Šta je novo?

PlayStation - Akcije, promocije i PSN dopune

Kakve veze poskupljenje PS Plus pretplate ima sa igrama na disku?
Da bi igru na disku igrao online, da bi mogao da cloud-uješ sejvove, isto ti treba PS Plus...
Ima, u vidu sve veceg pasivnog bezobrazluka da vise zarade, onemoguce ti preprodaju igara i sl.
Ajd neka EU kaze da se digitalne igre ne binduju za nalog, nego preprodaju kao itemi za CS GO (kad hoces) pa da vidis kako ce i da slusaju i kmece.

E tako i ovaj bezobrazluk zvani “mora PS plus da bi se igralo online”. Ne mora. Ne mora uopste.

Da dodam kao neko ko je nabavio PS5 po samom izlasku, da je PS5 hajp pukao jer next gen igara - nema. Izgleda odustali svi i od adaptivnih trigera.

Kako se nabavljaju kodovi za popust? Svojevremeno sam trazio po netu ali je uvek bio neki scam..
BTW, Gledam sad dopune ...najjeftnije sam nasao na Eneba 100$ (89EUR) za dopunu od 110$... Obicno posecujem Pcgamesupply, G2A, Eneba, RoyalCdkeys...
Da li ima jos neki sajt koji vredi proveriti? A da se placa direktno nasim karticama.
Prario na https://www.allkeyshop.com/, pa uzeo kad je naleteo ovaj popust.

Ima, u vidu sve veceg pasivnog bezobrazluka da vise zarade, onemoguce ti preprodaju igara i sl.
Ajd neka EU kaze da se digitalne igre ne binduju za nalog, nego preprodaju kao itemi za CS GO (kad hoces) pa da vidis kako ce i da slusaju i kmece.

E tako i ovaj bezobrazluk zvani “mora PS plus da bi se igralo online”. Ne mora. Ne mora uopste.

Da dodam kao neko ko je nabavio PS5 po samom izlasku, da je PS5 hajp pukao jer next gen igara - nema. Izgleda odustali svi i od adaptivnih trigera.
Preprodaja igara nije onemogucena, s tim da u digitalnoj formi ako zelis da preprodas igru moras ceo nalog... tako da preprodaja i share funkcionise savrseno i bez problema.
A realno i to bi mogli da ukinu da hoce, a ocigledno da nece... valjda nece ni u doglednoj buducnosti.

Sto se online igranja tice, mislim da je to jos odavno implementirano, mozda cak i jos u PS3 eri... ali sigurno u PS4 eri i to nije nista novo. Treba PS+ da bi igrao online, isto to je vazilo za Xbox od samog starta.

Da, imas F2P igre koje mogu da se igraju i bez PS+.

Tako da ne razumem zasto se uopste to kritikuje. Tako je kako je vec godinama.

A poskupljenje, ne smatram osnovanim... ali videcemo dal ce doci i do nekih promena u samom servisu kada krenu nove cene.

Kruzi glasina da nas ocekuje novi State of Play u Septembru, gde ce verovatno biti vise informacija vezano za PS+... pa cemo videti sta i kako...

Da sve bude lepse, poskupljenje su propratili sa srednje-zalosnim igrama za Septembar:
https://blog.playstation.com/2023/0...lack-desert-traveler-edition-generation-zero/

BTW, evo sta jos kaze u vezi poskupljenja:

"For current 12-month subscribers, this price increase will not take effect until your next renewal date that occurs on or after November 6. However, any membership changes you make on or after September 6, such as upgrades, downgrades or buying additional time, will update your plan reflecting the new prices. "

Gdje najjeftnije uzeti sad extra pretplatu? Prije nego sto poskupi? Vidim na ps storu 100 dollara godinu dana...

Na store-u, ne deluje da drugde ima jeftinije

Gdje najjeftnije uzeti sad extra pretplatu? Prije nego sto poskupi? Vidim na ps storu 100 dollara godinu dana...
Ако не узимаш турску него хоћеш да продужиш америчку, најјефтиније је да узмеш гифт кард. Има за 90 долара допуна одц100 на Енеба мислим...или Allkeys..
Ја се спремам да узмем за 88 евра допуну од 110 Усд. Ситна уштеда али опет нешто.

