Šta je novo?

Jeftine klime

@herr_milan

Pitanje je da li se samo zbog grejanja uopšte isplati ubacivati inverter u tako malu sobu...
Kako si je do sada grejao? Možda bi mogao da ubaciš tu neki konvektor i da ispratiš koliko troši održavajući zadatu temperaturu, pa da napraviš proračun da li se isplati ubacivati klimu ili ne. Naravno, treba uzeti u obzir i to da klima obično ne služi samo za grejanje...

Ja se ozbiljno razmisljam o vox ihd 12 za 12mkv. Ako se pali kad temp. padne za 1c ispod zadate trebalo bi da zavrsava posao nocu za odrzavanje temperature.

@herr_milan

Pitanje je da li se samo zbog grejanja uopšte isplati ubacivati inverter u tako malu sobu...
Kako si je do sada grejao? Možda bi mogao da ubaciš tu neki konvektor i da ispratiš koliko troši održavajući zadatu temperaturu, pa da napraviš proračun da li se isplati ubacivati klimu ili ne. Naravno, treba uzeti u obzir i to da klima obično ne služi samo za grejanje...
Trenutno se greje uljanim radijatorom, na koji sam nakačio merač potrošnje, baš da bih video kolika je. Potrošnja je sledeća:

Oktobar: ~60 kWh
Novemabr: ~286 kWh
Decembar (do 24. uveče): ~413 kWh.

Nekim danima su otvorena vrata prema hodniku, ali tada radi dodatni radijator u hodniku, a otvorena su i vrata koja iz hodnika vode u dnevnu sobu (greje se šporetom na drva trenutno). Tako da ne verujem da su otvorena vrata mnogo uticala na potrošnju.
A sama potrošnja je vrlo velika po meni, i mislim da se zbog toga isplati ubaciti klimu. Ne vidim neku drugu, a bolju opciju.

Ako samo uljni radijator potroši preko 400 kw mesecno onda se itekako isplati dugoročno a dobijaš mogućnost hlađenja što nije zanemraljivo. Makar stavio i tu jeftinu vox klimu koja će vršiti posao.

Trenutno se greje uljanim radijatorom, na koji sam nakačio merač potrošnje, baš da bih video kolika je. Potrošnja je sledeća:

Oktobar: ~60 kWh
Novemabr: ~286 kWh
Decembar (do 24. uveče): ~413 kWh.

Nekim danima su otvorena vrata prema hodniku, ali tada radi dodatni radijator u hodniku, a otvorena su i vrata koja iz hodnika vode u dnevnu sobu (greje se šporetom na drva trenutno). Tako da ne verujem da su otvorena vrata mnogo uticala na potrošnju.
A sama potrošnja je vrlo velika po meni, i mislim da se zbog toga isplati ubaciti klimu. Ne vidim neku drugu, a bolju opciju.
Probaj da grejes taj prostor sa ovakvom grejalicom gde postoji opcija da radi jedan grejac od 1kw jer ako klima modulira na 250w sa cop 4 dolazis do 1kw i realno se ne isplati da kupijes klimu koja ce sa ugradnjom da te izadje minimum 400e

Prilozi

• Screenshot_20231226_174006_Samsung Internet Beta.jpg
    Screenshot_20231226_174006_Samsung Internet Beta.jpg
    70.9 KB · Pregleda: 34
@herr_milan

Baš velika potrošnja za tako malu sobu...
Po nekoj mojoj gruboj računici ako tu trošiš 1500 kWh tokom grejne sezone, sa klimom bi uštedeo oko 120 e na struji godišnje, pa će trebati bar nekoliko godina da ti se isplati investicija. S druge strane, klima će te služiti i tokom leta...

Ono što sam pisao o 190W zaboravi, jer za tebe nije relevantna moja potrošnja i način grejanja. Ja sam u toj sobi od 11 m2 u novembru potrošio nepunih 13 kWh, a do sada u decembru 18 kWh.

@dexter87 Biće i više od 400kWh do kraja meseca. A tek januar kad dođe...

Zato mi se čini da se klima ipak isplati. Jasno je da se neće isplatiti kratkoročno, ali čini mi se da na duže staze ipak ima smisla. Svakako ne postoji neki drugi vid grejanja, tipa centralno. Sasvim je moguće da ta klima na dalje bude osnovni vid grejanja.

