Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ako TP nema backup sistem, bježi od nje. Zakonom je jasno definisano da se TP ne smije prodavati bez toga, e sad kod nas sve može.
LG Therma V monobloc recimo nema sopstvene grejace, ali ih prodaju sa Mikoterm elektricnim kotlom namenski pravljenim za TP. I meni je bilo neverovatno, ali eto... Cuda postoje i zapravo funkcionise ok

LG Therma V monobloc recimo nema sopstvene grejace, ali ih prodaju sa Mikoterm elektricnim kotlom namenski pravljenim za TP. I meni je bilo neverovatno, ali eto... Cuda postoje i zapravo funkcionise ok
Oznaka kotla je TK-eLG, namenski je pravljen za LG Therma V, komunicira sa pumpom, radi defrost, dogrevanje, sve je na mestu. Zapravo da pohvalim prodavce koji su mi odmah to nagovestili, kao i neophodnost ugradnje magnetnog filtera, mislim da je cena kotla 30-ak hiljada dinara, nije strasno skupo, ali da kazemo da jeste "skriveni" trosak kod ove pumpe. Sto se cene ugradnje tice, slazem se sa @don_776 , kada se sve sabere i oduzme treba racunati na nekih 2000 evra, mozda i vise, zavisi od specificnosti sistema i objekta. I bolje ih platiti jednom proverenom majstoru, nego posle prepravljati brljotine.

@janixxx 👆👆👆👆👆
Sad sam se setio da si napisao bez odžaka. Nemas backup sistem za grejanje tipa kotao.

Obavezno sa El grejačem u oznaci ide BE30 ili BE90

MHC-V8W/D2N8-BE30 - Midea https://www.midea.es/wp-content/uploads/2021/05/ErP_MHC-V8W-D2N8-BE30.pdf
Unit type explanation:
1.MHC-V**W/D2N8-B, without back-up heater,
2.MHC-V**W/D2RN8-BE30, with 3kW back-up heater and 1-Phase Source
3.MHC-V**W/D2RN8-BER90, with 9kW back-up heater and 3-Phase Source
Back-up bi trebalo da se uzme ali ni on nece bez struje. Javio mi se covek kojeg sam kontaktirao i TP 4000 a ugradnja jos 2000

Ako TP nema backup sistem, bježi od nje. Zakonom je jasno definisano da se TP ne smije prodavati bez toga, e sad kod nas sve može.
Slaba uteha ako nestane struja. Prava alternativa je neko cvrsto gorivo.

@janixxx

Npr meni je naplaceno 800e mislim ruke, Busili 2 zida od toga jedan je bio 0.5m.
3 dana su radili, pumpa mi je na 6m od kuce postavljena jer mi je to jedino odgovaralo.
1000e delovi odprilike.
Ako pogledas onaj klip za LG monoblik pumpu i nemas npr DHW tj grejanje bojlera nego TP i pravac podno..Ako se TP nalazi odmah iza zida gde se povezuje na grejanje tj nema puno delova... ja bi se zapitao sta je 2000e

Evo klip za split sistem koji je duplo duzi jer je ocigledno ugradnja komplikovanija.

2000e preko telefona da ti neko kaze odokativno nisam bas siguran.

Poslednja izmena:
Nigde to nije navedeno u zakonu. Mozete ugraditi toplotnu pumpu u svoju kucu kako zelite, u smislu moze sa back up kotlom, ili elektro modulom ili bez svega toga. Nemojte da sirite dezinformacije.
Kod nas i kod vas nije navedeno u zakonu ali u normalnim zemljama jeste.
Oznaka kotla je TK-eLG, namenski je pravljen za LG Therma V, komunicira sa pumpom, radi defrost, dogrevanje, sve je na mestu. Zapravo da pohvalim prodavce koji su mi odmah to nagovestili, kao i neophodnost ugradnje magnetnog filtera, mislim da je cena kotla 30-ak hiljada dinara, nije strasno skupo, ali da kazemo da jeste "skriveni" trosak kod ove pumpe. Sto se cene ugradnje tice, slazem se sa @don_776 , kada se sve sabere i oduzme treba racunati na nekih 2000 evra, mozda i vise, zavisi od specificnosti sistema i objekta. I bolje ih platiti jednom proverenom majstoru, nego posle prepravljati brljotine.
Taj prodavac što ti je rekao za magnetni filter počasti ga kafom, zaslužio je.

....te cevi se povezuju na neku hidrauličnu skretnicu/bafer, iza bafera ...

Znači struja, bakar, ventili, bafer, regulacija, nosači, izolacija, isporuka, montaža, puštanje u rad. Minimum 2000 sve ako se uradi kako treba.

Ima li neke realne prednosti bafera u sistemu sa toplotnom pumpom? Ja imam bafer ali je sistem sa kotlom na drva, dalje neku automatiku sa motorizovanim trokrakim na radijatorskom krugu, ali mi nekako bafer u kombinaciji sa toplotnom pumpom (vazduh/voda) deluje kao gubitak...

E ovako covek sad bio skroz korektan, objasnio mi je koje opcije postoje, 16kw je odbacio jer je nepotrebno i stalno bi se palila/gasila, on je za 10 ku ja navalio bar na 12kw. E sad on je za multi a ja vise za monoblok. Govorim o Midei. Ona poseduje backup. Bafer je neophodan. Razlika između monobloka i splita oko 1000 EUR za istu jačinu pumpe.

E ovako covek sad bio skroz korektan, objasnio mi je koje opcije postoje, 16kw je odbacio jer je nepotrebno i stalno bi se palila/gasila, on je za 10 ku ja navalio bar na 12kw. E sad on je za multi a ja vise za monoblok. Govorim o Midei. Ona poseduje backup. Bafer je neophodan. Razlika između monobloka i splita oko 1000 EUR za istu jačinu pumpe.
Ako je Japanac onda 10 kW. Što se tiče monobloka ne zaboravi da moraš da staviš i na polazni i na povratni vod ventil protiv smrzavanja (caleffi), a onda glikol, čija cijena nije baš jeftina a treba će ti određena količina, a najbitnije glikol je izolator, pa ti vidi. Tvoji novci, tvoja odluka, naše je da ti pomognemo sa znanjem koliko ko može i zna a ti sad sjedni pa odluči.

Ako se ne varam kada sam gledao Mideu, razlika izmedju 10 i 12 kW u ceni nije zanemarljiva, bese blizu 100 000 din, a razlika u sistemu split / monoblok nije drasticna kao kod nekih drugih brendova tipa LG. Razlika u ceni ce se stvoriti verovatno u instalaciji split sistema, osnovna razlika ti je sto za monoblok cevovod grejanja ide direktno spolja, pa cevi moras izolovati drugacije, ali koristis glikol i ono povratni vod i tu imas malo vise gubitaka uprkos svemu, mada mozda ustedis jer kod nekih nije potreban buffer ili je preporucljiv manji (ne znam koji je slucaj kod midea monobloca) dok kod split-a freon para/kondenzat cirkulirse izmedju spoljne i unutrasnje jedinice, a izmenjivac toplote se nalazi u unutrasnjoj kao i elektricni grejaci, sve skupa trebala bi da bude bolja iskoriscenost i malo manje naprezanje. Za navedenu razliku u ceni, ako ti instalacija split sistema ne predstavlja problem prostorno, ja bih isao na tu varijantu, investicija svakako nije mala. No naravno, na tebi je da odlucis

Sta ce ti bafer?
On služi da sakupi visak energije koja se ne iskoristi.. Super kada ima kotao na drva pa se nabije temperatura.. I posle povlači iz bafera. Nema logike da na TP ide bafer jer ona radi shodno spoljnoj temperaturi i treba da nema viska energije.. Za razliku od kotla na drva koji mora da radi na 50+ stepeni koja god da je temperatura.

Imam monoblok bez bafera.

Svi ti kazu 10kw max ali ti i dalje hoces bar 12.

Pa sta misliš da smo se svi mi udružili da tebe zeznemo 🤣

Ako uzmes 12 ili 16 onda mozes i bafer ako ides na 8 ili 10 onda ne vidim poentu.

Bafer kod toplotnih pumpi on/off ima preteznu funkciju optimizacije rada pumpe, u smislu da se smanji broj paljenja pumpe, a ne funkciju akumulatora toplote. Ako je inverter kao u vecini slucajeva onda nije neophodan, osim vazduh-voda da se smanje posledice defrosta, tj. da ne dodje do prekomernog hladjenja vode u sistemu.

Poslednja izmena:
Ako se ne varam kada sam gledao Mideu, razlika izmedju 10 i 12 kW u ceni nije zanemarljiva, bese blizu 100 000 din, a razlika u sistemu split / monoblok nije drasticna kao kod nekih drugih brendova tipa LG. Razlika u ceni ce se stvoriti verovatno u instalaciji split sistema, osnovna razlika ti je sto za monoblok cevovod grejanja ide direktno spolja, pa cevi moras izolovati drugacije, ali koristis glikol i ono povratni vod i tu imas malo vise gubitaka uprkos svemu, mada mozda ustedis jer kod nekih nije potreban buffer ili je preporucljiv manji (ne znam koji je slucaj kod midea monobloca) dok kod split-a freon para/kondenzat cirkulirse izmedju spoljne i unutrasnje jedinice, a izmenjivac toplote se nalazi u unutrasnjoj kao i elektricni grejaci, sve skupa trebala bi da bude bolja iskoriscenost i malo manje naprezanje. Za navedenu razliku u ceni, ako ti instalacija split sistema ne predstavlja problem prostorno, ja bih isao na tu varijantu, investicija svakako nije mala. No naravno, na tebi je da odlucis
Sigurno si već video.. Meni cevi id grejanja na monobloku idu 5-6m van kuce zbig lokacije TP.
Ne vidim opravdanje za razliku u ceni i plus dodatnoj naplati montiranja split sistema.

Gde god da sam gledo specifikacije monoblok i split istog proizvođača imaju iste karakteristike.

Da li vredi dati 500-1000e vise za split bez ikakvih dokaza da je split bolji.. Po činjenicama koje vidim, ne. Mada ja ni za klimu ne bi dao vise od 500-600e tako da je to dosta subjektivno.

*** volim konkretno brojke.

Jer kada je plaćanje u pitanju niko od majstora ne kaze trebalo bi toliko da se plati ali ti vidi koliko ces 😅

Onda je najbolje da uzme Mitsubishi Zubadan 11 kW sa integrisanim spremnikom i sve je riješio u fulu.

1695393603181.png
1695323785617-png.405600

Gledam stavku -7c
COP isti kao kod Midea 10kw ali Micu zadrzi kapacitet na

Pogledajte prilog 405695
1695323785617-png.405600

Gledam stavku -7c
COP isti kao kod Midea 10kw ali Micu zadrzi kapacitet na
Zubahan je sigurno top, imam Fujitsu klimu u stanu i to je azdaja. Sa Japancima nema greske. Sto se tice bafera majstor mi je rekao upravo ovo kod defrosta da pomaže, sve u svemu vidim da i mediju vama sto poznajete materiju ima oprečnih mišljenja. Problem je što ljudi kao i ja kupe recimo TP i posle više nikad ne dodju da daju povratnu informaciju, ako su zadovoljni onda su završili posao ako ne opet cute. Nije da ja volim da kupim 16kw TP nego u životu kad god sam nesto kalkulisao uvek sam nadrljao i placao duplo. Razlika između 10 i 12 je 100.000 a između 12 i 16 20.000.
I sto vise gledam sve više me boli glava. Najbolje prolaze ljudi koji uzmu isključivo najjeftiniji model sa najdužom garancijom bez ikakvog udubljivanja u problematiku.

Poslednja izmena:
Da odgovorim na par pitanja.
Split je bolji jer:
Imate razdvojen sistem, kao sto ime kaže, to dovodi do dosta prednosti.
Ne treba sipati glikol u instalaciju grejanja koji obara efikasnost često i preko 15%.
Unutrašnja jedinuca sadrži cir pumpu, set ventila, odzraku, ekspanzioni sud, elektro grejače itd, većinu stvari koje morate dokupiti kao opremu/materijal kod monobloka kada se to sabere sa već pimenutim opremom, rukama i serviserim eto 2000 eur.
Druga stvar o kojoj se dosta diskutuje je da li LG ili Midea. Najlakše je uzeti telefon u ruke i guglajte gde ima i da ima ovlašćenih servisa, da li ćete ga maći za 2 minuta, ili ćete posle 2 sata i dalje biti zbunjeni zašto se niko ne javlja na telefon. Ovaj problem imaju mnogi brendovi, samo se bave prodajom, a servis ne znaju ni šta je, to sačeka vas kada se nešto pokvari.
Dakle istražite da li u vašoj blizini ima neki dobar ovlašćeni servis.
Još jedna priča je Zubadan TP. To je u najbolju ruku srednja klasa. Kda se pojavila pre 10 godina bila je jedna od prvih na našem fržištu, instalateri su dobijali cca 20% rabata na njima, tj 1500 do 2000 eur. Zbog ogromnog finansijskog insentiva su počeli da prave priču na terenu koja i danas kruži, a to je da je Zubadan najbolja pumpa na svetu, nije ni u prvih 10. COP je očajan, polaz je nisak čim se ode ispod nule, bučna je i preskupa.
Moja preporuka je:
Odsberite TP dovoljne snage, tj ako su toplotni gubici 10kW, kupute pumpu 10 do 12, ne 15, 20, itd..
Proverite servis, proverite COP
Unajmite izvođača koji se razume, stavite zaštitnu opremu, izolujte cevi, modulacioni regulator i sve već ranije navedeno...
Zapamtite grejanje sa toplotnim pumpama nije jeftino i nije zamišljeno za svakoga, ako nemate cca 60 eur po m2 površine kuće, onda toplotna pumpa nije za vas, imate čvrsto gorivo, gas, elektro kotlove, multi split inverter klime itd...