Preprodaja igara nije onemogucena, s tim da u digitalnoj formi ako zelis da preprodas igru moras ceo nalog... tako da preprodaja i share funkcionise savrseno i bez problema.
A realno i to bi mogli da ukinu da hoce, a ocigledno da nece... valjda nece ni u doglednoj buducnosti.

Sto se online igranja tice, mislim da je to jos odavno implementirano, mozda cak i jos u PS3 eri... ali sigurno u PS4 eri i to nije nista novo. Treba PS+ da bi igrao online, isto to je vazilo za Xbox od samog starta.

Da, imas F2P igre koje mogu da se igraju i bez PS+.

Tako da ne razumem zasto se uopste to kritikuje. Tako je kako je vec godinama.

A poskupljenje, ne smatram osnovanim... ali videcemo dal ce doci i do nekih promena u samom servisu kada krenu nove cene.

Kruzi glasina da nas ocekuje novi State of Play u Septembru, gde ce verovatno biti vise informacija vezano za PS+... pa cemo videti sta i kako...
Bez uvrede, to sto je nesto dugo vremena tako, makar i 15 godina, ne znaci i dalje da nije tezak bezobrazluk.
U vreme Sonija 3, koji je potanko krenuo sa igeama, Sonijev studio npr. tri Uncharteda. Za PS4 je izasao jedan Uncharted. Za PS5 sam dobio patch za 4k 60FPS.

Tomb Rider, ni naznake.

Daj samo RPG, da se muzu skinovi i sati do besvesti, a da se ne iscimaju previse bi developer jer, ipak je lakse napraviti monstruma koji svetluxa i ispaljuje munje nego real world.

Razocaran sam u Soni, i krenuo je hejt ozbiljan na netu, mozete ih braniti koliko hocete.

Sto se preprodaje tice, neka igra bude kao digitalan item u NFT ili siftovaba licenca ili sta god i momentalno cu prestati da se zalim. Oh wait… Tehnologija postoji, al Sony ne da jer zarada.

Bez uvrede, to sto je nesto dugo vremena tako, makar i 15 godina, ne znaci i dalje da nije tezak bezobrazluk.
U vreme Sonija 3, koji je potanko krenuo sa igeama, Sonijev studio npr. tri Uncharteda. Za PS4 je izasao jedan Uncharted. Za PS5 sam dobio patch za 4k 60FPS.

Tomb Rider, ni naznake.

Daj samo RPG, da se muzu skinovi i sati do besvesti, a da se ne iscimaju previse bi developer jer, ipak je lakse napraviti monstruma koji svetluxa i ispaljuje munje nego real world.

Razocaran sam u Soni, i krenuo je hejt ozbiljan na netu, mozete ih braniti koliko hocete.

Sto se preprodaje tice, neka igra bude kao digitalan item u NFT ili siftovaba licenca ili sta god i momentalno cu prestati da se zalim. Oh wait… Tehnologija postoji, al Sony ne da jer zarada.

Ovoliko poskupljenje smatram debelim bezobrazlukom (i videcemo za sledece produzenje, ovaj put jos upadam pod staru cenu za premijum) ali 2 Tomba Raider-a su izasla za PS4? A da se guraju najvise RPG-ovi i MMO zbog mikro transakcija jeste tacno.
Mada stvarno mislim da tu ne stoji kritika o 'real world' ili je bar nisam dobo razumeo. Stvarno ima dobrih RPG-ja sa neverovatnim open world svetovima.

Tomb Rider, ni naznake.

Da je bezobrazluk ili nije, ne bih ja da definisem ali kao sto sam napomenuo jos tamo davne 2004-05 sam igrao na PS2 online za dzabe dok je Xbox u to vreme svoj online service naplacivao da bi mogao da se uopste igra online. S tim da je i taj online service bio znatno bolji od Sony-evog ali ja nisam hteo da ga placam jer sam uglavnom igrao online na PS2.

