Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Ja sam trcao neko vreme, ali posto sam trcao iste rute bilo mi je dosadno. Kako da trcanje bude zanimljivo? Kako se borite sa dosadom?
Ja sam trčao 16km na kružnoj stazi od 400m (stadion) i nije mi bilo dosadno. Sam i samo uz muziku sa sata.
Fokusiram se samo na trčanje i ni ne primećujem kuda trčim.

I ja sam do Korone trcao uglavnom od 5 ujutru, vratim se sa trcanja, tus, decu u skolu i vrtic, pa na posao. Rad od kuce me je iskvario, a i zagadjenje je najjace u kasnim vecernjim i ranim jutarnjim satima tako da sad uglavnom trcim oko podne kad je statisticki najmanje zagadnjenje.

Tokom zimskog perioda drzim se Ade i Kosutnjaka u nadi da zelenilo i udaljenost od vecih saobracajnica i lozista bar malo znaci. Ostatak godine se trudim da pobedim monotoniju trcanjem do Avale, Miljakovcke sume, uz reku i generalno po gradu.

Atletska staza iako zgodna po kolena ume biti bas dosadna pa je izbegavam je za duze treninge, mada jesam na njoj uspeo da istrcim 1.5 maraton u okviru jednog izazova :D

U vezi mini telefona: postoje Samsung s23 i s22. I ja sam poceo sa trcanjem i problem mi predstavlja mob. telefon velikih dimenzija.

Mator, 50 godina😁. Trčim aktivno od smrdljive korone i to rano ujutru. Uvek sam voleo da trčim ali nekako nikada nisam dao sve od sebe da to potraje. Moram da priznam da me je Garmin naterao da malo ozbiljnije prostudiram gde grešim, pošto me je u početku bolela desna strana. Prvo stopalo, pa koleno, kuk pa čak i leđa. Kako je koji deo tela ojačavao, tako se bol prenosio na gore. Sad ništa ne boli, cepam gde stignem. Isključivo asfalt. 4-5 puta nedeljno, bez obzira na vreme, između 5 i 15 Km. Smatram da je kadenca najbitnija stavka, bar za nas matore. Mnogo mi se dopao i running power, vrlo je korisno npr. kada trčim uzbrdo a ne želim da uđem u anaerobnu zonu. Trenutno koristim Puma Foreverrun za duže staze i NB 860 v. 13 za brže treninge. NB sjajne, prešle preko 1500, Puma onako, ništa posebno. Garmin 955, Polar H9. Moja optimalna temperatura za trčanje je - 3 i nemam problema sa hladnim vazduhom. Nema šanse da nosim nešto preko usta. Traka za čelo i tanki prsluk sa kapuljačom spadaju u obavezni deo garderobe za trčanje zimi. Leto mi je daleko veći problem.

Zamalo da me zgazi kamion na sred pešačkog prelaza, zeleno za pešake. Pošto ne pazidu kako vozidu reših da se bar nekako na vreme "oglasim" da prelazim ulicu. Koliko god glupo izgledalo vrlo je praktično. Verovatno ima nešto na tu temu sa Alija za trkače. Ovo je sa bajsa, završava posao.

Prilozi

• 20231214_145230.jpg
    20231214_145230.jpg
    133.5 KB · Pregleda: 158
Ja jako usporim preko pešačkog, ne nastavljam da trčim istim tempom. Nemoj se zezati sa time, ne očekuju ljudi da neko trči, pogotovo neko ko žuri i vidi nema nikog može da opali po gasu i da mu se baš namestiš.

Nisam bio svestan koliko je flashlight na satu bio koristan dok nisam poceo da ga koristim prakticno prilikom svakog vecernjeg trcanja.😁

Ja jako usporim preko pešačkog, ne nastavljam da trčim istim tempom. Nemoj se zezati sa time, ne očekuju ljudi da neko trči, pogotovo neko ko žuri i vidi nema nikog može da opali po gasu i da mu se baš namestiš.
Nemam ništa pametno da ti odgovorim osim da si u pravu. Niko ne gleda, svi nešto jure...

Aman ljudi pa valjda usporite i pogledate na pešačkom da li nailazi neko vozilo, bez obzira što je zeleno...
Slažem se da nam je kultura u saobraćaju katastrofa i svi žure negde, ali kolko god da imate prvenstvo na pešačkom, to neće da ublaži udarac 2 tone gvožđa.

Aman ljudi pa valjda usporite i pogledate na pešačkom da li nailazi neko vozilo, bez obzira što je zeleno...
Slažem se da nam je kultura u saobraćaju katastrofa i svi žure negde, ali kolko god da imate prvenstvo na pešačkom, to neće da ublaži udarac 2 tone gvožđa.
Ne misliš valjda da ne usporavam i ne gledam? Da nisam usporio i bio spreman da reagujem... ne smem ni da pomislim.

Tako sam razumeo iz posta, izvinjavam se ako je pogrešno.
Više sam prokomentarisao jer sam imao par sličnih situacija, samo sam bio vozač. Čovek trči sprint preko pešačkog sa slušalicama u ušima. Mislim da me nije ni čuo ni video a ja jedva ukočio...

