Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Ja od juce imam Box 4 zlatni pa sam testirao konekcije.
Bez VPN pokazuje u proseku ko i tebi samo upload oko 460Mbps.(Beograd)
Dok Nemacka pokazuje skoro duplo vise nego tebi, to mozda ima veze sa tim sto ti je Berlin IP a server MTS (meni su obe adrese Nemacke u toj varijanti).
E sad sa VPN ( testirao sam nekoliko razlicitih) i iznenadilo me da OpenVpn UDP protokol daje vece brzine od Wireguarda.
Bez obzira da li biram Srbiju ili Nemacku, dok je OpenVpn TCP protokol katastrofa.
Testirao na Linuxu, Windowsu, Androidu.
Da ne pisem ovde sad ekspoze i lepim slike to je to.
Moje pitanje je kako da proverim kod sebe tu pricu za kapovanje UDP na 250Mbps, gde sta da skinem torrentom sa VPNom a da ide punom brzinom(sa serverske strane)?
Evo sad probao bez VPN da skinem Windows11 cenim imaju brze servere i max mi je 105MB/s ili 840Mbps ni blizu od 1000Mbps.

Poslednja izmena:
Moje pitanje je kako da proverim kod sebe tu pricu za kapovanje UDP na 250Mbps, gde sta da skinem torrentom sa VPNom a da ide punom brzinom(sa serverske strane)?
Ne bi trebalo da je to više u snazi.
Skini bilo šta dok imaš UDP VPN aktivan (ili wireguard ili openvpn), ne mora biti torrent
Skini nešto veliko da bi skidao duže od 5 minuta i nešto što će uvek ići brže od 250mbps
Ako završi skidanje a ne prekine ti se VPN (gledaj brzinu skidanja, kada ima blokade padne na 0), nema blokade

E sad da nadjem nesto veliko i da skida 5min i brze od 250mbps bas si mi dao domaci :D
Probao sam isti ovaj Windows11.iso sa Wireguardom i ide 288mbps bez prekida ali ne bas 5min.

Probao i nije bilo prekida Openvpn UDP, max brzina je isla do 368Mbit/s a prosecna je bila 280Mbit/s.
Sto bi znacilo da nema ogranicenja na UDP ako sam dobro razumeo.

edit:
Sad sam video da je adresa DE pa sam prebacio VPN na Nemacku i brzina ide do 650Mbit/s sto onda ne traje 5min :)

Hvala

Poslednja izmena:
Mojom zaslugom je "anti ddos" zaštita koja je za posledicu imala blokiranje UDP saobraćaja podešena na 1500Mbps. Da bi "okinuo" zabranu moraš da primaš 1500Mbps UDP saobraćaja - što sa trenutnim paketima nije moguće.

Limit je bio na 100Mbps, i non stom sam "okidao" "zaštitu", tu sam krenuo da se žalim. Onda su povećali limit na 250Mbps, ali sam opet "okidao" "zaštitu" i dobijao blokadu UDP saobraćaja, a pošto nisu rešili, žalio sam se Ratelu, nakon čega su me zvali iz telekoma, i prvo se čudili da takva stvar postoji, pa onda ipak priznali da postoji, ali idalje u neverici, da bi kasnije rekli da oni to "ne smeju da ukinu", ali da mogu da podese da se "okida" tek na 1500Mbps, što je sa sadašnjim paketima (do 1000Mbps) prihvatljivo.

Nama jeste glupo ali njima zastita treba od DDOS tako da je dobar i kompromis ovakav.

