Šta je novo?

Gree Amber Comfort 12k

Evo, otisao sam do kuce i setio se da ti uslikam bas Amber daljinsk, vidis da su fiksirana krilca skroz ka desno i jedan nivo iznad najnizeg:
Proradilo je sad i kod mene. Pokazuje poziciju i kad duva. Nesto je ranije zabagovalo.
Pitanje:
Ukljucen je ifeel. Ako klima izgubi kontakt sa daljincem onda krece da duva sa defolt podesavanjemkrilacabi temperature?

Klima stalno cita svoj senzor, samo sa iFeel, na svakih 10min ocita temp sa daljinskog i koriguje rad na osnovu toga, a ne svog senzora.
Takodje, svaki put kada posaljes neku komandu klimi, posalje se i podatak sa senzora daljinskog ako je iFeel ukljucen.
Ako izgubi kontakt, klima nastavlja da radi po svom senzoru.
Daljinski mora biti najdalje oko 6m i uperen ka klimi, da IR odasiljac moze da posalje info.

Klima stalno cita svoj senzor, samo sa iFeel, na svakih 10min ocita temp sa daljinskog i koriguje rad na osnovu toga, a ne svog senzora.
Takodje, svaki put kada posaljes neku komandu klimi, posalje se i podatak sa senzora daljinskog ako je iFeel ukljucen.
Ako izgubi kontakt, klima nastavlja da radi po svom senzoru.
Daljinski mora biti najdalje oko 6m i uperen ka klimi, da IR odasiljac moze da posalje info.
A da li pomera krilca u defolt polozaj kad ne ocita daljinac?

Update:
Koga zanima ponasanje klime na razlicitim temperaturama:
  • Na 6c i vecoj spoljnoj radi kao on off ali dobro odrzava zadatih 23c.
  • Temp. od 5c do 0c modulira na 418w.
  • Temp. od -1c do -5 modulira najveci deo vremena na 485w sa povremenim skokovima na 650w.
  • Zadata je 23c i odrzava je dobro.
Videcu ksd bude vecih minusa kako se ponasa.
Nocas je bilo -5c i uhvatio sam jutros defrost oko 9h. Ne znam tacno koliko je trajao izmerio sam 8 minuta ali je verovatno bio nesto duzi. Spoljna je bila malo bucnija ali sa otvorenim prozorom. Unutrasnja je samo krckala, nisam primetio neka sistanja, mada nisam ni sedeo pored nje (u hodniku je).
Ako nekog zanima jos nesto nekanpita slobodno.😀

Pozz Greeovci...Robolovacr..Slicno radi i moja...stim sto hoce da spusti i na 190w.kad je spoljna na +5..tako neko vreme pa se popne na nesto iznad 400w.Eto jedno poredjenje Amber komforta i Muse(ugradjene pre mesec dana)u deciju sobu od 10kv.Iako sam prcitao sve str.od prve do posl.i za musu cuo sve najgore..i mnogi mi rekli bezi od muse,ne treba ti za 10kv.donekle(50%)su bili u pravu..ali s😱bzirim da sam hteo da kupim u radji zgog sigurnr garancije izbor mi je bio suzen..a nisam hteo da toplatim jos 110€ za Daikin9-ku..ali sad je gotovo..Elem..Amber je model za dve klase vise od Muse po svemu..ali polako hvatam cake kako nastelovati Musu u sobici male kvadrature a da klincu bude prijatno(borba tigrova)Pre ned.dana sam napravio test:Soustio Musu ma nakih 17c.A SetovaonAmber na 23,fan3...u 00:30h.ujutru je u 07:30h.temperatura u svim sobama(stan 53kv.)bila 23c.ja sam bio odusevljen..posto nemam dva merača jos uvek..Musa je potrosila 1.5kw.za tij 7sati..Ja sam bio odusevljen..koliko je Amber potrisio..Neznam..ali verujem da bi Amber sa malo muke zagrajao ceo stan i na nizim temp.ali videcemo..probacu pa javljam..A zivo me zanima i racun za dec.mesec..Za oktobar potroseno samo 400kw.Mnogo se raspisao.😃.izvinjavam se zbog duzine..😃Ko je u Nisu..nemoj da nije svratio na burek..😃

Sa ovim podesavanjem i potrosnjom koju si naveo si mogao da kupis obicnu grejalicu za 1000-2000 dinara i za ostatak razlike da se grejes sledecih 10

