu sobu a pasivno kuhinju i sprat čije se stepenice nalaze u hodniku.

Trenutno odvojeni budžet je 100k RSD + troškovi ugradnje. Treba napomenuti da smo zaplašeni iskustvima sa servisnom mrežom Fujitsu uređaja i da bismo iste radije zaobišli.

Pretpostavljam da su u tom cenovnom rangu u opticaju ovde pominjani ulazni modeli Daikin i Mitsubishi klima kao i Amber Comfort 12k ili Amber Premium 9k. Da li je neki od njih odgovarajuće rešenje u ovom slučaju? Modulacija će verovatno u ovom slučaju biti bitna zbog manje kvadrature hodnika koji se direktno greje. Kultura rada defrostinga takođe. WiFi upravljanje je dobrodošla funkcija zbog činjenice da se ne boravi stalno u kući i da bi bilo zgodno uključiti klimu pre dolaska, mada se daljinsko upravljanje može pokriti i na druge načine.

Da li mi možete predložiti uređaj koji bi bio odgovarajući u ovom cenovnom rangu ili bi se trebalo strpiti dok se ne skupe dodatna sredstva za još ozbiljniju klimu više kategorije? Da li smatrate da je pozicija klime dobro odabrana?

Izvinjavam se na podužem postu i zahvaljujem unapred na odgovorima.

Prilozi

• Prosečne temperature.png
    Prosečne temperature.png
    52.1 KB · Pregleda: 57
  • Osnova.png
    Osnova.png
    42.9 KB · Pregleda: 35
To da li je to mnogo potrošena struja je relativno, zavisno od spoljne temperature gubitaka i ostalih stvari.
Ovde na forumu neki ljudi (najčešće po stanovima), imaju dosta nisku potrošnju al dosta toga zavisi od ušuškanosti prostora i da li te komšije neposredno greju, stanovi ispod ili pored. Dok u kućama u većini slučajeva je osetno veća potrošnja nego u stanovima.

Postoji i varijanta da klima ne radi kako treba i da vuče više struje a ne daje dovoljno toplote...
Slazem se i svjestan sam da su toplotni gubici kuce puno veci od stanova iz navedenih razloga.

Razlog sto sam i pisao jeste upravo ovo sto si naveo… Da li klima radi kako treba ili je neki problem pa je tolika potrosnja…

Zdravo ljudi , pre svega pozdrav svima ,
Nisam bio prisutan odavno na ovoj temi, uglavnom imam pitanje da li neko ima Fujitsu 9 Lmca i iskustva vezano za tu klimu.
Jako je povoljna u ,,hladnoj prodavnici'' pa zato pitam.
Ako neko ima pitanja vezano za Fujitsu Luca 12, Lmce 9, Lmce 7, Mideu Mission 12, I Gree Amber 12 može da pita koristim ih neke 4 a neke i više sezona.

Dragi benchmarkovci,

I pored iščitavanja nebrojeno stranica ovog podforuma, nalazim se u situaciji u kojoj mi je potreban savet iskusnijih ljudi dobre volje.

Naime u potrazi sam za klimom koja će odgovarati potrebama vikendice na planini sa oštrijim zimama i nižom temperaturom, karakterističnom za takve predele. Prosečne temperature po mesecima možete videti u prilogu, uz napomenu da idu i do -15c.

Kuća je izolovana, stiroporom od 10cm i kvalitetnom pvc stolarijom. Do sad je grejana na drva starim dobrim smederevcom i raznim pomoćnim grejnim telima poput uljanih radijatora, a sad nam je želja da poboljšamo komfor i prebacimo se u potpunosti na strujno grejanje. Prvi korak ka tome jeste nabavka adekvatne inverter klime koja bi u zimskim i u prelaznim uslovima mogla da bude primarni izvor toplote.

Osnova kuće je u prilogu. Grejna površina je cca 40m2 uz napomenu da postoji i sprat ka kom će se topao vazduh nesumnjivo kretati.

