Šta je novo?

Gree Amber Comfort 12k

ribolovacr

Slavan
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poena
235
Pozdrav svim forumasima.
Kupih klimu iz naslova prosle nedelje, pa da prenesem utiske i postavim poneko pitanje 😁
Sto se tice prvog utiska, za 80k dinara plus montaza, ne odaje utisak nekog kvaliteta. Glosi jeftina plastika, a zavrsna obrada nije ni osrednja. Moj vivax od pre 12 godina deluje solidnije.
Probao sam je na grejanju, sto ce joj biti primarno, nekoliko dana kada je bilo hladnije i rezultat je sledeci:
Podesena 23c, fan 3. brzina
Postepeno digne na 870w - izduv 43c
Onda obara 520w-izduv 37, pa 300w-izduv 32c, na kraju spusti dva minuta na 190w i onda ode u stand by i tamo lagano pirka.
Ovo mi je prvi inverter, pa me zanima da li su ove temperature na izduvu u odnosu na potrosnju dobre ili su majstori zaj...ali ugradnju? Deluje mi malo 43c na 800w.. Ako neko ima dijagram potrosnja-temperatura na izduvu neka okaci.
Hvala.

Nije malo, meni to deluje skroz ok, koju kvadraturu greješ?

Ukupno 36 kvadrata. Nisam bio prisutan kad su majstori montirali, a zena mi rece da nisu vakumirali iako je bilo dogovoreno. Pa me zanima kako da je testiram dok jos imam fore 14 dana.

Amber ima poprilicno debelu plastiku i super zavrsnu obradu, rekao bih tu negde u klasi te cene, kao klime 80-120k dinara, mozda je tu i iznad proseka.
Smanji brzinu ventilatora, pa ces imati vecu temperaturu izduva.

Majstori da su tako ocigledno *****ali ugradnju da sе odmah pokaze, ne bi imao ni blizu 43c. Nemoj vakumiranje da te preterano opterecuje, ekstremno je retko da isto zaista nesto i pomogne klimi, a 90% majstora ga ni ne uradi dovoljno :)

Nisam bas odusevljen plastikom ali nema veze, bitno je da radi kako treba.
Bio na putu a oni pomerili termin ranije da mi ucine😇.
Strah me samo da ne pustaju cevi na spojevima, pa da nema dovoljno gasa. Istalacija je 5m i nisu dopunjavali freon.
Kako da proverim da ii ima dovoljno gasa, sada na ovakvom vremenu? Tj. koji su optimalni uslovi rada koimo na grejanju uopste?
Neki lik iz mog mesta mi rece da njegov amber comdort 12 bljuje vatru i da ne mozes da drzis ruku blizu unutrasnje jedinice koliko je vruce. To mi uvuce crva sumnje pa rekoh da se informisem kod Vas.

Nije fazon da inverter bljuje vatru non stop, to može i on off klima dokle god nije veći minus jer radi uvek na 100% dok se ne ugasi. Fazon je da radi kulturnije od on off i manje se gasi i tačnije održava temperaturu, a ako hoćeš da bljuje vatru stavi 30 stepena i spremi se da se preznojavaš i posle na kraju meseca platiš duplo veći račun za struju 😂

Razumem to. Nego ovom liku na 30c duva maltene vrelo a kod mene na 30 trosi 1070w i duva toplo. Pa me to malo zabrinjava.

1070w nije sigurno maksimalno koliko ta klima može da povuče kada je potrebno, moja gree pular koja je slabija od te ume da povuče i oko 1300w u piku, tako da tvoja može i više. A na maks potrošnji mislim da se izduv kreće oko 50 stepeni, +/- koji stepen zavisno od uslova tj kolika je spoljna temperatura.
Probaj kada je spoljna temperatura malo niža (ispod 10 stepeni) da staviš klimu na 30 stepeni i izmeriš temperaturu na izduvu kada maksimalno povuče struju. Sada su dnevne temperature i dalje visoke za ovo doba godine i klima brzo zagreje prostoriju i smanji potrošnju.

I to ko je kako rekao da mu greje klima može da bude i netačna (preuveličana) informacija, što bi se reklo neki ljudi vole da hvale svoju investiciju i više nego što je u stvarnosti dobra.
Ako te toliko kopka premeri u sličnim uslovima izduv kod njega i kod sebe pri istoj potrošnji pa uporedi.

Moguce da preuvelicava, na znam da li je ribar😀 Hvala na savetu. Izmericu kad padne spoljna pa cu da vidim sta se desava.
Hvala jos jednom.

1070w nije sigurno maksimalno koliko ta klima može da povuče kada je potrebno, moja gree pular koja je slabija od te ume da povuče i oko 1300w u piku, tako da tvoja može i više. A na maks potrošnji mislim da se izduv kreće oko 50 stepeni, +/- koji stepen zavisno od uslova tj kolika je spoljna temperatura.
Probaj kada je spoljna temperatura malo niža (ispod 10 stepeni) da staviš klimu na 30 stepeni i izmeriš temperaturu na izduvu kada maksimalno povuče struju. Sada su dnevne temperature i dalje visoke za ovo doba godine i klima brzo zagreje prostoriju i smanji potrošnju.

