Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Switch je sjajan. Može se koristiti kao klasičan V60, ali i omogućava te hibrid metode, dosta mogućnosti, dosta recepata na raspolaganju!
Tetsu Kasuya metod i Coffee Chronicler su mi dva omiljena. Prvi - kad hoću bolju kafu uz više cimanja, drugi - kad hoću nešto jednostavnije, a da daje sasvim dobre rezultate.

Nadam se da ću što duže odoleti gledanju recepata po internetu i eksperimentisanju, tako mi je i V60 preseo. :LOL:

Ne treba ni previše isprobavati različite recepte. Bolje je držati se jednog-dva, i s njima onda eksperimentisati. Promena temperature, krupnoće mlevenja.

Naleteh online na neke KfTRJ iz s.mitrovice. Da li je neko uzimao? Cene su im korektne

Sta je razlika izmedju ovog aparata iz gigatrona i ovog sa kupujemprodajem?

Vidim da je jednom oznaka RI9480/11 a drugom RI9480 14, da li je jedan "pro" verzija a drugi "classic" ili je meni nesto promaklo?
Izasla je i nova serija, za 2023, Gaggia classic pro Evo. Donosi primetna poboljsanja "ispod poklopca" u smislu mesingane glave grupe, nema vise hromiranog premaza porta filtera i spoljnog prstena glave grupe, bolja instalacija (moguce da su kvalitetnije elektro delove koristili, nisam siguran). Bojler je sada aluminijumski, sa premazom protiv stvaranja/ lepljenja kamenca. Proveri na sajtu proizvodjaca ili na yt.
Bila je u BCGroup- i, za nekih 40k din.
Ako je i dalje na lageru, u svakom slucaju bolja opcija od ove dve starije, sto si linkovao. Proveri, za svaki slucaj...

Kolege, da li ima neko iskustva sa ovim aparatom:
Brat bi hteo da ga kupi, pa me pitao, a ja pojma nemam sta da mu kazem :) Nisam nikada ni video, a kamoli probao.

Čitao sam podosta, par puta krenuo da kupim neki uređaj, ali eto (valjda) ću sada. Jasno mi je da se sa poluatomatskim aparatima može napraviti bolja kafa, ali ću ipak ići na neki automatski zbog jednostavnosti. Prosto da na brzinu skuvam bez mnogo razmišljanja. Sa druge strane, da kafa bude OK koliko to može i da održavanje ne bude previše komplikovano. Mislim da bi smo najčešće pravili produženi espreso, kapućino, latte.
Gledao sam prethodnih dana dosta na temu Jura ENA8 i Miele 5310 (5500). Ukoliko sam dobro shvatio sa YT, Miele je možda za nijansu lakši za održavanje, a Jura je manja što mi je takođe bitno. Cena im je slična, ali je Miele ipak malo jeftiniji. Za samu kafu ne verujem da ime neke posebne razlike?
U smislu održavanja i sl., bio bih zahvalan za savet i/ili mišljenje koji uređaj je u tom smislu "bolji".
Ja u Beogradu imam ugradni Miele CVA5060 skoro 10 godina i do sad je napravio preko 30000 raznih kafa (sve koje si nabrojao). Nikada nijedan problem nisam imao. Prvi servis sam odradio sad avgustu (detaljno rasturanje i čišćenje u servisu) i prezadovoljan sam. Naravno, redovno je rađena dekalcifikacija Miele tabletama, kad god je aparat to zatražio.
Kafa koju pravi je zadovoljavajuća (neka bude 7/10), odnosno što se mene tiče, odlična. Ali to je možda stvar navike. Inače konzumiram uglavnom Lavazza Crema e Aromu. Tako da ti mogu potvrditi kvalitet samog uređaja i tu nemaš brige. E sad, što se Jure kao firme tiče, to bi trebao da bude ozbiljniji uređaj. Doduše, svi ti automatski kafe aparati su što se tiče kafe koju izbacuju, manje više isti, u istom cenovnom rangu, naravno. Ako te još nešto zanima, pitaj.😉

Uspeo sam da osposobim vivu, posle ponovna dva ispiranja je proradila normalno. Bila je izgleda previse zapusena. Zanima me koliko odokativno u dupli poltafiter ide kafe za espreso. Pola, malo vise od pola. Jasno mi je da mora po gramazi, ali dok mi ne stigne vagica i mlin C3 sa alija primoran sam na odokativna resenja.