Meni se desilo par puta kao vozacu da ljudi trce trotoarom i samo odjednom rese da predju ulicu,bez gledanja, sa slusalicama u usima na pesackom gde nema semafora

Pešački se ne prelazi trčeći, ja to praktikujem samo kada sam siguran da me je snimio vozač i zahvalim se, jer znam da je to što sam uradio pogrešno. :)

Danas je treći dan da je visoka zagađenost. Gledam na Strava, svi klubovi su odradili indoor treninge. Neko samo snagu, neko elemente tehnike (zavisi ko kakvu salu ima), ali svi na grupe poslali obaveštenja da nema trkačkog dela treninga. Odnosno, klub ne preporučuje, a svako može na svoju ogvornost.

U petak, subotu, kreće jači vetar, pa će vazduh malo da se raščisti.

Danas je treći dan da je visoka zagađenost. Gledam na Strava, svi klubovi su odradili indoor treninge. Neko samo snagu, neko elemente tehnike (zavisi ko kakvu salu ima), ali svi na grupe poslali obaveštenja da nema trkačkog dela treninga. Odnosno, klub ne preporučuje, a svako može na svoju ogvornost.

U petak, subotu, kreće jači vetar, pa će vazduh malo da se raščisti.
Kod mene u Višnjičkoj banji je vazduh uglavnom čistiji pošto je na brdu. Kad su ovakvi dani, trčim prema selima gore, ili radim intervale uzbrdo pored Lešća uz ogradu samog groblja. Jeste morbidno ali vazduh je super a nigde žive duše 😂. To sve naravno mogu ako poranim, posle bude i u banji zagađeno. Čistije svakako ali nedovoljno za trčanje. Jutros zakasnih i to je to, nema trčanja.

Počeo sam pre par godina zimi da pravim pauzu od trčanja napolju. Mislim da je 2019. bila u pitanju. Došao sam kući posle treninga, žena nije verovala da nisam bio u kafani, koliko sam smrdeo "na cigarete". Jedva sam disao. Pre toga nije bilo nikavih problema. Ne znam šta se dešava poslednjih godina u Nišu.
Zimi stepenice u zgradi: prizemlje-osmi, gore-dole, sat vremena. Jedan krug trčanje uz stpeenice, hodanje na spratu, pa opet trčanje. Drugi krug samo hodanje. Traći krug opet rrčanje i tako 50 minuta. Silazak uvek hodanje. Kada izađem u proleće na stazu, za 2 nedelje najviše se vraćam na uobičajenu deonicu.

Ja sam pre mesec dana bicikl natovario na auto i odneo ga 100 kilometara od Beograda, da vozim kad odem kod svojih, pošto ovde posle svake zimske vožnje imam osećaj kao da sam se najeo metalnih opiljaka.

Prethodni vikend je bio maraton u Boki i momak koji je trčao 42km za 3h2m, 48h nakon trke uradi laboratoriju za Kreatin Kinazu CK. Referentna vrednost laboratorije je 39-308, a njemu je iznad gornje granice merenja, koja je na 2503 :eek:

Gleda moja žena (zdravstveni radnik) izveštaj, kuku, eto koliko je vrhunski sport zdrav. Kaže, nakon većih hirurških intervencija uvek traži CK, jer kada je povišen, ukazuje na odumiranje mišića.
I koliko bude povišen, a da proglasiš problem? Zavisi, ali ovolike vrednosti se ne viđaju često.

On je mlad, organizam se oporavlja, ali mi matori, ako preforsiramo, neće nas nikakav odmor i hemija 'opraviti.

Ja kad odem u Bar oči otvorim. Lepše spavam, bolje trčim, raspoloženiji... Sad pogledah, tamo se zeleni. Uskoro idem na nekoliko dana pa ću da pošaljem izveštaj sa lica mesta. Jedino što ne valja kad odem tamo je što je mnogo alkohola u igri, a teško mene nagovoriti kad sam pešaka 😂. Ja realno ne znam ni šta će tim ljudima auto. Gde god da pođeš u vrh glave 2 pesme prođu.

Prethodni vikend je bio maraton u Boki i momak koji je trčao 42km za 3h2m, 48h nakon trke uradi laboratoriju za Kreatin Kinazu CK. Referentna vrednost laboratorije je 39-308, a njemu je iznad gornje granice merenja, koja je na 2503 :eek:

Gleda moja žena (zdravstveni radnik) izveštaj, kuku, eto koliko je vrhunski sport zdrav. Kaže, nakon većih hirurških intervencija uvek traži CK, jer kada je povišen, ukazuje na odumiranje mišića.
I koliko bude povišen, a da proglasiš problem? Zavisi, ali ovolike vrednosti se ne viđaju često.

