Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Kupio si wifi uredjaje i BT/zigbee hub :D
za wifi uredjaje ti ne treba hub, samo wifi mreza.

Elem, ne bih ja kacio ovo rele na bojler. Ne znam gde nadje ovo kinesko ******
Nemoj se igrati sa tim, bolje uzmi nesto poznato i provereno, tipa shelly ili sonoff.
Hvala za informacije
Očigledno je da mi ne ide baš od ruke ova tematika :)

Bili su na akciji sad 11.11 pa sam ih uzeo skoro pa upola cene :)
Znači uzmem Shelly Plus 1PM i električar mi to poveže u utičnici od bojlera i onda mi ne treba više ovaj hub? Nisam baš razumeo gde onda pamti podešavanje? Kako zna da treba da se upali u određeno vreme ako nema negde server da ga podseti? Oprosti ako je glupo pitanje, ali mi ne deluje kao da ova pločica ima neki način da računa vreme i da je potrebna pobuda sa strane.
Telefon mi u 23h skoro da ide u offline(skoro sve se gasi osim poziva i sms) i nisam siguran da telefon može upaliti ako on to radi(aplikacija na telefonu)

Oprosti ako je glupo pitanje, ali mi ne deluje kao da ova pločica ima neki način da računa vreme i da je potrebna pobuda sa strane.
Ovaj mali komad ima u sebi procesor i prakticno je mini racunar. Ne treba ti nista drugo sem toga, mozes da ga lokalno podesis (ima cak i web server kome mozes lokalno da pristupis preko private IP kada se prijavi na mrezu) ili preko aplikacije.

Da li je neko ugradjivao ventile za radijatore? Gledao sam naravno kao prvu opciju Shelly, ali mi se ne svidja sto ima ugradjenu bateriju. Vise mi se svidja Sonoff TRVZB koji ima mesto za tri AA baterije (mozda bolja opcija jer mogu da koristim Ikeaine koje vec uveliko svuda koristim).

Zigbee, wifi, tread nebitno, imam sve...

Znači uzmem Shelly Plus 1PM i električar mi to poveže u utičnici od bojlera i onda mi ne treba više ovaj hub? Nisam baš razumeo gde onda pamti podešavanje? Kako zna da treba da se upali u određeno vreme ako nema negde server da ga podseti?
Ima ugrađen web server, Može da se podesi raspored kada se pali i gasi za svaki dan posebno. Isto sam ja uradio sa Shelly Plus 1PM i bojlerom.

Da li je neko ugradjivao ventile za radijatore? Gledao sam naravno kao prvu opciju Shelly, ali mi se ne svidja sto ima ugradjenu bateriju. Vise mi se svidja Sonoff TRVZB koji ima mesto za tri AA baterije (mozda bolja opcija jer mogu da koristim Ikeaine koje vec uveliko svuda koristim).

A kako bi nabavio te Sonoff termo glave?

Ima ugrađen web server, Može da se podesi raspored kada se pali i gasi za svaki dan posebno. Isto sam ja uradio sa Shelly Plus 1PM i bojlerom.
Hvala za informacije
Naručio sam, pa ću videti da li moj električar uopšte zna šta je ovo i kako da poveže(čovek ima blizu 70god :) )

Pozdrav svima,

Počeo sam da čitam od prve stranice, ali stranica je baš mnogo (91) i mogu reći da ne mogu baš da povežem sve jer ima mnogo predloga, mnogo proizvođača, mnogo rešenja....

U suštini, opisaću moju ideju, a ukoliko je neko spreman da mi pomogne i uputi me u jednom smeru sa više detalja.

Naime, kupio sam duplex stan (povučeni sprat + potkrovlje) koji je u izgradnji koji će se sastojati iz sledećih prostorija:
  • Povučeni sprat:
    • Hodnik
    • Kuhinja (nema prozora)
    • Trpezarija
    • Dnevna soba (balkonska vrata 295cm, roletna na el. motor)*
    • Radna soba (standardna balkonska vrata, obična roletna)*
    • Terasa
    • Kupatilo
    • Deo hodnika odakle idu stepenice za potkrovlje
    • Špajz
  • Potkrovlje:
    • Hodnik
    • Kupatilo
    • Dve spavaće sobe (po jedan krovni prozor)
    • Garderober
S obzirom da je stan još uvek u izgradnji (morao sam poslati neki plan gde želim svetla i utičnice za povučeni sprat, za potkrovlje nisam još uvek) imam i mogućnost da u ovom trenutku nešto promenim/dodam, pa je tako i došla ideja da unesem neke "pametne" promene.

