Šta je novo?

Prečistač vazduha

Na temu Ananasa:;
4 lite stigao juče, naručen pred NG, dostava City Express.
Imam i jednu neuspešnu dostavu jer sam na drugu adresu naručio nešto iz Computer Landa mislim, očekivao sam posle Božića a oni su 3.1. spakovali i 4.1. pokušali dostavu (City Express isto).

Inače, 4 lite čujem na silentu, ovih dana je čist vazduh pa ga nisam ni koristio (juče i danas jel).
Mislio sam da će stajati u dnevnoj, ali je trenutno kod klinca.
Iznenađen sam da status kvaliteta vazduha, temperature i vlažnosti imam na Mi Home app i kad uređaj nije aktivan.

Inače, 4 lite čujem na silentu, ovih dana je čist vazduh pa ga nisam ni koristio (juče i danas jel).
Mislio sam da će stajati u dnevnoj, ali je trenutno kod klinca.
Iznenađen sam da status kvaliteta vazduha, temperature i vlažnosti imam na Mi Home app i kad uređaj nije aktivan.
A gde je takvim uredjajima uopste mesto u prostoriji? Vidim cesto u promotivnim materijalima da su u sredini prostorije. Cesto spominjete losu stolariju pa mi nekako logicno da ne ide ispod ili pored prozora. Da li ide uz TV ili sto blize ljudima (izmedju troseda,dvoseda,fotelje), u spavacoj blizu kreveta ili u dalji deo sobe, ili ga mozda treba odaljiti i od vrata, jer vrata takodje otvaranjem na neki nacin dizu prasinu

Piše po 20 cm bočno da mu se ostavi da može da cirkuliše vazduh.
Za upotrebu ne pitaj mene, eno ga isključen i dalje :)

Može on i suboptimlno da se postavi. Mi se nešto ne opterećujemo time, gledam samo zadnjom stranom da ga naslanjam pošto je kod 3H zatvorena. Čuje se uvek, ali nije napadno nešto, mi ga najčešće držimo na I kad je zagađeno, zaspimo bez problema, uspavljujući beli šum.

@pinocio

Kupio sam 4 lite na Ananasu pre nekoliko dana... nije bilo problema. Uzeo sam i usisivač pre desetak dana, sve regularno. Pre par meseci sam kod njih uzeo grejalicu za kupatilo, stigla je neispravna, ali sam je bez problema vratio o njihovom trošku i dobio novac nazad. Poručio sam opet istu grejalicu kod njih i ovog puta sve je bilo u redu.

Sve tri porudžbenice su bile od Sparka. Meni su reklamaciju rešavali na Ananasu. Poslaću ti u privatnoj poruci njihov odgovor

Poslednja izmena:
Fiskalni je od Sparka.

Evo i ja da se javim, da ti malo pomutim mozak.

Ja sam se odlučio za Philips 800 seriju za početak zato što mi treba za dnevnu sobu od 24 kvadrata. Mali i lagan i mogu da ga premestam po potrebi. Istraživao sam neko vreme oko prečišživača, Philips mi se izdvojio zbog svojih NanoProtect HEPA filtera (0,003 mikrona). Ovo je najjeftinija ulaznica za Philips, a da ima NanoProtect HEPA filtera, filter sa aktivnim ugljem i predfilter. Svakako su bolje 3000i i 4000i serije, ali je i veća cena. Njima je deklarisano da 2 godine ne mora da se menja filter, na mom modelu je godinu dana.

Moj model je tih, troši 20W na maksimumu. CADR mu je 190 m3/h što nije nešto zavidno, ali Turbo mod to malo nadoknađuje. Voleo bih da je display bogatiji kao kod većih modela, ali nekako su morali da nas motivišu, jelte.

Evo i ja da se javim, da ti malo pomutim mozak.
Tesko :D
Ja sam se odlučio za Philips 800 seriju za početak zato što mi treba za dnevnu sobu od 24 kvadrata. Mali i lagan i mogu da ga premestam po potrebi. Istraživao sam neko vreme oko prečišživača, Philips mi se izdvojio zbog svojih NanoProtect HEPA filtera (0,003 mikrona). Ovo je najjeftinija ulaznica za Philips, a da ima NanoProtect HEPA filtera, filter sa aktivnim ugljem i predfilter. Svakako su bolje 3000i i 4000i serije, ali je i veća cena. Njima je deklarisano da 2 godine ne mora da se menja filter, na mom modelu je godinu dana.

