Šta je novo?

LG Televizori

Aj bas me zanima sta mislis, javi kada istestiras. Nameracio sam se na oled C2 upravo zbog local dimminga tj nijanse crne. Koliko sam skontao qled nema local dimming na nivou pixela vec po segmentima ekrana? Ne zanima me prejak brightness ali nijansa crne mi je zbog filmova prioritet.
samo oled ima pixel level kontrolu i tu nema takmicenja. u mracnoj prostoriji, sa mracnom scenom, kad krene beli titl pa ti na ekranu koji nije OLED zabljesti ceo donji deo ekrana, dodje ti da ugasis film, ili bar da ugasis dimming. a kad ugasis dimming, ono sto u startu glumi crnu boju postaje jos ispranije i ne mozes da ga zoves drugacije nego "sivo".

to sto tebi treba je OLED. on je pravo resenje za svaki scenario osim kada zelis da gledas TV u izuzetno jako osvetljenoj sobi i kada zelis da TV koristis kao monitor (onda se pojavljuje rizik od burn-ina, pojave senke na mestima gde je slika bila staticna i bljestava).

TLDR, za tvoj slucaj: OLED apsolutno.

Hvala ti, tako sam otprilike i mislio, ali me ovaj neo Qled zaintrigirao.

Imam jednu fotku koju sam davno postavio ovde i govori više od 1000 reči na temu oled vs... Možda nešto promene ovi miniled sa 5000 zona mada je i tu mrka kapa što se tiče bloom koji je nepodnošljiv.
OLED vs LED.jpg

Ekipo, šta bi ovo moglo da bude? U pitanju je OLED model, star nepunih godinu dana.

Mislio sam da je neispravan MTSov STB uređaj, i neko vreme nije bilo ovih problema kad sam ga diskonektovao. Međutim, od juče su se ponovo javili problemi. Kad se jave ove anomalije, ja izgubim kontrolu putem daljinskog, tj. ne mogu ni da ga ugasim dok se sam ne restartuje.

Kad nakacis laptop/desktop ili neki drugi uredjaj da li se to desava?

Problem je što se to dešava i sa EON aplikacijom, i u Web Browseru (ovo iznad sam gledao u Web Browseru).

Ocigledno da je HW kvar..

Reklamacija ako je pod garancijom, servis ako nije.

Aj bas me zanima sta mislis, javi kada istestiras. Nameracio sam se na oled C2 upravo zbog local dimminga tj nijanse crne. Koliko sam skontao qled nema local dimming na nivou pixela vec po segmentima ekrana? Ne zanima me prejak brightness ali nijansa crne mi je zbog filmova prioritet.
Crna kod C2 je kao i kod svih oleda skroz crna, kod Samsunga sa lokalnim zatamnjivanjem je dobra u vecini slucajeva. Lokano zatamnjivanje radi dobro, ali uvek ima scena gde je primetan blooming. Ako ti je crna boja najvaznija i gledas vecinom HDR sadrzaj onda C2 je bolji izbor za tebe. Ali nikako nemoj da potcenis brightness na Samsungu i uopste na bilo kom tv-u.
Kad ih uporedis jedan pored drugog jednostavno vidis koliko je C2 slab na tom polju. Nije to samo bela boja koja na C2 izgleda kao siva kad je veca povrsina na ekranu, vec i ostale boje nekako izgledaju zivlje. Meni lepse izgleda HDR sadrzaj na QN90B nego na C2. Moj savet ti je da pogledas uzivo sliku sa oba tv-a pa da procenis sta ti lepse izgleda. Ipak je sve to subjektivna stvar.

Problem je što većina prodavnica koja ima izložene modele vrti vendor provided promo materijal koji je veštački napucan i našminkan tako da izgleda super na TV-u koji je izložen. Drugi problem je taj što su svi objekti dobro osvetljeni pa se stiče utisak da OLED ne vredi tih para kada se uporedi sa recimo nekim IPS-om ili QLED-om. Savetovati nekoga da ode da pogleda izložene modele neće uvek pomoći kod kupovine. Čak šta više, nekoga će navesti na pogrešnu kupovinu.

To može da bude istina ali ipak će imati neku predstavu kakvi su uredjaji. Svakako je bolje od kupovine na slepo. Ili može da kupi oba tva online kao što sam ja uradio, da ih istestira i vrati onaj koji mu ne odgovara u roku od 14 dana. 😆

Sve ste u pravu, ali jedan do drugoga sa istim materijalom, moze da se stekne utisak o kakvim razlikama se radi. HDR mi je ok, ali ja generalno na svakom TV-u smanjujem brightness na neke nize vrednosti. Cesto i HDR uvece izbegavam jer mi taj kontrast smeta ocima. Vise me zanima crna, i boje, ta neka dinamika.

Ekipo, šta bi ovo moglo da bude? U pitanju je OLED model, star nepunih godinu dana.