ako nemate cca 60 eur po m2 površine kuće, onda toplotna pumpa nije za vas
Šta pod ovim misliš?
@ svi ostali
U vezi LG-a. Bežite od tog što dalje. Govorim iz iskustva, gde ozbiljan sistem na celoj zgradi LG nema šanse da reši, nego predlog za popravku i prepravljanje posle par godina korišćenja uz samo grejanje daje kao rešenje. Kao što neko reče od upoznatih "nisu oni za to", za druge stvari jesu. Sad moramo da investiramo ozbiljan novac da bi imali ono što smo već platili, ali samo za nas. Split je u svakom pogledu bolji od monobloka, što zbog mnogo manjeg prečnika cevi od spoljne jedinice , do dodatnih grejača, nema smrzavanja, manja spoljna jedinica,... Naravno, svako koliko može. Ako ćemo o Midei, mi smo dobili ponudu za monoblok od 8kw na 355000din za samu pumpu, ali je istalacija za nju velikog prečnika i nikako se tu ne uklapamo pošto je stan u pitanju, o antifrizu da i ne govorim, podno je u pitanju. Kod splita tog nema. Kakav je Vissman S, niko ništa? Gledamo i Vaillant, ali su baš skupi. Valjda ovaj što je imao preko 100 projekata ima nešto i od ovih skupljih brendova iza sebe, ili mora da se plati.;)

Poslednja izmena:
Ja koristim Zubadan evo pet godina i mogu da kazem da uopste nije bucna ni meni ni komsijama u zgradi. COP zavisi naravno od vlaznosti ali tu je u opsegu 3-3,3. Verujem da jeste vise kostala nego neki korejanac ili kinez, ali to je slucaj i sa obicnim klimama gde japanski kvalitet ipak doplatis

Zubahan je sigurno top, imam Fujitsu klimu u stanu i to je azdaja. Sa Japancima nema greske. Sto se tice bafera majstor mi je rekao upravo ovo kod defrosta da pomaže, sve u svemu vidim da i mediju vama sto poznajete materiju ima oprečnih mišljenja. Problem je što ljudi kao i ja kupe recimo TP i posle više nikad ne dodju da daju povratnu informaciju, ako su zadovoljni onda su završili posao ako ne opet cute. Nije da ja volim da kupim 16kw TP nego u životu kad god sam nesto kalkulisao uvek sam nadrljao i placao duplo. Razlika između 10 i 12 je 100.000 a između 12 i 16 20.000.
I sto vise gledam sve više me boli glava. Najbolje prolaze ljudi koji uzmu isključivo najjeftiniji model sa najdužom garancijom bez ikakvog udubljivanja u problematiku.
Pa sto sada hoćes da platiš duplo 😅
Vec si platio na mostu sa izolacijom i trostrukim staklima, zasto hioces da platis na cupriji sa vecom pumpom nego sto je potrebno 😁

Micu drzi 11kw toplotne energije ali trosi vise struje za to.. to mozes da vidis iz tabele..zato je COP isti tj Micu trosi 1.1kw/h vise na -7 od Midea TP

Ili ces da obuces dzmper ili ces da imas veci racun za struju kada udari minus 😅

Mislim to su sve tablice i brojevi koji ti sluze da imas neki sistem eliminacije.
Sto se iskustva tice, da, bas malo ljudi deli svoje, kamoli da kaze da je pogresio (ja da radim iz pocetka uzeo bi dva 4x multisplit pre nego TP i kotao na drva i ugalj za extremne temp, resim grejanje i hladjenje za celu kucu, tih par dana mi nije problemda nalozim, i ovako imam drva od prosle godine i njih cu ove godine da trosim cim udari -5)

Nego mi sve pricamo napamet ovako @janixxx duzan si posle ovoliko informacija makar da posaljes sta kazu ona dva kalkulatora za tvoju kucu.

