Šta je novo?
Moj otac je čekao tačno mesec dana

Evo ja sam usao u trecu nedelju cekanja, komercijalna nlb banka...

Kombanka standardno mesec dana čekanja. Tokom kovida bilo je i skoro dva. 🙄

OTP 3 radna dana ;) Prvi put kada sam dobijao kartice, otvorio sam racun u ponedeljak i kartice stigle u srijedu, nedavno kada sam mjenjao paket, otisao sam u petsk isto me obavjestili u sledecu srijedu da mogu doci po karticu.

Ćao svima, poslom sam prešao iz Bosne u Srbiju, i sada gledam u kojoj banci da otvorim račun, čitao sam malo ovdje starije postove ali onako, čini mi se da svaka banka ima prednosti i mane... pa da napišem šta je meni bitno, možda neka banka baš nudi tu kombinaciju, svaki savjet je dobrodošao.

Elem, taj račun bih otvorio za primanje plate. Bitno mi je:
1. da je podrška banke ažurna i sposobna
2. da postoji mbanking aplikacija koja funkcioniše, u smislu da ne baguje svaka 2 dana i da u svakom trenutku mogu vidjeti listing prometa svog novca, i da imam kontrolu nad nekim "naprednim" opcijama (npr. podešavanje limita i slično)
3. da imam platnu karticu s kojom mogu plaćati i online po svijetu, i u srbiji, sa što manjom provizijom za ovaj online dio (i da ima autokonverziju u valutu u kojoj plaćam, negdje vidjeh da se to ne podrazumijeva)
4. da je proces otvaranja računa i dobijanja kartice relativno brz i lak
5. da mjesečno održavanje nije basnoslovno skupo

Ono što mi nije bitno je bilo šta vezano za kredite i štednju, bar za sad.

Ja sam u Bosni koristio Unicredit, ali sam nezadovoljan njihovom podrškom, sposobnošću da mi pomognu, i provizijama/visinama održavanja računa, što ne mora da znači da je to slučaj sa istom bankom u Srbiji.

I molim vas da mi objasnite da li je nekome kao ja (povremeno kupovanje igrica/tehnike/knjiga u inostranstvu) potreban devizni račun u Srbiji, pošto vidim da se on dosta spominje ovdje.

Raspisah se ja, uglavnom unaprijed hvala na bilo kakvom savjetu i smjernicama.

Pošto si nerezident i izbor je prilično sužen, sve ovo bi možda najbolje išlo u sledećem slučaju: NLB Komercijalna, Devizni račun (besplatno) uz Platni račun sa osnovnim uslugama 150 dinara mesečno + zahtev za MasterCard debit standard (sa naglaskom da se veže na evro deviznom). Jedino što provizija na naloge za prenos bi bila 11 dinara. Stavka 4 otpada, 1 diskutabilna, ali imaćeš skoro sve.
Što se tiče Raiffeisen-a, nisam siguran da li otvaraju devizni račun za nerezidente, niti da li bi na besplatnom nerezidentnom dinarskom Visa karticu od 1000 dinara godišnje mogao kod savetnika da zatražiš da ti veže za njega radi inostrane potrošnje, ali onda treća stavka otpada (nema autokonverzije u oba smera, koliko imaš dinara ili evra, toliko).
Neko je ovde napisao da Erste otvara dinarski nerezidentni, a za devizni nisam siguran. Kod njih je devizna Master kartica posebna.
Za UniCredit mi nije poznato, Inteza mahom odbija, druge nemaju ili isto nisu blagonaklone i još možda Mobi može da dođe u obzir sa 5+ Progresiv, ali imali su tehničke ispade tri puta pa tu mogućnost sam naveo sa rezervom.

Pošto si nerezident i izbor je prilično sužen, sve ovo bi možda najbolje išlo u sledećem slučaju: NLB Komercijalna, Devizni račun (besplatno) uz Platni račun sa osnovnim uslugama 150 dinara mesečno + zahtev za MasterCard debit standard (sa naglaskom da se veže na evro deviznom). Jedino što provizija na naloge za prenos bi bila 11 dinara. Stavka 4 otpada, 1 diskutabilna, ali imaćeš skoro sve.
Što se tiče Raiffeisen-a, nisam siguran da li otvaraju devizni račun za nerezidente, niti da li bi na besplatnom nerezidentnom dinarskom Visa karticu od 1000 dinara godišnje mogao kod savetnika da zatražiš da ti veže za njega radi inostrane potrošnje, ali onda treća stavka otpada (nema autokonverzije u oba smera, koliko imaš dinara ili evra, toliko).
Neko je ovde napisao da Erste otvara dinarski nerezidentni, a za devizni nisam siguran. Kod njih je devizna Master kartica posebna.
Za UniCredit mi nije poznato, Inteza mahom odbija, druge nemaju ili isto nisu blagonaklone i još možda Mobi može da dođe u obzir sa 5+ Progresiv, ali imali su tehničke ispade tri puta pa tu mogućnost sam naveo sa rezervom.
Hvala ti na detaljnom odgovoru, zaboravih napomenuti da imam državljanstvo, a i lična karta će biti gotova kroz koji dan. Takođe sam uredno prijavio prebivalište u Srbiji (što se, jelte, veže uz ličnu). Dakle, otvorio bih "normalan", rezidentni račun.