Iz svega pročitanog jasno mi je da je moguće praviti "pametni stan" na način da se udaljeno upravlja nekim stvarima, pa sve do potpune automatizacije.

Moja ideja je da u ovom trenutku stvorim preduslove za kasniju nadogradnju "pametnog stana", i da sada uradim samo one "neophodne" stvari koje zaista imaju veliku upotrebnu vrednost.

Pod tim mislim na sledeće:
  • Bojler - mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja, možda i automatizacija po vremenu kada je uključen.
  • Grejanje (toplotne pumpe) - Fancoil uređaji - mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja, možda i automatizacija po vremenu kada su uključeni.
  • Roletna u dnevnoj sobi - mogućnost daljinskog podizanja/spuštanja.
Kasnije bih razmišljao i o sledećem:
  • Kontrola osvetljenja (dimer) u dnevnoj sobi;
  • Automatsko uključivanje/isključivanje svetla (npr. ulazak u kupatilo uključeno, izlazak isključeno)
  • Automatsko podizanje i spuštanje roletni u zavisnosti od vremenskih prilika.
  • Nisam još rešio kako ću rešiti natkrivanje terase, da li će biti pergola ili tenda, ali i tu postoji mogućnost automatizacije.
  • Automatsko podizanje i spuštanje roletni na krovnim prozorima u zavisnosti od vremenskih prilika.
  • Pametna brava.
  • Pametni interfon.
  • itd.
Ono što sam ovde naučio je da treba da tražim da mi se do svakog prekidača dovede nula, da dozne treba da budu po mogućnosti dubine 60mm, da postoji više načina povezivanja (Zigbee je nejčešće preporučen), i da je sa Shelly relejima najjednostavnije omogućiti daljinsko upravljanje, ali nisam baš razumeo kako sve to lepo automatizovati.

Eto, pokušao sam u što kraćim crtama opisati šta mi je potrebno, a voleo bih ukoliko neko ima vremena da lepo razloži korak po korak šta bih trebao da uradim po pitanju sledećih stvari:
  • S obzirom da je stan u sivoj fazi, koje stvari da tražim od električara/izvođača radova?
  • Koje uređaje da kupim za svaki deo koji sam naveo? Mislim da je pravo vreme da poručim sve što mi je potrebno kako bi stiglo na vreme za ugradnju.
Bilo bi lepo da ima jedno uputstvo korak po korak za sve ljude koji razmišljaju o ovome.

Hvala unapred i nadam se da nisam preterao sa tekstom!

Moze li nekako
Xiaomi Smart Home Hub 2 Wifi Bluetooth Zigbee
da se flesuje pa da radi sa Tuya uredjajima

Ja sam kupovao pre nekih 6-7 meseci sa itead, sve je uredno stiglo i bez dodatnih troskova

• Like
Reagovanja: Ira
Ne znam zaista, zato i pitam.
Probao sam da dodjem do placanja i nisu me odbili.

Na kraju razmisljam da odustanem zbog integracije sa HASS-om. HASS se oslanja na njihov API koji vec sutra moze biti ugasen. Ne volim da mi uredjaji komunicijraju sa bilo kim van moje mreze.

Verovatno cu probati Shelly koji ima da se nadje za nesto vise od 60eur.

• Like
Pozdrav svima,

Počeo sam da čitam od prve stranice, ali stranica je baš mnogo (91) i mogu reći da ne mogu baš da povežem sve jer ima mnogo predloga, mnogo proizvođača, mnogo rešenja....

U suštini, opisaću moju ideju, a ukoliko je neko spreman da mi pomogne i uputi me u jednom smeru sa više detalja.

