Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

U podrumu 5 tona peleta (za nedaj Bože), peć se ove sezone nije upalila, nadam se da neće nikako. Daikin i 12 cm nove izolacije radi odličan posao.

Potrošnja ovih dana na slici ispod, jutarnje oko nule, dnevne maksimalno desetak stepeni.

Auto fan, 24°, 70 kvadrata, FTXF60D, klima se ne gasi.

Skoro smo isti 😂 i ja imam daikin i imam malo vise od 70 m2 i 12 cm stiropor 😂😂

Kakva je priča oko toga koji smo fan podesili? Da li se na fan 1 klima previše opterećuje, kako koji fan utiče na rad klima i na njihovu potrošnju? Imam kmta 18,na fan 1 je baš tiha, na ostalim baš i ne, to uključuje i auto fan. Na šta treba da obratim pažnju prilikom odabira jačine fana, ukratko?

Kakva je priča oko toga koji smo fan podesili? Da li se na fan 1 klima previše opterećuje, kako koji fan utiče na rad klima i na njihovu potrošnju? Imam kmta 18,na fan 1 je baš tiha, na ostalim baš i ne, to uključuje i auto fan. Na šta treba da obratim pažnju prilikom odabira jačine fana, ukratko?
klima lakse i brze grije veci prostor sa vecim fanom. Jednostavno veca kolicina vazduha udje kroz klimu i zagrije se na vecoj brzini. Samim tim kako lakse i brze zagrije manje trosi. Npr moja jedna klima ne moze na temperaturi ispod nule uopste odrzavati temperaturu da ne opada na fan 1 a na fan 3 nabije za 15 minuta 3 stepena razlike

Pogledaj dalje, kazu da su spustili na 800w,
Fascinanto na tu kvadraturu. Iako i dalje smatram da je izolacija broj 1 a mogu to i na razne nacine da prikazem, ko ima mali prostor a dobro izolovan moze sa jaaako malo energije da se grije. Evo i podno dooobro ususkanog stana. Ujedino kolega je uzeo jos jedan stan pa se popravljaju neke sitnice kako bi sve to jos bolje radilo vezano za toplu vodu naprimjer. Danas je 07.01.24 pa pogledajte podno i potrosnju.
Nije svaka klima ista da ti neko kaze treba ovo ili ono. Sam pogledas kako radi, trosi pa vidis.

Prilozi

• Screenshot_2024-01-07-22-23-32-214_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2024-01-07-22-23-32-214_com.coolkit.jpg
    63.7 KB · Pregleda: 103
Na spoljnih 10-12C+ trosi 800W (nema podataka o COPu), a na -10C je vukla 2.6kW pri COP 3.5.

Na spoljnih 10-12C+ trosi 800W (nema podataka o COPu), a na -10C je vukla 2.6kW pri COP 3.5.
Mislim da je recneno na -10 da je vukla bas malo.... Nisam ni sam stigao bas sve do kraja u detalje pogledati ali bez obzira fino je to sve upeglano sto bi se reklo.

Pa ako si okacio video i napisao neki zakljucak, valjda si ga pogledao?

Ajde poslusaj ponovo nekoliko sekundi:

Sjedim u kratkim rukavima, vani snjeg, sve zaledilo, kapiju jedva otvorio od leda, dunav pa vlaga i svaki put kad udje u minus odma poledi sve. Kosava nosi Dunav, a sa tim i hladnocu koja sve probija. Idemo ove sedmice opet u minuse, kad kazem minuse spusta se ispod -10c i na ovih 60m2 jadne izolacije ja sam sretan da mogu se ugrijati, jos mirnije spavati jer je klima tiha.. isplati se uzeti dobru klimu, kako god okrenes, radije i godinu dana duze otpalcivati ratu nego smece uzeti.
Druze moj ti si dijasporac. Ta klima kao ktb kod nas ukosta(odnosno kostala kad sam provjeravao) 3700 km tj cc 1900 eura. Dodaj i montazu od 150 eura. 80 posto ljudi kod nas da mu kazes da da na klimu cc 2000 eura gledace te kao da si retardiran. Plata prosjecnog radnika je sada oko 600-700 eura za usporedbu, gdje su troskovi zivota(koji su otisli u pm) usporedjivao sam cijene i meni je jeftinija prodavnica u Njemackoj nego u Bosni, gdje su krediti itd. Ugl poenta slazem se da vrijedi dati vise za kvalitetnu klimu(vise puta si to ponovio, zato ti i odgovaram) ako si u mogucnosti ali vecina nije