Moj model je tih, troši 20W na maksimumu. CADR mu je 190 m3/h što nije nešto zavidno, ali Turbo mod to malo nadoknađuje. Voleo bih da je display bogatiji kao kod većih modela, ali nekako su morali da nas motivišu, jelte.
Lite model ce biti sasvim dovoljan ;)

Da dodam i ja svoje iskustvo sa egzotikom za ovaj forum - tesla air 6. A, iskustvo je ni tamo, ni 'vamo.
Nabavili smo ga u aprilu, kad smo dobili bebu jer je nocu otezano disala, a jos uvek je bila grejna sezona, pa nam je patronazna sestra preporucila da nabavimo ovlazivac. Ja onda pomislih da ne bi bilo lose da bude 2u1 kombinacija preciscivac-ovlazivac. U ponudi su bili sharp koji je bio izvan planiranog budzeta, alpha koja mi deluje od kad se pojavila kao tehnomanijin re-brand koji mi ne uliva poverenje u post-prodajnu podrsku i ovaj tesla koji je CT-ov re-brand koji malo manje ne uliva poverenje u post-prodaju jer ga guraju vec godinama.
U sustini, to zasta smo ga primarno kupili radi ok i beba je zaista pocela lakse da dise, a i mi smo primetili promenu. Iako mu je kapacitet posude, a i kolicina vode koju oslobadja smesan, stoji nam u spavacoj blizu kreveta pa pretpostavljam da je dovoljno da u neposrednoj okolini napravi razliku.
Sto se tice preciscavanja, ne znam sta da mislim. Tih dana je uglavnom pokazivao minimalne vrednosti pm2.5 (4 je minimum, ispod toga ne pokazuje nikad), do nekih 20, preko leta je uglavnom bio zakucan na 4 i sve vreme kada je bio ukljucen je radio u auto modu na minimumu. Senzor je reagovao na dezodoranse, parfeme, przenje na sporetu koji dvoja vrata dele od spavace sobe i udaljen je barem 15ak metara - deluje da je ok sto se detekcije tice. Medjutim, prethodnih par dana kada je bio zagadjen vazduh, senzor je konstantno merio 35-50 pm2.5 i iako bih ga manuelno stavio na najvecu brzinu, vrednosti su varirale, ali ostajale u istom rasponu (auto mod tek preko 50 prebacuje na medium, pa preko 100 na high, a preko neke dalje vrednosti na turbo). Danas je izgleda cistiji vazduh i ceo dan nije mrdnuo od minimalnih 4. Tako da verovatno pomaze, ali nisam doziveo da se izluftira soba, skoci zagadjenje, on odradi svoje i posle nekog vremena zagadjenje opadne. Doduse, ovu zimu je tesla docekao direkt ispod prozora, pa mozda zbog toga.
Inace, sto se buke tice, nemam zamerki, na auto kad uglavnom radi na min obrtaja je necujan, cak i na high nije dramaticna buka. Turbo mod je vec glasan. Ono sto zapravo smeta je jacina led trake kojom ilustruje kvalitet vazduha, a koja je nama prejaka jer volimo da spavamo u sto mracnijoj sobi pa smo morali da ga okrenemo prednjim delom ka zidu. Inace bi smo komotno mogli da koristimo kao nocno svetlo da nam je to potrebno.
Prosle nedelje zamenjen filter, ima ih u ponudi na dosta mesta, cak i na maxi online moze da se poruci, cena oko 3-4000, kako gde. Ja ga nasao u giga radnji za 2800 i jos imao neke loyalty poene od ranije, pa ispalo 1400. Kad sam skinuo stari, na njemu je bilo jedno 5mm prasine... Ne bi mi na pamet palo da moze da se usisa povremeno dok ovde nisam procitao. Eto, moje iskustvo, pa ako nekome pomogne...

Poslednja izmena:
Ja sam isto razmatrao Teslu pri kupovini, na kraju sam ipak uzeo Xiaomi.
Ova funkcija ovlaživanja je interesantna i (barem tokom zime) definitivno neophodna. Kako se manifestuje, da li negde izlazi para? Koju vodu sipaš? Pitam jer ko ima prečišćivač i ovlaživač zna da prvi primetno reaguje kada oba rade istovremeno. Ovo važi za česmovaču, pa čak i za demi vodu iako bude malo bolje.

Ne manifestuje se nikako, osim sto se upali lampica kad potrosi vodu. Nema nikakve pare, niti aerosoli, u posudi za vodu ima dodatni filter koji se natapa vodom, a kroz ciji gornji deo prolazi vazduh. U sustini je efekat kao da stavis posudu sa vodom na radijator. Jedino sto mi se cini je da, kada je ovlazivanje ukljuceno, kao da izduvava blago hladniji vazduh od ambijentalnog.
Sipamo samo demi vodu, nemamo neku odredjenu, kupimo koju god i ne utice na senzor. Inace, auto mod kontrolise obe funkcije, kad je vlaznost preko 60% ovlazivac se gasi.

