Šta je novo?

Hardver Monitor ultrawide 34inca 10bit

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
10.12.2016
Poena
205
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 5900X + Phanteks PH14
Matična ploča
Msi Tomahawk B450
RAM
4X8 GB Corsair Vengeance
GPU
RTX 4070 Super Gigabyte Gaming OC
Storage
256GB M.2 Samsung + 1 TB SSD Samsung
Zvuk
Edifier R2000DB + Lucya DAC + Qed Profile 1
PSU
Corsair RM850X White
Kućište
NZXT Source 530
Monitor
LG 34GN850
Miš & tastatura
Corsair K70 MK 2 + Sabre Mouse
Laptop
MacBook Air M2
Mobilni telefon
Xiaomi 14 White - 512GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Prodao sam Mi Gaming Monitor 34" radi kupvine oled-a, ali sam se precenio i neću uspeti ipak da dobacim dotle.

Bitne stavke su mi 10bit, pravih ili 8+2FRC jer se oseti razlika u gradijentima i senkama u odnosu na 8bita.

Ne bih gledao IPS panele zbog kontrasta već isključivo VA sa što većim konstastom.

Najbolje na šta sam naleteo je Huawei MateView GT 34, ali ga niko nema na stanju na KP-u,

Sledeća alternativa mi je bila LG 34WP65CP-B ali nema nekih recenzija za njega.

80% se koristi za rad u Adobe programima, 20% multimedija i gaming.

Dao bih do 500e, ne mora da bude u radnjama kod nas, može i KP.

Prvo što mi je palo na pamet je Iiyama XCB3494WQSN jer ono malo testova koje sam našao redom hvale fabričku kalibraciju i vernost boja, a ima i hrpu konekcija, KVM i 120Hz, plus nije skup - 415€ kod nas.
Nažalost, panel je 8-bitni a po jednom testu Adobe RGB pokrivenost je nekih 70-80% i manje, gamut nije veoma širok kao kod većine modernih monitora. (nekih 120% sRGB)...evo ti jedan detaljniji test:
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/iiyama-prolite-xcb3494wqsn-recenzja-test-opinia.html

Sem njega, ne znam šta bi još mogao...LG ima 10-bit panel (8+FRC) ali sam video pritužbe da na nekim primercima ivice (naročito donja) mogu da deluju "otsečeno", kao i na blur iako ima 160Hz...
youtube.com/watch?v=YAoR-ta_PlI
Tu istu žalbu sam video kad su u pitanju još neki LG VA modeli, ne samo ovaj ultrawide...ne znam kako ih LG sklapa, šta im radi...

Huawei je generalno imao pozitivne testove i komentare ali se teže nalazi i skup je.

Ne znam, ja bih naručio online Iiyamu pa ako ti ne odgovara gradijent juri nešto drugo.

Pitaj na KP koliko je Dell S3422DWG, on bi trebalo da ima 10-bit panel. Kod nas je skup, blizu 600€, u HU je verovatno manje...

Mađari imaju i MSI Pro MP341CQ koji je "barebones" monitor, samo tilt i 100 Hz ali je jeftin (370€ u HU) i ima 10-bitni panel...pa možeš da probaš i to.

Poslednja izmena:
Hvala na predlogu, Iiyamu ću preskočiti, Dell hvale svuda ali je oko 550e na KPu, primamljiv mi je i MSI ali baš slabo recenzija, ima ga za 380e. Šteta za LG nisam to znao, nego ga ima u radnji kod nas sa 3g garancije za 380e sa fiskalnim što me je privuklo. Taj blur bih zanemario jer bi svakako bio zaključan na 144hz jer mu do tog osveženja radi 10bita, ali svakao to što pokriva deo slike ne mogu da zanemarim :D

Pošto trenutno nema nekog izbora proširio sam izbor i na 32inča 10bita 60hz, pa ako tako nešto zanimljivo izleti prećiću preko ultra wide varijante :D Trenutno mi je favorit Dell S3221SQA, koji se čini pristojno a oko 430e je.

Ako kod nas naručiš online imaš dve nedelje da isprobaš pa možeš da probaš sa LG-jem, ako ima tu manu trebalo bi da se pokaže odmah. Mada je malo cimanje da vraćaš posle toliki monitor...

Ako u obzir dolazi 60Hz 32" VA, ja imam 4K BenQ EW3270U i što se slike tiče zadovoljan sam. Imaš hrpicu testova na netu, svuda je dobro ocenjen što se toga tiče a panel je dosta brz za 60 Hz VA. Moj primerak je odličan što se tiče probijanja svetla i slično (to varira do primeka, doduše)...
Mana je ograničena ergonomija i brightness nije mnogo visok (meni lično odgovara jer sam u polumraku)...
RTINGS test

Poslednja izmena:
Hvala na preporuci, gledam testove i bolje se pokazao od Dell-a gore pomenutog što se boja tiče samo je za nijansu tamniji brightness.