Ovako samo nagadjamo.

Stavi -10c i u kuci 24c

Da vidimo koji su makar priblizno toplotni gubitci ovako online
12 i 16kw je fizicki ista pumpa, zato je ta mala razlika, zato je i COP bolji na 12 nego na 16
Tako je i 8 i 10 ista pumpa ali je COP bolji na 8kw

1695409976772.png

Poslednja izmena:
Pod 60eur po m2 mislim na investiciju pumpe sa instalacijom. Negde je 50, negde je 70, ali nije sigurno ispod 50, bar ne kod manjih sistema.
Što se LG tiče, nisam imao loša iskustva, nije top klasa, ona je neki srednji segment i po kvalitetu i po performansama i po ceni.
Zubadan ima kapacitet na minisu ali COP 1.3 do 1.5 u režimima -10, -15, ako ne verujete, pusticu vam tabelu iz njihovih projektnih podloga koje sam od njih dobio.
Što se Viessmana tiče, model 100 je cisti kinez i to zaobiđite, model 222 je ok.
Midea pati sa servisom, inače solidna pumpa, samo ako nađete serviserau lokalu onda za te pare je ok priča.
Ispod je link evropskog regulatornog tela koje atestira TP za tržište evropske unije, pa vidite sami gde se koji brend kotira.

https://old.sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/varmepumpelisten

@janixxx takodje pozicija TP je bitna za bolju efikasnost.

Vidis na ovom primeru radi DF, pokrivena snegom.

Meni je isto na strani gde navejava sneg i video sam da je TP kao veliki usisivac za sneg. Pahulje ne mogu da prodju kroz isparivac nikako i samo se lepe i na kraju stvore sloj kroz koji ne moze da cirkulise vazduh. Pa onda malo DF da to otopi i iz pocetka danima kada navejava sneg. Sada sam pred zimu produzio krov kao neku nadstresnicu tako da ce sigurno biti manje izlozena tom snegu koji pada.

Nesto ovog tipa, moze da bude najskuplja i najbolja TP, fizika je to.

Pahulja, hladan metalni isparivac, ventilator koji uvalci pahulje...mora da zapusi i udje u DF

1695412228389.jpeg

Vec si platio na mostu sa izolacijom i trostrukim staklima, zasto hioces da platis na cupriji sa vecom pumpom nego sto je potrebno 😁

Micu drzi 11kw toplotne energije ali trosi vise struje za to.. to mozes da vidis iz tabele..zato je COP isti tj Micu trosi 1.1kw/h vise na -7 od Midea TP

Ili ces da obuces dzmper ili ces da imas veci racun za struju kada udari minus 😅

Mislim to su sve tablice i brojevi koji ti sluze da imas neki sistem eliminacije.
Sto se iskustva tice, da, bas malo ljudi deli svoje, kamoli da kaze da je pogresio (ja da radim iz pocetka uzeo bi dva 4x multisplit pre nego TP i kotao na drva i ugalj za extremne temp, resim grejanje i hladjenje za celu kucu, tih par dana mi nije problemda nalozim, i ovako imam drva od prosle godine i njih cu ove godine da trosim cim udari -5)

Nego mi sve pricamo napamet ovako @janixxx duzan si posle ovoliko informacija makar da posaljes sta kazu ona dva kalkulatora za tvoju kucu.

Ovako samo nagadjamo.

Stavi -10c i u kuci 24c

12 i 16kw je fizicki ista pumpa, zato je ta mala razlika, zato je i COP bolji na 12 nego na 16

Ovo je

Ovako samo nagadjamo.

Stavi -10c i u kuci 24c

Pogledajte prilog 405719
Ovo je trenutno nemoguće da ja izracunam, prvo tu je bila jedna stara kuća od pre rata, kameni zidovi 60 cm, pa je onda to malterisano i stiropor stavljen iznutra pa spolja, taj deo je oko 30m2 onda ide deo koji je nekad neko dozidao pa je bilo tako ko zna koliko onda sam ja kupio i krenuo da renoviram,+ izgradjen je novi deo klasičnom ciglom giter i siporeks. Plafoni su visoki od 2.2 do 2.6, gde je novi deo su najviši, stolarija je top klase, izuzetni profili+ 2 klima guard stakla, u jednom delu kuce gde je pola sprata u staklu su Alu portali 8 komada i tu su trostruka stakla. Svi plafoni su izolovani, ali za podove mislim da ne, dole je ploca pa stiropor pecurka, grejanje, kosuljuca, plocice. Kuca je duzine 15 m, prvi deo je sirok 7.5 drugi 5 m. Sve u svemu mnogo komplikovano. Sprat ima 3 terase preko 20m2. Uglavnom, površina krova mi je 130m2 ali je grejna površina tolika ukupna za oba sprata baš zbog specifičnosti samog objekta. Imam negde sve skice što mi je arhitekta crtao ali je to ko zna gde dok sam se selio...

