Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Da li smem usb-c dock koji ujedno ima funkciju i punjenja da ubodem u Mac Mini M1 kome to punjenje ne treba?

Poštovanje
ispričavam se unapred ako je ovo pitanje bilo nedavno, a i neznam di da postam
Jel može neki savjet nekog free programa za mac za editiranje videa? ono čisto za početnike. Razmišljam kupiti neki MB pro 2017-2019 da se malo osjetim kako to radi. (pprdnuo stari laptop, a kako nemam vremena više za igre ovo mi se čini ok jer se da nač ok do 600-700€ za isprobavanje)
Hvala.

Stigao mi pre koju nedelju USB-C dock sa mestom za ssd, sjajna stvarčica kome trebaju i ekstra portovi i dodatni skladišni prostor, jedina mana je što je konstantno vreo.
Za $83 mislim da nema bolje kupovine, ako imate nekog u EU pošto mislim da ne šalju za Srbiju.

IMG_2484.jpeg

ako si stavio nvme koja je temperatura?
Ubacio sam neki Kingston od 1TB u njega, a evo temperature ako je verovati ovom programu(TG Pro), uglavnom je za 1 stepen topliji od internog. Na dodir je sam dock vruć, izgleda koristi celo aluminijumsko kućište kao neki heatsink. Dobiješ dva thermal pada koja staviš na SSD da bi dodirivalo vrh docka kad se zatvori. Daju i neku gumenu "masku" za dock (kao bumper za telefon otprilike), valjda za one koji ga češće dodiruju jer toplota stvarno nije prijatna, posebno kad nije u idle. Ja ga i ne čačkam često tako da je nisam stavljao.

Screenshot 2023-08-22 at 18.06.32.png

Koji USB-C na gigabit Ethernet adapter radi sa SBB Ubee i macbook air m1?
Jedan koji sam kupio u radnji na G nije bio prepoznat od strane SBB uredjaja. Lampica nije svetlela, kao da kabel nije ni ubacen.

Sa ovim Air 15 su pogodili sve što mi treba, osim cijene (512/16GB) :)

Potrebe Visual Studio, PhpStorm, 2-3 VM (Linux + Win), Office alati i gledanje filmova.

Znam da je Pro 14 u tom rangu cijene i da je u svemu bolji osim autonomije i pasivnog hlađenja. Težak izbor, a dodatno otežava ThinkPad koji radi posao mada su mu baterije pred izdisajem

Ćao svima, nakon 5 meseci aktivnog korišćenja MacBook Pro M1 Max-a, došlo je vreme da se rastanemo.

U nadi da će ovo možda nekom budućem ponosnom vlasniku trebati/značiti, rešio sam da podelim neka svoja iskustva za ovih 5 meseci pokušaja korišćenja ovog laptopa.