FF par godina napred i Sony je poceo sa tim konceptom, da bi igrao online moras da placas pretplatu. Dakle krenulo je od Microsoft-a... video Sony da to prolazi i oni su isto uveli.
Danas je i dalje tako i tako ce biti...

Da je bezobrazluk dizati trenutne cene online servisa, ja smatram da jeste... ali opet da povucemo paralelu sa najvecim konkurentom. Microsoft koliko sam ispratio je isto podigao cene za svoj GP, gde cini mi se najjeftiniji tier izadje oko 10$ mesecno. Sony-ev najjeftiniji PS+ je isto otprilike tako... Dok valjda za GP Ultimate se placa oko 16$ mesecno a za PS+ Premium je to 18$.

EDIT: Samo nemojte da mi spominjete kako moze da se snadje i da se GP uzme za mizerne pare preko ARG ili TUR... eno moze i PS+ preko TUR.

Moguce da i gresim, ali paralele su jasne... ne opravdavam time Sony, samo kazem da idu sa trzistem tj konkurencijom.
Naravno tu moze i da se povuce paralela da Microsoft znatno vise nudi, sto i jeste uz DayOne ekskluzive dostupne dok to kod Sony-a nema.

Ali Sony isto tako nema fluidnost kao sto ima jedan Microsoft.

Sto se tvog komentara tice za ekskluzive... Naughty Dog je radio i na TLOU serijalu, pored Uncharted-a... pritom sa Uncharted 4 je i zavrsen serijal, barem su tako glavesine rekle iz Naughty Dog-a.

Tomb Raider nije PS ekskluziva, a ima svasta nesto od ekskluziva da se igra... tako da je tu opet tvoj komentar, sa moje strane nije na mestu. Naravno da bih ja voleo da na svakih 6 meseci izlaze ekskluzive u rangu GoW, Horizon, TLoU... ali to ocigledno ne funkcionise tako.

Da su ga utanjili, meni isto deluje sto se ove generacije tice ali to opet nije tako drasticno.

A skinovi do besvesti, mikrotransakcije, pay2win, to je sve nova realnost gaming-a... nazalost je tako i normalno da ce svi to da isprate kada mogu da naprave jednu igru i samo da stancuju pare od nekih bezazlenih dodataka... pogledaj GTA Online, Warzone, FIFA, eFootball... svi prate skoro pa isti princip... Free2Play ali da bi okusio punu car igre, moras da platis.

Ovoliko poskupljenje smatram debelim bezobrazlukom (i videcemo za sledece produzenje, ovaj put jos upadam pod staru cenu za premijum) ali 2 Tomba Raider-a su izasla za PS4? A da se guraju najvise RPG-ovi i MMO zbog mikro transakcija jeste tacno.
Mada stvarno mislim da tu ne stoji kritika o 'real world' ili je bar nisam dobo razumeo. Stvarno ima dobrih RPG-ja sa neverovatnim open world svetovima.
Veliki sam ljubitelj RPG, i to svih mogucih. Ali mnogo mnogo lakse je praviti RPG igre nego real world igre i RL svet. Za soni 5 ne izlazi nista, ovo je vrlo mrsavo.
Online gaming je takodje malo u defanzivi u ovom 20tin, u odnosu na 2010te, kada su suvereno vladale Dote u nekoliko kolona, Pugb, CS Go, Wow, nabrojite dalje sami…

Nisam zadovoljan Sonijem ponasaljem, valjda se malo uozbilje.

Obzirom da su ljudi realno gnevni na podizanje cena, ocekujem neke jace igre u narednih par meseci dok se prasina ne slegne

Pa na primer Jedi Fallen Order, Atomic Heart, Evil West, Elden Ring, CP2077...