Da li iko iz ove teme ima fancoil ili koristimo samo polovinu mogućnosti TP da se grejemo a nismo krenuli da razmišljamo o hlađenjenju preko TP?

Da li je za njih potrebana plastična instalacija tj da li ide neka specijalna ili moze bilo koja plastika koja trpi 90c i 6 bara?

I više puta sam pomislio šta mi je trebalo sve to sa podnim grejanjem mogao sam par multisplit klima da uzmem i cao, ali kad se upustis u nesto nema nazad...
Da li iko iz ove teme ima fancoil ili koristimo samo polovinu mogućnosti TP da se grejemo a nismo krenuli da razmišljamo o hlađenjenju preko TP?

Da li je za njih potrebana plastična instalacija tj da li ide neka specijalna ili moze bilo koja plastika koja trpi 90c i 6 bara?
Evo ja sam pitao majstora sta cemo sa hladjenjem jos dok je radio instalacije za podno, i tu racunasmo, fancoiler kosta kao inverter klima sa sve materijalom sto ide uz njega. Znaci ispadalo je oko 40.000 po coileru. Onda pomislis ako je već tako zašto da nemas alternativu od par klima ako pumpa zakaze.

Ja isto kazem!

Pogledaj ovde fancoile sto su stavili, vizuelno isto kao da imas multisplit

Imam ja, bas gledam u pozicijama troskova idu standardne Al-pex cevi 20x2

Ovo je trenutno nemoguće da ja izracunam, prvo tu je bila jedna stara kuća od pre rata, kameni zidovi 60 cm, pa je onda to malterisano i stiropor stavljen iznutra pa spolja, taj deo je oko 30m2 onda ide deo koji je nekad neko dozidao pa je bilo tako ko zna koliko onda sam ja kupio i krenuo da renoviram,+ izgradjen je novi deo klasičnom ciglom giter i siporeks. Plafoni su visoki od 2.2 do 2.6, gde je novi deo su najviši, stolarija je top klase, izuzetni profili+ 2 klima guard stakla, u jednom delu kuce gde je pola sprata u staklu su Alu portali 8 komada i tu su trostruka stakla. Svi plafoni su izolovani, ali za podove mislim da ne, dole je ploca pa stiropor pecurka, grejanje, kosuljuca, plocice. Kuca je duzine 15 m, prvi deo je sirok 7.5 drugi 5 m. Sve u svemu mnogo komplikovano. Sprat ima 3 terase preko 20m2. Uglavnom, površina krova mi je 130m2 ali je grejna površina tolika ukupna za oba sprata baš zbog specifičnosti samog objekta. Imam negde sve skice što mi je arhitekta crtao ali je to ko zna gde dok sam se selio...
1695413835150.png

Ovako napamet ispada oko 6.5kw toplotni gubici na -10 kojeg ces videti mozda nikada.
Definitivno bi isao na Midea split (da se slozim sa vecinom iako na papiru nema razlike) 8kw sa 9kw grejacima, bez grejanje bojlera jer pitanje je koliko se dobije uopste kada se uporedi sa obicnim bojlerom veceg kapaciteta koji se greje samo nocu. Treba da kupis poseban bojler za to koji je skplji, pa da se sve to ugradi i poveze sto jos dodatno kosta. Kada ce to da se isplati u obican bojler kroz razliku u racunu pitanje je.

Mnogo vise dana imas zimi na oko 5c prosek a tu je
1695414511599.png
Dok TP ima ima tu super iskoriscenost sa COP oko 5.

To je sve ovako napamet ali definitivno bilo bi najbolje da pozoves i platis nekome , mislim da je oko 50tak evra da ti izracuna detaljno toplotne gubitke.
Imam ja, bas gledam u pozicijama troskova idu standardne Al-pex cevi 20x2
Koristio za hladjenje leti?

Koje imas fancoil?

Pretezno ih koristim za hladjenje, ponekad ih gospodja pusti za neko brzinsko dogrevanje posto joj je podno inertno

U pitanju su Riello slim modeli, 3x3,5kw i jedan od 2,5kw

Vrh Dno