Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ili otvori pdf u Preview i onda na File/Export/ Format i onda izabereš jpg 😃

Nije bitan tip fajla. Bitno je samo da se slikan dokument skenira na racunaru a ne na telefonu. Nazalost nemam iphone a ni ovaj android telefon nema neku kameru. Zato sam mislio da slikam digitalnim aparatom i obradim na Mac-u.

Pitanje za one koji imaju Mac 13.6", da li vam je mnogo sitno kada predjete sa 15" ili mozda ako ste poredili 14" sa 13.6"? Ja sam u nedoumici da li PC laptop da uzmem ili mozda da razmotrim Mac ali samo ovaj ulazi u moj budzet M1, 8GB, 13.6", 256GB pa nisam siguran da li za te pare ipak da idem na PC... Imam temu ovde

Ja sam pre M1 Air-a koristio Thinkpad T460s (14") i nisam primetio razliku, osim u pozitivnom smislu. Slobodno uzmi taj mek, neces se pokajati.

Ja sam se sa 16" vratio na 13", nikad vise 16" :). Cudna je promena prvi dan, deluje malo 13", ali veoma brzo se navikne (jedan dan).
Nezgodan mi je veci laptop 15-16", jako lep ekran ali neprakticno za rad za sve osim za stolom, cak i tu nije idealno jer je okvir oko tastature velik, lakse koristiti track pad i tastaturu na 13". Koristim "default scaling" i ok mi je sto se prostora i citanja tice (nemam dioptriju). 14" ima slicne spoljasnje dimenzije kao 13, tako da je i to dosta dobro.

Poslednja izmena:
Ja sam koristio Asus 17inc (FullHD). I ako je 13inc (M1 Air) manji meni je nekako laksi za rad. Postavim sve prozore u fullscreen i sa tri prsta menjam :). Plus je dosta laganiji za nosenje u poredjenju sa 17inc. Sada mi 17-ica sluzi kao drugi monitor :).

Poslednja izmena:
Hoćeš da uradiš OCR uslikanog teksta? OneNote to može da uradi, besplatan je za Win i Mac kao zasebna aplikacija. Preview aplikacija na Macu može slično.

Mogu mnoge aplikacije, ali samo jedna može skoro uvek to da uradi 100% tačno - Adobe Acrobat.

Pozdrav ljudi,nakon instaliranja os venture,poceli su se javljati shadow apps u donj uglu i na safari kad se otvori multi tab
Da li je neko imao problem ili slicno
Kako resiti?
IMG_2921.jpegIMG_2923.jpeg

Pozdrav,probao sam ali i dalje je tu,kad se duze koristi racunar

Koji uređaj i tačan model je u pitanju, za početak?

Koji program koristiti za potrebe virtuelne masine, a da je free? VirtualBox koliko vidim nema za M procesore. VM mi je potreban za pokretanje Windows-a XP na kom radim development za Xbox. Bitne su mi sledece stvari:
1. da se network adapter na VM-u moze podesiti kao Bridged tako da mogu da povezem Visual Studio sa Xbox-om radi dibagovanja
2. da mogu da pristupim folderu na Host masini kao shared network drive (radi lakseg kopiranja u oba pravca)
3. da copy-paste (clipboard) radi u oba smera

Parallels vidim da se spominje ali to je placeno pa mi ne odgovara.

Na M1 jedino radi kako treba upravo Parallels.
Znaci jedina free varijanta je narodna verzija Parallelsa..

EDIT: Sad vidim, Parallels moze samo ARM verziju Windowsa... Znaci mrka kapa da cu poterati XP na M1?

Poslednja izmena:
Da li je MBP kupljen nov ili polovan?

Nisam jos uvek probao. Izbegavao sam ga jer sam procitao da radi dosta sporije od VirtualBox-a. Navodno ceo CPU se emulira softverski sto ako je tacno onda mogu misliti kako radi sporo. Al sad cu ga probati jer koliko vidim to je jedina opcija.

Hoćeš da uradiš OCR uslikanog teksta? OneNote to može da uradi, besplatan je za Win i Mac kao zasebna aplikacija. Preview aplikacija na Macu može slično.
Nije OCR u pitanju. Hocu da od slike napravim dokument kao da je skeniran. Na telefonu koristim Office Lens i Dropbox document scenner. Dakle slikam A4 papir, appliakcija sama isece visak i primeni filtere da izgelda kao da sam skenirao preko nekog uredjaja (skener). Dakle slikam digitalnim aparatom i obradim na Mac-u. Nije bitno da izvuce text iz slike. Koliko vidim to nude samo premium apliakcije :(.

Upravo probao. Ovo je nazalost samo za slikanje i nista vise od toga. Deljenje direktorijuma kao Shared Network ne radi, copy-paste clipboard-a takodje ne radi. Visual Studio .NET 2003 nisam ni uspeo da instaliram (kresuje se sistem i restartuje negde na sredini instalacije), a Xbox Development Kit nisam mogao ni da probam. A i ceo sistem se jako vuce. Sve u svemu na M1 treba zaboraviti na x86 sisteme.

Parallels emulira perfektno Win11 na mom miniju M2 Pro, apsolutno nemam niti jednu zamerku.
Tako da radi x86 dobro, ali nije džabe.

Ja sam procitao da parallels moze samo ARM verziju Windowsa ili sam ja to nesto pogresno video? Mada dzaba meni Win10/11. Treba mi XP jer ovaj softver radi samo na njemu.

@RingeRaja
Ako je Win11 u pitanju, onda je goto sigurno ARM verzija Windowsa, tako da nema reči o emulaciji, već virtuelizaciji gde se ARM kod vrti na ARM mašini, i to radi savršeno. Microsoft je unutar windowsa obezbedio translation layer koji prevodi x86, poput Rosetta 2 na Macu. Što nema veze sa virtuelizacionom softverom već samim operativnim sistemom.
Kad treba da počne da se emulira x86 sistem na ARM mašini tu počinje zabava.
@Masterchief
Da bi radilo deljenje clipboarda i deljenje shared netwok foldera treba da se instalira Guest SPICE Tools u okviru guest sistema. Koristim za svoje skromne potrebe UTM, i sve to rado skroz bez problema.

Da, moja greška, izvinjavam se...ARM Win se vrti na ARM macOS-u, ne može x86.

Da bi radilo deljenje clipboarda i deljenje shared netwok foldera treba da se instalira Guest SPICE Tools u okviru guest sistema. Koristim za svoje skromne potrebe UTM, i sve to rado skroz bez problema.
Instalirao ali mi nije radilo. Tacnije SPICE WebDAV nisam mogao da pokrenem, uvek sam dobijao neku gresku koja se nalazi na GIT-u i koja nije resena. Mada radilo ne radilo, VS2003 nisam uspeo da instaliram a to mi je bilo najbitnije.

Poštovanje
ispričavam se unapred ako je ovo pitanje bilo nedavno, a i neznam di da postam
Jel može neki savjet nekog free programa za mac za editiranje videa? ono čisto za početnike. Razmišljam kupiti neki MB pro 2017-2019 da se malo osjetim kako to radi. (pprdnuo stari laptop, a kako nemam vremena više za igre ovo mi se čini ok jer se da nač ok do 600-700€ za isprobavanje)
Hvala.

Nazad
Vrh Dno