Edit: Hogwarts Legacy, GT7, Armored Core 6
Mozda cak i "day one" AC Mirage ili Avatar

Od toga jedino ima neke šanse za GT7 ili CP2077, za ostalo je prerano. Cyberpunk još i nekako jer izlazi DLC pa da uvale osnovnu igru u nadi da će ljudi kupiti DLC, kao što su uradili sa Forbidden West.
Gran Turismo sumnjam da bi dali jer ide film u bioskopima, pa će verovatno i prodaja da skoči. Pa što onda da ga daju na pretplatu :)
Oprostio bih im poskupljenje kad bi dali Farming Simulator 22 Premium Edition day1 na Essential, ali datumi se ne poklapaju xD

Poslednja izmena:
Ja se nadam da će ubaciti remake TLoU i part 2, cena im je još uvek nerealno visoka a voleo bih da ih odigram napokon

Horizon Forbidden West se pojavio relativno brzo u pretplati, tako da nista nije nemoguce.

Atomic Heart je izasao u februaru 2023 (oko 7m)
Hogwarts Legacy je isto izasao u februaru 2023
Evil West je izasao u novembru 2022 (oko 10m)
Elden Ring februar 2022

Ako i ne daju prvi mesec, ako opadne broj pretplatnika - a opasce, dace bolje igre svakako.

Ali HFW je 1st party igra pa ne placaju nikom da je daju, nijedna od ovih drugih nije.

Ja sam bas pesimistican, Rangarok ce biti sigurno, TLOU2 ne znam kako jos nisu dali ali bice i on vrv, ali bas ne vidim ER ili HL na Extra u nekoj skorijoi buducnosti, daj boze da gresim.

Ja bih voleo taj Evil West i Atomic Heart, ostalo me bas i ne zanima (al cu probati ako bude ofc) :D

Da li moze pomoc? Nov sam sto se tice PS. Otvorio sam nalog na VB. Gde je najbolje da se kupi vaucer za PS+? Pretpostavljam da se uzimaju za taj region. Nasao sam neki sajt preko AllKeys-a za 106e godinu dana.

Poslednja izmena:
Pa na primer Jedi Fallen Order, Atomic Heart, Evil West, Elden Ring, CP2077...

Edit: Hogwarts Legacy, GT7, Armored Core 6
Mozda cak i "day one" AC Mirage ili Avatar

Jedi Fallen Order bio pre 2-3 meseca. Mogli bi Jedi Survivor day one 😀
Da li moze pomoc? Nov sam sto se tice PS. Otvorio sam nalog na VB. Gde je najbolje da se kupi vaucer za PS+? Pretpostavljam da se uzimaju za taj region. Nasao sam neki sajt preko AllKeys-a za 106e godinu dana.

Pa imaš Eneba, G2A, Allkeys, Royalcdkeys...
Ali tu najviše možeš da ubodeš 10-15% jeftinije.
Možeš da probaš i tursku varijantu ona je dosta jeftinija kako mi se čini.
A ako ćeš na VB, požuri, od 6-og skače cena.

Definitivno bi za ovu cenu PS+ morali da porade na katalogu, čak bi PS+ Premium za ove pare morao da daje Day1 first party naslove, ali znamo da od toga nema ništa...

Ja sam pogresio kad sam kucao, Fallen Order je odavno u katalogu (bio je i obicna ps plus igra ranije). Ubacice i Jedi Survivor uskoro sigurno, ipak je dosta proslo od kad je izasao

***e, upravo su me scam-ovali na ENEBA-i.
Za 100 USD mi prodali vec iskorisceni kod za PS.
Podneo sam zahtev za povracaj. Ako ne vrate trazicu preko Banke jer sam platio karticom.

Cuo sam da se desava, kapiram da ce ti vratiti uz malo cekanja
Додуше, одмах је стигла (сигурно аутоматизована) порука на мејл да је отворен тикет.3-5 дана..блабла
За сваки случај, нацрнио сам их на Трастпајлот. Прочитах негде да се штрецају на то....
Видећемо, све сам скриншатовао па ћу преко банке ако не рефундирају.
Већи ми је бедак што ми истиче претплата за 3 дана а иде поскупљење. Мада, требало би да упадам у оне што неће да им дигну цену до 6.10.

Nazad
Vrh Dno