Šta je novo?

Toplotna pumpa

Za Midea TP

Ekspanzione posude u unutrašnjim jedinicama split toplotnih pumpi imaju zapreminu od 3 litre.

U slučaju monoblok jedinica zapremina posuda je sledeća: 3,2l. kod pumpe od 8kW i 2,0l. kod pumpe od 12kW.

Cirkulacione pumpe koje se trenutno koriste su Shimge.

Zasto je kod 8kw veća posuda u odnosu na 12kw..?

Jedino mi pada na pamet da su projektovali da rade te manje TP bez dodatne pumpe i posude.

Ili ima neki drugi razlog

Za Midea TP

Ekspanzione posude u unutrašnjim jedinicama split toplotnih pumpi imaju zapreminu od 3 litre.

U slučaju monoblok jedinica zapremina posuda je sledeća: 3,2l. kod pumpe od 8kW i 2,0l. kod pumpe od 12kW.

Cirkulacione pumpe koje se trenutno koriste su Shimge.

Zasto je kod 8kw veća posuda u odnosu na 12kw..?

Jedino mi pada na pamet da su projektovali da rade te manje TP bez dodatne pumpe i posude.

Ili ima neki drugi razlog
Niste valjda očekivali da u kineskim TP budu ugrađeni Wilo ili Grundfos cirkulacione pumpe, naravno da će staviti najjeftinije što postoji, ne može da košta duplo manje a da bude sve top klasa..
Što se ekspanzije tiče, nisam još uvek imao prilike da pričam sa njihovim inženerima, tako da ne znam šta im je ideja bila sa tako malim zapreminama na većim nazivim snagama.
Svakako treba dodati 10-tak litara, neće škoditi.

Video sam do sada 2 ugradjene split midea TP, od 8 i od 10 kW, u oba slucaja su bile ugradjene dodatne ekspanzione posude, i mislim da je ista firma bila izvodjac radova. Ljudi su zadovoljni u oba slucaja. Nama mozda razlika u ceni ekspanzionog suda, pumpe i sl. delova nije neka razlika, makar ja gledam da ne stedim na takvim stvarima, ali u masi verujem da je znacajna. Saradjivao sam par puta sa kinezima poslovno, gledaju da ustede bukvalno na svaki moguci nacin, a da bude korektan proizvod, tako da sigurno da kod midea TP ima kompromisa. Sto se cirkulacione pumpe tice - mislim da je bolje i iskreni kinez nego GrunFos i ostale rasprostranjene podvale

1000020910.jpg

Ovakav filter imam, nešto razmišljam da samo sa donje strane zakačim veći magnet i imam magnetni skupljač nečistoće 😆

Cevi za grejanje su stare preko 40 godina.

Meni koliko sam video nije ugrađen, da ga naknadno ugrađujem to teško.

Iz mog ugla, bolje da i neki magnet zakačim nego da ne stoji ništa.

Najveca muka oko ugradnje TP sto korisnik mora da ima znanje kao neki pomoćni radnik koji ugrađuje TP... Da bi mu bilo urađeno kako treba i da ga ne oderu bezveze.

Sto više gledam i saznajem oko ugradnje iste..

Treba da serviser bude dobar u svom poslu oko fizičkog dela rada, pošten da ti ne uvaljuju delove bez potrebe, ima osnovna znanja oko termo dinamike tečnosti.

Evo primer kod mene, umesto glikola je mogao bez problema ventil protiv smrzavanja. Dao sam 300e za glikol, ventil kosta 9000din.
Jedino i drugo vrši posao.

Kod splita nema tih muka 😁

Definitivno je tako u vezi svih radova u kuci, youtube, forum, iskustva, pa onda uporedjujes sta si trazio i sta dobijas :) stvarno moras da se razumes u sve..

Odluka pala na Midea 12kw ili Lg Therma V 12 kw monoblok. Jedino se jos nesto dvoumim, da li platiti 30.000 din vise trofaznu verziju? Zbog tp sam i platio prikljucak na trofaznu(mada dobro je da se ima veca snaga od onih 5.75 kwh koliko je po defaultu).

Odluka pala na Midea 12kw ili Lg Therma V 12 kw monoblok. Jedino se jos nesto dvoumim, da li platiti 30.000 din vise trofaznu verziju? Zbog tp sam i platio prikljucak na trofaznu(mada dobro je da se ima veca snaga od onih 5.75 kwh koliko je po defaultu).
5.75 kW je nedovoljno za jednu porodicu.
Ja imam 34.5 kW i to je preterano.
17.25 je sasvim dovoljno.

Prevelika je 12. Fiziciki je ista kao 16kw

Imas dobru izolaciju. Dao si pare za to, sto dajes bez potrebe za vecu ako sve ti govori da treba 8 ili 10.

Meni je jedan od razloga za monoblok jer su po UK davali 10g garancije za mnoblokove, za split nisam to video. Mada to je moje subjektivno.
Ali kako sam prosao sa ugradnjom, bilo bi bolje da sam isao na split

Uzeo sam trofaznu da ne razmisljam na kojoj fazi mi je bojler, sporet, pumpa....

Kvalitetna klima 24kBTU košta 1500 eur, + izmenjivač, ekspanzija, cirk pumpa, ventili, odosmo mi na 2500, za 3000 može da se kupi moboblok iste snage Ne vidim zašto bi neko ovo radio, kapacitet klime na minusu je drastično manji nego kod TP, plus toga ovde je budžen sistem što znači nema garancije.
Meni su pre jedno 4-5 godina nudili u jednoj ozbiljnoj firmi da mi prerade 24ku i to je tada koštalo nekih 3.5k sve komplet. Davali su 5 godina garancije , ali kako je org koštao oko 5k nisam se usudio.

Eto prilike za malu privredu da pravi budžet rešenja. Možda neće imati prefinjenost u radu proverenih rešenja, ali za zagrevanje nekih radionica i kuća kod manje zahtevnih klijenata, eto rešenja.

Zidam podkrovlje sa siporeks blokovima velicine 120m2, zidovi ce biti debljine 25sm sem jednog zida koji ce biti 30sm debljine. Spoljna fasada ce biti 16sm debljine sa PIR plocama, stolarija ce imati troslojna stakla. Krov ce biti patosan sa daskom od 35mm debljine, ispod ide mineralna vuna URSA 34 debljine 35sm i gipsane ploce. Visina plafona je oko 3m ( +/- 5sm ), na podu bih postavio stiropor od 5sm debljine i stiropor sa pecurkama za podnu instalaciju debljine 2sm. Koju toplotnu pumpu mi preporucujete, koje snage i dali se spoljna jedinica toplotne pumpe moze podstaviti u prostoriji ispod podkrpvlja ( u garazi ) ?

Primetio sam da se redovno postavljaju ista pitanja. Nemojte biti lenji, okrenite predhodne 2-3 strane i naćićete odgovore iki sugestije na većinu pitanja.
Ako izolujete na način koji je opisan, toplotni gubici bi bili oko 5-6kW. Ali to ne znači da je to potrebna snaga toplotne pumpe. Dosta zavisi od mesta gde se objekat nalazi, od spoljašnjih teperatura za to mesto, od ruže vetrova, od željene sobne temperature, id tipa grejanja i slično. Uzmite stručno lice koje to može detaljno da Vam proračuna, nemojte se voditi šta je neko rekao na forumu ili šta kaže komšija.

Procitao sam 80% teme u kojoj pisemo, procitacu i preostalih 20% . Toliko informacija koje mi znace ali moram priznati da sam zbunjen. Dali je dobra opcija TP postaviti u garazi na kom se gradi podkrovlje?

Procitao sam 80% teme u kojoj pisemo, procitacu i preostalih 20% . Toliko informacija koje mi znace ali moram priznati da sam zbunjen. Dali je dobra opcija TP postaviti u garazi na kom se gradi podkrovlje?
Ako mislite na unutrašnju jedinicu, odvojite neku ostavu od 3-4m2 za montažu opreme i to je to. Spoljasnja jedinica mora napolju da bude, tu druge opcije ne postoje.

Uh, ponadao sam se da postoji mogucnost postavke u zatvorenom prostoru i da bi COP bio bolji nego da je spoljna jedinica napolju.

Uh, ponadao sam se da postoji mogucnost postavke u zatvorenom prostoru i da bi COP bio bolji nego da je spoljna jedinica napolju.
Ako je pumpa zatvorena tada joj COP još više pada.
Za veću efikasnost sistema Vam treba što više otvorenog prostora za što bolju razmenu energije; što niža zahtevana temperatura polaza i generalno toplotna pumpa boljih performansi.

Bio bi, prvih nekoliko sati/dana dok temperatura u garaži ne padne ispod spoljašnje temperature. Mora da bude napolju.

Niko od nas nema sebi za pravo da tvrdi ko je prvi a ko drugi, peti, deseti ili tako dalje. Ono što Vam mogu reći je da izbegavate izmišljene brendove i da pronađete model koji Vam se uklapa u budžet i koji ima valjani ovlašćeni servis u Vašem mestu. Ne secite ništa preko kolena nego se lepo raspitajte.
Moje kolege projektanti i ja lično najviše radimo sa nemačkim i švedskim brendovima, ali to ne mora da znači da i Vi morate tako.

Nazad
Vrh Dno