• Like
Reagovanja: uji
Hvala ti na detaljnom odgovoru. Lična karta će biti gotova kroz koji dan i otvorio bih "normalan", rezidentni račun.
Nema na čemu! Ništa lakše! Kada ti lična karta bude gotova, očitaj je u nekoj fotokopirnici na papiru da bi prilikom video identifikacije pokazao podatak o adresi i moći ćeš da otvoriš dinarski i devizni iRačun.
Kartice dinarskog stižu na kućnu adresu, a možeš da navedeš i neku drugu za dostavu kartica. U ekspozituri kod savetnika naknadno tražiš da ti povežu plastičnu (Visa Debit Online) na deviznom i to je to. Jedini trošak je provizija od 1% za potrošnju u inostranstvu koja se za određenu transakciju naplaćuje posebno. Računi su besplatni, bez troškova održavanja, članarina za kartice i provizija na naloge za prenos. Blokadu autokonverzije u slučaju povezivanja plastične kartice na deviznom bi mogao da premostiš tako što bi kroz RaiPay platio digitalnom (Visa Debit Digital) po kursu banke.

Nema na čemu! Ništa lakše! Kada ti lična karta bude gotova, očitaj je u nekoj fotokopirnici na papiru da bi prilikom video identifikacije pokazao podatak o adresi i moći ćeš da otvoriš dinarski i devizni iRačun.
Kartice dinarskog stižu na kućnu adresu, a možeš da navedeš i neku drugu za dostavu kartica. U ekspozituri kod savetnika naknadno tražiš da ti povežu plastičnu (Visa Debit Online) na deviznom i to je to. Jedini trošak je provizija od 1% za potrošnju u inostranstvu koja se za određenu transakciju naplaćuje posebno. Računi su besplatni, bez troškova održavanja, članarina za kartice i provizija na naloge za prenos. Blokadu autokonverzije u slučaju povezivanja plastične kartice na deviznom bi mogao da premostiš tako što bi kroz RaiPay platio digitalnom (Visa Debit Digital) po kursu banke.
Ovo je super opcija (govorim o video identifikaciji), za to nisam nikad čuo do sad! Definitivno će biti Raiffeisen onda. Dakle, ja bih u suštini onda imao 4 kartice sa različitim brojevima kartica (dinarska virtualna, devizna virtualna, dinarska plastična i devizna plastična)? Pretpostavljam da se ove virtuelne mogu koristiti na identičan način kao i obične, plastične? Hvala ti još jednom na trudu i detaljnim info!

• Like
NFC telefon i Raipay i možeš plaćati na prodajnim mestima sa Visa digital telefonom. Dina nema beskontaktno plaćanje, tako da ti može samo za onlajn plaćanja u Srbiji.

Dakle, ja bih u suštini onda imao 4 kartice sa različitim brojevima kartica (dinarska virtualna, devizna virtualna, dinarska plastična i devizna plastična)? Pretpostavljam da se ove virtuelne mogu koristiti na identičan način kao i obične, plastične? Hvala ti još jednom na trudu i detaljnim info!
Zapravo, dve Vise i dve Dine.🙄 Devizni račun ne predviđa kartice, ali kao što rekoh, odeš do filijale, savetnik ti poveže onu koju hoćeš kroz dva klika na devizni i to je to. Kao što je rečeno, virtuelne za online plaćanja i RaiPay/Apple Pay.

Zapravo, dve Vise i dve Dine.🙄 Devizni račun ne predviđa kartice, ali kao što rekoh, odeš do filijale, savetnik ti poveže onu koju hoćeš kroz dva klika na devizni i to je to. Kao što je rečeno, virtuelne za online plaćanja i RaiPay/Apple Pay.
Koliko je ta Dina uopšte korisna/koliko često je realno vi koristite u svakodnevnim transakcijama? I to mi je novi koncept, malo sam čitao o tome...