Inicijalni plan je da se klima pozicionira iznad ulaznih vrata kuće kako bi svojim delovanjem zahvatila hodnik (koji je ujedno najhladnija prostorija zbog ulaznih vrata, pločica na podu i postojanja svetlarnika), kupatilo, dnevnu sobu a pasivno kuhinju i sprat čije se stepenice nalaze u hodniku.

Trenutno odvojeni budžet je 100k RSD + troškovi ugradnje. Treba napomenuti da smo zaplašeni iskustvima sa servisnom mrežom Fujitsu uređaja i da bismo iste radije zaobišli.

Pretpostavljam da su u tom cenovnom rangu u opticaju ovde pominjani ulazni modeli Daikin i Mitsubishi klima kao i Amber Comfort 12k ili Amber Premium 9k. Da li je neki od njih odgovarajuće rešenje u ovom slučaju? Modulacija će verovatno u ovom slučaju biti bitna zbog manje kvadrature hodnika koji se direktno greje. Kultura rada defrostinga takođe. WiFi upravljanje je dobrodošla funkcija zbog činjenice da se ne boravi stalno u kući i da bi bilo zgodno uključiti klimu pre dolaska, mada se daljinsko upravljanje može pokriti i na druge načine.

Da li mi možete predložiti uređaj koji bi bio odgovarajući u ovom cenovnom rangu ili bi se trebalo strpiti dok se ne skupe dodatna sredstva za još ozbiljniju klimu više kategorije? Da li smatrate da je pozicija klime dobro odabrana?

Izvinjavam se na podužem postu i zahvaljujem unapred na odgovorima.
Staviti klimu u taj mali hodnik je rizično jer pitanje je da li će dnevnu dobro zagrevati, ja bi lično u dnevnu stavio klimu, u kupatilo dodatnu običnu grejalicu koja će se paliti po potrebi i to je to. Ipak niko ne boravi mnogo vremena u hodniku da mu je bitno da tu bude najtoplije nego u dnevnoj sobi.
Što se tiče konkretno klime možda je dobar izbor Amber Comfort 12, ima ok modulaciju a može solidno da potegne kad zatreba ili možda neki Daikin ekvivalent.

Sustinski bi trebala da padne potrosnja nesto. E sad koliko, to je pitanje. Tu drugu klimu postavi nasuprot vratima od sobe, da moze da pomaze ovoj drugoj. Ne znam kakav ti je raspored u stanu.
Evo u prilogu rasporeda stana…
Dnevni + kuhinja su nekih 30kv, a sobe su male po 7-8kv.
Planiram staviti u Sobu1 jos jednu klimu da puse prema vratima, pa bi pomogla kroz hodnik i ovoj postojecoj, vrata se ne bi zatvarala.
I tu je pitanje sta je pametno staviti obzirom da je mala soba. Razmisljao sam o Daikin ftxf25 ili ftxf35, ali bojim se da bi ova druga bila mozda prejaka ili je mozda to i bolje, jer bi se vjerovatno palila kad je hladnije vani.IMG_3944.jpeg

Kao sto rekoh vezano za LN i tisinu rada ( izvinjavam se zbog psovke ) snimicu video na -5 koliko je vanjska jedinica mirna. Vise puta sam naveo da pored mice sto je mnogi nazivaju, moze se spavati pa evo i primjera. Samo napomena, klima je usput "nabacena" da tako kazem pa stoji i ukrivo. Iz tog razloga sam i stavio laser da se vidi sto kovanica bjezi u jednu sttanu a svakako i prljava je klima odozgo. Plus sto pun pica pa jedva ruku zavukao. Vanjska je namjeno snimljena iz auta, da nebi ko rekao laz itd. Xeroj87 ( valjda tako nick ) video je tebi vise namjenjen.

Prilozi

• IMG_20240126_170341.jpg
    IMG_20240126_170341.jpg
    100 KB · Pregleda: 51
potrosnja je poprilicno velika. Nemam mjerac, ali u odnosu na raniju potrosnju po racunima, zakljucio sam da je u januaru klima trosila dnevno cca 30kW…

Bas velika potrosnja sa takvom izolacijom. Imas li i na tavanu izolacije ?

Izmjeri ti to ponovo 30kwh po danu.... Nesto nestima
Ta kvadratura, stiropor 8cm.... Nesto nestima. Ja nisam ni pola na -16c a 5cm stiropor....