Na kraju sam rizikovao i poručio LG 34WP65CP-B i mogu reći da sam bio baš razočaran, boje neprecizne i "vrište" na jačem brightness-u, soidno podnosi scroll i nisam primetio blur, ali panel za klasu lošiji nego na Xiaomi-ju koji sam imao. Takođe na beloj boji donja cela ivica vidno tamna. Izašao je oko 380e u Gigatronu sa kuponom i 3g garancije. Vratio sam ga jutros i uzeo novac. Taman je tamo bio izložen i Dell, zamolio ih da povežu i tu takođe razočarenje, panel po svim ivicama problematičan, dosta pišu o tome po recenzijama, ali dosta bolji prikaz i panel generalno nego LG. Svakako sam odustao i od njega tako da su 2 prekrižena sa liste.

Benq nisam našao izložen da ga testiram, ali preferiram zakrivljene tako da nisam ni tražio previše.

Problem je što u firmi imam 34WP88C-B koji je vrhunski za rad, dosta je precizan i nema problema nikakvih, stvarno odličan, jedino što je IPS i čim nije prostorija osvetljena osetim nedostatak kontrasta, što me i odbija od IPS-a...

Boje ni na BenQ nisu bile precizne i bile su prezasićene out of the box, popravilo se kad sam kopirao setovanja iz RTINGS testa i još malo tweakovao posle, nikako da navatam nekog da mi iskalibriše hardverski...danas svi isporučuju monitore sa prezasićenim bojama, kalibrisane sa DCI-P3 u vidu, jer raja voli kada boje "vrište", HDR ulazi u modu i proizvođači panela sada to furaju...glupavo, s obzirom da je 99% stvari koje gledamo sRGB ali eto...

Hvala na preporuci, gledam testove i bolje se pokazao od Dell-a gore pomenutog što se boja tiče samo je za nijansu tamniji brightness.

Na kraju sam rizikovao i poručio LG 34WP65CP-B i mogu reći da sam bio baš razočaran, boje neprecizne i "vrište" na jačem brightness-u, soidno podnosi scroll i nisam primetio blur, ali panel za klasu lošiji nego na Xiaomi-ju koji sam imao. Takođe na beloj boji donja cela ivica vidno tamna. Izašao je oko 380e u Gigatronu sa kuponom i 3g garancije. Vratio sam ga jutros i uzeo novac. Taman je tamo bio izložen i Dell, zamolio ih da povežu i tu takođe razočarenje, panel po svim ivicama problematičan, dosta pišu o tome po recenzijama, ali dosta bolji prikaz i panel generalno nego LG. Svakako sam odustao i od njega tako da su 2 prekrižena sa liste.

Benq nisam našao izložen da ga testiram, ali preferiram zakrivljene tako da nisam ni tražio previše.

Problem je što u firmi imam 34WP88C-B koji je vrhunski za rad, dosta je precizan i nema problema nikakvih, stvarno odličan, jedino što je IPS i čim nije prostorija osvetljena osetim nedostatak kontrasta, što me i odbija od IPS-a...
Koji model Dell monitora si tacno gledao?

Poslednja izmena:
@supermarkomare9 nemoj da se ljutiš, ali čim sam video slike na tvom oglasu za Xiaomi monitor, kako je sve bilo lepo skockano i pod konac, i posle objavu da je prodato, pomislio sam ovaj momak će zažaliti što prodaje monitor...
Hahahahaa i uistinu jesam zažalio, ali šta je tu je, naleteće nešto 😁

Uh dobro je. Ja se taman spremam za Dell S3422DWG.😂
Nije, nije. Gledao sam dosta recenzija i za njega, nisu pominjali neke posebne probleme, tako da se nadam da ćeš naći dobar primerak 😁

Da se javim sa krajnim rešenjem. Posle dugo analiziranja poručio sam LG 34GN-850-B Nanocell IPS.

Malo je nedostajalo i da baš pregazim budžet i odem na Oled, ali pošto se baš dosta koristi, verujem da bi burnin bio primetan veoma brzo.

Iako mi je jedna od najbitnijih stavki kontrast odustao sam od VA iz sledećih razloga:

- Većinski radim po danu, gameing i multimedija uveče ponekad, tako da ću za toliko izdržati u mračnoj prostoriji sa manjim kontrastom.

- Monitor koji koristim u firmi LG 34WP88-C je vrhunskog kvaliteta i prikaza slike, izgleda mi osetno bolje za rad nego bilo koji VA koji sam koristio ranije što je doprinelo odluci.

- Uvek mi je smetao smearing kod VA jer su svi Adobe programi tamni sa belim tekstom i belim kursorom i to se baš primećivalo, pogotovo u MS Visual Studiu, dok je to kod IPSa osetno bolje.

- Monitori VA su stagnirali kod tog statičkog kontrasta u odnosu na tv i većina je tu na 2500-3000:1 dok, na primer, TV Samsung TU8500 koji imam je deklarisan na 6900:1 što je velika razlika, tako da se nadam napretku ubuduće kod VA panela u monitorima pa se možda budem vratio.

- Dosta bolji uglovi gledanja na IPSu što mi nije bilo presudno ali je još jedan plus na listi.

