Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Ma nebuloze, kakve stare kartice kad Globalte postoji zadnjih 4-5 godina.

Globaltel od kad postoji je imao dve serije sim kartica. Prva serija je dolazila bez Toolkit podešavanja, dok je druga dolazila sa. Najverovatnije prva serija ima problema sa transferom na mts bazne stanice.

• Like
Reagovanja: uji
Ma nebuloze, kakve stare kartice kad Globalte postoji zadnjih 4-5 godina.
Ali mozda su naručili batch iz istocne Evrope na akciji zvanoj rashodovanje ili tako neka veza.. koliko je operater star apsolutno ne znači da nisu iz skljb izbora nabavili uvezli neku turu...
Uvek pretpostavi da sve sto mi imamo da je mozda roba sa greskom koja od min do max ispunjava minimum standarda. Ili je neispravno ali za nas standard dovoljno ispravno ... I nikad se nećeš zeznuti ako tako pristupas svakom radu...

To nema veze apsolutno. Može napolju da piše Globaltel, a da budeš prebačen na mts, odnosno da ti u ručnom odabiru mreže mts bude dostupan, a A1 zabranjen (i umesto A1 da piše Globaltel).
Sve zavisi ko kakav telefon ima i u koji koristi, da li pametan ili glup telefon. Kod mene je recimo ovako, ali sam prebačen u mts.

Prilozi

• IMG_20231208_181112.jpg
    IMG_20231208_181112.jpg
    144.1 KB · Pregleda: 32
  • Like
Reagovanja: uji
^^^Ok
Inace doplatio sam 1gb i i dalje sam na H+
Jos uvek ne moze niko da me dobije. Nisam kao zauzet ili nedostupan. Onaj ko pokusa da me zove, njemu sve normalno, kao zvoni, a meni na telefonu nista.
Ja mogu da zovem.
Ovakav horor jos nisam doziveo.
Iz Mts-a kazu da zovem globaltel. Tamo se niko ne javlja.
Ugasi tel. i izvadi karticu. Nakon toga je vrati. Trebalo bi da profunkcionise.

Sve zavisi ko kakav telefon ima i u koji koristi, da li pametan ili glup telefon. Kod mene je recimo ovako, ali sam prebačen u mts.
Ma jasno, ne sporim. Samo sam i ja namerno uzeo glup telefon zbog podešavanja preusmeravanja poziva za slučaj nedostupnosti i uočio tu pojavu.

Izvadio karticu, stavio, opet H+
Bio do Mts poslovnice, kazu nisam jos u njihovom sistemu, ne mogu da me nadju.
Kad sam otkucao *100#, kazu, jeste to je nas meni ?!?

Kao, ajde da sacekamo....

Opet da napisemo to sto se Globaltel sada prebacuje na mts mrežu ne znači da su integrisani u isti sistem, to su i dalje odvojeni sistemi sa različitim bazama, aplikacijama itd. Globaltel od svog osnivanja koristi *100# za svoj USSD meni, to svaki operater bira za sebe, u ovom slučaju Globaltel je izabrao isti kod kao i mts.

Meni prošlog četvrtka poslali poruku da rade na unapređenju mreže i još uvek nisam prebačen na mts.

Dok na drugoj kartici, gde nisam ni dobio poruku, sam automatski prebačen na mts

Može se proveriti na više načina, a najprostije je preko aplikacije Net monster. Takođe, može i prema IP adresi da se vidi - ako si na A1, biće ti dodeljen IP iz opsega 37.109.xxx.xxx ili 77.243.xxx.xxx, a mts dodeljuje u opsegu 212.xxx.xxx.xxx.

Sim cell info servis kaže operator globaltel operator code 22005 (22011)

220 11 nije virtuelna identifikacija Globaltela. 220 je MNC za Srbiju. MNC 01 je za Yettel, 03 je mts, 05 je A1, 07 je Orion Telekom. 220 09 je Vectone Mobile, 220 11 je Globaltel.

To što ni Vectone ni Globaltel nikada nisu imali fizički izgrađene bazne stanice, ne znači da nisu imali fizičku core mrežu. Globaltel je samo koristio A1 za:
  • fizički pristup baznim stanicama (kroz GSM roaming)
  • vezu ka internetu (kao uslugu koju im je A1 pružao da je ne bi sami obezbeđivali)

Od prelaska na mts mrežu, Globaltel više nema core network već je to samo jedan dodatni profil korisnika na istoj 220 03 core mreži - mts ne želi da nastavi da održava staru mrežu, pa je zato i promenjen MNC i ukinuta aplikacija.

220 11 nije virtuelna identifikacija Globaltela. 220 je MNC za Srbiju. MNC 01 je za Yettel, 03 je mts, 05 je A1, 07 je Orion Telekom. 220 09 je Vectone Mobile, 220 11 je Globaltel.