On je mlad, organizam se oporavlja, ali mi matori, ako preforsiramo, neće nas nikakav odmor i hemija 'opraviti.
U prevodu izbegavati maraton sa 40+ :)

Kod mene u Višnjičkoj banji je vazduh uglavnom čistiji pošto je na brdu. Kad su ovakvi dani, trčim prema selima gore, ili radim intervale uzbrdo pored Lešća uz ogradu samog groblja. Jeste morbidno ali vazduh je super a nigde žive duše 😂. To sve naravno mogu ako poranim, posle bude i u banji zagađeno. Čistije svakako ali nedovoljno za trčanje. Jutros zakasnih i to je to, nema trčanja.
Ja sam na Frušku Goru otišao 2019-te kad je bilo preko 300 ovde danima, poneo merač i pogodi šta se desilo? Sve isto kao i ovde. Pamtim da sam te godine leteo i avionom u Nemačku, i gledam dole dimčugu kroz celu Vojvodinu, Mađarsku, Austriju, dokle god avion nije otišao previsoko zemlja se videla od dima.

Jedini spas je da se beži na kilometar i preko, ko ima tu mogućnost.

Ja sam na Frušku Goru otišao 2019-te kad je bilo preko 300 ovde danima, poneo merač i pogodi šta se desilo? Sve isto kao i ovde. Pamtim da sam te godine leteo i avionom u Nemačku, i gledam dole dimčugu kroz celu Vojvodinu, Mađarsku, Austriju, dokle god avion nije otišao previsoko zemlja se videla od dima.

Nemam razloga da lažem, ne prodajem stan ili tako nešto. Sutra ću ujutru uraditi screenshot sa neta gde se vidi da senzor, koji je baš u mojoj blizini očitava daleko manje zagađenja od ostatka Bg-a. Plus, i ja ću mojom spravicom da izmerim. Kažem, čistiji je vazduh ujutru, posle 9 otprilike se polako izjednačava sa Mirijevom, Kraburmom...

Evo, nađoh jedan stari screenahot od prošle godine, čisto da pokažem razliku. Ako je verovati podacima na slici, to je tačno pre godinu dana i to u 17h. Sutra stižu sveže informacije na tu temu. Koliko god da mislim da je ova banja glupa ko k... c, toliko je i volim zbog ovako elementarnih stvari.

Prilozi

• Screenshot_20221221_170718_Chrome.jpg
    Screenshot_20221221_170718_Chrome.jpg
    149.1 KB · Pregleda: 81
U prevodu izbegavati maraton sa 40+ :)

Zapravo je on u prvih 20ak na 42km bio najmlađi, sa svojih 26 godina 😄
Kažu, za maraton je potrebno iskustvo.
Njemu je ovo treći u životu, s tim što su prva 2 bila deo Ironmana.

Ja sam letos prihvatio izazov da istrčim full distancu, ali bez vremenske odrednice, pa mogu da odlažem u nedogled 🤫

Nemam razloga da lažem, ne prodajem stan ili tako nešto. Sutra ću ujutru uraditi screenshot sa neta gde se vidi da senzor, koji je baš u mojoj blizini očitava daleko manje zagađenja od ostatka Bg-a. Plus, i ja ću mojom spravicom da izmerim. Kažem, čistiji je vazduh ujutru, posle 9 otprilike se polako izjednačava sa Mirijevom, Kraburmom...
Nisam to ni pomislio, a ne rekao. :)

Pričam o tadašnjoj situaciji, goroj nego ikad do sad, i nadam se da nam se neće ponoviti.
Zapravo je on u prvih 20ak na 42km bio najmlađi, sa svojih 26 godina 😄
Kažu, za maraton je potrebno iskustvo.
Njemu je ovo treći u životu, s tim što su prva 2 bila deo Ironmana.

Ja sam letos prihvatio izazov da istrčim full distancu, ali bez vremenske odrednice, pa mogu da odlažem u nedogled 🤫
Ajde u aprilu. Ja ću od januara da počnem da se spremam za 3:30, ali šta god da ispadne dobro je, pošto nemam pojma šta me čeka. Više ću znati negde na pola pripreme nadam se, bože zdravlja samo.

• Like
Reagovanja: PJ

u nedelju ima winter trail race, idem na 18km i 900m uspona testiracu vazduh, ali nemam tu spravicu :)

Nije to toliko strasno, narocito nakon maratona, kod ljudi koji redovno treniraju ne predstavlja problem. Problem je kad je neko dugo fizicki neaktivan i naglo krene da trenira, tad moze da ide i preko 500000 i dolazi do rabdomiolize, mioglobonurije i promene boje urina, ABI, DIK… Uglavnom promena boje urina je razlog za brigu i hitno javljanje lekaru, CK od nekih 5000 pali alarm ali i to zavisi od prethodne utreniranosti zato sve polako i postepeno.
Ovo za vazduh, katastrofa, smrdi, grebe grlo, izbegavam da trcim, bice valjda vetra da se malo rascisti. Tesim sebe ponekad kako je ranije bilo gore…

Jutros, oko 7. Banja se još uvek drži 👍

Prilozi

• Screenshot_20231221_070225_Chrome.jpg
    Screenshot_20231221_070225_Chrome.jpg
    153.4 KB · Pregleda: 43
  • 20231221_070359.jpg
    20231221_070359.jpg
    102.3 KB · Pregleda: 56
gde ima da se kupi taj malisan?

Vrh Dno