Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav svima, imam problem sa klimom.
Cuje se nakakav zvuk iz spoljasnje jedinice to se desava ne svaki put ali ovo je 6 put kako pravi ovako nekada je i glasnije to pucketanje poslusajte video i recite mi sta da radim i zbog cega ovako se cuje

ACS Majstor kaže FTXC se ne čuje a svi ostali modeli iznad se čuju. Sad sam poslao snimak vlasniku ACS-a, kaže da se biksna čuje i da će zameniti. Majstoru se izgleda ne radi, on me ubedjuje da je to normalno i da će biti isto i nakon zamene. Danju ne primećujem toliko, ali noću se čuje, a najviše na onom tihom modu koji je kao za spavanje. Nekad se pojača a nekad smanji taj zvuk. Meni je stalno na autofan. Ako neko može da postavi snimak bilo kojeg Daikin osim FTXC baš da uporedim.
Snimit ću ti ja sutra FTXF60D.

Cuje se nakakav zvuk iz spoljasnje jedinice to se desava ne svaki put ali ovo je 6 put kako pravi ovako nekada je i glasnije to pucketanje poslusajte video i recite mi sta da radim i zbog cega ovako se cuje

To deluje kao da vibrira neki lim. Ispritiskaj malo rukom lim po lim i resetke pa ces da vidis da li se utisava ili ne kad pritisnes.

Evo jos jedan video pre neki dan

To deluje kao da vibrira neki lim. Ispritiskaj malo rukom lim po lim i resetke pa ces da vidis da li se utisava ili ne kad pritisnes.
Kad pritisnem donji dio prestaje, kad pustim opet pocinje

Verovatno ti je naslonjen neki deo cevi od kompresora na lim. Meni je tako bilo na 1 klimi pa sam ubacio parce kamene vune izmedju i sada ne zveci. Takodje moguce je da se cuje plasticna resetka. Stisni je pa proveri.

Evo jos jedan video pre neki dan

Kad pritisnem donji dio prestaje, kad pustim opet pocinje

Slično je kod bergena apolo comfort, ima šraf na dnu i šraf na vrhu ove rešetke sa strane spoljne jedinice a srednji dio rešetke pritiskom ulježe tj ima lufta u odnosu na prednji lim na koji nalježe.

Slično je kod bergena apolo comfort, ima šraf na dnu i šraf na vrhu ove rešetke sa strane spoljne jedinice a srednji dio rešetke pritiskom ulježe tj ima lufta u odnosu na prednji lim na koji nalježe.
Pa ispod klime je ispao neki sraf ali neznam gde stoji , od kad je ispao ovako se ponasa klima ali ne svo vreme vec ponekad

Pa ispod klime je ispao neki sraf ali neznam gde stoji , od kad je ispao ovako se ponasa klima ali ne svo vreme vec ponekad
Na ovom snimku djeluje da su sva četiri šrafa sa ove strane gdje je rešetka na svom mjestu. Pogledaj sa druge strane, iza ili ispod.
Probaj i ova četiri šrafa da dotegneš.

A kad udari Nuklearni rat hoce biti drva?
Uglavnom, kazem ja, preko 1kw kad se rokne da duva toplota iz klime, to je 24kw plus dve tri klime to je 60-70 kw za kucu ! Znaci opet TA pec zakon:)

Климе које потроше 60 киловатсати дневно произведу барем 200 киловатсати топлоте, ти израчунај колико ТА-пећи треба за такав доживљај.

Pa po ovom drmanju Daikina na 1.5kw mora da mi upali potkosulju kad joj pridjem na 2m:)
Vidim ja, ima tu svega i svacega u vasim pricama.
Roka i graficka karta od 200w ali ne moze zagrejati:)

A kad udari Nuklearni rat hoce biti drva?
Uglavnom, kazem ja, preko 1kw kad se rokne da duva toplota iz klime, to je 24kw plus dve tri klime to je 60-70 kw za kucu ! Znaci opet TA pec zakon:)
Jedna TA peć koja je pokrivala jednu sobu je isključena i sada jedna 12-tica pokriva tu i još jednu sobu. Razlika u toploti je ogromna.
Jedan šporet na drva koji je pokrivao dvije sobe je ugašen i sada jedna 12-tica pokriva dvije sobe. Razlika u toploti nije kao kod TA peći, ali svakako klima bolje toplotno pokriva i nema drva po sto evra, cjepanja istih, pripreme sitnih drva za potpalu, pa nošenja drva, bacanja luga, pa pazi da se vatra ne ugasi.
A kad dođe nuklarni rat sve što je bilo prije klima čeka i tri metra drva. I dva kamena.
P.S. Ima još jedna TA peć koja pokriva sobu od 13 kvadrata, tu ide vjerovatno 07 lmce otvore se vrata i u predsoblju imaš ružu izduva.
Pa po ovom drmanju Daikina na 1.5kw mora da mi upali potkosulju kad joj pridjem na 2m:)
Vidim ja, ima tu svega i svacega u vasim pricama.
Roka i graficka karta od 200w ali ne moze zagrejati:)
Danas sam računao ugrubo, napajanje 600w, grafička, min 150w, procesor min 80w pa puta 12 sati dnevno malo li je.