• Like
Veže se za dinarski i nema beskontaktno, ima čip. Državni projekat da se smanje troškovi kartičnog plaćanja trgovcima i da novac od tih troškova ostane u državi i ne ide Visa/Mastercard kompanijama.
Kotistim nekad tu, nekad Visa, šta izvadim. Npr. porez (mislim) može samo Dinom, na Bg autobuskoj isto i tako nekim mestima...

Koliko je ta Dina uopšte korisna/koliko često je realno vi koristite u svakodnevnim transakcijama? I to mi je novi koncept, malo sam čitao o tome...
Kod jednih omražena iz političkih razloga pa je seku ili uopšte ne koriste, dok ima i nas kojima ima neku korisnu svrhu. Njena glavna mana (za mene prednost) je što nema 3D Secure pa online plaćanja prolaze bez generisanja jednokratne lozinke u mBankingu. Kako mi se jednom davno oljuštila magnetna traka dva meseca pred istek na Masteru, Dina mi je služila za upotrebu na bankomatu dok ga nisu zamenili za beskontaktni, a u međuvremenu je i kod onih od bivše Credit Agricole omogućeno očitavanje za Visa/Master kartice. Kod onih koji uopšte nisu imali nikakvu karticu ponegde ima upotrebnu svrhu, a nekima je to postala jedina kartica uz tekući račun. Koristi se samo u Srbiji i što registry1 reče, u Upravi za trezor (ex SDK) i glavnoj beogradskoj autobuskoj jedino primaju Dinu.

Ćao svima, poslom sam prešao iz Bosne u Srbiju, i sada gledam u kojoj banci da otvorim račun, čitao sam malo ovdje starije postove ali onako, čini mi se da svaka banka ima prednosti i mane... pa da napišem šta je meni bitno, možda neka banka baš nudi tu kombinaciju, svaki savjet je dobrodošao.

Elem, taj račun bih otvorio za primanje plate. Bitno mi je:
1. da je podrška banke ažurna i sposobna
2. da postoji mbanking aplikacija koja funkcioniše, u smislu da ne baguje svaka 2 dana i da u svakom trenutku mogu vidjeti listing prometa svog novca, i da imam kontrolu nad nekim "naprednim" opcijama (npr. podešavanje limita i slično)
3. da imam platnu karticu s kojom mogu plaćati i online po svijetu, i u srbiji, sa što manjom provizijom za ovaj online dio (i da ima autokonverziju u valutu u kojoj plaćam, negdje vidjeh da se to ne podrazumijeva)
4. da je proces otvaranja računa i dobijanja kartice relativno brz i lak
5. da mjesečno održavanje nije basnoslovno skupo

Ono što mi nije bitno je bilo šta vezano za kredite i štednju, bar za sad.

Ja sam u Bosni koristio Unicredit, ali sam nezadovoljan njihovom podrškom, sposobnošću da mi pomognu, i provizijama/visinama održavanja računa, što ne mora da znači da je to slučaj sa istom bankom u Srbiji.

I molim vas da mi objasnite da li je nekome kao ja (povremeno kupovanje igrica/tehnike/knjiga u inostranstvu) potreban devizni račun u Srbiji, pošto vidim da se on dosta spominje ovdje.

Raspisah se ja, uglavnom unaprijed hvala na bilo kakvom savjetu i smjernicama.
Posto je manje-vise slicna prica iz BiH u Srbiju ja bih ti preporucio OTP, pogotovo ako imas platu preko 140k. Onda doslovno mozes pregovarati kako hoces. Jako su azurni, kartice stizu za 3 radna dana. Jedini nazovi problem je da aplikacija, bar na androidu nekad ne radi, tj pocetni ekran ti titra pred ocima. Koliko vidim taj problem nemaju na iOS-u. Po meni jedina mana je sto nemaju mogucnost kreiranja virt. kartica kao Inteza. Sve ostalo je bez greske ako izuzmemo taj problem sa aplikacijom.

Slažem se za ovu banku pod uslovom da ti je tolika plata, mane su apsolutno vezane za to što namaju virtuelne kartice, privremene, ali se to rešava otvaranjem, besplatnim, avista, štednih, kako god želih da ih nazoveš, računa, na kojima držiš novac i prebacuješ po potrebi na glavni račun. Takođe su omogućili blokadu plaćanja karticom po kanalima kroz aplikaciju, srednji kurs evra sa pomenutim uslovom. Besplatan Prestiž paket možeš da imaš ako je mesečna potrošnja karticom preko 60000 dinara, nema provizije za plaćanja u inostranstvu.

Ono što im je mana je plaćanje 9 dinara za instant naloge, QR kodom, prebacivanje para nekom na drugi račun i slično.

iOS aplikacija im savršeno radi.