Na osnovu mini recenzije člana @Jet Set Willy i ja uzeh Smartmi na akciji za 11500 dinara i za sada veoma zadovoljan i potvrđujem sve što je napisano za ovaj uređaj.

Prilozi

• IMG_20240111_140721.jpg
    IMG_20240111_140721.jpg
    127.7 KB · Pregleda: 65
  • IMG_20240111_140658.jpg
    IMG_20240111_140658.jpg
    270.8 KB · Pregleda: 64
Ja sam porucio Lite, al sada sam u velikoj dilemi, da li da ipak mozda porucim taj Smartmi. Nisam pametan :D
Ja bih uzeo 4 LITE osim ako vec nemas preveliki lager filtera za seriju 3, a nemas. Jeste smartmi dobre izrade i sa nesto boljim filterom ali je ipak stariji uredjaj i manje proveren. Krace ce svakako biti filtera u nabavci za seriju 3 nego za seriju 4.

Ja bih uzeo 4 LITE osim ako vec nemas preveliki lager filtera za seriju 3, a nemas. Jeste smartmi dobre izrade i sa nesto boljim filterom ali je ipak stariji uredjaj i manje proveren. Krace ce svakako biti filtera u nabavci za seriju 3 nego za seriju 4.
I ja tako rezonujem, da je u tehnici svaka godina bitna... al ajd bolje da pitam. A filter nemam ni jedan
:ROFLMAO:

Ja imam Alpha K2 Ultra precistac vazduha, koristim ga par godina vec, zadovoljan sam sto se tice kvaliteta same izrade i filtera koji su u njemu,mislim da je u rangu mnogo skupljih uredjaja te vrste.

Zamerku imam na senzor koji cini mi se ne radi kako treba, jer ako su roletne spustene preko noci, ujutro kada se podignu roletne i naglo sunceve zrake obasjaju uredjaj on nacisto podivlja, ode na 400-500 u crveno.....Definitivno sam dosao do zakljucka da to ume da zbuni i poremeti senzor merenja....Sa druge strane, ok, preciscivac i nije predvidjen da uklanja mirise od kuvanja ali sam ocekivao vise po tom pitanju,jer mirise ne uklanja definitivno.Cesto sam iznosio uredjaj na terasu kada su vrednosti zagadjenja u mojoj okolini bili ogromni, nije reagovao, nisu se povecavali parametri na njemu, sto je jako cudn0.Inace u stanu mi prikazuje uvek normalne vrednosti i uvek je u zelenom.....Bez obzira koliko sam zracio stan i drzao otvoreno...Reagovao je na gasenje ukrasnih sveca, tj dim od sveca posle toga, to je detektovao odmah, reagovao na sitne cestice kada sam jednom prilikom nesto smirglao u drugoj prostoriji, i reagovao je na lak za parket iz susednog stana.

Ja imam Alpha K2 Ultra precistac vazduha, koristim ga par godina vec, zadovoljan sam sto se tice kvaliteta same izrade i filtera koji su u njemu,mislim da je u rangu mnogo skupljih uredjaja te vrste.

Zamerku imam na senzor koji cini mi se ne radi kako treba, jer ako su roletne spustene preko noci, ujutro kada se podignu roletne i naglo sunceve zrake obasjaju uredjaj on nacisto podivlja, ode na 400-500 u crveno.....Definitivno sam dosao do zakljucka da to ume da zbuni i poremeti senzor merenja....Sa druge strane, ok, preciscivac i nije predvidjen da uklanja mirise od kuvanja ali sam ocekivao vise po tom pitanju,jer mirise ne uklanja definitivno.Cesto sam iznosio uredjaj na terasu kada su vrednosti zagadjenja u mojoj okolini bili ogromni, nije reagovao, nisu se povecavali parametri na njemu, sto je jako cudn0.Inace u stanu mi prikazuje uvek normalne vrednosti i uvek je u zelenom.....Bez obzira koliko sam zracio stan i drzao otvoreno...Reagovao je na gasenje ukrasnih sveca, tj dim od sveca posle toga, to je detektovao odmah, reagovao na sitne cestice kada sam jednom prilikom nesto smirglao u drugoj prostoriji, i reagovao je na lak za parket iz susednog stana.Napisi koja su tvoja iskustva ako te ne mrzi.
Tražeći da bar nešto saznam o Alphi k2 ultra pretragom sam naišao na ovu stranicu i osvrnuo bi se na ovu konstataciju da uređaj podivlja kad se podignu roletne i krenu da ulaze sunčevi zraci. Došao sam do zaključka da se to dešava iz razloga što uređaj radi cele noći u sleep režimu, sa ventilatorom koji radi veoma sporo i na taj način uređuj cele noći radi pod opterećenjem u crvenom što se naravno ne vidi jer je u sleep režimu ugašeno svetlo koje upozorava. Naravno sa prvim jutarnjim zracima, to što se uređuj mučio cele noći da ne probudi vlasnika, dolazi na naplatu i uređaj podivlja da bi koliko toliko doveo stvari u normalu. Moja preporuka umesto sleepa da se koristi auto režim koji automatski gasi svetlo kada je u sobi mrak.