Drva ne bi ni da ih Vucic daje dzabe na svaka dva dana.
Evo kod mene 26 stepeni u dnevnoj, 25 decjoj, spavacoj 23, hodnik tu izmedju, kupatilo 23, dnevno 50 kw trosim za grejanje
Jeftine
Kod mene je racunar 1.5kw
Ne gasim racunar od cini mi se marta prosle godine, stalno radi 24/7 ,
Verujem ja vama za klime ali iskljucivo za modele 100k din za 12ke itd, ovo ispod ne bi ni dzabe jer nece ugrejati na zadate temp osim ako ne odu u vislju potrosnju

Drva ne bi ni da ih Vucic daje dzabe na svaka dva dana.
Evo kod mene 26 stepeni u dnevnoj, 25 decjoj, spavacoj 23, hodnik tu izmedju, kupatilo 23, dnevno 50 kw trosim za grejanje
Jeftine
Kod mene je racunar 1.5kw
Ne gasim racunar od cini mi se marta prosle godine, stalno radi 24/7 ,
Verujem ja vama za klime ali iskljucivo za modele 100k din za 12ke itd, ovo ispod ne bi ni dzabe jer nece ugrejati na zadate temp osim ako ne odu u vislju potrosnju
Slažem se da sa TA pećima i punjenjem noću tj po nižoj tarifi manje platiš struju.
Sa klimama platiš više, ali po meni bolje toplotno pokrivaju (i tu je koliko para toliko muzike).
Ali ne može i jare i pare.

Koje bre klime i ta peci?
Ovo je zakon 4 komada i uzivaj... jeste trose izmedju 96-192kw dnevno ali zavisi da li setujes na 1 ili 2kw ali ********* Zivi se jednom
Pogledajte prilog 424607

:ROFLMAO:
Ej to je zakon kako grije! Podsjetio si me kad sam krenuo vikendicu da renoviram i pocela je lagano zima, unutra krsa extrem, svi unutrasnji pa i noseci zidovi su poruseni, ukopali se pola metra zbog izolacije i bas takva grijalica nas grijala. Ok bila zesta u ispomoci ali ovo nas je bas ugrijalo. Te grijalice bas dobro griju

Slažem se da sa TA pećima i punjenjem noću tj po nižoj tarifi manje platiš struju.
Sa klimama platiš više, ali po meni bolje toplotno pokrivaju (i tu je koliko para toliko muzike).
Ali ne može i jare i pare.
Kako bre MANJE da platiš sa TA pećima??? Gde si ti učio sabiranje, množenje i deljenje? Ćuti, ne sramoti se! TA peć koja se puni noću je ekvivalent klimi koja ima SCOP=3, jer klima radi 8 sati po jeftinoj i 16 sati po skupoj tarifi. Dobre klime imaju SCOP ~5. 12LTCA iz 2011-te ima SCOP=4.6 za Pdesign=4kW, a u realnim uslovima je SCOP veći, tj ako bi se uzeo Pdesign od ~2.5kW. I kako može TA peć biti jeftinija? Briši komentar da ti neko neuk ne poveruje i posadi po kući TA peći ko saksije sa cvećem 😂

Jedna TA peć koja je pokrivala jednu sobu je isključena i sada jedna 12-tica pokriva tu i još jednu sobu. Razlika u toploti je ogromna.
Jedan šporet na drva koji je pokrivao dvije sobe je ugašen i sada jedna 12-tica pokriva dvije sobe. Razlika u toploti nije kao kod TA peći, ali svakako klima bolje toplotno pokriva i nema drva po sto evra, cjepanja istih, pripreme sitnih drva za potpalu, pa nošenja drva, bacanja luga, pa pazi da se vatra ne ugasi.
A kad dođe nuklarni rat sve što je bilo prije klima čeka i tri metra drva. I dva kamena.
P.S. Ima još jedna TA peć koja pokriva sobu od 13 kvadrata, tu ide vjerovatno 07 lmce otvore se vrata i u predsoblju imaš ružu izduva.