Sve si to u pravu, slazem se sa svim, ja cu samo dodati da moji u prosjeku su davali blize 1000€ po sezoni za grijanje plus lozi, cisti itd. To je takodje cifra kad pogledas. Iz tih razloga sam uvjek rekao da nesto skupis, nesto na rate i pomalo otpacujes. Svakako kroz godine ne samo da se isplati vec je lakse puno nego se patiti sa bjesnim cijenama drva itd...
Pa ako si okacio video i napisao neki zakljucak, valjda si ga pogledao?

Ajde poslusaj ponovo nekoliko sekundi:

Ali realno zar to nije super za tu kvadraturu? 300m2 kucu treba zagrijati.

Poslednja izmena:
1000026047.jpg
Da li je neko kupuo ili koristio ovu termalnu kameru dodatak za telefon?

Ја меркам већ месецима, али никако да наручим. Далеко су повољније од Flir, надам се да су довољно прецизне.

Napravio moj otac tacnu, jos samo lula i to je to. Ako zamrzne neka prelije i svakako je bolje nego da stalno curi po fasadi.
Eto koliko dugo stoji klima, nadam se ubrzo da ce biti montirana.

Prilozi

• Screenshot_2024-01-08-10-57-45-955_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-01-08-10-57-45-955_com.google.android.apps.photos.jpg
    88.8 KB · Pregleda: 94
  • Screenshot_2024-01-07-22-32-29-034_com.viber.voip.jpg
    Screenshot_2024-01-07-22-32-29-034_com.viber.voip.jpg
    83.7 KB · Pregleda: 93
Napravio moj otac tacnu, jos samo lula i to je to. Ako zamrzne neka prelije i svakako je bolje nego da stalno curi po fasadi.
Eto koliko dugo stoji klima, nadam se ubrzo da ce biti montirana.
Ne okreći klimu nije ti to vreća krompira!!! Posle će da bude zuji drnda crkava..
Mogao si i naopačke, bila bi stabilnija:ROFLMAO:

Najavljuju neke minuse pa sam pre praznika napravio odvod za klimu od materijala koji sam imao pri ruci. Samo sam ove nosače za cev kupio, cevi i navojne sipke sam imao. Skinuo sam lulu na kojoj je bilo crevo, umesto toga sam stavio cev f50, par milimetara ispod klime da slučajno ne pravi neke zvukove prilikom rada. Na poslu je ta lula prosle godine zamrzavala ali nije nikad skroz, već samo visi ledenica. Trebam jos to belo crevo skroz da skinem ali to nije toliko hitno. Iako me monter ubedljivao da to nema sanse da zamrzne, lično sam na poslu gledao te ledenice kako vise i skidao ih stalno rukom, krivo mi sto ih nisam fotografijisao da mu pokažem. Ako neko ima sliku ledenice neka mi prosledi. 🙂
Imaš li grejni kabl u tom "oluku"? Koja je ovo klima? Čudno mi je da ima samo tu jednu rupu za odvod kondenzata. Sve moje kline su šuplje odozdo ko sito i rešeto

Obe moje klime i dalje imaju priključenu lulu i crevo - za sada nikakvih problema. Gree ako zaledi crevo šuplja je dole k'o švajcarski sir tako da će svakako voda da ode a za Daikin ćemo još da vidimo s obzirom da joj je jedina rupa tamo gde ide lula.

