Šta je novo?

Preporuka za multi-split sistem (trosoban stan, 85m2)

Da podelim iskustvo ako nekoga i dalje zanima multi-split sistem. Izbor je na kraju pao na Daikin Emura 3 sistem (3MXM68A, FTXJ35AB, FTXJ25AB, FTXJ20AB) i generalno sam veoma zadovoljan. Sistem super održava temperaturu, bilo da hladi ili greje (doduše, grejanje je korišćeno samo nekoliko puta tokom prelaznog perioda), a opcija da klima prepozna gde se nalazite u prostoriji i usmeri topao/hladan u suprotnom smeru je genijalna. Što se potrošnje tiče, i nemam sa čime da uporedim, ali ne osetim veliku promenu na računu za struju. Kvarova za sada nema, a nadam se da će tako i ostati.

Što se nekih negativnih stvari tiče, mehanizam za podizanje ukrasnog panela je iznenađujuće bučan i užasno spor, klimi je potrebno gotovo 15 sekundi da se "rasklopi" i namesti pre nego što počne da radi. Upustvo koje se dobija uz klimu je poprilično šturo i ne pokriva veliki deo opcija koje klima ima. Na kraju, cena instalacije samog sistema je poprilično skupa i zahteva dosta dodatnih radova ukoliko želite da to lični na nešto.

Da, Novi Sad :)

8lO8lT1.jpg

7lHtYos.jpg

0aqWRej.jpg

Ako si trazio da ti stemaju zidove za celu tu skrivenu instalaciju i da sve vrate u prvobitno stanje svakako su morali to papreno da naplete za kljuc u ruke.

Siguran sam da je moglo i jeftinije, ali kupac to nije hteo.

Ti multisplit sistemi su odlicni, i mislim da nije opravdano da se naplacuje instalacija kao 3 zasebna sistema.

Odlični su ako nemaš ni jedno drugo rešenje. U suprotnom uzaludno bacanje novca.

Све ненеопходне ствари у животу су 'бацање' новца. Томе и служи.

Одлично је ово.

Lepo jeste. Samo kada pomislim kakav bi haos, bušenje i štemanje zidova kod mene moralo da se napravi zarad instalacije multsplita, prođe me volja i želja. I ne daj Bože negde da popusti neka od cevi...

То се одради у старту или приликом реновирања. Цев неће пући временом ако је урађено како треба. Моји у једном стану имају мултисплит урађен 2001, ради и даље без грешка, иако неки подстанари нису ни филтере унутра прали.

Jedino tako.
Mada ako gledamo trenutnu situaciju sa majstorima u Srbiji, gledam da sve maksimalno uprostim.

Sa skrivenim instalacijama i 30m cevi, instalacija je izašla 1800EUR.
Zato sam ja reko da je najbolje / najpovoljnije za neizolovane kuce koje se skidaju sa kotlova, najbolje multi pa preko toga fasada, lakse da se ona kopa spolja nego zid iznutra za ne daj boze.

Multi sa parapetima je daleko bolje rešenje od zidnih klima!
Duva na 2 nivoa, u noge i u visini radijatora, na kojoj se i postavlja.
Modulira perfektno, prestaje sa duvanjem čim dostigne zadatu temperaturu +2 ili kako je gde podešeno, nastavlja sa radom kad bude -2 od zadate, ne duva hladan vazduh nikada.
Što se tiče instalacije, ja sam moju postavio na prednjem delu kuće i kroz ulaz sam razvukao instalaciju u hodnik i 2 sobe koje ulaz spaja, tako da se cevi ne vide u kući.
U zadnjem delu kuće sam stavio jednu običnu zidnu, čisto da pomogne ako je nekad hladnije, ali više zbog vlage jer je to kuhinja.
Preporučujem multi uvek i svima kojima je potrebno više od jedne klime.