Sa ovim podesavanjem i potrosnjom koju si naveo si mogao da kupis obicnu grejalicu za 1000-2000 dinara i za ostatak razlike da se grejes sledecih 10 godina.
A fora je sto imam Eldi konvertor od 2.4 kw ali imam i jos jednu manju sobu gde spavamo ja i lepsa polovina a nalazi se izmedji dnevne i decije..ona je jos manja oko 9kv pa sam eto i zbog te sobe koja se greje ubacio jos jednu klimu kao bi temp.u celom stanu bila ista..i kako bi Amber imao brata saveznika na drugom kraju stana ako se neko cudo desi pa ode temp.ispod -10,-15..sto je mala verovatnoca..a mozda i vise zbog meraka,zelje😁A kod nas na Jugu..'Merak nema cenu"😄A i zaradilo se i nesto novca pa reko ajde jod jedna i dosta je..Vise nesmem ili letim iz stana🤣

Mislim da si pomesao merak i potrebu, ali nema veze.
I ja cu se sloziti sa tim..😁Samo blesav covek stavlja klimu u 10kv.sobe u stanu..a.da.pritom tu istu sobu greju.sa.svih strana..Ali aj kao.vodio ae logikom forumasa.da.s'jednom klimom ne mozes.da.zagrejes ceo stan inda mi nece biti ista.temp.u celom.stanu..iako sam.imao primer kolege koji je jos veci.stan.od70kv grejao sa vivax i to nekom najjeftinijom.od.40.000..Ali.ispalo.je.da moze..Nego dobro barem ce rasteretiti malo amber i priskociti u pomoc ako ode sp.tem.u debeo minus..

Prilozi

• IMG_20231125_165908.jpg
    IMG_20231125_165908.jpg
    134.4 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20231125_165852.jpg
    IMG_20231125_165852.jpg
    87.8 KB · Pregleda: 34
Ja imam sobe od 19, 10, 10 i kuhinja 10, sa hodnikom i kupatilom sve zajedno ~70m2.
Imam 4 klime i to 3 12ice(skinuo posle jednu jer ne grejem jednu sobu) i jednu 9ku koja je jaca od vecine 12ica 🙂
Ebg, los raspored za strujanje vazduha, dosta spoljasnjih zidova sa balkonskim vratima i mnogo prozora, ako radi jedna, svuda drugde bude ledara, pogotovo sto ja volim da izluftiram 2 x dnevno promajom.
Ja sam prodao 6 klima i to solidne klime, jer bukvalno nisam imao gde sa njima, svuda se klimatamo 😀

Pozdrav drugari, pazario Amber Comfort 12icu pre par dana. Prvi susret sa inverter uredjajem.

Juce bio prvi hladniji dan i mogu reci da sam zadovoljan (mada je mozda rano za utiske), ali me malo nervira jedna stvar - cini mi se da senzor temperature ne reaguje bas kad bi trebalo. Deluje mi da pregreje prostoriju i da kasni stand by rezimom. I sa druge strane čeka malo duže da se aktivira kad treba počne da zagreva. Možda je malo i do subjektivnog osecaja (ne zna klima sta ja mislim 😀) ali me zanimaju i tudja iskustva po ovom pitanju. I još jedna stvar (za sad 😀 ). Dva puta se sama isključila potpuno - na off, a da nisam siguran da li je bio timer, jer sam nesto čačkao i podešavao, ili je sama. Da li se dešava da se nekad sama isključi (nisam bio dovoljno strpljiv da cekam da li ce se sama aktivirati)?
Imam još pitanja-konstatacija ali dosta je za sad 😀

Pitaj slobodno.
Pali se kad temp padne 1c ispod zadate. Gasi se na 2c preko zadate, a u medjuvremenu modulira.
Pitaj sve sto te zanima.
Gde si je uzeo i koliko si je platio?

Preko mog servisera sam uzeo jer je tako bila osetno jeftinija od maloprodjanih cena. 75k + 20k ugradja (moralo je malo duze crevo).
Pali se kad temp padne 1c ispod zadate. Gasi se na 2c preko zadate, a u medjuvremenu modulira.
Da, to mi je i on rekao. ''Problem'' je sto zelim da zagrejem i hodnik, a raspored je los pa onda ta razlika u stepenima bude veca mojim nogama nego daljincu (za sad samo koristim iFeel opciju).
Eto, kad smo kod daljinca pitanje - opcija TEMP daje unutrasnju, spoljašnju i zadatu temperaturu. Na koju se spoljasnju misli posto meni tad pokazuje istu vrednost kao zadata temp?