Naime, kupio sam duplex stan (povučeni sprat + potkrovlje) koji je u izgradnji koji će se sastojati iz sledećih prostorija:
  • Povučeni sprat:
    • Hodnik
    • Kuhinja (nema prozora)
    • Trpezarija
    • Terasa
    • Kupatilo
    • Špajz
  • Potkrovlje:
    • Hodnik
    • Kupatilo
    • Garderober
S obzirom da je stan još uvek u izgradnji (morao sam poslati neki plan gde želim svetla i utičnice za povučeni sprat, za potkrovlje nisam još uvek) imam i mogućnost da u ovom trenutku nešto promenim/dodam, pa je tako i došla ideja da unesem neke "pametne" promene.

Iz svega pročitanog jasno mi je da je moguće praviti "pametni stan" na način da se udaljeno upravlja nekim stvarima, pa sve do potpune automatizacije.

Moja ideja je da u ovom trenutku stvorim preduslove za kasniju nadogradnju "pametnog stana", i da sada uradim samo one "neophodne" stvari koje zaista imaju veliku upotrebnu vrednost.

• Bojler - mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja, možda i automatizacija po vremenu kada je uključen.
  • Grejanje (toplotne pumpe) - Fancoil uređaji - mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja, možda i automatizacija po vremenu kada su uključeni.
  • Automatsko uključivanje/isključivanje svetla (npr. ulazak u kupatilo uključeno, izlazak isključeno)
  • Nisam još rešio kako ću rešiti natkrivanje terase, da li će biti pergola ili tenda, ali i tu postoji mogućnost automatizacije.
  • Automatsko podizanje i spuštanje roletni na krovnim prozorima u zavisnosti od vremenskih prilika.
  • Pametna brava.
  • Pametni interfon.
  • itd.
Ono što sam ovde naučio je da treba da tražim da mi se do svakog prekidača dovede nula, da dozne treba da budu po mogućnosti dubine 60mm, da postoji više načina povezivanja (Zigbee je nejčešće preporučen), i da je sa Shelly relejima najjednostavnije omogućiti daljinsko upravljanje, ali nisam baš razumeo kako sve to lepo automatizovati.

Eto, pokušao sam u što kraćim crtama opisati šta mi je potrebno, a voleo bih ukoliko neko ima vremena da lepo razloži korak po korak šta bih trebao da uradim po pitanju sledećih stvari:
  • S obzirom da je stan u sivoj fazi, koje stvari da tražim od električara/izvođača radova?
  • Koje uređaje da kupim za svaki deo koji sam naveo? Mislim da je pravo vreme da poručim sve što mi je potrebno kako bi stiglo na vreme za ugradnju.
Bilo bi lepo da ima jedno uputstvo korak po korak za sve ljude koji razmišljaju o ovome.

Ako zaista hoćeš da uđeš u smart home priču, ne gine ti da pročitaš toliko materijala (91 strana) pa puta između 2 i 22 puta još toliko.
Tražiš da ti neko da smart home projekat na gotovo po principu znanje za dž a ostalo ćeš sam gde je najpovoljnije. Juče si se registrovao i ovo ti je jedini post na forumu. Ispravi me ako grešim.

Na dobrom si putu sa Shelly, može ti kompletno završiti to što ti treba ali traži određenu pripremu i resurse (tvoj novac i/ili vreme).
Ako je već stan u sivoj fazi, razmisli o Pro seriji proizvoda od Shelly ali onda planiraj i ozbiljniju tablu sa osiguračima odnosno strujni ormar i upravo pomenutim Shelly Pro. Dovedeš instalaciju od svakog prekidača i od svakog potrošača koji hoćeš da kontrolišeš do strujnog ormara, obezbediš osigurače ispred i iza Shelly-a da sačuvaš i sam Shelly, a i opremu. Obezbediš mrežu u strujnom ormaru (pošto će lako prerasti "tablu"), staviš DIN mount switch i to povežeš na tvoju kućnu mrežu kablom.

Ako hoćeš da uštediš malo ne gine i da se malo pomučiš, možeš da ideš na klasične Shelly wifi releje. Moraš imati i nulu iza prekidača ili u doznama a pre svega dovoljno mesta da stane sve fizički, kasnije moraš obezbediti i dobar wifi u stanu (zaboravi na opremu provajdera ili ruter na nivou najjeftinijeg TP-Link), nego uzmi Access Point-e, bar 1 po spratu.

