Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

jel mora da duva prohladno klima kad dostigne temp ,cini mi se da me hladi ,krene onao super vruce i onda posle neko vreme odrzava na 300w ali prohladn nije ni mlako cak 🤣

Nema tu pomoći. Osim da rashlađuješ prostor, setuješ višu temp... Koju klimu imaš?

Stavi ga ručno na niži nivo. Slabiji vent, topliji izduv, malo veća potrošnja. Niža efikasnost.
Uvek možeš da joj zadaš višu temperaturu, a smanjiš vent. Samo gledaj da ne preteraš ;)

Naravno da gubi.
tvoja klima na nominalnoj snazi na +7 vanjska, 20c unutrasnja i max fanu (testni uslovi) izbacuje 3.81 kwh sa copom od 3.91.
To je u idealnim testnim uslovima.
Kad kompresor radi max snagom, ganja vecu temperaturu itd puno je manja efikasnost.
Prosjecna zimska temperatura u vecini dijelova Srbije(osim planinskih) je izmedju +2 i +6.
Realno mozes ocekivati sezonski cop (scop) izmedju 3 i 4. Sto je i dalje puno efikasnije od TA peci.
Testiraj je isto na +5 ali kada radi lagano i odrzava vidjeces da je puno efikasnija nego kad je na 30c nastimas

Evo ti od proizvodjaca tabela kapaciteta tvoje klime u odnosu na vanjsku tenperaturu
Koliko pada efikasnost klimi daikin ftxc35cv1b sa padom temperature?
Ne mogu da nadjem onakav grafik kao sto si nasao za moju klimu. Hvala

Samo tu piše, gde god ukucam model kontrolera nigde mi ne izbacuje da podrzava ovu klimu, pa ne znam koliko je podatak na ovom sajtu tacan. Izgleda da na forumu niko nema ovu klimu pa da mi odgovori.
Cak i ako ne moze, imas za 650 dinara IR wi-fi kontroler preko kog mozes kontrolisati glavne funkcije klime, temperaturu, modove i krilca.
U sustini, sve sto nude i fabricke aplikacije, a da je bitno da bude online.
Ja sam to koristio za Fujitsu Luca recimo.
Radi tako sto ga postavis negde da vidi klimu, a on je konektovan na net.

Ne bih se puno oslanjao na prodavce da znaju nesto van onoga sto pise na sajtu, a cak ni to.
Meni je u Daikin prodavnici, kod glavnog uvoznika, glavni lik koji se time bavi, rekao da se na Emura 3 ne otvara panel i da se ne ciste filteri, vec to radi majstor jednom u 6 meseci do godinu dana...totalni idioti koji ni to malo sto treba da znaju o stvarima koje prodaju, ne znaju.

Ono sto sam nasao, jeste da sigurno mozes preko interneta, ali preko KKRP01A LAN kontrolera, ne preko wi-fi.
Nije nemoguce da ce i taj WI-FI da radi, s obzirom da podrzava perferu te generacije...
02_daikin_kkrp01a.JPG

Ja se ne bih zamarao time, vec bih kupio ovaj univerzalni wifi IR odasiljac...

Poslednja izmena:
Koliko pada efikasnost klimi daikin ftxc35cv1b sa padom temperature?
Ne mogu da nadjem onakav grafik kao sto si nasao za moju klimu. Hvala
Heating mode: Moderate climatic conditions
Estimated temperature = -10°C
SCOP 4.28
Energy efficiency class A+
Annual electricity consumption kWh/a 732
Design load Pdesignh at -10°C kW 2.24
Reserve heating capacity at -10°C kW 0.520
Required capacity of auxiliary heater at -10°C kW 1.72

Neces naci onu tabelu za Daikin.

Ono sto sam pricao da Daikin ftxc50 u pola stepena odrzava temperaturu. Neizolovani prostor, napolju tokom noci oko 10 stepeni i 100% vlaznost, ukljucen tihi rezim. Pri temperaturi od blizu 5 stepeni radi minimalnom snagom (±30w) u neizolovanih 25 kvadrata.