@filip555 Ne verujem da bi grejalica nešto manje potrošila od radijatora. I on ima mogućnost odabira snage (1-2-3).

Druze sa klimom ces da se preporodis. Ja sam sa Ta peci presao na klime i usteda je do sad ogromna. Stavi klimu i tu smart uticnicu, pa se posle mesec dana spremaj da ne izlazis nedelju dana iz kafane dok ne potrosis kintu sto si ustedeo 😁

Druze sa klimom ces da se preporodis. Ja sam sa Ta peci presao na klime i usteda je do sad ogromna. Stavi klimu i tu smart uticnicu, pa se posle mesec dana spremaj da ne izlazis nedelju dana iz kafane dok ne potrosis kintu sto si ustedeo 😁
I ja mislim da će biti mnogo bolje. :D
Samo je pitanje koju odabrati...

Daikin FTXC devetka u sobi od 12 kvadrata ne ide preko 200w uglavnom od 160 do 180 a kad su jači minusi najviše sto sam video 350w i to na par minuta pa opet spusti ispod 200 i tiha je unutrašnja jedinica i to je veoma bitno u malim sobama,ja sam je letos platio 65000 na akciji ne znam koje su trenutne cene.

@Braca23 Daikin FTXC25 je sada preko 70,000 din, to dobrano probija budžet.

Prema podacima koje sam uspeo da nađem, Hisense ide do 170 W, Midea do 100 W (ako su podaci tačni). Za LG S09EQ nisam uspeo da nađem, a deluje mi zanimljivo jer je na jednom sajtu 58,000 din (osim ako se ne ispostavi da je nema na stanju). Ne videh da ima još neka klima koja se uklapa u budžet, a da nisko modulira.

Za hisense kao što smo diskutovali niko se nije pohvalio da toliko ume da spusti, a i midea ne verujem da može kao što piše, ona ide na oko 200 ili više, što je i više nego ok.

Poslednja izmena:
Ne pise u spec na koliko ce klima da ti radi duzi period, vec samo do koliko nisko moze nekada da trosi, a mi ne znamo da li je to na 5 sekundi ili 5 minuta.
Zato su bitna iskustva korisnika.
Ako hoces da nisko modulira, tesko da moze jeftino.
To su ti taj Daikin, Gree Amber(bespotrebno je staviti 12 u toliku sobu), neki Fujitsu(mada bih njih izbegavao u Srbiji), sve u 70-90k dinara barem.
Meni su 2 Gree Viola 12 u 2 prostorije po 10m2 sa modulacijom do 300W i nama je super tu, nema nekih velikih oscilacija temperature i ako nije super niska modulacija.

U mojoj sobi sam imao Fujitsu 12 od 100k dinara, gasila se i palila pri radu, sada imam Mitsubishi 9ku od 166k dinara i ona se jos vise pali i gasi jer je jaca i efikasnija...nikada mi to nije smetalo.

Modulacija na 190w-200w znaci izduv od oko 27c. U praksi deluje da klima duva hladnjikavo u sobi. To zna da bude neprijatno u nekim momentima, pogotovo sto je soba mala. To je subjektivni osecaj i nekome smeta, a nekom ne. Razlike u potrosnji nema mnogo u odnosu na klimu koja modulira tipa na 360w, zato sto se ona gasi i pali. Bitno je znati da kada se upali ona ne krece sa 1.2 kw nego sa 600-700w, tako da mu dodje priblizna potrosnja. Tada je izduv toplacak dok radi i bar meni je prijatnije, nego kad prodjem ispod ambera a on zakucan na 193w i siba 27c na fan4.🙂

Ali zato gde greje taj Amber varijacija u temperaturi u prostoriji je minimalna 😁
A meni Pular gde greje vrućina mi kad prebaci od zadate 23 na 25, pa mi posle hladno kad padne na 22 a ne seti se odma da upali da greje 😂

Poslednja izmena:
Modulacija na 190w-200w znaci izduv od oko 27c. U praksi deluje da klima duva hladnjikavo u sobi. To zna da bude neprijatno u nekim momentima, pogotovo sto je soba mala. To je subjektivni osecaj i nekome smeta, a nekom ne. Razlike u potrosnji nema mnogo u odnosu na klimu koja modulira tipa na 360w, zato sto se ona gasi i pali. Bitno je znati da kada se upali ona ne krece sa 1.2 kw nego sa 600-700w, tako da mu dodje priblizna potrosnja. Tada je izduv toplacak dok radi i bar meni je prijatnije, nego kad prodjem ispod ambera a on zakucan na 193w i siba 27c na fan4.🙂
Neprijatno je jedino ako klima duva direktno prema nama ali to moze da se podesi,meni je neprijatniji subjektivni osecaj kad klima radi kao on off nego kad duva konstantno.