Za integraciju fancoil sistema proveri prvo mogućnosti daljinske kontrole tog sistema, da li je "smart" sistem, da li može da se integriše u Home Assistant npr., da li podržava neki protokol za integracije i ako ne, da li je kasno da doplatiš za sistem koji je otvoren za integracije. Nije pametno da im prekidaš dovod struje tek tako, tako da ćeš teško rešiti ovaj deo problema samo 1 proizvodom.

Čitaj, skoro sva pitanja su već bila postavljana pa ćeš naći konkretne predloge za modele. Nije realno da ti neko da sažvakan projekat za smart home za džabe.

Newbie pitanje.
Da li WiFi termostat povezan na Tuya aplikaciju može da komunicira sa uređajem koji je povezan preko Tuya Hub Zigbee-ja?
Ili moraju oba uređaja da budu preko Hub-a da bi komunicirala?

Ja imam ove na svim radijatorima, rade bez problema. Oko 25e je regularna cena na Aliju, trenutno možda nađeš i za manje.

Lično ih koristim preko Z2M i Home Assistant-a, ali radiće i u Tuya ekosistemu, za njega su pravljeni.

Važnja napomena je da ne pasuju na sve radijatorske ventile, tako da dobro proveri kompatibilinost. Baterije traju baš dugo, ne treba to da te brine. Meni trenutno prijavljuje stanje od 75% u ventilu koji je radio celu prošlu grejnu sezonu i celo leto (nisam vadio baterije niti menjao program).
Pozdrav svima,

• Povučeni sprat:
    • Hodnik
    • Kuhinja (nema prozora)
    • Trpezarija
    • Terasa
    • Kupatilo
    • Špajz
  • Potkrovlje:
    • Hodnik
    • Kupatilo
    • Garderober

• Pametna brava.
  • Pametni interfon.
  • itd.

Kolega, pročitaj ovaj moj post, nedavno sam prošao sličan proces i zadovoljan sam postignutim: https://forum.benchmark.rs/threads/pametna-kuća-smart-home-diskusija-pitanja-ideje.436762/page-90#post-7016373

Ako imaš konkretnih pitanja, slobodno pitaj, a opšte smernice imaš u tom postu.

Moz
Pozdrav svima,

• Povučeni sprat:
    • Hodnik
    • Kuhinja (nema prozora)
    • Trpezarija
    • Terasa
    • Kupatilo
    • Špajz
  • Potkrovlje:
    • Hodnik
    • Kupatilo
    • Garderober

• Pametna brava.
  • Pametni interfon.
  • itd.

Najbolja opcija je sa uzmes arhitektu i zavrsis sa tim. Vecinu nabrojanih stvari sam integrisao u svoj stan. Izneo sam svoje zelje i oni su sve osmisli za mene. Ja sam birao prekidace itd. Odlucio sam se za pametni sistem koji nudi Legrand/bticino, obavio par sastanaka i to je to. Stan sam radio od nule i sve je integrisano od samog starta. Nije to jeftina zabava ako zelis sve kvalitetno to poprilicno kosta. Mozes da vidis u prilogu moj razvodni orman koji je poprilicno velik. I nesto od prekidaca koje sam izabrao i koje sam konfigurisao.

Prilozi

• PXL_20231126_141739702.MP.jpg
    PXL_20231126_141739702.MP.jpg
    213.2 KB · Pregleda: 159
  • PXL_20231126_124616628.jpg
    PXL_20231126_124616628.jpg
    102.3 KB · Pregleda: 146
  • PXL_20231126_142450906.jpg
    PXL_20231126_142450906.jpg
    69.5 KB · Pregleda: 145
Ozbiljna priča.
Ko ima novac ne treba žaliti. Zeznu se ljudi, bude jeftinije a onda samo rade neke prepravke.

