Šta je novo?

Samsung Galaxy S23

A sta je tacno tu problem? Evo ja sam slikao tekst u auto modu. Ne vidim neki problem na slici ili gresim?

Prilozi

• 20230919_121030.jpg
    20230919_121030.jpg
    349.3 KB · Pregleda: 127
A sta je tacno tu problem? Evo ja sam slikao tekst u auto modu. Ne vidim neki problem na slici ili gresim?
Ma nije problem nego se ljudi tripuju i mesaju onaj "banana gate" sa samim fizickim osobinama senzora.
To je kao kad bi uzeo lens 85mm i tripovao se kako ne moze da fokusira i slika makro.

Ne mozes slikati knjigu, flasu, biljku, sa 5 santima udaljenosti i ocekivati da je sve u fokusu.

Problem je jer je senzor veliki, pa na blizinu fokusira samo ono sto je u sredini (stvar koja je odlicna za portret). Ja jednostavno malo udaljim telefon pa prebacim na 3x kameru i to bude kako treba.

Uzmite neku aplikaciju tipa docuScan pa vidite kako se ponaša, moguće da je tamo rešeno. I ne vidim poentu slikanja ovako knjiga od 500 strana gde je sve krivo i ne može da se ispravi. Treba staviti 1 a4 papir na sto i slikati pomenutom aplikacijom pa videti kakvi su rezultati (čisto za te kojima je telefon bitan kao skener).

Uzmite neku aplikaciju tipa docuScan pa vidite kako se ponaša, moguće da je tamo rešeno. I ne vidim poentu slikanja ovako knjiga od 500 strana gde je sve krivo i ne može da se ispravi. Treba staviti 1 a4 papir na sto i slikati pomenutom aplikacijom pa videti kakvi su rezultati (čisto za te kojima je telefon bitan kao skener).
To ima i Samsung ugradjeno u kameri. I dobro si rekao, knjiga, dokument, papir na sto, slikas dovoljno udaljen i onda Samsung, Docuscan, Adobe, koja god aplikacija isece dokument, promeni kontrast, izostri tekst i to je to.
Ne-mo-ze sa 5 santima udaljenosti nikako.

pa prebacim na 3x kameru i to bude kako treba.
Управо се о томе ради, главна камера није у стању да слика текст без да изобличи се на ивицама. Нешто што је последњих 15 година "no brainer" чак и low/mid range телефоне овде је "напредна технологија врхунско сочиво за портрете " то закомпликовала беспотребне.
Кад хоћу да сликам оглас са бандере или обавештење на вратима зграде, ја морам да изводим гимнастику и тражим focal distance, мењам на 3х камеру па кропујем да бих добио резултат који је S4mini радио као point&shoot&forget још 2013.

Проблем је хардверске природе са сочивом па то никад неће решити апдејтом осим ако не пребаце да нека друга камера преузме документа причам за 23/23+ колико сам схватио Ултра нема тај проблем.
Ако ти је битно скенирање документа боље узми неки други телефон.
Ево примера:
Прва слика је сликана Ауто само текст у кадру.
Друга слика је сликана са метар размака књига и сто па зумирано (кроп текста)
Трећа слика је сликана Gcam-om да се види да не брља и апликација камере већ је до хардвера/сочива.
Hvala puno na brzom odgovoru. :) Od velike mi je koristi ova informacija.

Управо се о томе ради, главна камера није у стању да слика текст без да изобличи се на ивицама. Нешто што је последњих 15 година "no brainer" чак и low/mid range телефоне овде је "напредна технологија врхунско сочиво за портрете " то закомпликовала беспотребне.
Кад хоћу да сликам оглас са бандере или обавештење на вратима зграде, ја морам да изводим гимнастику и тражим focal distance, мењам на 3х камеру па кропујем да бих добио резултат који је S4mini радио као point&shoot&forget још 2013.
:D
Uopste nije "no brainer" nego su senzori kvalitetniji, noviji, moderniji. Predvidjeni da slikaju sve i svasta, u svakakvim uslovima, a ne samo tekst iz novina.
Na celom internetu niko nista ne prica, niko se ne zali, samo troje ljudi ovde na benchmarku kako ne mogu da slikaju tekst.