Midea Xtreme 09 i kontrolni defrostovi, pisao sam par puta, kod mene ih bude na +10 temperaturama ali otprilike jedan dnevno i traje jedan minut.
Kada je hladno i vlažno i radi pun gas ~ 1kW onda radi regularne defrostove kad se nahvata led na spoljašnju.
Na toj snazi je spoljna jedinica i dosta bučna i generalno ne odaje utisak neke sirove snage ( realno je za manje prostore ili bolje izolovane).

Kultura rada je, čini mi se, baš dobra, kada radi od 250W do 500W je vrlo tiha, i spolja i unutra, na silent neprimetno duva i u manjem prostoru i snagu podešava u sitnim koracima tako da nema oscilacija temperature...

Kako vam deluje LG W09EG Winner (~52,000 din)i LG S09EG Standard (~53,000 din), u ondosu na LG S09EQ? Koliko mogu da vidim, minimalan i maksimalan kapacitet grejanja je isti kod sva 3 modela. Ima li neke konkretne razilke (osim u ceni)? Ne mislim na neke filtere, džidža midže i slično.

Kompresor.

Ali zato gde greje taj Amber varijacija u temperaturi u prostoriji je minimalna 😁
A meni Pular gde greje vrućina mi kad prebaci od zadate 23 na 25, pa mi posle hladno kad padne na 22 a ne seti se odma da upali da greje 😂
Vidis, amber radi super ali sa hisense nordicom imam bas velikih problema. Nikako ne mogu da ga nastelujem da mi nocu u sobi odrzava 23-23.5c. Kada je na 19c fan2 setovana u sobi( 18mkv zatvorena vrata) varira izmedju 21.5c i 23c. Kada ga stavim na 20c isto fan2 u sobi bude 25c-26c zavisi kako mu dune. Uopste ne kapiram sta je problem. Prolazi samodijagnostiku ok. Preko dana je setovan na 20c i fan 5 i odrzava 23 u sobi preko puta hodnika. To je ok. Ali nocu je bas problem.
Ako imas neku ideju ne stidi se da kazes🙂.

Izgleda da zavisi od klime. Meni Daikin FTXF35D na 170-200w ne spusta ispod 33c na izduvu i ne gasi se nikad ako je na autofan. Na poslu Carrier ne ide ispod 400w a izduv na 36c. I stalno se pali gasi.

Vidis, amber radi super ali sa hisense nordicom imam bas velikih problema. Nikako ne mogu da ga nastelujem da mi nocu u sobi odrzava 23-23.5c. Kada je na 19c fan2 setovana u sobi( 18mkv zatvorena vrata) varira izmedju 21.5c i 23c. Kada ga stavim na 20c isto fan2 u sobi bude 25c-26c zavisi kako mu dune. Uopste ne kapiram sta je problem. Prolazi samodijagnostiku ok. Preko dana je setovan na 20c i fan 5 i odrzava 23 u sobi preko puta hodnika. To je ok. Ali nocu je bas problem.
Ako imas neku ideju ne stidi se da kazes🙂.
Kako se ponaša sa i feel kada je upaljen, jel tačnije prati temperaturu?

Onda nema pomoći, tako radi kako radi, razmazio te Amber izgleda 😁

Ukratko, imam stan 35kvm , soba cca16kvm, trebalo bi da ubacim klimu u saobu a nemam pojma sta i kako funkcionise u tom svetu :) Gledao sam na sajtu t*manije pa su mi za ovo zapale

Midea MSAG-12HRN1 i Hisense Inverter Hi-Comfort 12K .​

Interesuje me koju je pametnije kupiti , sobzirom da je cena prilicno slicna . Stan je ima centralno grejanje koje prilicno lepo radi . Nemam pojma koja je dugorocno isplativija kao i koja se bolje pokazala . Hvala na savetima :)

Nazad
Vrh Dno