Multi nikada nije bolje resenje od odvojenih jedinica.
Moze samo nekome biti elegantnije resenje zbog manje spoljasnjih, sve ostalo, pouzdanost, servisiranje, sigurnost, ergonomija i ekonomicnost su na strani odvojenih jedinica.
Parapetna jeste bolja od zidne za grejanje, ali je losija za hladjenje.
Takodje ima i ogranicenja sto se tice namestaja u prostoru.
Sta to znaci da modulira perfektno i da prestaje sa duvanjem kada pregreje prostor za 2c(2c vise od zadate) i nastavi kada se prostor ohladi za 4c od toga(2c ispod zadate)?
Pa to ne moze ocajnije raditi.

To ne znaci da niko ne treba da ugradi multi, samo su mane jasne i to se ne menja samo zato sto je neko to kupio pa zeli da to bude najbolja stvar na planeti.

Poslednja izmena:
Multi nikada nije bolje resenje od odvojenih jedinica.
Moze samo nekome biti elegantnije resenje zbog manje spoljasnjih, sve ostalo, pouzdanost, servisiranje, sigurnost, ergonomija i ekonomicnost su na strani odvojenih jedinica.
Parapetna jeste bolja od zidne za grejanje, ali je losija za hladjenje.
Takodje ima i ogranicenja sto se tice namestaja u prostoru.
Sta to znaci da modulira perfektno i da prestaje sa duvanjem kada pregreje prostor za 2c(2c vise od zadate) i nastavi kada se prostor ohladi za 4c od toga(2c ispod zadate)?
Pa to ne moze ocajnije raditi.

To ne znaci da niko ne treba da ugradi multi, samo su mane jasne i to se ne menja samo zato sto je neko to kupio pa zeli da to bude najbolja stvar na planeti.
Ja iznosim svoje lično iskustvo upoređujući rad splita i multisplita, jer imam oba sistema.
Rekao sam princip rada kada se klima gasi i kada počinje da radi (+/-2), nisam rekao da tako radi kod mene, modulira perfektno jer održava zadatu temperaturu stalno.
Jednostavno kada ne želim da više duva i greje, smanjim je za 2c i ona prestane da duva, ne gasim je, isto uradim kad želim da krene opet da radi, povećam temperaturu.
Inače parapetna jedinica je i lepša i ima prirodnije mesto postavljanja, odnosno vrlo je slična radijatorskom grejanju, ima ogroman ventilator - veliki kapacitet duvanja, tiha je u radu, duva u dva nivoa...
Potrošnja se kreće kod održavanja temperature u zavisnosti od spoljne 700w-1,2kw i jedina mana koju sam mogao da vidim je da kompresor ne spušta potrošnju drastično ako radi samo jedna jedinica.

Dakle ovo je moje lično iskustvo i nemam nikakvih razloga da ga forsiram, jer imam i obične zidne split klime, s kojima sam isto zadovoljan, ali ne u meri kao sa multi i parapetnim.
Nisam rekao da najbolje na svetu, ali ću da ga preporučujem svima koji budu pitali.

Kao što sam i na početku teme rekao, ja sam multi-split sistem uzeo isključivo iz razloga jer je vanjska jedinica morala biti na terasi, i osim uštede prostora, ni ja ne vidim po čemu je multi-split bolji od običnog sistema, naročito ne za kuće gde prostor generalno nije problem, a ni estetika (današnje spoljne jedinice još i lepo izgledaju, a postoji i toliko kreativnih i povoljnih rešenja da se iste i sakriju).

Sao treba dodati i da je multi+parapetne jedinice veoma skup sport.

Otprilike, Perfera parapetne unutrasnje kostaju kao ove Emura 3 zidne, dok je zidna Perfera dosta jeftinija od Emure, skoro 2 Perfera unutrasnje mozes za jednu Emura da kupis.

Parapetna jedinica je bila kad sam ja kupovao 42.000 a zidna 20.000, ali opet kazem da vredi svaku paru i estetski u prostoru i funkcionalno.

Pa meni je estetski ruznije, a i u mom slucaju manje funkcionalno.

Nazad
Vrh Dno