Šta je novo?

Toplotna pumpa

Na zadnjoj slici u desnom gornjem uglu kakva je to temperatura? Ili je iylazna temperature vode,ili je temperatura sobe... Ako je izlazna temperatura i nije tek ukljucena TP ,a podesena je 40 onda bas i nije okej. Mislim ako je podesena temp. 40 onda bi trebalo da se ukljuci na grejanje ako temp vode padne na 38C

Na zadnjoj slici u desnom gornjem uglu kakva je to temperatura? Ili je iylazna temperature vode,ili je temperatura sobe... Ako je izlazna temperatura i nije tek ukljucena TP ,a podesena je 40 onda bas i nije okej. Mislim ako je podesena temp. 40 onda bi trebalo da se ukljuci na grejanje ako temp vode padne na 38C
To je trenutna temperatura vode. Kad smo slikali tad je pumpa bila postignula temperatura od 40 stepeni pa je kompresor vec bio isklucen.
Prepostavljam da kad dodze negde na 30stepeni ,pocinje kompresor opet raditi.
Sad vidim i ja na silke da je ono T-Heat namesteno na 10 stepeni. Vredi probat staviti to na 5 ili manje, jel da?

To je trenutna temperatura vode. Kad smo slikali tad je pumpa bila postignula temperatura od 40 stepeni pa je kompresor vec bio isklucen.
Sad vidim i ja na silke da je ono T-Heat namesteno na 10 stepeni. Vredi probat staviti to na 5 ili manje, jel da?
Pod hitno staviti magnetni filter.

Probajte na 2

Javio sam mu da proba da stavi na 3 jos ranije danas, pa da vidimo do sutra kako ce da bude.

To me i mene buni, zasto koristiti ekstra pumpa kad vec toplinksa pumpa ima integrisana.. ali to mora proveriti majstor.
Nek isključi cirk.pumpu od el.kotla. Teoretski (a i u praksi) progura ona od tp. Bitno je da je donji na hladnoj grani zatvoren prema el.kotlu

Mozda i ne radi ta cirk.pumpa uopste, meni izgleda da je spojena na el. kotao koji je sad naravno ugasen.

Da li ja dobro vidim ili je skupljač nečistoće kontra od smera pravca vode? 😅

Ako jeste.. Definitivno zovite nekog drugog

Izvinjavam se što kasnim za tablice. Fujitsu 11 kW. Malo je slabija slika ali loš telefon je u pitanju.

Prilozi

• IMG_20240105_144810.jpg
    IMG_20240105_144810.jpg
    191.8 KB · Pregleda: 69

Imas ovde nekoliko primera vezivanja pumpe na TP i kako ne bi trebalo

Izvinjavam se što kasnim za tablice. Fujitsu 11 kW. Malo je slabija slika ali loš telefon je u pitanju.

1704656922542.png

Pogledajte prilog 420315

Verujem da je jos evikasnije jer manje se pali i gasi.

Ovo je primer za Midea TP i njhove derivate

4=6
8=10
12=14=16

Da sam to ranije znao isao bi na 12 ili cak 8 ako bi snimio gde mogu da poboljsam gubitak toplote preko sniamnja termovizijom koja kosta 50e

i meni deluje da od kada je na 8 manje ima gasenja.
Nemam neki log gde to mogu da vidim.
Definitivno vise vidim da kompresor radi tj manje ima paljenje i gašenje.

Koliko vidim ovo je postavljen limit za 8kw. Nije do sada prešao.

Trenutno je polaz na 40c

24 u kući.

Inače kod Midea (i njihovih podbrendova) TP 8kw ima iste spoljne dimenzije kao i 16kw .

Ima razlike u težini ali ako je izmenjivac isti zbog jeftinijeg proizvodnog procesa, to moze da objasni zasto je 8kw najefikasnija kod njih.

Jel postoji ova opcija limitiranja snage kod Mitsubishi Zubadan pumpi?

Definitivno vise vidim da kompresor radi tj manje ima paljenje i gašenje.

Koliko vidim ovo je postavljen limit za 8kw. Nije do sada prešao.

Trenutno je polaz na 40c

24 u kući.

Inače kod Midea (i njihovih podbrendova) TP 8kw ima iste spoljne dimenzije kao i 16kw .