Moz

Najbolja opcija je sa uzmes arhitektu i zavrsis sa tim. Vecinu nabrojanih stvari sam integrisao u svoj stan. Izneo sam svoje zelje i oni su sve osmisli za mene. Ja sam birao prekidace itd. Odlucio sam se za pametni sistem koji nudi Legrand/bticino, obavio par sastanaka i to je to. Stan sam radio od nule i sve je integrisano od samog starta. Nije to jeftina zabava ako zelis sve kvalitetno to poprilicno kosta. Mozes da vidis u prilogu moj razvodni orman koji je poprilicno velik. I nesto od prekidaca koje sam izabrao i koje sam konfigurisao.
koliko izadje u evrima ovako nesto? cisto informativno me zanima... red velicine...

koliko izadje u evrima ovako nesto? cisto informativno me zanima... red velicine...
Sama oprema nesto malo vise od 25k. Tu spadaju pametni prekidaci, uticnice, termostati, meraci potrosnje, razni senzori, itd. Gomila stvari. Oko 3k je covek uzeo da to sve isprogramira, podesi, napravi semu, poruci sta treba itd. Instalacije i ostalo ne znam tacno jer je bilo izmena i jos uvek mi nije ispostavljen racun. Kada nadjem malo vremena okacicu i napisacu sta je sve uradjeno i kako je zamisljeno.

Nikad se nisam osetio siromasnije nego sad :ROFLMAO:
Ja za 400e kupio pametnu bravu, 10 pametnih sijalica, pametni interfon, dva alexa uredjaja, dva smart WiFi IR kontrolera, sve sam ugradio i radi sve kao zmaj :D

Ali opet, da imam 25000e da dam da palim i gasim svetlo i grejanje a da me to ne dotice, ja bih dao 😁

Stan je 83m2.

Da napisem u kratkim crtama kako sam osmislio pametni stan. Uglavnom hteo sam da imam full kontrolu putem mobilnog telefona ali isto tako i mogucnost da kontrolisem sve iz samog stana u slucaju nestanka struje/interneta. Uz sve to sistem podrzava kompletno upravljanje putem glasa ( Alexa ili slicno ).

- Kontrola svih uticnica u stanu kao i merenje potrosnje. Pod kontrola mislim na paljenje i gasenje.

- Pametni i programabilni prekidaci. Kontrola i dimovanje osvetljenja, razna scenarija ( tipa Movie Night ( slovo M na slici ) gde se automatski gase sva svetla u prostoriji gde se gleda film, spustaju roletne i navlace zavese, Kill Switch ( X ) ( kako sam ga ja nazvao 😀 ) koji gasi apsolutno sve u stanu osim frizidera i interneta i spusta roletne ) kada idem na put ili negde na vise dana, u slucaju jakog nevremena. Uglavnom svi prekidaci su programabilni i mogu se na klik vaditi i prebacivati na druga mesta u stanu. U sebi cuvaju podesavanja.

- Senzori za poplavu, pozar, dim

- Alarmni sistem koji se sastoji od kamera, senzora pokreta, senzora na balkonskim vratima i prozorima.

- Kontrola podnog grejanja i klimatiazacije

- Kontrola roletni i zavesa

To je u kratkim crtama. Svi kuhinjski uredjaji kao i ostala tehnika ima mogucnost kontrole putem svojih mobilnih aplikacija.

Sto se tice prekidaca, uticnica i termostata ( sve osim termostata za kupatila ) je od Legrand-a/bticino-a.

Senzori za dim i ostale stetne gasove je Google Nest. On mi se najvise svideo kako izgleda i kako se uklapa.

Senzori za poplavu su Bosch.

Alarmni sistem je Amazon Ring. Imao sam ponudu i za Dahua alarmni sistem sa DVR-om i svim ostalim ali sam na kraju odustao od toga jer mi je to suvise profesionalno za stan. Hteo sam da sve bude mobilno i na baterije bez dodatnog razvlacenja kablova.

Sve je kupljeno preko u Nemackoj i Italiji. Neke stvari nemaju zvanicnu podrsku za Srbiju ali sam podesio sve i sve radi sto je najbitnije.

Okacicu par slika pa ako neko ima nekih pitanja odgovoricu. U principu Legrand/bticino je ozbiljan sistem dok su ostali senzori vise fore radi ali koji rade posao. Recimo Legrand nije imao termostate za kupatila jer se njima senzori za merenje temperature nalaze u samom termostatu dok je za kupatilo bilo potrebno da se zicno poveze sa podnim grejanjem koje je inace elektricno. Sve od tih termostata sto se kod nas prodaje je manje vise Kina/Aliexpress pa sam porucio neke proizvedene u UK i neke njihove firme.

Ne znam da li preciscivaci vazduha i vode spadaju u pametne uredjaje ali i to je integrisano u stan. Tipa uzeo sam i preciscivac vode koji je povezan direktno na kuhinjsku cesmu ( moze se birati obicna ili filtrirana voda ), kafe aparat i ledomat u frizideru.

Sigurno sam nesto za zaboravio ali ako nesto nekoga zanima neka pise.

Sto se tice slika jos nisam nista sredio po aplikacijama jer se nisam uselio ali uskoro. Tipa rename, lokacije itd.

Prilozi

• PXL_20231126_144909342.jpg
    PXL_20231126_144909342.jpg
    116.9 KB · Pregleda: 103
  • Screenshot_20231127-184006.png
    Screenshot_20231127-184006.png
    46.1 KB · Pregleda: 95
  • Screenshot_20231127-183949.png
    Screenshot_20231127-183949.png
    68.8 KB · Pregleda: 85
  • Screenshot_20231127-183852.png
    Screenshot_20231127-183852.png
    78 KB · Pregleda: 80
  • Screenshot_20231127-183814.png
    Screenshot_20231127-183814.png
    80.6 KB · Pregleda: 78
  • Screenshot_20231127-183754.png
    Screenshot_20231127-183754.png
    135.8 KB · Pregleda: 75
  • Screenshot_20231127-183707.png
    Screenshot_20231127-183707.png
    196.1 KB · Pregleda: 74
  • Screenshot_20231127-183521.png
    Screenshot_20231127-183521.png
    73.3 KB · Pregleda: 105
I dalje ne razumem kako 25k evra :D
Mislim ok, hteo si da platiš nekome i da ne misliš - poštujem.
Samo mislim da deru baš sa cenama. Nisam nikad ni čuo za taj legrand.
Šta se dešava sutra kad zatvore firmu/odluče da prestaju da se bave smart home stvarima i pogase servere? ;)
Koje protokole koriste uređaji?

• Like
Legrand je OZBILJAN igrac na polju elektronike, ali nisu u komercijalnoj sveri pa su zato relativno nepoznati onima van nje.

Ako zaista hoćeš da uđeš u smart home priču, ne gine ti da pročitaš toliko materijala (91 strana) pa puta između 2 i 22 puta još toliko.
Tražiš da ti neko da smart home projekat na gotovo po principu znanje za dž a ostalo ćeš sam gde je najpovoljnije. Juče si se registrovao i ovo ti je jedini post na forumu. Ispravi me ako grešim.

Na dobrom si putu sa Shelly, može ti kompletno završiti to što ti treba ali traži određenu pripremu i resurse (tvoj novac i/ili vreme).
Ako je već stan u sivoj fazi, razmisli o Pro seriji proizvoda od Shelly ali onda planiraj i ozbiljniju tablu sa osiguračima odnosno strujni ormar i upravo pomenutim Shelly Pro. Dovedeš instalaciju od svakog prekidača i od svakog potrošača koji hoćeš da kontrolišeš do strujnog ormara, obezbediš osigurače ispred i iza Shelly-a da sačuvaš i sam Shelly, a i opremu. Obezbediš mrežu u strujnom ormaru (pošto će lako prerasti "tablu"), staviš DIN mount switch i to povežeš na tvoju kućnu mrežu kablom.

Ako hoćeš da uštediš malo ne gine i da se malo pomučiš, možeš da ideš na klasične Shelly wifi releje. Moraš imati i nulu iza prekidača ili u doznama a pre svega dovoljno mesta da stane sve fizički, kasnije moraš obezbediti i dobar wifi u stanu (zaboravi na opremu provajdera ili ruter na nivou najjeftinijeg TP-Link), nego uzmi Access Point-e, bar 1 po spratu.

Za integraciju fancoil sistema proveri prvo mogućnosti daljinske kontrole tog sistema, da li je "smart" sistem, da li može da se integriše u Home Assistant npr., da li podržava neki protokol za integracije i ako ne, da li je kasno da doplatiš za sistem koji je otvoren za integracije. Nije pametno da im prekidaš dovod struje tek tako, tako da ćeš teško rešiti ovaj deo problema samo 1 proizvodom.