Prilozi

• Screenshot_2023-11-15-07-41-17-806_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2023-11-15-07-41-17-806_com.xiaomi.smarthome.jpg
    48.6 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_2023-11-15-07-27-55-436_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2023-11-15-07-27-55-436_com.xiaomi.smarthome.jpg
    45.3 KB · Pregleda: 52
Ono sto sam pricao da Daikin ftxc50 u pola stepena odrzava temperaturu. Neizolovani prostor, napolju tokom noci oko 10 stepeni i 100% vlaznost, ukljucen tihi rezim. Pri temperaturi od blizu 5 stepeni radi minimalnom snagom (±30w) u neizolovanih 25 kvadrata.
Zato su i forumi tipa Daikin, Panasonic, Mitsubishi... prazni, nema diskusije. Upalis i radi. Ljudi neznaju za probleme, buku, vanjsko brujanje itd.

Izgleda da ti ne čitaš baš sve. Nema sumnje da su to vrhunski proizvođači, ali da nemaju korisnici primedbe, odnosno da uređaji nemaju po koju falinku, nije tačno.

P.S. Glavni razlog je svaki *N-ti učesnik foruma uopšte ima neki proizvod od zvučnih brendova, a tek nekoliko učesnika poseduje top klasu uređaja (bukvalno ih možeš izbrojati na prste jedne ruke).

*N je verovatno bar trocifren broj

Heating mode: Moderate climatic conditions
Estimated temperature = -10°C
SCOP 4.28
Energy efficiency class A+
Annual electricity consumption kWh/a 732
Design load Pdesignh at -10°C kW 2.24
Reserve heating capacity at -10°C kW 0.520
Required capacity of auxiliary heater at -10°C kW 1.72

Neces naci onu tabelu za Daikin.
Hvala
Sta znaci ovo
Required capacity of auxiliary heater at -10°C kW 1.72?

Auxiliary heater je dodatni grejac koji klima pali svaki put kada roknes neku veliku temperaturu...recimo, ako ti je u sobi 20c, ti roknes 30c, ona ce umesto samo kompresora, upaliti i dodatni grejac i trositi max struje. Isti se takodje pali kada je dosta hladno i kada klima ne moze da odrzi temperaturu samo kompresorom.

Kada mislim da ovaj forum ne moze gore, dobijemo zakljucke tipa "18ica Daikin odrzava temperaturu u 25m2 sa spoljasnjom u plusu...vau, fascinantno, kakva tehnologija, odoh u spavacu da siljim katanu...Kinezi ******."

Prvi out cujem za to. Jel to tako i kod gree? To znaci da ona trosi 1.72kwh oki 2 24 kwh na -10c?

18ca u 25m2?

Ovo sto si napisao ne znaci nista, klima ti vrti samo ventilator. Nabije temperaturu i ugasi se.

Клима нема додатни "резервни" грејач, то је снага која се додавала да клима испуни PdesignH (-10) за прорачун SCOP. Питање да ли клима заиста нема капацитет за грејање на -10, или су само подесили линију капацитета.

Eво примера прорачуна:

Клима нема додатни "резервни" грејач, то је снага која се додавала да клима испуни PdesignH (-10) за прорачун SCOP. Питање да ли клима заиста нема капацитет за грејање на -10, или су само подесили линију капацитета.

Eво примера прорачуна:
I to prakticno u slucaju ove klime znaci sta?

Практично не значи ништа, значи да су они тако рачунали SCOP.
Декларисали су потребе за грејањем 2,24 kW на -10 степени. Рачунали су да клима при тој температури даје 520 вати (нисам 100% сигуран, збуњује ме мало оно Reserve heating capacity at -10°C). Остатак покрива додатна грејалица. Да су написали Tbiv температуру могло би да се види на којој температури почиње потреба за додатним грејним телом. Ово су све рачунске вредности за прорачун SCOP и не показују какве су заиста крајње могућности климе за грејање.

Иначе ја не нађох нигде то што је Херој окачио, већ друге (логичније) вредности за тај Даикин
1700042892669.png

Poslednja izmena:
Auxiliary heater je dodatni grejac koji klima pali svaki put kada roknes neku veliku temperaturu...recimo, ako ti je u sobi 20c, ti roknes 30c, ona ce umesto samo kompresora, upaliti i dodatni grejac i trositi max struje. Isti se takodje pali kada je dosta hladno i kada klima ne moze da odrzi temperaturu samo kompresorom.

Kada mislim da ovaj forum ne moze gore, dobijemo zakljucke tipa "18ica Daikin odrzava temperaturu u 25m2 sa spoljasnjom u plusu...vau, fascinantno, kakva tehnologija, odoh u spavacu da siljim katanu...Kinezi ******."
Heroj, po strani to sto si upucen u tematiku ali da se primijetiti i meni kao laiku na forumu da dosta licno shvatas hvaljenje odredjenih proizvodjaca, dok kritikovanje pojedinih kod tebe stvara neku notu osionosti i ne bas najsjajnijeg cinizma. Ko je uopste pomenuo kineze? Ne vidim koji ti problem imas. Prelazni period je u pitanju o kojemu i ostali pisu. U cemu je problem? Ako kome znaci ponasanje klime u tim osnovnim uslovima eto podatka, a ako ne onda nikome nista i sve je u redu. Iskuliraj malo... I prijateljski savjet bolje poradi na taktu a manje na cinicnim komentarima... em nije lijepo, em ti ne ide - osim ako i dalje ne koristis djacku torbu. :)

Znaci da je za hladjenje ok, ali da je preskocim za grejanje. Tako mi deluje.
Hvala na objasnjenju.
Svima

18ca u 25m2?

Ovo sto si napisao ne znaci nista, klima ti vrti samo ventilator. Nabije temperaturu i ugasi se.
Radi bez gasenja u prvoj brzini ili tihom rezim pri vanjskoj npr do 15C, osim ako se naravno ne pregrije prostor koriscenjem sporeta. Onda pravi nekoliko pauza koje traju po 5 minuta dok ne uhvati optimalnu temp za rad i onda nastavi da sljaka minimalnom snagom. Sad dodjoh kuci, ista situacija uz otvorena vrata ka hodniku. Hodnik topao kao dnevni boravak. Ne osjeca se razlika izmedju hodnika i dnevnog boravka. Potrosnja ista kao sinoc 350w i tihi rad

Prilozi

• IMG_20231115_112320.jpg
    IMG_20231115_112320.jpg
    53.2 KB · Pregleda: 36
Heroj, po strani to sto si upucen u tematiku ali da se primijetiti i meni kao laiku na forumu da dosta licno shvatas hvaljenje odredjenih proizvodjaca, dok kritikovanje pojedinih kod tebe stvara neku notu osionosti i ne bas najsjajnijeg cinizma. Ko je uopste pomenuo kineze? Ne vidim koji ti problem imas. Prelazni period je u pitanju o kojemu i ostali pisu. U cemu je problem? Ako kome znaci ponasanje klime u tim osnovnim uslovima eto podatka, a ako ne onda nikome nista i sve je u redu. Iskuliraj malo... I prijateljski savjet bolje poradi na taktu a manje na cinicnim komentarima... em nije lijepo, em ti ne ide - osim ako i dalje ne koristis djacku torbu. :)
Hugo ja sam te pitao kakav ti je prvi utisak prilikom prvog paljenja bez obzira na vanjsku temp i hvala na odgovoru. Ne samo ti nego vecina kad kupi javi prva iskustva, neovisno na vanjsku temp a kad zazimi svakako cemo komentarisati. Na kraju krajeva forum i sluzi za to. Iz tih razloga kod mene su pojedini zbog nekulture izrazavanja, vredjanja pa i ponizavanja drugih da bi sebe izdizali jednostavno ignorisani i bokairani, nevidim uopste sta pisu.