Negde sam procitao medju komentarima da moze da se setuje osetljivost klime na pola stepena (da se pali kada temp padne pola stepena ispod zadate, i da se gasi kada predje 1 stepen preko zadate temperature). da li neko ima iskustva sa tim? 🙂

Update
Posle dva meseca koristenja vrlo sam zadovoljan klimom. Greje celo prizemlje 40mkv plus hodnik prema spratu gde pomaze nordicu. Klima je tiha, posebno spoljna jedinica. Defrosti su vrlo kultivisani i ne smetaju. Vrlo lepo i precizno radi. Lepo modulira, mada iz nekog razloga preskace modulaciju izmedju 300w i 400 w.Najbitnije, odrzava temperaturu u celom prizemlju u stepen tacno. Potrosnja za novembar 139kwh, za decembar do sada107kwh. Videcemo sta ce biti kada udari cvrst minus.
Najniza modulacija 193w.

Pozz Greeovci...Robolovacr..Slicno radi i moja...stim sto hoce da spusti i na 190w.kad je spoljna na +5..tako neko vreme pa se popne na nesto iznad 400w.Eto jedno poredjenje Amber komforta i Muse(ugradjene pre mesec dana)u deciju sobu od 10kv.Iako sam prcitao sve str.od prve do posl.i za musu cuo sve najgore..i mnogi mi rekli bezi od muse,ne treba ti za 10kv.donekle(50%)su bili u pravu..ali s😱bzirim da sam hteo da kupim u radji zgog sigurnr garancije izbor mi je bio suzen..a nisam hteo da toplatim jos 110€ za Daikin9-ku..ali sad je gotovo..Elem..Amber je model za dve klase vise od Muse po svemu..ali polako hvatam cake kako nastelovati Musu u sobici male kvadrature a da klincu bude prijatno(borba tigrova)Pre ned.dana sam napravio test:Soustio Musu ma nakih 17c.A SetovaonAmber na 23,fan3...u 00:30h.ujutru je u 07:30h.temperatura u svim sobama(stan 53kv.)bila 23c.ja sam bio odusevljen..posto nemam dva merača jos uvek..Musa je potrosila 1.5kw.za tij 7sati..Ja sam bio odusevljen..koliko je Amber potrisio..Neznam..ali verujem da bi Amber sa malo muke zagrajao ceo stan i na nizim temp.ali videcemo..probacu pa javljam..A zivo me zanima i racun za dec.mesec..Za oktobar potroseno samo 400kw.Mnogo se raspisao.😃.izvinjavam se zbog duzine..😃Ko je u Nisu..nemoj da nije svratio na burek..😃
Kod Antona?

Update
Posle dva meseca koristenja vrlo sam zadovoljan klimom. Greje celo prizemlje 40mkv plus hodnik prema spratu gde pomaze nordicu. Klima je tiha, posebno spoljna jedinica. Defrosti su vrlo kultivisani i ne smetaju. Vrlo lepo i precizno radi. Lepo modulira, mada iz nekog razloga preskace modulaciju izmedju 300w i 400 w.Najbitnije, odrzava temperaturu u celom prizemlju u stepen tacno. Potrosnja za novembar 139kwh, za decembar do sada107kwh. Videcemo sta ce biti kada udari cvrst minus.
Najniza modulacija 193w.
Ne znam sta podrazumevas pod tihom klimom, ali ja imam isti model , drzim na fan 2 ili 3 i duva kao tajfun, a tek kad namestim na jace bolje da ne pricam 😀 U pocetku mi je smetalo, prve dve noci sam se znao buditi , posle sam se vec navikao.

Ne znam sta podrazumevas pod tihom klimom, ali ja imam isti model , drzim na fan 2 ili 3 i duva kao tajfun, a tek kad namestim na jace bolje da ne pricam 😀 U pocetku mi je smetalo, prve dve noci sam se znao buditi , posle sam se vec navikao.
U odnosu na amber druga brzina nordica je kao uspavanka 🙂. Bez zezanja, meni je tiha na fan 1 i 2, mislim da je oko 25db. Tisa je cak i od vivaxa na prvoj brzini. Uopste ne smeta za spvanje. Na kraju to je ipak subjektivna stvar.
Ako mislis na amber, ima veliki protok vazduha pa se zato vise cuje. Drzim je na fan4 u hodniku pa je i ne cujem nesto posebno. Spoljna je ekstra tiha.