I to ko je kako rekao da mu greje klima može da bude i netačna (preuveličana) informacija, što bi se reklo neki ljudi vole da hvale svoju investiciju i više nego što je u stvarnosti dobra.
Ako te toliko kopka premeri u sličnim uslovima izduv kod njega i kod sebe pri istoj potrošnji pa uporedi.
Moj micubisi kirigami na -3 (odrzavanje temperature) nije presao 390w

Ok je to. Medjutim mene zanima dijagram potrosnje i date toplote, odnosno koliko treba da bude topao vazduh na odredjenoj potrosnji struje. Ako nekonima ili je merio neka javne.

Ok je to. Medjutim mene zanima dijagram potrosnje i date toplote, odnosno koliko treba da bude topao vazduh na odredjenoj potrosnji struje. Ako nekonima ili je merio neka javne.
To ide dosta parametara u kalkulaciju. Imam zadatak za tebe. Premjeri toplotu zraka koja ulazi u klimu, temperaturu na izduvu kod krilaca, pogledaj na kojoj jacini ventilatora je tj koliki je protok zraka.
Sa tim podacima ti mogu izracunati koliko toplote izbacuje u datim uslovima i koji je cop

Ako pusta negde gas posle nekog vremena ce prestati da funkcionise, nece raditi u nedogled sa smanjenim kapacitetom.

Izmerio. Na usisu je 20c, na izduvu temperatura krilca je 60c, fan treca brzina. Mereno ic termometrom. Nemam onaj sa sondom.
Setovana temp 30c
Ptrosnja je bila 1529w na 60c izduvu.

Izmerio. Na usisu je 20c, na izduvu temperatura krilca je 60c, fan treca brzina. Mereno ic termometrom. Nemam onaj sa sondom.
Setovana temp 30c
To je kad vuče maks? A ti se pitaš da kod tebe slabije duva vreo vazduh nego kod komšije sa istom klimom?😁

Na trecoj brzini, ta klima duva 450m3/h.

Setovana temp 30c
Ptrosnja je bila 1529w na 60c izduvu.
Nemoguce, previse dobro izgleda da bi bilo tacno. Ispada da ti izbacuje oko 6 kwh sa copom oko 4. Mozda fatas ic termometrom topao izmjenjivac. Al evo ti racunica sa ovim vrijednostima

60-20=40 (razlika ulaz izlaz)

40×1.2×450 ÷ 3600 = 6kwH

6kwh÷1.5 kwh = cop 4

Mislim da je realnije da je temperatura vazduha na izduvu 50c, 60 je malo previse :)
Tu bi dosao na realnih 4.5kW na srednjoj brzini sa COP 3, sto je ok.

Mislim da je realnije da je temperatura vazduha na izduvu 50c, 60 je malo previse :)
Tu bi dosao na realnih 4.5kW na srednjoj brzini sa COP 3, sto je ok.
Tako i ja mislim. Cop 3 je sasvim ok jer radi na max snazi, oko nominalne bi bio puno veci sigurno.
To je kad vuče maks? A ti se pitaš da kod tebe slabije duva vreo vazduh nego kod komšije sa istom klimom?😁
Znam ko mu je komsija sto kod njega toplije puse

I sustinski sta kaze matematika? Jel ovo ok ili nije?

Matematika kaze da po tim parametrima izbacuje puno vise toplote nego sto bi trebala. Po ovoj kalkulaciji klima ti izbacuje 6 kwh(deklarisana max vrijednost joj je 4.4kwh) sa omjerom potrosnje 1:4. Za 1.5 kw struje koji vuce ubacuje ti u prostor 6kwh toplote.

Naravno msm da je rezultat dobiven netacan zbog mjernog instrumenta. Ali po ovome sudeci klima ti je sasvim ispravna.

Probao sam da izmerim i beskontaktnim termometrom za mer. temp. deci. Ima prekidac da se meri temp i na stvarima. On pokazuje 52 na izduvu u istom uslovima.
To je onda tu negde po Vasoj formuli. E sad, jeste to toplo ali nije da ne mozes da drzis ruku.
Kad sam smanjio izduv na fan1 nije bilo nista toplije nego na fan 3.

To mi je bitno da budem miran. Znaci da cekam da vidim kako ce da modulira. Za sad radi kao on of. Zagreje na 23c i ugasi se.
Zanima me jos jedna stvar. Koja je optimalna brzina ventilatora da potrosnja bude minimalna? Imam utisak da kad smanjim brzinu potrosnja poraste ili se tripujem?

Poslednja izmena:
Uvek je najbolje na najvecoj brzini, da se sto vise vazduha izvrti.
Tako je i najstedljivija i najpreciznija.
Opet, nije realno da ce neko tako koristiti klimu, tako da se ne opterecuj, nisu to razlike noc i dan u potrosnji :)

To mi je bitno da budem miran. Znaci da cekam da vidim kako ce da modulira. Za sad radi kao on of. Zagreje na 23c i ugasi se.
Zanima me jos jedna stvar. Koja je optimalna brzina ventilatora da potrosnja bude minimalna? Imam utisak da kad smanjim brzinu potrosnja poraste ili se tripujem?
Za 36kvadrata ja bi držao negde na drugoj ili trećoj brzini, ako se spava u toj prostoriji smanjivao bi noću na 1 brzinu.

Ti za pocetak trebas nastimati temperaturu, fan neki srednji koji ti ne smeta i pustit je da radi, ne gasit i ne dirati daljinski. Tek nakon dan-dva dok se toplote u prostoru akumulira pocece smanjivati potrosnju i bolje odrzavati.
Cim je tebe na usisu 20 c, sve mi je jasno. Obicno gore iznad klime treba biti nesto i toplije nego na nizim dijelovima prostorije(fizika jel, topli zrak ide gore)

Vrh Dno