Tako da eto, možda nekome budu značile ove informacije. Nedostajaće mi taj kontrast u mraku ali sam ga žrtvovao za sve ostale benefite koje nosi IPS. Taj LG Nanocell dosta hvale, pogotovo za rad, i nadam se pozitivnom iskustvu. Svakako ću javiti utiske kada bude stigao. 😁

Budžet je malo premašen i monitor je plaćen 620e sa 3g garancije što mislim da je korektna cena za njega.

Monitor stigao, dobrano istestiran i utisci su sledeći:

Prikaz je vrhunski, pogotovo nakon RTINGS instaliranog profila, za nijansu su zasićenije boje u odnosu na Mi 34 koji mi je bio bleđi i ovako nešto mi baš odgovara.

Uglovi gledanja su solidni, nisam oduševljen, pogotovo po vertikalnoj osi, ali svakako za nekoliko klasa u ondosu na VA. Dok ovaj nije stigao bio mi je povezan neki stari DELL ips i tu su bili bolji uglovi gledanja, verovatno zakrivljenost utiče i na to.

Skinuo sam i par igara, kada sam uzeo gore pomenuti LG koji je vraćen, radi testiranja HDR-a i tamo nije bilo razlike kada je upaljen i ugašen HDR, dok se ovde oseti kako hightlight-i sijaju baš jako dok su tamne scene za nijansu tamnije i super izgleda, nema gubitka detalja, iako sam to očekivao.

Najviše me je iznenadio response time, bukvalno se sve instant dešava i nema smearing-a.

Što se isijavanja ivica tiče, primeti se na crnoj pozadini, ali zanemarljivo, jer iz iskustva znam kako to izgleda kada je preterano, pogotovo na LG-ju. Pisao sam pre par godina u nekoj temi za ultrawide 29 inča gde su mi zbog toga menjali panel :D

Tako da su utisci krajnje pozitivni, za nijansu je masivniji nego prethodnici i čini mi se da je plastika kvalitetnija. Čini mi se da je nošač preveliki, nisam ga ni vadio iz kutije, ali mislim da bi zauzeo pola stola. Nedostatak kontrasta se danju ne oseti uopšte, čak izgleda kontrastnije u odnosu na VA, dok se u mračnoj prostoriji oseti ali ne smeta, postavio sam backlight iza stola da ima svetla u prostoriji i u totalnom mraku tako da je solidno skroz.

Nadam se da će nekom značiti ovo ako bude u sličnoj dilemi.

lg-ug.jpg

znam da je off topic, ali da pitam :) moze link za onaj bat wing? :)

To je Paladone Batwing, e sada proguglaj malo, ja sam dobio kao poklon, ali verujem da može lagano da se nađe 😁

Marko, da te dugo sluzi novi monitor. I ja sam zadovoljan sa Mi monitorom koji sam pazario od tebe :D

Monitor stigao, dobrano istestiran i utisci su sledeći:

Prikaz je vrhunski, pogotovo nakon RTINGS instaliranog profila, za nijansu su zasićenije boje u odnosu na Mi 34 koji mi je bio bleđi i ovako nešto mi baš odgovara.

Uglovi gledanja su solidni, nisam oduševljen, pogotovo po vertikalnoj osi, ali svakako za nekoliko klasa u ondosu na VA. Dok ovaj nije stigao bio mi je povezan neki stari DELL ips i tu su bili bolji uglovi gledanja, verovatno zakrivljenost utiče i na to.

Skinuo sam i par igara, kada sam uzeo gore pomenuti LG koji je vraćen, radi testiranja HDR-a i tamo nije bilo razlike kada je upaljen i ugašen HDR, dok se ovde oseti kako hightlight-i sijaju baš jako dok su tamne scene za nijansu tamnije i super izgleda, nema gubitka detalja, iako sam to očekivao.

Najviše me je iznenadio response time, bukvalno se sve instant dešava i nema smearing-a.

Što se isijavanja ivica tiče, primeti se na crnoj pozadini, ali zanemarljivo, jer iz iskustva znam kako to izgleda kada je preterano, pogotovo na LG-ju. Pisao sam pre par godina u nekoj temi za ultrawide 29 inča gde su mi zbog toga menjali panel :D

Tako da su utisci krajnje pozitivni, za nijansu je masivniji nego prethodnici i čini mi se da je plastika kvalitetnija. Čini mi se da je nošač preveliki, nisam ga ni vadio iz kutije, ali mislim da bi zauzeo pola stola. Nedostatak kontrasta se danju ne oseti uopšte, čak izgleda kontrastnije u odnosu na VA, dok se u mračnoj prostoriji oseti ali ne smeta, postavio sam backlight iza stola da ima svetla u prostoriji i u totalnom mraku tako da je solidno skroz.

Nadam se da će nekom značiti ovo ako bude u sličnoj dilemi.

Pogledajte prilog 423908
Prelepooo, gde si kupio sto?

Hvala. Za sto sam napravio skicu koju je rođak realizovao, tako da je “custom” varijanta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno