Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Koliko znam, sve transakcije ka inostranstvu moraju da se odvijaju u evrima. Znaci ako na Aliju izaberes dolare, i placas dolarima koje imas na racunu, ti dolari se prvo kod nas konvertuju u evre a onda se dalje konvertuju u dolare.

Ako imas na racunu evre, i na Aliju izaberes evre, kakva je konverzija u pitanju? Na osnovu cega Visa (Mastercard...) konvertuje u dolare, kada po nasim propisima moraju biti evri?

Koliko znam, sve transakcije ka inostranstvu moraju da se odvijaju u evrima. Znaci ako na Aliju izaberes dolare, i placas dolarima koje imas na racunu, ti dolari se prvo kod nas konvertuju u evre a onda se dalje konvertuju u dolare.

Ako imas na racunu evre, i na Aliju izaberes evre, kakva je konverzija u pitanju? Na osnovu cega Visa (Mastercard...) konvertuje u dolare, kada po nasim propisima moraju biti evri?
Gde piše da sve transakcije ka inostranstvu moraju biti u evrima?
Kartica ti je vezana za EUR i za svako plaćanje u bilo kojoj drugoj valuti VISA konvertuje u EUR po svom kursu, plaćanje na AE je vezano za $ (osnovna valuta) i izborom valute plaćanja recimo EUR AE konvertuje po svom kursu iz $ u EUR i pojavljuje ti se cena u EUR konvertovana po AE kursu. Za boldovano budi ljubazan pa iskopiraj gde si to pročitao.

Gde piše da sve transakcije ka inostranstvu moraju biti u evrima?
Kartica ti je vezana za EUR i za svako plaćanje u bilo kojoj drugoj valuti VISA konvertuje u EUR po svom kursu, plaćanje na AE je vezano za $ (osnovna valuta) i izborom valute plaćanja recimo EUR AE konvertuje po svom kursu iz $ u EUR i pojavljuje ti se cena u EUR konvertovana po AE kursu. Za boldovano budi ljubazan pa iskopiraj gde si to pročitao.
Pa ne znam..Cini mi se da je odavno donet taj propis. Narodna Banka valjda je donela to.

Za boldovano..pa.."Izabrano u $ a kartica je EUR VISA radi konverziju,"

A, "osnovna valuta" na Aliju je dolar? Sigurno? Nekako mi ne pije vodu da ne primaju rublju, a najveci kupci su im Rusi..Ili da ne primaju evre a toliko su duboko u vezama sa EU. Al' dobro, kako ti kazes.

I, sta ti znaci to "kartica je vezana za evro"? Zar ja ne smem na racunu da imam vise valuta?

@nenadan
"Izabrano u $ a kartica je EUR VISA radi konverziju," je za izabranu valutu plaćanja na AE i gde tu piše da VISA konvertuje u $?
Malte ne sve valute prolaze na AE ali osnovna cena je u $ i AE konvertuje po svom kursu u izabranu valutu plaćanja (EUR, RSD, RUB, JPY itd.)
Brkaš pojmove izmedju deviznog računa i kartice. Kod nas su devizne kartice vezane za EUR, kartica te zadužuje u EUR. Da ne ulazim dalje u priču jer je tema više za platne kartice nego za ovu temu a dobio si odgovor da uvek ima konverzije bilo koju valutu da si izabrao što utiče na to čija se kursna lista koristi.

Idite na AliExpress preko kompa, promenite valutu. Izađe poruka (parafraziram): you can browse in any currency you want but you always pay in USD.

Evo, sad sam probao, prebacio u dinare i nikakva poruka se ne pojavljuje. Prebacio u evre..nista.

Ne mogu da editujem, pa moram novu poruku. Bas sam se zainteresovao i evo sta sam nasao -

What Currencies Does AliExpress Accept Payments In?
It’s important to note that while almost all currencies are supported, you can’t pay on AliExpress with any of them. AliExpress payments can be made in the currencies listed below;

• Euros
  • Dollars
  • Sterling Pounds
  • Russian Rubles
_https://easync.io/articles/5-best-payment-methods-for-aliexpress-dropshipping/

Ne kazem da je ovo tacno ali to je jedino sto sam nasao u vezi valute koja se koristi za placanje.

Da ne odmaramo od alija. Group buy:

Join my group for big savings.
Up to 90% off for your next order.

Trimer za kosu i bradu. Bezicni. Uzeo na ananasu. Stvarno odlican i lak za odrzavanje i higijenu. na ananasu je bio 3000.na aliju $6.29 ako napravimo grupu.
@nisnis

Jedna od akcija koja je prosle godine donosila stvarne velike popuste.
Potrebno je da se obrazuje grupa kupaca ( od 2-6 ) da bi neka stvar mogla da
se kupi po akcijskoj ceni.

Kod mene GB vec duzi period ne funkcionise.

narucio. hvala svima koji su usli u grupu. $6 sa $14,

@sasa022 realno to nisu bili popusti vec rasprodaje i give away. mis za 0.1 free shipping i sliicno. a u glavnom je bila gomila besmislenih dzirlo proizvoda. bez obzira, nadam se da ce opet da bude nesto slicno.

Paketomat u Posti Srbije? Ovo je nesto novo, dobio danas poruku da mi je stigla posiljka sa Alija od '...mađarska na 11898 Paketomat ...'.
Od kad postoje ti paketomati i kako to funkcionise, vidim da ima neki online app sta li?