Planiram staviti u Sobu1 jos jednu klimu da puse prema vratima, pa bi pomogla kroz hodnik i ovoj postojecoj, vrata se ne bi zatvarala.
I tu je pitanje sta je pametno staviti obzirom da je mala soba. Razmisljao sam o Daikin ftxf25 ili ftxf35, ali bojim se da bi ova druga bila mozda prejaka ili je mozda to i bolje, jer bi se vjerovatno palila kad je hladnije vani.Pogledajte prilog 425779
Idealno i najskuplje multi split sa dve unutrasnje jedinice .
Druga opcija da stavis klimu na zid wc-a da duva u obe sobe. Ako je izvodljivo bilo bi dobro.
Trece kao sto si rekao, u sobu 1 pa da se topao vazduh krece prema ulaznim vratima pod uticajem klime 1 i da delom ulazi u sobu 2. Tu je problem sto je soba jako mala i klima unutra ima da se gasi non stop tako da ces tesko da imas optimalnu temp. u sobi 2, a soba 1 ce da bude pregrejana.

Hvala
Ako su temperature bile stalno oko nule i u minusu onda je mozda i ok potrosnja za tu klimu, zavisi kakva je izolacija, gore, dole. Ja grejem 45m2 kuća, 3 prostorije sa Daikin FTXF35D dvanaestica na 25°c, autofan, prosek za januar 12kw dnevno. Najveća potrošnja mi je bila 20kw i to samo jedan dan kad je bilo -9. Izolacija 10cm ali su dole garaze a gore poluotvorena ploča bez izolacije.
@jovs123 Koju prostoriju si grejao sa smederevcem a koju sa radijatorom? Nekom logikom je najbolje da klima bude u najvećoj prostoriji, u dnevnom boravku, tu i najviše vremena provodiš.

Izmjeri ti to ponovo 30kwh po danu.... Nesto nestima
Ta kvadratura, stiropor 8cm.... Nesto nestima. Ja nisam ni pola na -16c a 5cm stiropor....
I meni je bilo puno bilo kad sam preracunao.
Praticu narednih dana kakva ce biti situacija, nije iskljuceno ni da nesto sa klimom nije u redu…

Idealno i najskuplje multi split sa dve unutrasnje jedinice .
Druga opcija da stavis klimu na zid wc-a da duva u obe sobe. Ako je izvodljivo bilo bi dobro.
Trece kao sto si rekao, u sobu 1 pa da se topao vazduh krece prema ulaznim vratima pod uticajem klime 1 i da delom ulazi u sobu 2. Tu je problem sto je soba jako mala i klima unutra ima da se gasi non stop tako da ces tesko da imas optimalnu temp. u sobi 2, a soba 1 ce da bude pregrejana.
Soba 2 se poprilicno dobro ugrije i od ove postojece klime zato sto ulazi topli zrak kroz vrata koja su na kraju hodnika, dok je soba 1 malo hladnija i zato bih u nju i stavio jos jednu klimu. Znam da je problem sto je soba mala i vjerovatno ce se stalno gasiti i paliti, zato sam i mislio kupiti daikin zbog niske modulacije, samo se dvoumim izmedju 9ke i 12ke.

Ako su temperature bile stalno oko nule i u minusu onda je mozda i ok potrosnja za tu klimu, zavisi kakva je izolacija, gore, dole. Ja grejem 45m2 kuća, 3 prostorije sa Daikin FTXF35D dvanaestica na 25°c, autofan, prosek za januar 12kw dnevno. Najveća potrošnja mi je bila 20kw i to samo jedan dan kad je bilo -9. Izolacija 10cm ali su dole garaze a gore poluotvorena ploča bez izolacije.
@jovs123 Koju prostoriju si grejao sa smederevcem a koju sa radijatorom? Nekom logikom je najbolje da klima bude u najvećoj prostoriji, u dnevnom boravku, tu i najviše vremena provodiš.

Vecina dana je bila oko nule, navecer ispod nule. Ispod nema niko i iznad nema niko i tu je betonska ploca.
Prema tvom iskustvu sa daikinom je li ftxf35 previse da stavim u ovu sobu1?