Čitaj, skoro sva pitanja su već bila postavljana pa ćeš naći konkretne predloge za modele. Nije realno da ti neko da sažvakan projekat za smart home za džabe.

Zdravo Falcon,

Sve si u pravu, ovo je moj prvi post na ovom forumu, ali jednostavno nije me sramota da kažem da nešto ne znam. Postoji toliko mnogo načina da se uradi automatizacija da prosto nekome ko nije u toku (kao što sam ja) ovo sve bude mnogo konfuzno. Čak i da pročitam svih 91 stranu nisam siguran da bih imao jasniji stav u kom smeru da krenem. U svakom slučaju, hvala na savetima. Evo i poziv ukoliko si ti ili je neko od članova zainteresovan da ponudi pomoć oko ovoga (koja bi naravno bila plaćena), neka mi pošalje privatnu poruku. Moj doprinos ovom forumu će svakako biti finalno rešenje kada do njega dođem.

Ako ja dobro razumem, Shelly Pro uređaji mogu da zamene osigurače, dakle ukoliko npr. ubacim Shelly Pro 4PM, on će zameniti 4 osigurača. Možda upravo tom kombinacijom Shelly Pro (bojler,....), Shelly Plus 1PM (utičnica u gardoreberu gde će biti priključena pegla), Shelly Plus 2PM (za roletne, tendu) uređaja. Postoje i Shelly Dimmer uređaji, kao i razni senzori za kasniju nadogradnju.
Za mene najbitniju stavku, upravljanje grejanjem, još uvek nemam pravi odgovor od investitora o modelu uređaja koji planiraju ugraditi i mogućnosti zamene/doplate i to će mi u narednim danima biti prva stvar koju moram da rešim.

Ja imam ove na svim radijatorima, rade bez problema. Oko 25e je regularna cena na Aliju, trenutno možda nađeš i za manje.

Lično ih koristim preko Z2M i Home Assistant-a, ali radiće i u Tuya ekosistemu, za njega su pravljeni.

Važnja napomena je da ne pasuju na sve radijatorske ventile, tako da dobro proveri kompatibilinost. Baterije traju baš dugo, ne treba to da te brine. Meni trenutno prijavljuje stanje od 75% u ventilu koji je radio celu prošlu grejnu sezonu i celo leto (nisam vadio baterije niti menjao program).

Kolega, pročitaj ovaj moj post, nedavno sam prošao sličan proces i zadovoljan sam postignutim: https://forum.benchmark.rs/threads/pametna-kuća-smart-home-diskusija-pitanja-ideje.436762/page-90#post-7016373

Ako imaš konkretnih pitanja, slobodno pitaj, a opšte smernice imaš u tom postu.
Hvala ti puno. Pročitao sam tvoj post i pre nego što si ga poslao, sa ovim "stabilnim mentalnim stanjem" si mi poljuljao samopouzdanje da mogu ovo da izguram :) Tu i na sledećem postu sam prikupio ove savete za sivu fazu (dovedene nule, duboke dozne).

Moz

Svaka čast! Izgleda odlično! Nažalost, uz sve predstojeće troškove (razna doplaćivanja za dobijanje kvalitetnijih stvari poput balkonskih vrata, pločica, sanitarija, vrata, i sl., verujem da si bio u sličnoj situaciji), opremanje, itd. takav trošak se ne može uklopiti u budžet. Zato i želim da započnem sa nekim rešenjem koje mogu skalirati postepeno.

Nikakav smart home uređaj ne zamenjuje osigurače. Sve što kačiš ide posle osigurača.

Stan je 83m2.

Da napisem u kratkim crtama kako sam osmislio pametni stan. Uglavnom hteo sam da imam full kontrolu putem mobilnog telefona ali isto tako i mogucnost da kontrolisem sve iz samog stana u slucaju nestanka struje/interneta. Uz sve to sistem podrzava kompletno upravljanje putem glasa ( Alexa ili slicno ).

- Kontrola svih uticnica u stanu kao i merenje potrosnje. Pod kontrola mislim na paljenje i gasenje.