Joooj ljudi, vi kidate materiju :love:, ja pola fraza, izraza i skracenica ne razumem (sta cu, nemojte zameriti - a i mator sam ;)) i krivo mi je sto nisam upucen u mreze i sve oko mreza (ja sam u video montazi godinama i zato sam uzeo BOX 4 ZLATNI zbog radi uploada :D)...meni je i dalje upload "nako" u pola brzine i ispod, download je ok...mnogo fajlova od 20GB i vise izbacujem na WeTrasfer ( imam svoj nalog) i brzina upload-a je bedna (task manager- tu gleduckam upload), zato i uzex najjaci paket (1000/500 ), pa ako moze neka pomoc na pp, da ovde ne smaram vise, ili da se naklatim na call centar pa kom" obojci - kom" opanci....na SBB-u mi je sve sto se tice uploada bilo ok, al" bedna brzina upoad-a....ako neko ima zivaca nek me posavetuje,sta i kako na pp...ovde se necu vise oglasavati...hvala vam....
(znaci,samo u vezi upload-a, kako poboljsati)

Poslednja izmena:
Da li postoji mogucnost da se MTS ruter (koji ce ici u bridge mode) napaja preko PoE switch-a?

Na ulaznim vratima imam cat7 kabl koji je povezan na glavni poe switch u rack sobi i trenutno napaja Reolink video interfon (moze da se ukine). Iskoristio bi ovaj kabl za napajanje MTS rutera i tako eliminisao postavljanje 30+ metara optickog kabla po stanu...

Mnogo bolje mi radi HG8245W5-6T od Q2, ne ispada extender sa mreže uopšte.

Imam specifican zahtev.. imam vise kompjutera i treba mi net kod kojeg nisu limitrane konekcije po broju, trenutna potreba mi je oko 1500-2000 konekcija komulativno... da li neko mozda ima iskustva na optici jel ovo moguce
Problem kod ostalih je uglavnom sto dolazi do prekida konekcije na primer SSH terminal kojih imam blizu 100 otvorenih, itd

Nema nikakvih limita na broj konekcija na MTS optici, 1000-2000 treba da radi i na njihovim ruterima a ako hoćeš više od 4000 onda stavi njihov ruter u bridge mod pa koristi svoj npr tipa openwrt preko PPPoE direktno

Na orionu mi puca negde na 1500 zajedno (listao sam samo established u linux-u na svakom PC-u) sve nove konekcije periodicno na 10/2G ruter njihov HN8055Q koji je kao skuplji 200$ na ebay (30W adapter 10G port i 5x 1G lan, ONT podrzava vece brzine itd) ali nema specifikacije nikakve za njega, u GUI pokazuje CPU load od 15-34%, ali nisam pametan u bridge ne mogu da ga postavim bez podske, i za sad mi nisu resili problem, a to sto kazu da nema limita ja nikom ne verujem dok ne vidim
Nije problem da uzmem jaci ruter ali je problem da gubim vreme ako ISP limitira konekcija a masa njih radi

Na orionu mi puca negde na 1500 zajedno (listao sam samo established u linux-u na svakom PC-u) sve nove konekcije periodicno na 10/2G ruter njihov HN8055Q koji je kao skuplji 200$ na ebay (30W adapter 10G port i 5x 1G lan, ONT podrzava vece brzine itd) ali nema specifikacije nikakve za njega, u GUI pokazuje CPU load od 15-34%, ali nisam pametan u bridge ne mogu da ga postavim bez podske, i za sad mi nisu resili problem, a to sto kazu da nema limita ja nikom ne verujem dok ne vidim
Nije problem da uzmem jaci ruter ali je problem da gubim vreme ako ISP limitira konekcija a masa njih radi
Pa većina tih 200$ (a nije toliko skup garant) bi otišla na 10g optički i 10g rj45 port, ne na moć rutiranja koja je verovatno standardna sa onom hardverskom 4096 NAT/conntrack tabelom
Za 200$ svoj ruter najbolje bi bilo da uzmeš neki od onih mini PC-a, ONT staviš u bridge mode da ništa ne rutira, samo radi kao hardverski managed switch, I povezes sa tim mini PC-om na kojem si instalirao openwrt ili pfsense/opnsense pa onda on može da prati koliko god hoćeš konekcija sa svojim jakim CPU (i 10g karticom? Ili možda 2.5g, sad je to standardno na njima https://www.servethehome.com/new-4x...l-core-firewall-and-virtualization-appliance/)

Moguce je i to, sacekat cu jos par dana ako mi se jave na email, jer preko telefona ovi nemaju pojma... a i za bridge moraju da mi daju root pass jer za user koji imem ne mogu da ukljucim bridge a ni ne znam jel koristi pppoe ili se konektuje po MAC adresi takode a bez podske njihove nista

Hoće Orion da omogući bridge na zahtev, to nije problem kod njih. Konekcija na njihovu mrežu ide kroz DHCP klijent.

mts GPON ide preko PPPoE konekcije.