Hvala
Druze, mozda si lose izracunao, meni 18 ca greje slicnu kvadraturu bez izolacije ali ima malo spoljnih zidova, ta klima sa jos dve 12 ce na jednom satu dve kuce trosi zajedno 30kwh.

Vecina dana je bila oko nule, navecer ispod nule. Ispod nema niko i iznad nema niko i tu je betonska ploca.
Prema tvom iskustvu sa daikinom je li ftxf35 previse da stavim u ovu sobu1?
Izgleda da imaš baš velike toplotne gubitke pa možda i bude ok, ona spušta na 170w kad modulira. Za 7 kvadrata bi trebalo da je dovoljna i sedmica FTXF20, ali opet ne mogu da tvrdim ako imaš tolike toplotne gubitke. Bolje uloži u izolaciju nego u klime.

I tu je pitanje sta je pametno staviti obzirom da je mala soba. Razmisljao sam o Daikin ftxf25 ili ftxf35, ali bojim se da bi ova druga bila mozda prejaka ili je mozda to i bolje, jer bi se vjerovatno palila kad je hladnije
I tu je pitanje sta je pametno staviti obzirom da je mala soba. Razmisljao sam o Daikin ftxf25 ili ftxf35, ali bojim se da bi ova druga bila mozda prejaka ili je mozda to i bolje, jer bi se vjerovatno palila kad je hladnije vani.Pogledajte prilog 425779
Druze, klimu u hodnik nikako stavljati ja napravio pocetnicku gresku. Bolje postaviti dobru 12-18 cu u dnevnu koja ide za velike minuse mozda hajsen nordik koja nije mnogo skupa, i u obe sobe po devetku neku jeftiniju vivax, vox, tesla,,, i nemas problem. Ugodjaj je potpun. Pozz

iznad nema niko i tu je betonska ploca.

Zato i imas tolike gubitke, mozda i do 50% vece.
Ako je iznad tebe negrejani stan, resenje bi bilo da u svom stanu spustis plafon i tu ubacis neku izolaciju-vunu ( i to pod uslovom da imas prostora-visine za to )
Ako ne, onda po plafonu da izlepis neki stirodur, i to ce ti znatno smanjiti potrosnju.

Može jedno pojašnjenje.. Ljudi koji ovde čiste filtere na svakih 10ak dana, bude li uopšte prašine na njima? Ja iskreno nisam nikada čuo da neko filtere pere toliko često i lično mislim da je nepotrebno osim ako klimu konstantno držite na max fan..

Kod mene su na 10 dana crni. Klima je kod ulaznih vrata i skuplja prasinu samo tako.

Može jedno pojašnjenje.. Ljudi koji ovde čiste filtere na svakih 10ak dana, bude li uopšte prašine na njima? Ja iskreno nisam nikada čuo da neko filtere pere toliko često i lično mislim da je nepotrebno osim ako klimu konstantno držite na max fan..
Ja ih čistim na mesec dana otprilike. Nema potrebe, dvoje nas je u stanu, tepihe sam izbacio, oko zgrade nema izduvnih gasova, u stanu niko ne puši, tako da se ništa ne skuplja na filterima. Malo ih istuširam mlakom vodom i vratim. Pre neki dan mi je bio poznanik koji radi servis klima i iznenadio se kad je video da klima posle godinu dana upotrebe uopšte nije prljava, a krenuo da skida turbinu pa je vratio nazad. Samo je dezinfikovao saće, plastiku i eto...

Ja perem na 5 - 7 dana, imam tepihe u svim sobama, one debele čupave, pa pretpostavljam da je zbog njih. Redovno se sve usisava i briše prašina. Nije prašina na filterima nego baš kao da je od tkanine. Stoji mi na autofan, i suprotno od ulaznih vrata je.

Ja na Amber 9 na donji sprat cistim filter na 7-10dana sto tu se pusi i po neki put lozi kamin(klima onda ne radi).
A na Muse na gornji sprat na 2nedelje tu se ipak ne pusi
Nije mi tesko 10min posla ;)

Vrh Dno