- Pametni i programabilni prekidaci. Kontrola i dimovanje osvetljenja, razna scenarija ( tipa Movie Night ( slovo M na slici ) gde se automatski gase sva svetla u prostoriji gde se gleda film, spustaju roletne i navlace zavese, Kill Switch ( X ) ( kako sam ga ja nazvao 😀 ) koji gasi apsolutno sve u stanu osim frizidera i interneta i spusta roletne ) kada idem na put ili negde na vise dana, u slucaju jakog nevremena. Uglavnom svi prekidaci su programabilni i mogu se na klik vaditi i prebacivati na druga mesta u stanu. U sebi cuvaju podesavanja.

- Senzori za poplavu, pozar, dim

- Alarmni sistem koji se sastoji od kamera, senzora pokreta, senzora na balkonskim vratima i prozorima.

- Kontrola podnog grejanja i klimatiazacije

- Kontrola roletni i zavesa

To je u kratkim crtama. Svi kuhinjski uredjaji kao i ostala tehnika ima mogucnost kontrole putem svojih mobilnih aplikacija.

Sto se tice prekidaca, uticnica i termostata ( sve osim termostata za kupatila ) je od Legrand-a/bticino-a.

Senzori za dim i ostale stetne gasove je Google Nest. On mi se najvise svideo kako izgleda i kako se uklapa.

Senzori za poplavu su Bosch.

Alarmni sistem je Amazon Ring. Imao sam ponudu i za Dahua alarmni sistem sa DVR-om i svim ostalim ali sam na kraju odustao od toga jer mi je to suvise profesionalno za stan. Hteo sam da sve bude mobilno i na baterije bez dodatnog razvlacenja kablova.

Sve je kupljeno preko u Nemackoj i Italiji. Neke stvari nemaju zvanicnu podrsku za Srbiju ali sam podesio sve i sve radi sto je najbitnije.

Okacicu par slika pa ako neko ima nekih pitanja odgovoricu. U principu Legrand/bticino je ozbiljan sistem dok su ostali senzori vise fore radi ali koji rade posao. Recimo Legrand nije imao termostate za kupatila jer se njima senzori za merenje temperature nalaze u samom termostatu dok je za kupatilo bilo potrebno da se zicno poveze sa podnim grejanjem koje je inace elektricno. Sve od tih termostata sto se kod nas prodaje je manje vise Kina/Aliexpress pa sam porucio neke proizvedene u UK i neke njihove firme.

Ne znam da li preciscivaci vazduha i vode spadaju u pametne uredjaje ali i to je integrisano u stan. Tipa uzeo sam i preciscivac vode koji je povezan direktno na kuhinjsku cesmu ( moze se birati obicna ili filtrirana voda ), kafe aparat i ledomat u frizideru.

Sigurno sam nesto za zaboravio ali ako nesto nekoga zanima neka pise.

Sto se tice slika jos nisam nista sredio po aplikacijama jer se nisam uselio ali uskoro. Tipa rename, lokacije itd.
Poz, pitam jer još nisam nikada radio Legrand tj knx bilo koji.
Da li je sistem samo on / off ? Tj da li ima analognih izlaza ulaza tipa atmosferski termostat. Ili kontrola recirkulacije potrošne tople vode.
Da li je sve "objedinjeno u jednoj" aplikaciji ili ti je posebno alarm i uređaji u kuhinji ?

Izvini ali nisam još imao sreće da imam dodira, pa me interesuje.

I dalje ne razumem kako 25k evra :D
Mislim ok, hteo si da platiš nekome i da ne misliš - poštujem.
Samo mislim da deru baš sa cenama. Nisam nikad ni čuo za taj legrand.
Šta se dešava sutra kad zatvore firmu/odluče da prestaju da se bave smart home stvarima i pogase servere? ;)
Koje protokole koriste uređaji?
Lepo moze. 😀 Jos sam dobio i popust od 10% jer ovaj sistem do sada nije radjen u Srbiji pa smo dobili i podrsku za sve. Nije losa prica uopste ali kosta.

Vise o svemu mozes da pogledas ovde.

Da ne kacim ovde sta je sve kupljeno ali invoice ima oko 90 razlicitih proizvoda ( preko 1000 komada svega i svacega ) sto se integrise i povezuje kroz stan.

Vrh Dno