Mislio sam da je neispravan MTSov STB uređaj, i neko vreme nije bilo ovih problema kad sam ga diskonektovao. Međutim, od juče su se ponovo javili problemi. Kad se jave ove anomalije, ja izgubim kontrolu putem daljinskog, tj. ne mogu ni da ga ugasim dok se sam ne restartuje.

Meni se ovo dešava na LG Nanocell-u. Imam EON STB i to se dešava samo kada gledam TV preko njega. Za sada je rešenje da isključim iz struje EON na 30-60s i ponovo upalim... Posle toga sve radi OK. To mi se desilo 2x za zadnja 3-4 meseca.
Ako gledam preko app, bilo Orion ili Eon, to se ne dešava... Tako da mislim da je do STB-a a ne do TV-a, bar se nadam 🙂

Veliki problem sa oledom je sto ima visoko reflektivan panel i relativno slabo osvetljenje pa samim tim u tim tamnim scenama i savrsenoj boji vidis odraz svega sto je ispred televizora. Imas moje ranije postove u ovoj temi pa pronadji slike da vidis o cemu pricam 🙂

Nama su preko dana spustene roletne non stop kada gledamo nesto pristojno, za sport i ostalo gde nema "mraka" na tvu je okej, ali za sve drugo...

Edit2: evo ga moje ogledalo

Prilozi

• 20230901_092525.jpg
    20230901_092525.jpg
    123.8 KB · Pregleda: 126
Kao što je više puta rečeno, OLED nije za svakoga.

QN90B ce sjajno da se nosi sa C2, dok ne ugasis svetlo. 🙂
i ko uzima OLED, preporucio bih da se, kako ume, ispruzi minimum do 55". osim sto je veci, ima i visi brightness, a do te dijagonale razlika u ceni nije toliko velika (pogotovo kada vidis koliko cena raste posle toga).

Ne razumem se previse u te stvari pa je logicno pitanje da li popravljati to ili kupiti nov. Sta je pametnije.

Da se razumem ne bih ni pitao.

Pa ako si zadovoljan televizorom i ne zelis nov onda je to okej.
Ako bi zeleo veci/bolji/noviji televizor onda kupi novi - s tim da ti onda treba mnogo vise od tih 10 000.

Imam pitanje za sve zaljubljenike u LG 😀 da li negde moze da se podesi da mi zvuk na svemu sto koristim bude isti. Recimo kad gledam film preko plejera na TVu glasnoca (lupam sad) od 8 mi je dovoljna, dok kad gledam preko Netfixa ili firestika, glasnocu moram dici na 15-20. I onda kad se prebacim na antenski izvor dobijem mnogo glasan tv i ponovo moram da ga smanjim na 8. Jel postoji neka opcija koja to nivelise na isto. Ne znam ni kako da definisem problem. Recimo da svi izvori imaju istu glasnocu, ima li opcija kao sto postoji na audio plejerima da svaki zvucni zapis zvuci isto

Pozdrav, evo ti uporedni test.
Ja bi isao na c2, posto je jednu generaciju noviji i ima neke funkcije koje nema g1.
G2 je vec druga prica, ali mu je cena sigurno dosta veca.
Obavezno gledaj da ima produzenu garanciju.

definitivno c2

G1, zbog nosaca fabrickog koji brutalno izgleda kad se okaci na zid (ravan je skroz TV), e sad ako se nece kaciti na zid, onda C2, posto G1 nema tu mogucnost.

To ti je ono da li ces da uzmes iphone 15 ili iphone 14 pro.

Da brutalno izgleda, ali meni je opet bolji c2. Ako net ne laze, a to je da c2 ima jace osveljenje i ima neke funkcije koje nema g1 i da g1 nema neku zastitu za burn in kao c2. Ako je ovo gore tacno onda ipak c2, a ako nije onda g1.
G serija kod lg je dosta bolja od c serije i po meni su najbolji oled tv, ali da znas da je cena dosta veca od c serije.

Poslednja izmena:
Za prvo se slazem, ali je po meni bitnije ova zastita za burn in, ako je tacno.
Vazi, vazi.
Edit: kad sam vec pomenuo jace osvetljenje, sta reci onda za g3 i c3?

Na kraju izbor pade na LG B2, delovalo je kao super izbor za ono meni treba, sve ima a ustedim neke pare. I onda dodjem kuci i desi se ovo:

Da li je normalno da samo ta linija bude preko ekrana? Da li je to za reklamaciju? Bukvalno sam ga veceras uzeo i samo upalio. Ili sam samo previse uplasen burn in-a?IMG_20230918_000926426.jpg

Prilozi

• IMG-20230918-WA0000.jpg
    IMG-20230918-WA0000.jpg
    67.6 KB · Pregleda: 161
Nazad
Vrh Dno