Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Bogami i ja sam pre neko veče bio na ivici živaca, tako da sam rešio od sad da je isključujem noću pošto nema potrebe da radi.

@Condor

Tapo P115 utičnica ovako prikazuje defrost kod Fujitsu 12KMCC

Prilozi

• Screenshot_20231206-211412_Tapo.jpg
    Screenshot_20231206-211412_Tapo.jpg
    90.2 KB · Pregleda: 132
Meni je spoljna nordic na terasi spavace sobe. Jos uvek nije isla u df ali me ne greje sunce da nece da me budi. Videcemo

Meni ne smeta buka kad spavam, ali dF me izluđuje. Čuje se na svakoj klimi. Eto, Daikin važi za tišu klimu, ali dF nije tih uopšte. Da sam u drugoj sobi ne bih ništa čuo, ali na dva metra od mene mora da se čuje da ga jebeš.

Kako dodaš klime u homekit?
Nisam dodavao u homekit... Ako mislis ono sto sam uslikao sa laptopa to je ewelink premium. Klime su dodavane na taj nacin iako je iz vise stambenih prostora.
Meni ne smeta buka kad spavam, ali dF me izluđuje. Čuje se na svakoj klimi. Eto, Daikin važi za tišu klimu, ali dF nije tih uopšte. Da sam u drugoj sobi ne bih ništa čuo, ali na dva metra od mene mora da se čuje da ga jebeš.
Moja je nemoguce tiha, ladno prespavam a imam strasno lagan san. Evo upravo dok pisem ode u df, bukvalno se nista necuje. Za razliku od prosle koja me probudila svaki puta.

Otkrio sam nešto vrlo čudno što mi inače nema smisla i mislio bi da je do klime ali isprobao sam i na drugoj......
Kada su mi horizontalna krilca naštimana da puše u stranu a ne pravo, klima trosi mrvicu više i teže postiže temperaturu.

Jedna ima motorizovan mehanizam za lijevo desno a druga se rucno pomjeri...

Obe klime stoje blago na strani zida a ne na centru prostorije, prošle godine su puhale centralno... Početkom ove sezone naštimam da pušu u stranu da bolje pokriju centar prostorije i zaboravim na to...
Primjetim kako mi malo teže dostiže i održava temperaturu u odnosu na prošlu godinu, moram za jos jedno podešavanje pojacati ventilator da bi bilo to to a pojačao sam izolaciju ploče sa 10cm mineralne vune na 20....

Padne mi na pamet da vratim glupa krilca na centar i evo danas odrzava isto na fan 2 a moralo je na fan 4. Jos je danas hladniji dan nego juče. Maltene se odmah osjetila razlika.... Wtf ? 😵‍💫

Колике су вам те спаваће собе па вам треба наменска клима за грејање? Свака грејалица вероватно може надокнадити тих степен-два колико се соба охлади ако се не греје посебно...

Poslednja izmena:
Ftxc50 sama greje ceo stan od 64m2.Stara gradnja,stara dvoprozorska stolarija.Nema potrebe za luftiranjem samo se luftira.Racuni smesni a temperatura u dnevnoj 24 a u spavacoj 22.Fan auto.Ukljucim u oktobru iskljucim u maju.Preporuka za ovu klimu ako se neko dvoumi.
odličan Daikin

Otkrio sam nešto vrlo čudno što mi inače nema smisla i mislio bi da je do klime ali isprobao sam i na drugoj......
Kada su mi horizontalna krilca naštimana da puše u stranu a ne pravo, klima trosi mrvicu više i teže postiže temperaturu.

Obe klime stoje blago na strani zida a ne na centru prostorije, prošle godine su puhale centralno... Početkom ove sezone naštimam da pušu u stranu da bolje pokriju centar prostorije i zaboravim na to...
Primjetim kako mi malo teže dostiže i održava temperaturu u odnosu na prošlu godinu, moram za jos jedno podešavanje pojacati ventilator da bi bilo to to a pojačao sam izolaciju ploče sa 10cm mineralne vune na 20....

Padne mi na pamet da vratim glupa krilca na centar i evo danas odrzava isto na fan 2 a moralo je na fan 4. Jos je danas hladniji dan nego juče. Maltene se odmah osjetila razlika.... Wtf ? 😵‍💫
Nije to cudno nego sasvim normalno. Vjerovatno tu ima vise faktora, rasporeda u prostoriji, na koji nacin cirkulise vazduh po prostoru i slicno. Ko ima mogucnost pomjeranja horizontalnih krilca ja bih ispitao rad u razlicitim postavkama. Ja sam npr postavio rucno krilca da duvaju unakrsno, jednu stranu ka zidu a drugu ka prostoriji. I to mi se pokazalo najboljim rjeresnjem, niti osjecam strujanje vazduha niti rad klime, a vazduh cirkulise na dvije strane, manja potrosnja... dok je najgore u mom slucaju da duva pravo iz coska ka suprotnom cosku. Kad su vrata zatvorena grijem nesto preko 20 neizolovanih kvadrata u prvoj brzini a da ni ne osjetim strujanje vazduha.

Prilozi

• IMG_20231209_201222.jpg
    IMG_20231209_201222.jpg
    57 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20231209_201559.jpg
    IMG_20231209_201559.jpg
    49.5 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Mozda glupo pitanje, ali kako ispratite kad je bio defrost ako ne sjedite pored klime? :D Po potrosnji na osnovu ovih pametnih uticnica i/ili mjeraca potrosnje? Pretpostavljam kad padne na ~0 kWh...?
Vox sam nocas cuo kada je radila ali mi ne smeta. Fujitsu ima mnogo tisi DF naravno.
Колике су вам те спаваће собе па вам треба наменска клима за грејање? Свака грејалица вероватно може надокнадити тих степен-два колико се соба охлади ако се не греје посебно...
12m2, probao sa grejalicom, trosi mnogo vise od klime logicno a ne bude isto toplo pa zbog lepse polovine ugradio Vox, mirna kuca :D

Pa jesmo rekli za svaku sobu po jedna klima? 😂 Jedna klima ne može da mi podmiri tri sobe. Nije mi velika spavaća soba, ali najveći deo vremena provedem u njoj, nešto više od 10 m2.

U mom slučaju potpuno si u pravu. Spavaća soba od 11 m2 je ujedno i moja radna soba gde provodim veći deo vremena. Preko dana mi odgovara temperatura oko 20 stepeni, uveče stepen-dva više, a tokom noći i niže od 20, pa klima noću nikada ne radi. Za 9 dana decembra potrošeno malo više od 5 kWh, što je i najobičnija grejalica mogla da završi. Nikada do sada nisam ovu sobu grejao na struju pa nisam imao pojma koliko je malo potrebno da se zagreje. Ozbiljno razmišljam da za sledeću grejnu sezonu klimu izmestim tamo gde ima smisla grejati se na nju.

Vox sam nocas cuo kada je radila ali mi ne smeta. Fujitsu ima mnogo tisi DF naravno.

12m2, probao sa grejalicom, trosi mnogo vise od klime logicno a ne bude isto toplo pa zbog lepse polovine ugradio Vox, mirna kuca :D
Koji vox imas, kako se ponasa u toj sobi i kokiko trosi?. Imam sobu iste kvadrature i starog vivaxa koji ce ubrzo da ispusti dusu.

Ја сам ове године наместио да крилца иду лево-десно и могу ти рећи да ми је најбољи ефекат до сада, иначе је прошле зиме и ове дувало само право ка кухињи дужина 8 метара. Одржавање температуре је драстично уједначено у просторији. Такође не дувам у под већ благо подигнуто типа левел 3.
Иста потпуно подешавања и на спрату.
Брзина издува на макс, све остало је недовољно.

Spoljasnja -1-1C, vlaga 90%, LN ne ebe zivu silu. 24c setovana.

Prilozi

• IMG_2653.png
    IMG_2653.png
    92.1 KB · Pregleda: 110
То и ја све време пишем, температуре око 0 су мачији кашаљ за добре климе.

Moj amber iz nekog razloga preskace modulaciju izmedju 300w i 399w. Verovatno mu fali 1000 evra pa da se zove mitsubishi 😁

Za dobbre, Mica hevy 35ZSX kod mene u sumi za 30m2 na konstantnoj temp 22 i autofan, uradi jedan DF za 24 casa u trajanju od 5min i to je to.

@ribolovacr kolko ti fali za nordic nonsens, da je ne kacim ako ces da je vracas

Za dobbre, Mica hevy 35ZSX kod mene u sumi za 30m2 na konstantnoj temp 22 i autofan, uradi jedan DF za 24 casa u trajanju od 5min i to je to
I onda neko kaze to je puno para, nevredi to, kad ce se isplatiti... Ljudi neshvataju da nije poenta kad i dali ce se isplatiti vec je poenta kako radi, kultura rada itd. Ona se po meni isplatila prije nego sto si i krocio u prodavnicu da je kupis. Razumijem ja da je u danasnje vreme tesko tu sumu izdvojiti za klimu ali je jos gore gledati kako losa klima radi i slusati njenu buku, da nekazem jos kad te budi po noci.

Prosto, nisam bogat da kupujem jeftine stvari, eto uzeo sam i tu jednu nonsens nordic deci kao ajde da probam jer su me napali sto sam dao 180k za Micu, i sta sad eto @ribolovacr se pati. Sva sreca sto sam saceko ljude koji su je okacili i cekam njihovo iskustvo, al vidim da ce brzo da ide na oglas. Da se drkam oce da radi nece da radi to mi ne treba i da gledam u nju dal ce da obara potrosnju krci,brci , to nije posao kad je u pitanju grejanje.

Za dobbre, Mica hevy 35ZSX kod mene u sumi za 30m2 na konstantnoj temp 22 i autofan, uradi jedan DF za 24 casa u trajanju od 5min i to je to.

@ribolovacr kolko ti fali za nordic nonsens, da je ne kacim ako ces da je vracas
Na kraju sam odlucio da je ne vracam. Dok platim demontazu i montazu i svo jebavanje i trosenje vremena koje ide uz to, jednostavno se ne isplati. Generalno, platio sam je 56k, a realno klima ima snage za grejanje sto je meni prioritet. Jeste njesra, mnogo je daleko od klima koje su skuplje 200 i vise evra ali ***. Sam softver klime je los i app je los ali sam uspeo da je podesim da mi zavrsava posao. Do godine cu da je prebacim kod klinca u sobu a sebi cu da ubacim nesto krsteno i to je to.
Sustinski radi klima. Spoljna je bucna, unutrasnja tiha i treba mnogo zivaca da je nastelujes da radi to sto hoces ali je izvodljivo. Stavi je kod klinaca i posveti joj malo vremena da je nastelujes i bice ok, ako imas bar malo tolerancije na kineski nonsense.

Tesko da ce ona moci kod njih da zagreje 40m2 na spratu, izolacija je odlicna ali klima je njesra. Mica zakon mozda da probam sa malo slabijim modelom Mice ZS ili ZT jer imaju u rezervi i peletaru u CG varijanti, ali ako trose 2-3 dzaka peleta za celu kucu dnevno to je neisplativo. Moja je procena da bi sa dobrom klimomo trosili oko 300 kWh mesecno to je negde oko 3-4 hiljade dinara da ne kazem 6-8 dzaka peleta

Poslednja izmena:
Evo da se pohvalim, kupio merac potrosnje.Bas me interesovalo koliko trosi Amber premium ili kako ga jos zovu nordic.Vrlo zadovoljan.Grejem 120m2 otvorenog prostora na 23c a potrosnja zadovoljavajuca.Trenutno 1 stepen napolju.Nije kod Gree sve tako crno kao sto se pise ovde.

Prilozi

• 20231210_104057.jpg
    20231210_104057.jpg
    83.7 KB · Pregleda: 92
@gaca to je jedan jedini clan koji ovde prica da je klima losa.... Jedna lasta ne cini prolece.... Placena 56k, a ti micu 180k. Pa da trosi i 200w vise na sat od te tvoje mice, trebaju joj jedno 5 godina da potrosi tu razliku u ceni.
Sta vi ocekujete od klime koja kosta 500e, klinci danas kupuju telefone za vece pare.

I onda neko kaze to je puno para, nevredi to, kad ce se isplatiti... Ljudi neshvataju da nije poenta kad i dali ce se isplatiti vec je poenta kako radi, kultura rada itd. Ona se po meni isplatila prije nego sto si i krocio u prodavnicu da je kupis. Razumijem ja da je u danasnje vreme tesko tu sumu izdvojiti za klimu ali je jos gore gledati kako losa klima radi i slusati njenu buku, da nekazem jos kad te budi po noci.
E svaka ti na mestu,ja isto daikin platio 190k,i mene drug prvi najbolji napao da sam lud ovo ono,on kupio vivax neki,kao sve je to isto.Eno kukavac zove me svaki dan uvece klima mu radi defrost bukvalno na pola sata,a meni jednom tokom noci... ***...

@dunjer011
Tvoja logika je pogresna. Po tebi niko ne bi trebalo da vozi jeftinija vozila od merc, bmw i audija. Sva ostala jeftinija vozila su neadekvatna i ne funkcionisu kako treba.
Od klime od 500 evra ocekujem da radi normalno, da ne moram da potrosim sate i sate da izmisljam toplu vodu da bih je setovao da radi priblizno kako bo trebalo. Slazem se za skupe klime da su mercedesi ali bi i jugici trebalo bez filozovije da nam zavrse posao.

@ribolovacr
Sto bih onda i ja kupio hiesense ako mi je takva logika... Samo sam svestan kol'ko para tol'ko muzike. Evo meni zavrsava posao dok ne sredim i sprat, onda predjem na tp i zavrsim posao.... Na hladjenu nikom ne smeta sto ne odrzava temp na zadatih 21, ako je i dalje vruce ko ga šiša ce je roknem na 16, a na grejanju bi svi +- 1c da im drzi.

Nazad
Vrh Dno