Pozdrav svima, mala pomoc, treba ove nedelje da kupim invert klimu, sluzi za grejanje pre prave sezone i naravno leti za hlađenje.
Ne znam koji model da uzmem:
vox ihd12-sipmw
vox ijf12-pcpmw
vox ijl12-sc4dwh
Ne vidim razliku osim kod ijl12-sc4dwh koja ima pored odmrzavanja i dodatno grejanje spoljne jedinice, koje ne znam koliko je potrebno posto ce biti natkrivena.

Imaš li grejni kabl u tom "oluku"? Koja je ovo klima? Čudno mi je da ima samo tu jednu rupu za odvod kondenzata. Sve moje kline su šuplje odozdo ko sito i rešeto
Nemam, ne treba mi. Ovo je Daikin FTXF35D, ima samo tu jednu rupu. Na poslu su uvek nize temperature nego kod mene bar za 2 stepena i nikad nije skroz zamrzao odvod, samo se napravi ledenica ali curi. Ovde sam skinuo crevo u onu lulu jer bi tu sigurno zaledilo, ovako slobodno otiče bez prepreka i krivina. Oluk je f50, nema teorije da se začepi, pa mi ne treba grejni kabal.

Pozdrav svima, mala pomoc, treba ove nedelje da kupim invert klimu, sluzi za grejanje pre prave sezone i naravno leti za hlađenje.
vox ihd12-sipmw
vox ijf12-pcpmw
vox ijl12-sc4dwh
Ne vidim razliku osim kod ijl12-sc4dwh koja ima pored odmrzavanja i dodatno grejanje spoljne jedinice, koje ne znam koliko je potrebno posto ce biti natkrivena.
IHD tu ima najmasivniji spoljašnju, pa bi za grejanje trebala biti najbolja od te tri

Upravo pogledah klime, dosta hladno, snijeg pada, -3°, subjektivni osjećaj dosta hladnije zbog bure koja dere, klima radi savršeno. Nema vlage nema defrosta suha ko barut.

vox ihd12-sipmw
vox ijf12-pcpmw
vox ijl12-sc4dwh
Grejac tacne je bitan zbog defrosta, jer ako klima lose radi defrost, grejac sprecava da se led nagomila na dno tacne i pocne da se penje uz izmenjivac. Neka neko od kolega koji ima neku od tih klima opise svoja iskustva.

Grijač tacne nema veze sa defrostom, samo spriječava stvaranje leda u tacni, mada se led opet formira u odvodu ako kabal grijača nije spušten skroz kroz odvod.

Nece biti. Pogledaj post kolege @maxy koji je sve to lepo objasnio i dokumentovao slikama.
Bez grejaca tacne jeftine klime mnogo teze rade u odredjenim uslovima.

Poslednja izmena:
Grijač tacne je upravo to, grijač tacne, a ne izmjenjivača. E sad kakvu ulogu može da ima pri defrostu?

Za par eura svaka klima može imati grijač tacne.

Poslednja izmena:
vox ihd12-sipmw
vox ijf12-pcpmw
vox ijl12-sc4dwh
Zdravo druze, ja imam ovu vox poslednju sa grejacem, mogu da kazem da sam prezadovoljan. Pozz

Grijac tacne otopi led na tacni dok se izmjenjivac otopi kod svake klime.

Sad kad je klima bas dobra i izmjenjivac dobro postavljen do tacne nema potrebe za grijacem, tako da po meni od dobro dodje ali nije nesto presudjujuci

Nego sta mislite jel vakumirana ? 🤣

IHD12 danas 2 defrosta za 4h.
-2C, duva vetar, pada sitan snegic.
Ali je glatko odrzavala temperaturu na 25C, digla sama sa 21.8C na 25.2C.
Trebalo joj je nekih 45-50min da dostigne 25C sa 22C, ali sve vreme radi na low vent 1.
Prostor od nekih 30m2.
Po paljenu je izbacivala vruc do topao vazduh, da bi kasnije mlacila sve vreme odrzavajuci postignutu temperaturu.

Trenutno ugasena, vreme je za kotao. 🍻

Nazad
Vrh Dno