To što ni Vectone ni Globaltel nikada nisu imali fizički izgrađene bazne stanice, ne znači da nisu imali fizičku core mrežu. Globaltel je samo koristio A1 za:
  • fizički pristup baznim stanicama (kroz GSM roaming)
  • vezu ka internetu (kao uslugu koju im je A1 pružao da je ne bi sami obezbeđivali)

Od prelaska na mts mrežu, Globaltel više nema core network već je to samo jedan dodatni profil korisnika na istoj 220 03 core mreži - mts ne želi da nastavi da održava staru mrežu, pa je zato i promenjen MNC i ukinuta aplikacija.
U prevodu (globaltel je lutajuca kartica koja nikad nije bila u domacoj mrezi vec je gostovala po roaming partnerima) kod nas na A1 po inostranstvu na ostalim partnerima. I sada mts da ne bude beskucnik i dalje, prijavio na svoju mrezu kao ravnopravni stanar a ne gost (tako da globaltel korisnici prvi put dobijaju home mrežu) odnosno da nisu vise u roamingu.... Udomljeni su, nisu vise oni sto lutaju.

Prebacena na mts i druga kartica, koja se uglavnom samo koristi za primanje poziva. Ni ovde nije stigla poruka o radovima pre prebacivanja. Zanimljivo, ne povezuje se na mobilni internet, iako je mts gurnuo svoja podesavanja. Na kartici nema kredita, niti je uplacen neki od paketa. Dok je bila na a1, bilo je moguce povezati se na net i koristiti aplikaciju(naravno nije bilo moguce koristiti net za bilo sta osim aplikacije), tj. sa ove nove su mogle da se posalju "pozovi me poruke" i logicno da se podesava sta treba, dok sada preko mts to nece da moze, jer se uopste ne spaja na mrezu. Mozda je to jer je tek prebacena, ali videcemo.

Poslednja izmena:
Mts APN:gprswap -user: mts pass:064

Ja mislim da ce jos neko vreme da rade zajedno a posle ce da radi samo gprswap.

Poslednja izmena:
Meni MTS APN nije radio, a prebačen sam na MTS, samo mi Globaltel radi.

Ako misliš na prebacivanje kredita na Globaltelu - ne radi. Za mts friendly dopunu ne znam.

Upravo su i moj broj prebacili. Ali, odmah su se javili problemi. Na USSD meniju *100# se ne prikazuje realno stanje kredita. Pre migracije, na računu sam imao tačno 528 din kredita, a nakon prelaska na mts stoji 28. Drugo, ne stižu kodovi za logovanje u aplikaciju.

Upravo su i moj broj prebacili. Ali, odmah su se javili problemi. Na USSD meniju *100# se ne prikazuje realno stanje kredita. Pre migracije, na računu sam imao tačno 528 din kredita, a nakon prelaska na mts stoji 28. Drugo, ne stižu kodovi za logovanje u aplikaciju.
Super pa to znaci da ste onda na mtsu, sto pisu drugi da se samo mts koristi a da je Globaltel mreza? Naziv ostaje Globaltel ali je mreza mts i ocigledno da nisu napravili na svojim serverima kako treba bazu podataka da podrzi ukljucenje novih brojeva sa "Globaltel" Resursima... To ko nas sto nisu prebacili na A1 da vicemo da smo i dalje na vip mrezi :D

Pogledajte prilog 417291

@zokce

Bilo bi fer da ti poklone Freepaid paket sledecih mesec dana :)
Pre ( kada su imali one dnevne prekide ) su poklanjali internet pakete
i u slucaju gresaka pri uplati kredita prilicno brzo su resavali probelme.
Јесу, испали су и више него коректни.
Кад сам пријавио проблем, одмах су ми послали картицу са другим бројем и пакетом од 7 дана, а јуче су ми на мом броју, који је после 19 дана поново доступан и на МТС је пребачен, активирали пакет који ми је истицао на још месец дана.

Super pa to znaci da ste onda na mtsu, sto pisu drugi da se samo mts koristi a da je Globaltel mreza? Naziv ostaje Globaltel ali je mreza mts i ocigledno da nisu napravili na svojim serverima kako treba bazu podataka da podrzi ukljucenje novih brojeva sa "Globaltel" Resursima... To ko nas sto nisu prebacili na A1 da vicemo da smo i dalje na vip mrezi :D
Miki nisi razumeo šta sam hteo da kažem u vezi prebacivanja globaltela na mts infrastrukturu. Selidba mreže i postepeno ukidanje globaltel core mreže 220 11 (tj. ukidanje nacionalnog rominga) ne znači da globaltel nema drugačiji sistem za bazu korisnika, aplikaciju i ostale stvari. Globaltel i dalje ima zasebnu podršku, aplikaciju, ussd meni (da podsetim da globaltel sve vreme koristi istu numeraciju za ussd meni kao i mts)... Možda će se naravno pristup promeniti u budućnosti, a kada su uradili ove korake ne bi bilo teško da se uradi i potpuna migracija na mts sistem. Nadam se da je jasnije sada :D Edit: dodao bih još da trenutno aktivna globaltel aplikacija postoji još od uvođenja postpaida prošle godine (pre mts akvizicije). Aplikacija inače nije ažurirana godinu dana.

Poslednja izmena:
Vrh Dno