Pozdrav, zanima me da li prečišćivač vazduha rešava i problem sa "suvim vazduhom" od grejanja? Nisam čak ni sigurna da li je u pitanju suv vazduh ali kad se probudim ujutru nos je zapušen, grlo je jako suvo, bukvalno spavam sa otvorenim prozorom zbog toga. U pitanju je stan, Novi Sad, grejanje Toplana.

Većina samo provlači vazduh kroz filtere i to je sve. Možda i postoje neki modeli koji vlaže vazduh

Pozdrav, zanima me da li prečišćivač vazduha rešava i problem sa "suvim vazduhom" od grejanja? Nisam čak ni sigurna da li je u pitanju suv vazduh ali kad se probudim ujutru nos je zapušen, grlo je jako suvo, bukvalno spavam sa otvorenim prozorom zbog toga. U pitanju je stan, Novi Sad, grejanje Toplana.
Ako je od suvog vazduha otvoren prozor čini štetu jer je sada napolju vazduh suv.

Ukoliko je od zagadjenja, opet otvoren prozor čini veliku štetu jer ulazi stravično noćno zagadjenje.

Za početak kupi merač temperature i relativne vlažnosti vazduha.

Btw, prečišćivač je neophodan svakome ko živi u Srbiji. Nema mesta niti mikro lokacije gde vazduh nije zagadjen.

A tamo gde je gradsko grejanje prejako često je potreban ovlaživač, pogotovo ako su viši spratovi / osunčana strana.

Poslednja izmena:
Ja počeo da sumnjam u ovaj moj xiaomi Compact. Bukvalno ni jednom do sada nije zapistao. Doduse boljitak sam primetio tokom noci kada su zatvoreni prozori i vrata da je ujutru vazduh svežiji.

Btw, prečišćivač je neophodan svakome ko živi u Srbiji. Nema mesta niti mikro lokacije gde vazduh nije zagadjen.
Šta je definicija zagađenog vazduha? Morate znati i poreklo PM2.5 čestica, ne samo njihov broj.
Evo kod mene, par puta sam uključio 4 Lite na po pola sata, nije bilo potrebe za prečišćavanjem u proteklih 10 dana.

Šta je definicija zagađenog vazduha? Morate znati i poreklo PM2.5 čestica, ne samo njihov broj.
Evo kod mene, par puta sam uključio 4 Lite na po pola sata, nije bilo potrebe za prečišćavanjem u proteklih 10 dana.
Nisam baš najbolje razumeo pitanje. Trenutni screenshot sa iqair a stanje nije ni blizu katastrofalno kako zna da bude. Jasna je razlika izmedju našeg dela i ostatka Evrope.
Ne znam kako su svi tako brzo zaboravili koliko smo imali normalniji vazduh pre 2014 do 2016 recimo. Gde je zagadjen vazduh bio samo kratkotrajni incident a sada je pravilo, redovno stanje.

Zagadjen vazduh je kada je prisustvo čestica toliko da se ne može normalno živeti u tom okruženju. Srbija je mala a imamo toliko problema sa vazduhom da to nije normalno. Sledeći su najveći zagadjivači
  • Elektrane
  • Železara
  • Privatne firme kojima je dozvoljeno da koriste najgora goriva za svoje pogone, stare gume i slično
  • Deponije koje gore ili tinjaju
  • Pojedinačna ložišta
  • Spaljivanje ostataka na poljoprivrednim poljima pa čak i u dvorištima. Nije redak slučaj da porodična imanja na selima koja većinom nemaju organizovano odvoženje otpada spaljuju svoj otpad, uključujući i odeću
  • Stari i neodržavani automobili
  • Romska naselja i spaljivanje kablova.

Nisu sva zagadjenja ista, tj jednako opasna ali je najopsaniji je mix svega ovoga koji je pristan skoro svuda. U delovima Beograda koja nemaju privatna ložišta, romsko naselje ili postrojenje na mazut uprkos svemu može tokom najtoplijeg dela dana biti ok povremeno, pogotovo ako duva vetra ili pada kiša ali to su samo kratkotrajna olakšanja. nigde nije dobro noću zbog toplotne inverzije i spuštanja zagadjenja akumuliranog u višim slojevima atmosfere.

1705252796388.png

Nazad
Vrh Dno