Odavno nisam poručivao sa Aliexpressa, skoro poručim nešto i tek onda vidim da mi na broju telefona fali pozivni od operatera. Stoji 00381 pa broj fali 64 :confused:
Koliko znam ranije je bilo ok pa nisan ni obraćao pažnju. Editovao sam ali na toj porudžbi je ostalo tako pa me zanima šta će se desiti ukoliko ga stave u paketomat, naravno neće mi stići poruka i šta se dalje dešava sa takvim paketima?

Meni jedna jedina koju nisam uspeo da podignem iz paketomata, nestala je bez traga...

@idgf

Mogu da pokrenem grupu ili da udjem u grupu , ali posle toga
mi grupa nije vidljiva.
Par puta sam pitao Eva podrsku sta je problem - nemaju pojma ,
pa sam odustao ( a i u grupama proizvoda koje pratim nema
stvarnih popusta )

Imam poruku od Kineza, ali kad otvorim ne vidim da mi je ista poslao.. Kako pristupiti na drugi nacin?
Screenshot_2023-12-06-17-50-53-340_com.google.android.gm-edit.jpg

Preko aplikacije i ulazim, probao sam i preko pretrazivaca, nema nista. A porudzbina i dalje stoji u delu "to ship" vec 24h.

@Daroka95

Neki distributeri salju tek za par dana ( i nece danima unapred
da rezervisu kod za pracenje )
Posalji poruku prodavcu i pitaj da li postoji neki problem.

Da pohvalim Digital Store i Choice opciju na Aliju. Za 6$ dobio ove 4 stvari, naručeno 31.10. Uz to, status pošiljke je LA*****HU, pa sam mogao i da je pratim do trenutka preuzimanja paketa.

HUB radi perfektno, povezani su miš, džojstik, wireless tastatura i ovaj Bluetooth (takođe radi odlično) koji sam uzeo i nije potrebno dodatno napajanje, a mislio sam da će trebati.

Šrafciger je ok za neke sitne stvari, a ovaj tip-C je takođe ok, a dobio ga gratis.
Screenshot_2023-12-08-14-56-49-538_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpgScreenshot_2023-12-08-14-17-41-769_com.android.chrome-edit.jpgIMG_20231208_142231.jpg

Takav srafciger sa bitovima sam uzeo na vasaru za 100 dinara pre skoro 20 godina i jos ga koristim.

Mislim da je to bio prvi alat koji sam uzeo u zivotu, otplatio se jedno 750 puta do sad :)

Takav srafciger sa bitovima sam uzeo na vasaru za 100 dinara pre skoro 20 godina i jos ga koristim.

Mislim da je to bio prvi alat koji sam uzeo u zivotu, otplatio se jedno 750 puta do sad :)
Tada 100 dinara kao sad 300, znaci bolje sam prosao 😂 Definitivno vredi, a cesto mi treba takav za po kuci

je l vam se desava i da LA HU posiljka ne stigne bez obzira na tracking, pojavila se i na posta.rs ali nema pomaka od 14.11?
1702110456801.png

Nikad nisam kupovao
Da pohvalim Digital Store i Choice opciju na Aliju. Za 6$ dobio ove 4 stvari, naručeno 31.10. Uz to, status pošiljke je LA*****HU, pa sam mogao i da je pratim do trenutka preuzimanja paketa.

HUB radi perfektno, povezani su miš, džojstik, wireless tastatura i ovaj Bluetooth (takođe radi odlično) koji sam uzeo i nije potrebno dodatno napajanje, a mislio sam da će trebati.

Šrafciger je ok za neke sitne stvari, a ovaj tip-C je takođe ok, a dobio ga gratis.
Pogledajte prilog 417484Pogledajte prilog 417482Pogledajte prilog 417483
Kako si dobio takve cene? 🙂
Svaki dan se menjaju?
Kako se bira "free item"?

Iskocice ti popup za 1 free za Choice izbor i krenes da punis korpu dok ne prebacis 3. Inace ti izlazi neka kombinacija gluposti koje inace gledas i nekih nasumice stvari.

Imas raznih stvari koje su nesto jeftinije ali i dosta jeftinijih stvari koje su skuplje na Choice tako da pazi.

Lepota je sto uvek dobijes pracenje, manja lepota je sto je taj paket cesto zanimljiv carini pa racunaj na PDV i otvaranje.

Nikad nisam kupovao
Kako si dobio takve cene? 🙂
Svaki dan se menjaju?
Kako se bira "free item"?
U Choice moras 3 proizvoda, a kako sam dobio free ne znam, mozda sto sam prvi put kupovao.. Za drugi paket nisam imao free opciju

Iskocice ti popup za 1 free za Choice izbor i krenes da punis korpu dok ne prebacis 3. Inace ti izlazi neka kombinacija gluposti koje inace gledas i nekih nasumice stvari.

Imas raznih stvari koje su nesto jeftinije ali i dosta jeftinijih stvari koje su skuplje na Choice tako da pazi.

Lepota je sto uvek dobijes pracenje, manja lepota je sto je taj paket cesto zanimljiv carini pa racunaj na PDV i otvaranje.
Uglavnom su jeftinije, nisam naisao na nesto da je skuplje na choice nego ovde.. A paket nije bio carinjen, iako mi je postar dao da potpisem nesto iako to nekad ne bude slucaj, ali svakako nista nisam platio.. Ali jeste veliki paket, sve spakuju u jedan
IMG_20231208_142204.jpg

Choice jeste nesto skuplji ali se salje kao registrovana posiljka ,pa to pokrije razliku i bude povoljnije.
Velika prednost sto salju istog dana. Cenim da je to neki zacetak Amazon modela kod Alije.

Nazad
Vrh Dno