Na žalost, naišao sam na nekoliko stvari koje me ekstremno nerviraju, da ne kažem da sam duboko razočaran, i preko kojih nikako ne mogu da pređem.
  • Prva, i ona oko koje sam već par puta pisao, a u pitanju je Dropbox. TOTALNO, ali TOTALNO nasumično i bez bilo kakvog logičnog rasporeda odbija saradnju. Može se desiti da dva dana perfektno radi, a da onda narednih 10 nasumično zeza. Mislim da bi mi više značilo da ili ne radi uopšte ili radi, a ne ovako da me uvek drži u neizvesnosti. Kroz ovih 5 meseci mi se pokazala jedna stvar, a to je da je Apple Way - Take it or leave it sistem. Znači ne radi ti Cloud Storage? Apple Way: Nije problem do našeg OS-a i hadvera, menjaj provajdera u iCloud i to je to...
  • Druga, manje problematična je to što mi Scarlet Audio Interface nasumično radi ili ne radi. Proban je na svakom mogućem USB-C portu, i pored toga testiran na dva Windows računara na kojima radi perfektno. Problematika se ogleda u tome što nekada rade oba uređaja koja su ubodena, a nekada ne - totalno nasumično. Ono što me je i možda najviše frustriralo je to što zatvorenost sistema ne dozvoljava da i nađeš neko rešenje sem da sto puta ubodeš ili iščupaš uređaj... Apple Way: Ne valja ti taj audio interface, uzmi drugi.
  • Treća već da kažem po meni ozbiljna situacija koja se desila na terenu i direktno mi ugrozila posao. MBP je korišćen kao tether uređaj za Product Shooting. Noć pred fotkanje sve istestirano, mislim na setup, kupljen najskuplji mogući TetherPro kabl za povezivanje i kod mene u kancelariji je sve radilo perfektno, znači TESTIRANO do iznemoglosti. Na terenu je sve povezano IDENTIČNO, ali na žalost, iz nekog nepoznatog razloga, MBP je i pored resetovanja i ostalog odbijao da prepozna fotoaparat. Na sreću, pala mi je jedna stvar na pamet, a to je da probam da skinem neki drugi software za fotografisanje i kupim legalnu kopiju na licu mesta (CaptureOne) za razliku od Lightroom-a na kome je ovaj setup testiran, i igrom slučaja je ovo sve proradilo. Ovo mogu kolektivno okriviti na kombinaciju Apple+Adobe, ali bi tipa i Apple Way ovde bio: Pa što si uopšte i testirao Lightroom, odmah si trebao da ideš na CaptureOne, you dummy.
  • I četvrta, sada da kažem kap koja je prelila čašu, takođe vezana za posao, a vezana je za kombinaciju i komunikaciju softvera MS Word+InDesign konkretno na MacOS-u koja me je koštala bačenog celog vikenda rada. Da ne pišem rat i mir i raspredam na ovu temu previše, ako koristite Word i ljudi koji vam dostavljaju materijale na prelom u Wordu, zaobiđite MacOS u širokom luku. Otvarao sam iste Word dokumente koji su mi dostavljeni u InDesign-u na Windows mašini i na MBP. Stilove koji su napravljeni u Wordu mi je Win mašina uvek prepoznavala, dok se ma MBP dešavalo da mi se uvučen Word dokument ponaša čudno do te mere da mi ih uopšte ne prepoznaje, kao što mi se desilo prošlog vikenda da sam prelomio 500 strana teksta gde je na pola mesta falio bold i italic i da ja to nisam znao. Rešio sam ovo delimično instalirajući Word default fontove na MacOS, ali i pored toga imam problema. Da, i ovde je Apple Way odgovor najpre: pa što ti ljudi ne koriste Pages sa kojima sarađuješ, a najbolje i ti?
Sitnije stvari ne želim ni da popisujem, ima ih vrlo malo, ali ih ima. Ono što mi je i možda najviše smetalo je to što nisam imao način da probam ove stvari da rešim, jer je sam sistem suviše restriktivan, a i iskreno mi se malo smučilo da mi se sve svodi na neka rešavanja problema. Da ne kažem da parola "it just works" pada u vodu, jer je kod mene bilo totalno suprotno. Definitivno kao Power User ne vidim sebe u ovom "ekosistemu". Ili sam jednostavno ovaj laptop stavio u previše različitih situacija da nije mogao baš sve da ispoštuje, ali nekako mi sada PRO u nazivu dodatno gubi smisao. I dalje mislim da je iPad nešto najbolje što je Apple napravio, i njega koristim i dalje na dnevnoj bazi. Na žalost, moraću da se vratim na neki glupi Win laptop da instaliram drajvere i ostale gluposti :)

Potrebe Visual Studio, PhpStorm, 2-3 VM (Linux + Win), Office alati i gledanje filmova.

Znam da je Pro 14 u tom rangu cijene i da je u svemu bolji osim autonomije i pasivnog hlađenja. Težak izbor, a dodatno otežava ThinkPad koji radi posao mada su mu baterije pred izdisajem
A kvalitet ekrana?

Pasivno hladjenje nije nikakva prednost, Air je topliji u krilu sto smeta dosta, a i throttle-uje, buke nema nijedan. 13" je po meni bolji od oba, mnogo zgodniji zbog tezine i velicine (14" je donekle ok i ima vrhunski ekran ali je 13 prakticniji i najbolja autonomija)

Kvalitet ekrana?
Zar Air 15 ima loš ekran?

Ima li neko ko koristi M2 Air da iznese iskustva. Potreban mi je base model. Mogu da uzmem M1 i M2. Razlika u ceni je 150€. Bukvalno samo za office, surf... M1 znam da je pokidao. Da li vredi M2 tih 150€ razlike?

Samo ako se gleda iz vizure toga da je u pitanju mlađi hardver, pa je i baterija očuvanija, ali realno i jedan i drugi će ti vršiti posao.
Ja bih gledao realno stanje i jednog i drugog i na osnovu toga odlučio koji da uzmem.
Ako nisu second hand komadi, uzmi jeftiniji.

Ima li neko ko koristi M2 Air da iznese iskustva. Potreban mi je base model. Mogu da uzmem M1 i M2. Razlika u ceni je 150€. Bukvalno samo za office, surf... M1 znam da je pokidao. Da li vredi M2 tih 150€ razlike?
Imao sam istu dilemu, na kraju mi je iskočio jedan M1 za 700 eura, bez tragova korišćenja i baterijom koja je 95BH. Nijesam želio više da čekam i uzeh ga. Za ove stvari nema što bolje da gledaš. Ja uz to radim cap cut za mreže laganu montažu i baš sam prezadovoljan!

Samo ti znaš da li ti novi dizajn vredi tu razliku, u performansama nema neke razlike.
Ja sam uzeo M2 samo jer su izbacili ovaj 15" model.

Vredi. Nije neka razlika u radu, ali nije ni u ceni. Ipak dobijes malo veci i svetliji ekran, malo tanji i laksi laptop, malo brzi procesor... Nikada ne bih menjao M1 za M2, ali da sada kupujem, odlucio bih se za noviji model.

Vredi. Nije neka razlika u radu, ali nije ni u ceni. Ipak dobijes malo veci i svetliji ekran, malo tanji i laksi laptop, malo brzi procesor... Nikada ne bih menjao M1 za M2, ali da sada kupujem, odlucio bih se za noviji model.
Tačno. M2 Air je primetno tanji i lepši, ali u performansama maltene identično za svakodnevne stvari. Usput, tih dodatnih 100 nita, iako ne zvuči mnogo, baš pravi razliku. Devojka ima M2 Air i baš je primetno svetliji ekran naspram obično M1. Nije da je 400 nita malo, daleko od toga, ali baš je velik skok.

I MagSafe punjenje vredi spomenuti. Mnogo bolje rešenje od USB-C, a i time se oslobađaju oba USB-C porta što nije za baciti.

M2 ima vise jezgara, ako ces da radis u vise threadova, M2 je bolji. Instrukcijski M2 ima minimalne izmene.

Sta je bolja kupovina trenutno MB Air 13" ili 15", basic varijanta sa 8gb rama i 256gb ssd.

To zavisi od tvojih preferencija, ako ti je bitna portabilnost, 13" model je definitivno bolja opcija.

Pa mislim da ga ne bih nosio nigde, uglavnom koriscenje u kuci za stolom, na krevetu itd. Za neki basic usage. Moracu uzivo da vidim kako izgledaju, pa da steknem neki utisak koja je tacno razlika u velicini. Ono sto je sigurno da je cena na strani 13-ce. :D

I ja bih prednost dao 13" i to kažem kao neko ko je ranije koristio 17" laptop. Uopšte mi ne smeta manja veličina ekrana, pošto je rezolucija odlična, tako da mi je korišćenje savršeno udobno, plus imam perfektno portabilnu mašinu.

Kad se setim pre koliko sam se mučio sa nošenjem 17" laptopa...

Pa mislim da ga ne bih nosio nigde, uglavnom koriscenje u kuci za stolom, na krevetu itd. Za neki basic usage. Moracu uzivo da vidim kako izgledaju, pa da steknem neki utisak koja je tacno razlika u velicini. Ono sto je sigurno da je cena na strani 13-ce. :D
Mac Mini :)

Nazad
Vrh Dno