Nisu mi uopste odgovorili da li bi moj problem bridge resio, radio se o time kad ovorim 100 SSH konekcija na primer one se posle odredjenog vremena gase, sad trenutno imam neke module koji svaki otvara pa par konekcija i sad ni 10 SSH na mom kompu ne moze radit duze od 20min a da se ne iskljuci, ako je neka skripta kod njih koja ubija konekcije meni bridge i da ulozim 300 eur u ruter nece nista pomoci, o tome se radi
Generalno ne mogu znati tacno kad se ovo desi jer po linuxima u established (netstat -ant | grep ESTABLISHED | wc -l) ih imam oko ~1300 ukupno na sva 9 kompa a kad brojim i te sto nisu aktivne imam ih oko 4000 (netstat -na | wc -l)

Tebi konekcije verovatno ubija NAT u njihovom ONT/ruteru.

Kada dobiješ bridge, javna IP adresa će biti direktno na tvom ruteru. Onda jedini NAT koji radiš je na tvom ruteru, kod njih je javna IP i u principu nema veze koliko konekcija imaš.

Da li se ista stvar desi ako ukljuciš da ssh šalje null paket kao keepalive svakih minut ?
Ja sam to morao da radim kada sam bio na SBBu bez obzira na broj konekcija inače posle 20min njihov glupi ruter izbriše konekciju iz svoje tabele pa ne radi kada se vratim
Inače ISP-ovi koji ne rade CGNAT obično ne rade ništa/ne pamte stvari po konekciji pa čim zameniš njihov ruter sa svojim koji može više njih da podnese svi ti problemi odlaze
Ali ovo je tema za MTS ne za Orion Telekom ;)

Puca sve i IRC i SSH kad bas nagruvam konekcije, nije do keep alive kad iskljucim ovde module 50-tak SSH, i ostalog radi sve ok
Takodje sumnjam na njihove limite jer za uplaod sa rsync na hetzner stream limitiraju na 1MB/s po konekciji pa tako 20 konecija salje 20MB/s, a download ne, racunam da tih skripti ima na pretek da se odbrane od ddos

Danas u prolazu sretnem komsiju, pohvalio se da mu je MTS kao dugogodisnjem vlasniku fiksne linije uveo optiku i TV za dzabe, tj 2 godine besplatne sa ugovornom obavezom na 2 godine. Svasta ima ...

Suvišni postovi su pobrisani i podeljeni su kazneni poeni. Apelujem na sve a pogotovo starije članove da priče o DNS-u, PoE injectorima i ostalim stvarima koje nemaju veze sa MTS optikom, ostave za neku drugu temu inače sledi udaljavanje.

Pozdrav, da li je normalni da mi ovde splajsuju i ovako provuku "Ogoljen" opticki kabal? Desio se kvar, smatran da je savijen opticki kabal negde kod ove kutija i listajući forum vidim da je kabal zaštićen i da je kutija i splajs na mestu gde ulazi u zid. 20231013_190815.jpg20231013_191147.jpg

Pa vidiš da i jeste zaštićen tamo gde su ga ugletovali u zid (sa silikonskim 5mm crevcetom) :LOL:
A one corning clear track kanalice su samo mit i služe da naprave lep YouTube video instalacije, većina korisnika će dobiti samo hot glue gun tretman (isto tako i za yetel i za mts, isti su podizvodjaci samo obuku drugu majicu pre nego što stignu do tebe)...
Jer one se teže nabavljaju i skuplje su nego sam taj providni optički kabl (koji i nije baš "go", 0.9mm od njegove 1mm debljine je zaštitni "najlonski plastični" sloj). Naravno mogu staviti normalne 12mm kanalice ali onda nije optički kabl "nevidljiv" kao što treba da bude...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno