Pozdrav svima,
Počeo sam da čitam od prve stranice, ali stranica je baš mnogo (91) i mogu reći da ne mogu baš da povežem sve jer ima mnogo predloga, mnogo proizvođača, mnogo rešenja....
U suštini, opisaću moju ideju, a ukoliko je neko spreman da mi pomogne i uputi me u jednom smeru sa više detalja.
Naime, kupio sam duplex stan (povučeni sprat + potkrovlje) koji je u izgradnji koji će se sastojati iz sledećih prostorija:
- Povučeni sprat:
- Hodnik
- Kuhinja (nema prozora)
- Trpezarija
- Dnevna soba (balkonska vrata 295cm, roletna na el. motor)*
- Radna soba (standardna balkonska vrata, obična roletna)*
- Terasa
- Kupatilo
- Deo hodnika odakle idu stepenice za potkrovlje
- Špajz
- Potkrovlje:
- Hodnik
- Kupatilo
- Dve spavaće sobe (po jedan krovni prozor)
- Garderober
S obzirom da je stan još uvek u izgradnji (morao sam poslati neki plan gde želim svetla i utičnice za povučeni sprat, za potkrovlje nisam još uvek) imam i mogućnost da u ovom trenutku nešto promenim/dodam, pa je tako i došla ideja da unesem neke "pametne" promene.
Iz svega pročitanog jasno mi je da je moguće praviti "pametni stan" na način da se udaljeno upravlja nekim stvarima, pa sve do potpune automatizacije.
Moja ideja je da u ovom trenutku stvorim preduslove za kasniju nadogradnju "pametnog stana", i da sada uradim samo one "neophodne" stvari koje zaista imaju veliku upotrebnu vrednost.
Pod tim mislim na sledeće:
- Bojler - mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja, možda i automatizacija po vremenu kada je uključen.
- Grejanje (toplotne pumpe) - Fancoil uređaji - mogućnost daljinskog uključivanja/isključivanja, možda i automatizacija po vremenu kada su uključeni.
- Roletna u dnevnoj sobi - mogućnost daljinskog podizanja/spuštanja.
Kasnije bih razmišljao i o sledećem:
- Kontrola osvetljenja (dimer) u dnevnoj sobi;
- Automatsko uključivanje/isključivanje svetla (npr. ulazak u kupatilo uključeno, izlazak isključeno)
- Automatsko podizanje i spuštanje roletni u zavisnosti od vremenskih prilika.
- Nisam još rešio kako ću rešiti natkrivanje terase, da li će biti pergola ili tenda, ali i tu postoji mogućnost automatizacije.
- Automatsko podizanje i spuštanje roletni na krovnim prozorima u zavisnosti od vremenskih prilika.
- Pametna brava.
- Pametni interfon.
- itd.
Ono što sam ovde naučio je da treba da tražim da mi se do svakog prekidača dovede nula, da dozne treba da budu po mogućnosti dubine 60mm, da postoji više načina povezivanja (Zigbee je nejčešće preporučen), i da je sa Shelly relejima najjednostavnije omogućiti daljinsko upravljanje, ali nisam baš razumeo kako sve to lepo automatizovati.
Eto, pokušao sam u što kraćim crtama opisati šta mi je potrebno, a voleo bih ukoliko neko ima vremena da lepo razloži korak po korak šta bih trebao da uradim po pitanju sledećih stvari:
- S obzirom da je stan u sivoj fazi, koje stvari da tražim od električara/izvođača radova?
- Koje uređaje da kupim za svaki deo koji sam naveo? Mislim da je pravo vreme da poručim sve što mi je potrebno kako bi stiglo na vreme za ugradnju.
Bilo bi lepo da ima jedno uputstvo korak po korak za sve ljude koji razmišljaju o ovome.
Hvala unapred i nadam se da nisam preterao sa tekstom!