@Huho
Nisam ja cinican uopste, niti znam sta si ti primetio i kako si primetio bilo sta kada nisam spomenuo nijednog proizvodjaca?

Isti clan vec xx puta botuje za "japance" i pljuje "kineze", jer je dobio jednom pokvarenu Gree klimu i zemenio je u sustini duplo skupljom Mitsubishi klimom.
Isti taj clan tu klimu od 2350e kako je vise puta napomenuo, sam ugradjuje jer mu je "bacanje para" da plati instalatera, pa mu onda ista prestaje sa radom usled lose instalacije i curenja gasa, gde je ponovo dopunjava i popravlja instalaciju(Boga pitaj da li sa pravom kolicinom ulja i freona i sta jos..) i propagira u vise navrata da je klimu lako sam ugraditi i da bi to ljudi trebali da rade i da ne bacaju pare na precenjene majstore(ne pricajuci da tako neko ostaje bez garancije).
Kada se tom clanu skrene paznja na to da ostaje bez garancije, isti na to odgovara, bas ti nesto znaci garancija u Srbiji.
Ok ako on ima nekog drugara koji valja klime i besplatno ce da mu popravlja klimu koja mu stoji u vikendici i ne zanima ga garancija iz ko zna kojih jos razloga, ali sve vezano za tu pricu je obmana drugih ucesnika u temi.
Delovi za ozbiljnije klime, pogotovo japanske nisu uopste naivni, sam sam po nabavnim cenama delova sa caletovim serviserima, dakle besplatne ruke, platio 200-300e po klimi popravku par godina starih klima. Dodaj na to 20% za rabat i tada(pre 10ak godina, sada verovatno duplo) 50e za ruke za svaku klimu i onda dodji i ponovi da se slazes sa "za sta ti sluzi garancija".

Ti nam prenosis da ti na 350W i 1. silent brzini na 11c spoljasnje ne specijalno ekonomicna Daikin 18ica greje u stepen 60m2 neizolovanog prostora sa rasporedom u kom je to nemoguce da radi, pa sada pricas da ti na 5c isto to radi u 25m2.
Drugi clan je tek pisao neke nepovezane i sklj informacije i da ovde ima neke moderacije, odavno bi bili opomenuti za takve dezinformacije koje u velikoj meri iznosite.

Niste vas dvojica ni prvi, a svakako ni jedini koji ovde preuvelicavaju neke stvari.

Sto se mene tice, ja s razlogom imam Mitsubishi klimu u sobi i to sigurno nije zato sto smatram da su Gree ili Midea bolji, ali takodje cu na svako neosnovano pljuvanje i fanatizam da skrenem paznju i jednako neosnovanim i glupim komentarom da odgovorim.

Практично не значи ништа, значи да су они тако рачунали SCOP.
Декларисали су потребе за грејањем 2,24 kW на -10 степени. Рачунали су да клима при тој температури даје 520 вати (нисам 100% сигуран, збуњује ме мало оно Reserve heating capacity at -10°C). Остатак покрива додатна грејалица. Да су написали Tbiv температуру могло би да се види на којој температури почиње потреба за додатним грејним телом. Ово су све рачунске вредности за прорачун SCOP и не показују какве су заиста крајње могућности климе за грејање.

Иначе ја не нађох нигде то што је Херој окачио, већ друге (логичније) вредности за тај Даикин
Pogledajte prilog 413429

Postoje klime sa auxiliary heater-om, kao toplotne pumpe, ja ne znam sta taj Daikin ima.
A ovde pod Auxiliary heater me ne bi cudilo onda da su mislili na dodatno grejno telo pored klime jedino...mada je verovatnije da su bugari ovde nesto pogresno napisali...ja direktno od Daikina nista ne uspeh da nadjem.

