Bez uvrede, to sto je nesto dugo vremena tako, makar i 15 godina, ne znaci i dalje da nije tezak bezobrazluk.
U vreme Sonija 3, koji je potanko krenuo sa igeama, Sonijev studio npr. tri Uncharteda. Za PS4 je izasao jedan Uncharted. Za PS5 sam dobio patch za 4k 60FPS.
Tomb Rider, ni naznake.
Daj samo RPG, da se muzu skinovi i sati do besvesti, a da se ne iscimaju previse bi developer jer, ipak je lakse napraviti monstruma koji svetluxa i ispaljuje munje nego real world.
Razocaran sam u Soni, i krenuo je hejt ozbiljan na netu, mozete ih braniti koliko hocete.
Sto se preprodaje tice, neka igra bude kao digitalan item u NFT ili siftovaba licenca ili sta god i momentalno cu prestati da se zalim. Oh wait… Tehnologija postoji, al Sony ne da jer zarada.
Da je bezobrazluk ili nije, ne bih ja da definisem ali kao sto sam napomenuo jos tamo davne 2004-05 sam igrao na PS2 online za dzabe dok je Xbox u to vreme svoj online service naplacivao da bi mogao da se uopste igra online. S tim da je i taj online service bio znatno bolji od Sony-evog ali ja nisam hteo da ga placam jer sam uglavnom igrao online na PS2.
FF par godina napred i Sony je poceo sa tim konceptom, da bi igrao online moras da placas pretplatu. Dakle krenulo je od Microsoft-a... video Sony da to prolazi i oni su isto uveli.
Danas je i dalje tako i tako ce biti...
Da je bezobrazluk dizati trenutne cene online servisa, ja smatram da jeste... ali opet da povucemo paralelu sa najvecim konkurentom. Microsoft koliko sam ispratio je isto podigao cene za svoj GP, gde cini mi se najjeftiniji tier izadje oko 10$ mesecno. Sony-ev najjeftiniji PS+ je isto otprilike tako... Dok valjda za GP Ultimate se placa oko 16$ mesecno a za PS+ Premium je to 18$.
EDIT: Samo nemojte da mi spominjete kako moze da se snadje i da se GP uzme za mizerne pare preko ARG ili TUR... eno moze i PS+ preko TUR.
Moguce da i gresim, ali paralele su jasne... ne opravdavam time Sony, samo kazem da idu sa trzistem tj konkurencijom.
Naravno tu moze i da se povuce paralela da Microsoft znatno vise nudi, sto i jeste uz DayOne ekskluzive dostupne dok to kod Sony-a nema.
Ali Sony isto tako nema fluidnost kao sto ima jedan Microsoft.
Sto se tvog komentara tice za ekskluzive... Naughty Dog je radio i na TLOU serijalu, pored Uncharted-a... pritom sa Uncharted 4 je i zavrsen serijal, barem su tako glavesine rekle iz Naughty Dog-a.
Tomb Raider nije PS ekskluziva, a ima svasta nesto od ekskluziva da se igra... tako da je tu opet tvoj komentar, sa moje strane nije na mestu. Naravno da bih ja voleo da na svakih 6 meseci izlaze ekskluzive u rangu GoW, Horizon, TLoU... ali to ocigledno ne funkcionise tako.
Da su ga utanjili, meni isto deluje sto se ove generacije tice ali to opet nije tako drasticno.
A skinovi do besvesti, mikrotransakcije, pay2win, to je sve nova realnost gaming-a... nazalost je tako i normalno da ce svi to da isprate kada mogu da naprave jednu igru i samo da stancuju pare od nekih bezazlenih dodataka... pogledaj GTA Online, Warzone, FIFA, eFootball... svi prate skoro pa isti princip... Free2Play ali da bi okusio punu car igre, moras da platis.