Danas sam računao ugrubo, napajanje 600w, grafička, min 150w, procesor min 80w pa puta 12 sati dnevno malo li je.
Verujem da ti komp radi u full loadu da ima tu potrosnju.... Znaci tesko.

Ma pusti ga, vidiš da troluje.
On bi se najradije grejao na prdež, samo da može da ga akumulira...

Koje bre klime i ta peci?
Ovo je zakon 4 komada i uzivaj... jeste trose izmedju 96-192kw dnevno ali zavisi da li setujes na 1 ili 2kw ali ********* Zivi se jednom
Pogledajte prilog 424607

:ROFLMAO:
haha...,
podseti me na dane iz mladosti kad sam sa khm... devojkom zimi morao da držim ovo sa slike upaljeno non stop jer je u vikendici bio minus i unutra i napolju

Kako bre MANJE da platiš sa TA pećima??? Gde si ti učio sabiranje, množenje i deljenje? Ćuti, ne sramoti se! TA peć koja se puni noću je ekvivalent klimi koja ima SCOP=3, jer klima radi 8 sati po jeftinoj i 16 sati po skupoj tarifi. Dobre klime imaju SCOP ~5. 12LTCA iz 2011-te ima SCOP=4.6 za Pdesign=4kW, a u realnim uslovima je SCOP veći, tj ako bi se uzeo Pdesign od ~2.5kW. I kako može TA peć biti jeftinija? Briši komentar da ti neko neuk ne poveruje i posadi po kući TA peći ko saksije sa cvećem 😂
Loše sam se izrazio, puneći TA peći na nižoj tarifi i samo nižoj tarifi on ima korist od TA peći kao TA peći jer je ne puni po višoj tarifi i na taj način štedi na samoj TA peći. Klima radi i na višoj i na nižoj tarifi sa drugim omjerom nije 1:1 kao TA peć nego u najboljem slučaju koliko sam razumio i do 1:4. Sve to sam ja čitao mjesec dana na ovom forumu, kolega i godinu dana. Ko kupi TA peć na osnovu mog posta i treba da stavi saksije na nju. I još ispod milje. Problem je što neko dođe i ubjeđuje ljude da je to on što radi najpametnije. Ne samo sad TA peći, ima i drugih priča, ali ako spomenem neko će se opet nadovezati.
Ovo je tema o klimama i nadam se da će ostati. Sve ostale vidove grijanja na ovoj temi ću ignorisati.

Verujem da ti komp radi u full loadu da ima tu potrosnju.... Znaci tesko.
U pravu si, pretjerao sam, nije sve vreme tako.

Prebaci je na onaj tihi ventilator, ili na prvu brzinu, tad mi se najviše cuje. Kaze da FTXC brze vrti pa se zato ne cuje, a svi ostali modeli iznad se cuju i kod mene na FTXF35D dosao i stavio ga na trecu brzinu i kaze vidis da se ne cuje, u stvari cuje se ali tise. Kod mene radi na auto i tu je uglavnom prva i druga brzina pa se stalno čuje. Nekad jače nekad slabije. Sa leve strane dopire taj zvuk, malo ga je teze snimiti od duvanja ventilatora.

Izvinjavam se na lupanju zidnog sata u pozadini, telefon uhvati sve zvukove.

Proteklih dana se izvode neki radovi u prostoru gde je Musa tako da smo odvojili taj deo stana pregradom od velikih plahti-carsava. Prvo sto sam se iznenadio kako dobro drzi toplotu to, kao da sam vrata stavio; a drugo, Daikin sada sama greje ostatak stana. Trenutno greje ~35m2 sa lošim rasporedom. Podesena na 22c silent ili Comfort kako kad. Temperature u tim prostorijama su u rasponu od 21-22.5c. Vuce 200-300W, uvek se vrti tu. Temperatura prostora gde je Musa je 14c. S obzirom na loš raspored, odlično dospeva toplota i do najudaljenijih tačaka od klime. Dole je prikačen tlocrt dela stana što Daikin trenutno greje (okolne kote / debljinu zidova zanemariti, nisam čačkao. Zidovi su inače dosta tanji).

Prilozi

• daikin_tlocrt.png
    daikin_tlocrt.png
    41 KB · Pregleda: 27
@opto
Koji beše Daikin je u pitanju?

Nazad
Vrh Dno