Podatak je iz ovog PDF-a, ja sam ga samo preneo, izvinjavam se za dezinformacije :)

Prilozi

• product-fiche-for-daikin-ftxc35-c-rxc35-c.pdf
    54.9 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
Znaci da je za hladjenje ok, ali da je preskocim za grejanje. Tako mi deluje.
Hvala na objasnjenju.
Svima
Pa sve to zavisi kakav prostor grejes i sta trazis od klime.
Ako trazis da bude najekonomicnija, ulazni model Daikina to svakako nije ni blizu, za to kod Daikina mora muski da se plati i onda dobijas zaista ozbiljan uredjaj.
Ako trazis da umereno radi i verovatno ne krcka plastika kao i najverovatnije manja verovatnoca kvara, onda je to dobar izbor.

Japanci iza sebe imaju ozbiljnu istoriju klimatizacije i vecina japanskih brendova se smatra premiumom, te nemoj ocekuvati da ces dobiti 1/1 odnos cene i performansi sa kinezima.
Pogotovo sto kinezi usled svoje specificne geo lokacije daleko jeftinije sve proizvode.
Da, bolji su, ali to bolje moras i da platis...ni Mercedes i Bmw ti ne nude bolji auto za cenu Mazde.
Klime bez kompromisa pocinju od barem duplo vise para od prosecne klime(Ambera ili recimo FTXC Daikina).

Poslednja izmena:
Podatak je iz ovog PDF-a, ja sam ga samo preneo, izvinjavam se za dezinformacije :)
Гугл транслејт лоше превео. Клима даје 1,72 киловата уз бекап грејач од 0,52 киловата, као на оном италијанском линку што сам ја нсшао.

Da, to svakako ima vise smisla, da daje 1.72, a da je potrebno jos 0.52..

Mada mi ovo deluje kao da je pomocni grejac, nevezano za google, meni zvuci kao neophodan kapacitet na pomocnom grejacu pri -10c i ako ne znam bugarski :)
Необходим капацитет на спомагателния нагревател при -10°C kW 1.72

Bugari na pecurkama izgleda :)
Ovde vidim za ftxc35D da ima smisla da je pdesign na -10c oko 1.7kW, posto je na -7c 1.98kW, ako je C slicna ovom D modelu...

Poslednja izmena:
Ja ne kontam sta treba da gledam :)
Osim sto vidim da su ovima na terasi prikljucene lule.

Hahaha, gluva baba sine :D
Ja jos guglao sta je Krunjac, nasao da je neki planinski vrh u Bosni :D

Pa sve to zavisi kakav prostor grejes i sta trazis od klime.
Ako trazis da bude najekonomicnija, ulazni model Daikina to svakako nije ni blizu, za to kod Daikina mora muski da se plati i onda dobijas zaista ozbiljan uredjaj.
Ako trazis da umereno radi i verovatno ne krcka plastika kao i najverovatnije manja verovatnoca kvara, onda je to dobar izbor.

Japanci iza sebe imaju ozbiljnu istoriju klimatizacije i vecina japanskih brendova se smatra premiumom, te nemoj ocekuvati da ces dobiti 1/1 odnos cene i performansi sa kinezima.
Pogotovo sto kinezi usled svoje specificne geo lokacije daleko jeftinije sve proizvode.
Da, bolji su, ali to bolje moras i da platis...ni Mercedes i Bmw ti ne nude bolji auto za cenu Mazde.
Klime bez kompromisa pocinju od barem duplo vise para od prosecne klime(Ambera ili recimo FTXC Daikina).
Ma sve jasno. Dobra japanska klima probija moj budzet mnogo. ***, srpske plate.
Vidim da ima emura 1 da se kupi nova. Koliko je funkcionalna klima koja stoji 10 godina u magacinu? Tj koliko ce da radi pre nego sto krene da se kvari zbog starosti materijala?
Hvala na trudu svima.

Vrh Dno