Uspeo sam da osposobim vivu, posle ponovna dva ispiranja je proradila normalno. Bila je izgleda previse zapusena. Zanima me koliko odokativno u dupli poltafiter ide kafe za espreso. Pola, malo vise od pola. Jasno mi je da mora po gramazi, ali dok mi ne stigne vagica i mlin C3 sa alija primoran sam na odokativna resenja.
Napunis pun,visak skines/poravnas prstom :) tako sam ja radio odokativno. Nominala je oko 14gr,ja stavljam 16gr.

Treba mi pomoc sa odabirom aprata za espreso. U firmi bi hteli da kupe a budzet je 25.000 dinara. Moram da kupim negde gde mogu da dobijem fiskalni racun. Vidjao sam gomilu delonghi, jedan od njih koji mi izgleda najozbiljnije do te cifre je Icona vintage. Ima par Gaggia Viva Style ili Gran Gaggia Prestige. Gorenje dva… ako ima i nekih drugih do te cifre za preporuku slusam vas. Bas svi deluju slicno i svaka pomoc je dobrodosla

Lepo, neka zrna su teža, pa ispadne manje kafe zapreminski od iste ukupne gramaže. Ja uvek pravim sa 14gr, pa to malo šeta kod različitih kafa na kojoj je visini kafa u korpi posle tampera. Masivnije kafe može više da stane.

Ne bih znao za kukuruz. :D

Vage s tajmerom za hiljadu i po preko KP-a, mislim da je to pristojna opcija za bilo koga ko se bavi kafom, ili kuhinjom :D

Prilozi

• IMG_8330.jpeg
    IMG_8330.jpeg
    222.8 KB · Pregleda: 119
Ne znam da postoji starija verzija pro...

U svakom slučaju, ono što me zanima je da li pritisak 9 bara ili do 15, kako stoji (možda pogrešno) na oglasu na KP za isti model
1701600672293.png

Zanimljivo, bio sam ubeđen da sam pročitao kako 2023 verzija dolazi sa 9bar, ali evo sad sam istražio i video da to zaista jeste slučaj - ali samo za američko tržište -.-
1701602152442.png

Pozdrav, imam stari Eureka mignon mlin i kad god čistim mlin imam problem sa štelovanjem kasnije. Krupnije melje bez problema ali velika je muka namestiti na sitniju granulaciju. Da li je samo do mene, tj da ne radim nešto kako treba ili ima i neka "caka"?

Takođe, znate li da li postoji neki servis(er) za kućne aparate i konkretno ovaj mlin?

U svakom slučaju, ono što me zanima je da li pritisak 9 bara ili do 15, kako stoji (možda pogrešno) na oglasu na KP za isti model
Pogledajte prilog 416542
Sta li komplikujes toliko...
Specifikacije

Snaga: 1200W
Pritisak pumpe vode 9 bara (na novom modelu je vec spusten pritisak)
Rezervoar za vodu: 2,1 l
Boja: Siva (inox/hrom)

Veličina (širina * visina * dubina): 23 x 38 x 24 cm
Težina: 8.5 kg

@Lakerol

Na koji način čistite mlin ? Da li skidate samo gornji nož pa ga nakon čišćenja vraćate ?

Eureka mlin koristim tek dve nedelje i imam vrlo ograni;eno iskustva sa njim ali sam ga prilikom prvog startovanja dok je motor radio zatezao (sitnije mlevenje) dok se noževi nisu prvi put dotakli što se čuje po karakterstičnom zvuku.
Odmah nakon toga sam okrenuo točkić za oko 1/4 kruga ka krupnijem mlevenju i to mi je poslužilo kao početna tačka štelovanje mlevenja za espresso.
Od tipa kafe kao i svežine iste, zavisi i granulacija mlevenja i ako koristie više od jedne vrste kafe i meljete i za npr. french press i espresso, štelovanje na ovom mlinu može biti vrlo izazovno pogovoto kada kafa malo odstoji :).

Neka preporuka za kafu i gde kupiti u Becu? Da iskoristim svastiku kad vec ide da dovuce nesto kvalitetno.

Meni nije stigla, uzimam je u Novom Sadu, tj brat kupuje pa salje, i uzeh ovu u lidlu koja i nije toliko Losa.

Prilozi

• IMG_20231204_015129.jpg
    IMG_20231204_015129.jpg
    111.9 KB · Pregleda: 82
Vrh Dno