Da li prebacivanje na drugu račun ulazi u tih 60000? Da li ako vezem karticu na devizni račun, da li online i plaćanja u inostranstvu ukaže u tih 60000?

Slažem se za ovu banku pod uslovom da ti je tolika plata, mane su apsolutno vezane za to što namaju virtuelne kartice, privremene, ali se to rešava otvaranjem, besplatnim, avista, štednih, kako god želih da ih nazoveš, računa, na kojima držiš novac i prebacuješ po potrebi na glavni račun. Takođe su omogućili blokadu plaćanja karticom po kanalima kroz aplikaciju, srednji kurs evra sa pomenutim uslovom. Besplatan Prestiž paket možeš da imaš ako je mesečna potrošnja karticom preko 60000 dinara, nema provizije za plaćanja u inostranstvu.

Ono što im je mana je plaćanje 9 dinara za instant naloge, QR kodom, prebacivanje para nekom na drugi račun i slično.

iOS aplikacija im savršeno radi.
Ja sam nedavno presao na prestiz i placanje QR kodom je bar sad 0 dinara, na praktiku je bilo 19. Ne znam ima li jos neko ko je na ovom paketu pa da potvrdi.

Poslednja izmena:
Da li prebacivanje na drugu račun ulazi u tih 60000? Da li ako vezem karticu na devizni račun, da li online i plaćanja u inostranstvu ukaže u tih 60000?
Prebacivanje ne ulazi u to, a plaćanje u inostranstvu bi trebalo, ali ne mogu da garantujem. Kartica je od početka vezana i za devizni račun.

Ja sam nedavno presao na prestiz i placanje QR kodom je bar sad 0 dinara, na praktiku je bilo 19. Ne znam ima li jos neko ko je na ovom paketu pa da potvrdi.

Interesantno pošto nisam čuo za taj primer. Plaćanje QR kodom je instant plaćanje i računaju 9 dinara proviziju 😃

Prebacivanje ne ulazi u to, a plaćanje u inostranstvu bi trebalo, ali ne mogu da garantujem. Kartica je od početka vezana i za devizni račun.

Interesantno pošto nisam čuo za taj primer. Plaćanje QR kodom je instant plaćanje i računaju 9 dinara proviziju 😃
Ja sam do sada jedino placanje QR kodom koristio za komunalije. I dok sam bio na praktiku svaki put bi mi skinuli po 19RSD za svaki placeni racun. Krajem proslog sam platio racune i za svaki je bilo 0RSD(prestiz racun)

Da li je moguce da Rajfajzen ima toliko povoljniju i kvalitetniju ponudu od ostalih banaka za obican dinarski+devizni racun??
Jeste da je provizija za online placanje 1% i kurs im nije najpovoljniji, ali nema mesecnog odrzavanja i aplikacija im je ok.

@lurkerr Nije moguće. To da li je neka ponuda "kvalitetnija" ili "bolja" zavisi od tebe i tvojih potreba, a ne od banke. Ko dosta plaća online za njega je Rajfazen loš izbor, izabraće banku gde nema provizija, itd...

Raif.banka ima u ponudi taj iRačun koji je dobar kao neki najosnovniji ili "početni" račun.
Inače, za malo ozbiljnije potrebe, prilično im je skupa i nepovoljna ponuda.

Moguće je i da kažem realno. Za kreditnu takođe najbolji i najfleksibilniji (plaćaš mesečno održavanje, ne misliš čiji je terminal, podeliš na rate transakciju preko 5000 dinara i ne naplaćuju naknadu za obradu ili uvećanu prvu ratu). Ako godišnje imaš trošak 150€ karticom, isto ti dođe da li ćeš platiti godišnju članarinu za Visa internet u Poštanskoj ili proviziju u RF, a čak u Erste imaš i Master deviznu koja je od nedavno u evrima, što dođe kao najbolja opcija. Da nisu otišli iz Leskovca, uzeo bih i nju, ali izbor je pao na Poštansku.

Sama količina diskusije na ovu temu pokazuje da što se tiče tih provizija i ostalog, vrlo su minorne razlike od banke do banke, za neke osnovne stvari, zato sam se ja u originalnom pitanju juče raspitivao oko mbank aplikacija i njihovih razlika u stabilnosti, jer tu znaju postojati vrlo velike razlike. Za kredite i štednju je druga priča, tu zna biti dosta velikih razlika...

@slaksm zato rekoh bez mesecnog odrzavanja i da im je aplikacija OK.

Za neku najosnovniju opciju, kome treba dinarski racun bez odrzavanja i kartica, devizni, i solidna aplikacija, druge banke ne nude.

• Like
Vrh Dno