Ima razlike u težini ali ako je izmenjivac isti zbog jeftinijeg proizvodnog procesa, to moze da objasni zasto je 8kw najefikasnija kod njih.
I kod mene je namesteno na 8.
Ne znam dali je do to ili vise zato sto sam izolovao tavanicu ali sada trosi kao da ima podno a ne radijatore :D
Temperatura izlaznog voda je sve vreme na 35. u kuci 24

Prilozi

• 385535563_720231110203216_2942788108179976477_n.jpg
    385535563_720231110203216_2942788108179976477_n.jpg
    37.4 KB · Pregleda: 32
  • 411028180_1123130892401451_6024677161102882104_n.jpg
    411028180_1123130892401451_6024677161102882104_n.jpg
    53.8 KB · Pregleda: 42
Na koliko vam danas ulazi u defrost, kod mene na oko 1:45 do 2h rada otprilike, kao naruceno :D

Na koliko vam danas ulazi u defrost, kod mene na oko 1:45 do 2h rada otprilike, kao naruceno :D

Nema potrebe da ulazi u DF kada ne upada sneg u nju 😎👌

Prosle godine kada je padao.. Vidjao sam ga nekoliko puta u toku dana.

Ja sam napravio nadstrešnicu za nju pošto mi se nalazi na 2m od kuće. Na otvorenom da kažemo.

Bitumenska valovita ploča 6m2 kao krov, to sam jedino kupio.

Drvene gredice 7*5 sam imao po dvorištu od ranije za kostur.
1 dan posla.

Posto sama po sebi usisava pahulje, koje su blizu, i lepe se za izmenjivac, toga sada vise nema.
I kod mene je namesteno na 8.
Ne znam dali je do to ili vise zato sto sam izolovao tavanicu ali sada trosi kao da ima podno a ne radijatore :D
Temperatura izlaznog voda je sve vreme na 35. u kuci 24
Meni se čini da sam izvukao 2kw prosečno na 7-8kw toplote.. Na ovoj temp.

1000026096.jpg
1000026097.jpg

Poato mi je samo ona povezana na garažnom brojilu mogu da pratim na njemu..

Poslednja izmena:
Da li neko ima iskistva ili ikqkva znanja o

BERGEN Comfort INVICTUS SHP 8 toplotmoj pumpi vazduh voda?

Ko ih pravi zapravo? Nemam mogućnost izbora, ali bih ipak voleo nešto da saznam. Nisam uspeo da nadjem bukvalno ništa na netu.

Pozdrav drustvo, srecne praznike svima.
Treba mi vas savet i mislenje za situacija kod prijatelja.
Dakle, covek ima Gree Versati 3 monoblock 12kw topotna pumpa. Grije nekih 120-130m2 sa radijatore, na prvi sprat dnevni boravak od nekih 70m2 i na drugi sprat 3 spavace sobe od po 20m2.
Racuni za struju su mu previsoki a nikako da se ugrije kako treba. Prosli mesec platio 300eur za struju a dnevni boravak mu ima temperaturu od 21 stepen.
Predlozio sam mu izolacija tavanice ali kad sam danas video kako je sablon kuce, on bi dobio od to samo toplije spavace sobe. Opet ce biti problem u dnevni boravak. Valjda ...
Kuca je izolovana sa stiropor na zidove i ima dobra stolarija.
Ne znam dali mu je instalacija pumpe dobra, jer koristi ekstra pumpa za kruzenje voda u sistem. Stavio sam par slika.
U dnevni boravak ima 3 panelne radijatore , duzina nekih 7-8 metara.
Danas, pri vanska temperatura od 10stepeni , on mora da ima temp vode od 42 stepeni da bi imao u dnevni boravak temp od 22step.
Hvatač nečistoća za toplotnu pumpu treba da bude MAGNETNI, a ne ovaj šaraf sa mrežicom, kroz koju krokodil može da prođe. Ovo me podseća na rad "vrsnog" inženjera Ivana Labovića.

2kw/h tačno potrošnja.

Izgleda da limiter je fokusiran na samo struju a onda sama TP izvlaci koliko moze shodno mogućnostima i vremenu.

Sobzirom da je 16kw trofazna ali radi na pola gasa sto bi rekli očekujem da ce imati fin COP ovih dana oko nule.

Super opcija koju imaju za predimenzionisane TP.

Ali iznad 10c i dalje pali i gasi jer je predimenzionisana tj ne moze da spusti niže potrošnju

2kw/h tačno potrošnja.

Izgleda da limiter je fokusiran na samo struju a onda sama TP izvlaci koliko moze shodno mogućnostima i vremenu.

Sobzirom da je 16kw trofazna ali radi na pola gasa sto bi rekli očekujem da ce imati fin COP ovih dana oko nule.

Super opcija koju imaju za predimenzionisane TP.

Ali iznad 10c i dalje pali i gasi jer je predimenzionisana tj ne moze da spusti niže potrošnju
Kako bi tu kod tebe sad fino legla jedna od 8 ili 10 kW, šta misliš?

Ili to ili da dignem potkrovlje tj jos jedno 70m2 😁

Pa sa 270m2 ću uspeti valjda da iskoristim 16kw TP.

Da za 150-200m2 je 8kw taman ako je neka ok izolacija sa svih strana 10cm, srednji pvc kvalitet.

Nazad
Vrh Dno