jozza
Čuven
- Učlanjen(a)
- 26.04.2005
- Poena
- 845
Nisam kupio ni bojler ni toplotnu pumpu. Imam još vremena, kuća se još uvek zida. Tako da sad skupljam potrebne informacije. Ideja mi je da bojler bude veći ali temperatura manja. Izolacija recirkulacionih cevi se podrazumeva. Da li ima smisla ići na 500l bojler drugog proizvođača, sa dva izmenjivača 1.9+0.95kvm? Koliko realno treba vremena pumpi da dogreva ovakav bojler? U tom odgovoru leži odluka da li ima smisla ići na 500L. Bojim se dužih intervala grejanja bojlera, jer u tom slučaju kuća se ne greje. Dakle za koliko stepeni pumpa ugreje takve bojlere (300l/1.9kvm ili 500l/2.85kvm) pod uslovom da se greje na 45 ili 50°C? Da li ima više smisla grejati 500l@45°C ili 300l@50°C?50l po članu domaćinstva je preporuka za komforno korišćenje. 300l je ok za Vaš slučaj. Ako ste bojler već kupili onda povežite obe cevne zmije i podesite temperaturu na 50'C. Treba razumeti da je senzor u bojleru obično u gornjoj zoni, ako on tu izmeri 50, onda je u donjoj zoni 40 i zato nije sva zapremina bojlera efektivna
Ako podesite 45'C, u tom slučaju u donjoj zoni će biti 35-38 i imaćete isećaj da je bojler mali za Vaše potrebe.
Ne svatam ništa lično. Ne živimo u idealnim svetu i na kraju dana nekada moramo da se prilagodimo klijentu.
Ja uvek savetujem da se izoluju cevi jer ako imate obučno plastične cevi za sanitarnu vodu koje prolaze kroz veći deo kuće i u njima je voda od 50'C a kuća je zagrejana na 23'C, jasno je da ćete podhladiti sanitarnu vodu u cevima. Pošto automatike TP recirkulacionu pumpu uključuju 3-4 puta po 3 minuta u svakom satu i onda imate slučaj da okrenete i po 100l vode kroz cevi i bojler i u dobroj meri podhladite sanitarni bojler. Može se čak desiti da u tih istih sat vremena niko nije koristio toplu vodu a Vama se bojler ohladio i morate ponovo da ga zagrevate. Sve se to odrazi na račun za struju. Kod manjih objekata i manje potrošnje to se u ne vidi, ali na većem objektu se to nakupi i postane ozbiljna cifra.