Koliko vama klima potrosi u parama a ne kilovatima?🙂 Citam sta pisete ali nema tu love nego vrednosti potrosnje. Planiram za sledecu sezonu inverter pa me zanima. Sad se grejem na TA peci, dnevno otprilike 45kw prosek, 90 kvadrata.

Kuca je u pitanju
Drugar je ugradio dve klime, 12ke Hisense ne znam tacno model, danas ga pitam koliko se vrti potrosnja kaze roka drva upravo. Kao septembar-novembar ce klime a ostalo drva do marta. Ljudi su cudni ja ne znam

Koliko vama klima potrosi u parama a ne kilovatima?🙂 Citam sta pisete ali nema tu love nego vrednosti potrosnje. Planiram za sledecu sezonu inverter pa me zanima. Sad se grejem na TA peci, dnevno otprilike 45kw prosek, 90 kvadrata.
To niko ne moze.da ti kaze tačno..Mozes na forumu opsta duskusija da procitas stranice pa ces sam.izvuci neki zaključak..Na racunu za eps imas cenu kw.u svakoj zoni..Za tvoju kv.neznam koliko.soba grejes..Ako je jedna prostorija od 90kv.jedna 24-ka..ako su dve prostorije onda dve jake i kvalitetne 12-ce pod uslovom da ti je izolacija perfektna mozda i uspes da prepolovis potrosnju svojih kw.Ali opet sve je to pod znakom pitanja..jer navike i zelje su razlicite..Sta god odlucio ne kupij klime.ispod 700-750(mislim ja 12-ce)

PIsao sam vec, ali da ponovim. Kuca 80mkv, tri klime od kojih jedna nije inverter. Za decembar potrosile 545 kwh. Greju na 23c celu kucu i ne gase se, osim kada cistim filtere. Do prosle godine sam se grejao na 4 TA peci i isao sam u crvenu zonu januar i februar. Za sad sam prezadovoljan racunima, videcemo kako ce da prodje januar i februar. Da dodam da je i komfor u odnosu na Ta mnogo veci, bar meni

To niko ne moze.da ti kaze tačno..Mozes na forumu opsta duskusija da procitas stranice pa ces sam.izvuci neki zaključak..Na racunu za eps imas cenu kw.u svakoj zoni..Za tvoju kv.neznam koliko.soba grejes..Ako je jedna prostorija od 90kv.jedna 24-ka..ako su dve prostorije onda dve jake i kvalitetne 12-ce pod uslovom da ti je izolacija perfektna mozda i uspes da prepolovis potrosnju svojih kw.Ali opet sve je to pod znakom pitanja..jer navike i zelje su razlicite..Sta god odlucio ne kupij klime.ispod 700-750(mislim ja 12-ce)
Nekako sam uspeo da protumacim post. Hvala vam
PIsao sam vec, ali da ponovim. Kuca 80mkv, tri klime od kojih jedna nije inverter. Za decembar potrosile 545 kwh. Greju na 23c celu kucu i ne gase se, osim kada cistim filtere. Do prosle godine sam se grejao na 4 TA peci i isao sam u crvenu zonu januar i februar. Za sad sam prezadovoljan racunima, videcemo kako ce da prodje januar i februar. Da dodam da je i komfor u odnosu na Ta mnogo veci, bar meni
E ovo je vec nesto mada 23 stepena je malo. Znaci da bi 24-25 bilo oko 1000kwh? Pa i to je ok mada opet je pitanje koliko skupe a koliko jeftine i koje klime ? Ja bi isao na 18ku jednu

MI ne volimo da sedimo zimi u kratkim rukavima. Za 1-2c vise nebi bila duplo veca potrosnja, verovatno 25% veca. Greska velika je staviti jednu klimu na toliku kvadraturu. Nacrtaj plan kuce pa da pomognemo.

Za dnevnu bi stavio tu klimu a za ostale bi ostavio TA peci. Dnevna je 36 kvadrata, plafon 2.75 napisao vec negde

Preterano je to. Dnevna dobra 12tica. Ostale sobe u zavisnosti od rasporeda dodati devetke ili 12 tice u zavisnosti od kvadrature i polozaja
Meni je prizemlje otvoreno i to greje 12tica znaci 40kv plus stepeniste prema spratu. Sprat 12 tica preko dana, uvece zatvaram vrata od spavacih soba i palim dodatno on off klimu za preko noci za tu sobu. Za sad je extra, videcemo do kraja zime.

Nazad
Vrh Dno