Molim te idi do prve bandere i slikaj da vidimo kako izgleda. Osim ako se nisi obesio o banderu i fotkao oglas sa 3 santima, neces imati problema.
Takodje ovde imate tekst koji lepo objasnjava zasto je i kako je tako kako jeste.
Hvala puno na brzom odgovoru. :) Od velike mi je koristi ova informacija.
Opusti se i ako ces uzimati s23u, neces imati nikakvih problema jer je kamera napravljena da tako funckionise zbog zakona fizike.
Ako ces uzimati mali ili s23 plus, tu vec mozes imati problema.
A problemi su ne da ne moze da fokusira ivice, jer ni jedan ne moze, nego ce ti tipa, ne znam kako da ti objasnim. ajd ovako, uzmes papir koji je 20x20cm. Sa normalnim telefonom, krug 15cm precnika ce biti u fokusu, ostalo nece. Dok sa s23 moze da se desi da u okviru tog kruga od 15cm takodje imas delove koji ce ispasti iz fokusa, ovako recimo gde se vidi da je tekst u sredini i na ivicama ostar, ali imas te rupe gde ispada muljavo.

Poslednja izmena:
Taman se slegla prasina oko toga,mirni nekoliko strana kad eto ti neko se javi da prodzara vatru.
Verovatno je tema zamrla .

Opet banana efekat i dokumenti 🤣🤣🤣. Dajte ljudi. Eksperimentisite malo sa kamerom. Očekujete da kliknete dugme i da ona sve odradi za vas plus da bude perfektno. Evo ti istorija za 8 razred pri slabijem osvetljenju i bez blica. Prva slikana sa nekih 20 cm udaljenosti. Druga ista udaljenost i izvučen kao dokument. Treća upalite opciju optimizator scene da bi dobili T slovo i imali mogućnost da uredite sliku 4 i 5 slikano bliže. Ja nikakve 🍌🍌🍌 ne vidim ovde. Možda grešim. Ispravite ako je tako

Prilozi

• 20230919_183736.jpg
    20230919_183736.jpg
    276.6 KB · Pregleda: 101
  • 20230919_183752.jpg
    20230919_183752.jpg
    254.9 KB · Pregleda: 84
  • Screenshot_20230919_184403_Camera.jpg
    Screenshot_20230919_184403_Camera.jpg
    110.2 KB · Pregleda: 77
  • Screenshot_20230919_184424_Camera.jpg
    Screenshot_20230919_184424_Camera.jpg
    124.4 KB · Pregleda: 68
  • 20230919_184545.jpg
    20230919_184545.jpg
    315 KB · Pregleda: 85
Imate 2x zoom ubacili su pa iskoristite to.
Ne morate da izvodite gimnastiku kao mozda sa 3x kamerom, a rezultati su bolji.

Korisnici S23 ultra, kako drzite ove stvari, zelim da izvucem najbolje od baterije, pa me zanima:
1. Adaptive battery - on ili off, sleeping apps da li imate nesto ili ne, rucno dodato i put apps to sleep, da li je off ili on?
2. Performance profile - light ili standard?
3. Suspend execution for cached apps - default, enabled ili disabled?

Korisnici S23 ultra, kako drzite ove stvari, zelim da izvucem najbolje od baterije, pa me zanima:
1. Adaptive battery - on ili off, sleeping apps da li imate nesto ili ne, rucno dodato i put apps to sleep, da li je off ili on?
2. Performance profile - light ili standard?
3. Suspend execution for cached apps - default, enabled ili disabled?
sto rekomo pre 20strane, ako smo vec dali 1000 i kusur evrica, sto bi drzali u stedljivi mod i gasili sve zivo? :D
ADpativ-off a aplikacije stavi neka ih on doda kad se ne koriste neko vreme
2) sasvim svejedno je-testirao sam licno, sot je nesto veci sa light a i tekelefon ume da bude po ladniji, pretopostavljam da cpu radi na manjoj brzini tako da ako ne radis nesto "jako" za cpu nego listanje weba i druatvene mreze, light je odlican
3) nemam pojma kako radi pa je na difoltu :D ali ako se ne varam ako drzia ukljuceno to bice potrebno vise vremena za otvaranje app..

sto rekomo pre 20strane, ako smo vec dali 1000 i kusur evrica, sto bi drzali u stedljivi mod i gasili sve zivo? :D
ADpativ-off a aplikacije stavi neka ih on doda kad se ne koriste neko vreme
2) sasvim svejedno je-testirao sam licno, sot je nesto veci sa light a i tekelefon ume da bude po ladniji, pretopostavljam da cpu radi na manjoj brzini tako da ako ne radis nesto "jako" za cpu nego listanje weba i druatvene mreze, light je odlican
3) nemam pojma kako radi pa je na difoltu :D ali ako se ne varam ako drzia ukljuceno to bice potrebno vise vremena za otvaranje app..
Jesi li instalirao ovaj update danasnji ZWIB?
Malo su sredjivali animacije.

Jesi li instalirao ovaj update danasnji ZWIB?
Malo su sredjivali animacije.
Nisam, uvek obicno uvece proverim il mi izadje obavestenje, a sad na tamo vamo :D
SUtra cu kad mi bude pri ruke, saad ga baci na punjac :D
JEl bolje sad? Nzm sto ne zaposle nekog ko zna sta radi, s taj budzet mogu da nadju valjda pravu osobu
Zab da kazem da mi na poslednoj beti umeo da zaglavi, po nekolko puta otvaram onaj recent app on nece i nece samo ukoci...pa dok ae odkoci :D sve sto idemo dalje, beta sve gora i gora postaje 🤣🤣

Nisam neko ko piše troll komentare, pa nije tako ni ovoga puta, ali pošto se o tome pisalo - da kažem svima da su Brendion i ShieldUP folije blagi užas za S23 Ultra. Da se odmah ogradim, to se kod mene tako pokazalo, jer su mi lepili barem 3x i jednu i drugu foliju, svaki put se sa ivice odlepi, obično gore desno.

Trenutno nemam živaca za White Dome naručivanje (neki životni gužvanjac još 2-3nedelje). Pritom da sam načuo da ako slučajno pukne pri padu, posle se teško skida i može da se ošteti ekran? Da li je to tačno? Ima li ovde nekoga bez zaštite, a da ume da čuva telefon (kao ja), da li se ekran lako grebe bez ikakve zaštite? Da li možda preporučujete neku treću foliju? Već sam užasnut.

Ima li ovde nekoga bez zaštite, a da ume da čuva telefon (kao ja), da li se ekran lako grebe bez ikakve zaštite?
Ja bez zaštite za ekran, svaki vikend po planinama, radnim danima razne sportske aktivnosti, za ovih dva meseca koliko ga imam da ne ureknem bez tačke na ekranu. Što se maski tiče kombinujem nillkin nature i spigen tough armor

@geteks hvala na odgovoru :) Značilo bi mi da čujem još iskustva. Imam i ja Nilkin masku (CamPro Shield), zadovoljan sam. Hajde možda uzmem neku malo robusniju (u smislu da ima uzvišenje na vrhu i pri dnu, iznad visine ekrana, ako se slučajno dogodi da telefon ispadne. Ali ovo sa folijama je teško živciranje. S Pen ne koristim puno, ali inače i tu postoje poteškoće, ne radi najbolje (preskače). Radim za kompom, telefon nosim u torbici, odvojeno od bilo čega drugog, posebna pregrada.

Ima li ovde nekoga bez zaštite, a da ume da čuva telefon (kao ja), da li se ekran lako grebe bez ikakve zaštite?
Na S22U imam samo futrolu (original Samsung silikonska, već sam pisao da nisam zadovoljan u smislu kvaliteta, brzo se "potrošila" po ćoškovima), bez zaštite na ekranu, telefon mi je stalno na relaciji torbica-sto-zadnji džep :) Nema nikakvih ogrebotina na ekranu, čisto sve kao suza.

Interesuje me da li S23 Ultra ima nekih problema sa WiFi 6 ? Čini mi se da je pisano o tome i da li je to rešeno? Prelazim sa SBBa na Orion pa mislim na njihov WiFi 6 ruter. Ako ima da uzmem najniži paket uz koji dolazi stariji ruter ?

@geteks hvala na odgovoru :) Značilo bi mi da čujem još iskustva. Imam i ja Nilkin masku (CamPro Shield), zadovoljan sam. Hajde možda uzmem neku malo robusniju (u smislu da ima uzvišenje na vrhu i pri dnu, iznad visine ekrana, ako se slučajno dogodi da telefon ispadne. Ali ovo sa folijama je teško živciranje. S Pen ne koristim puno, ali inače i tu postoje poteškoće, ne radi najbolje (preskače). Radim za kompom, telefon nosim u torbici, odvojeno od bilo čega drugog, posebna pregrada.
Sedam meseci bez folije na ekranu, ja ne vidim ni tačkicu.

Interesuje me da li S23 Ultra ima nekih problema sa WiFi 6 ? Čini mi se da je pisano o tome i da li je to rešeno? Prelazim sa SBBa na Orion pa mislim na njihov WiFi 6 ruter. Ako ima da uzmem najniži paket uz koji dolazi stariji ruter ?
Ima na beta verziji, mada je i to sad reseno(bar mi je tako stajalo u changelog-u)...inace public verzija, ovu koju inace 99% korisnika koriste, nema problema... wifi 6 je zapravo na 5ghz, a wifi 6e koristi 6ghz...
Ima na nekoj strani pre, skrinovi od speedtesta na wifi 6 i 5

@Jocko
Imam samo hidrogel foliju sa ali expressa.
Definitivno nije ultra super glatko kao staklo telefona, ali ova koju ja imam nije "gumena" pa mi ne smeta.
Sto se tice olovke ne preskace ali imas osecaj opet taj kao da po necemu meksem pises, ne koristim je skoro nikad pa mi to nije bitno.
Da stiti od padova nema sanse, da stiti od ogrebotinica svakako.
Ne odlepljuje mi se po ivicama, samo jednom mi se to desilo sa "knap" folijom jer ona valjda kad je toplo i hladno radi skuplja se i siri i desilo mi se da ode ispod ekrana kao da je velika.
Moj drug je stavio neku foliju koju seku po meri u servisima, 1500din cinimi se, deluje mi slicno kao hidrogel folija samo mozda malo deblje.

Ja posle secenja te po meri, koja se skroz pomerila i odlepila, sam stavio aliexpres gel i evo izdrzao vise nego ta po meri :D a kosta 10x manje ...skidam maskicu svaku nedelju da ocistim, i dalje nema problema...samo je bitno da se ne zalepi na jednoj strani vise nego na drugu...

Evo jedno poredjenje sa novom 15om

Lik je 🤡
Alvin (i on smara) je lepo na tviteru napisao kako lik pravi poredjenja.
linkovao sam doduse drugi deo tvita, u prvom ima isto poredjenja.

Gledam te recenzije, Saf i onaj Arun whostheboss, svaki put i samo se nerviram i ne verujem koje pare uzimaju a tehnicki su nepotkovani. Pola ovog foruma bi znala da napravi bolje znali sta treba da rade. Osim apple foruma, oni su isto zaludjeni :D

Lik je 🤡
Alvin (i on smara) je lepo na tviteru napisao kako lik pravi poredjenja.
linkovao sam doduse drugi deo tvita, u prvom ima isto poredjenja.

Gledam te recenzije, Saf i onaj Arun whostheboss, svaki put i samo se nerviram i ne verujem koje pare uzimaju a tehnicki su nepotkovani. Pola ovog foruma bi znala da napravi bolje znali sta treba da rade. Osim apple foruma, oni su isto zaludjeni :D

Pa jes da je 🤡, u jednom trenutku sam spustio yt i usao u kameru da vidim da l moze porter na 2x..
Nego nisam nasao nijedan drugi video sa poredjenjem, osim neki "Tech" kanali za koji verujem da su fejk...

To su ljudi kojima je biznis u prvom planu a ne tehnika.
Jeste li primetili kako benchmark rezultati su uvek drugaciji u odnosu na ove strane popularne youtubere?
Ako mene pitate, ja vise verujem Peci i ekipi, ljudi su u tome i to ih interesuje.
Ove zanima samo da budu popularni, da je produkcija kvalitetna, da ima efekata dobrih koji skupljaju preglede jer im je to primaran izvor zarade, i pricaju ono sto masa zeli da cuje, a ne nuzno sta je tacno.
A o strucnosti da i ne govorim.
Samo cu reci LTT i Gamers Nexus, nekako slicna situacija.

Evo jedno poredjenje sa novom 15om

Liku treba neko da kaže da samsung još od s21u može da dodaje portret efekat NAKNADNO na fotografije gde postoji lice, i da to radi identično dobro kao da je slikano u portrait modu.

Vrh Dno