Šta je novo?

Starfield

Ebala vas grafika, kakva je igra, jel vam zabavno, ili je smeće?
Igrao oko 4 sata. Šta znam. Imam osećaj da igram reskin Skyrima i Fallouta. Umoran sam od Bethesda i njihovog koncepta. Generalno sam umoran od remake-ova i nedostatka orginalnosti. Ove godine oduševio me samo BG3.

Pa jel iko očekivao išta osim onog što je Bethesda dosad ponudila? :D
Oni prave igre po istom šablonu i principu. Masa ljudi to obožava, te se vode filozofijom: "If it aint broke, don't fix it. Except bugs, we have bugs"

Za sad ono što meni smeta je loš AI, ostale stvari su sasvim okej. Biće ovo zabavno iskustvo za par meseci kad se pojavi pregršt modova. Taman kad se rešim trećeg BG3 akta.

Meni je onako, nisam nesto odusevljen ali ajde moze da prodje. Napucavanje mi se svidja, za sada. Treba tek da se vidi sta sve i kako moze da se budzi. Prica deluje pristojno ali je izvedba, barem do sada prilicno neuverljiva ali za razliku od Forspokena nije odbojna. za sada. Skakanje je... Cudno u najmanju ruku, razumem ako su hteli da naprave kretanje laksim i jednostavnijim ali ovo je, glupo. Bio sam na prvoj planeti, jelte i flora i fauna deluju neuverljivo, bolje da su pustili neki AI da odradi to a ako jesu trebali su da naprave kvalitetniji alogritam. Imao sam bug, bas na toj prvoj planeti kod napucavanja kada god bih roknuo jednog protivnika, uvek istog lika, igra bi pukla, nije narodnjak tako da nije do leka. Odradio sam update drivera na poslednju verziju (AMD) i tada je prestalo.

Za sada, igra mi je super zanimljiva, nekih 3-4 sata gameplaya. Oni revieweri koji su pričali da su se teško snalazili s menijima, tutorijalom, mapama... Ja ne znam šta su oni radili. Probao i krafting, probao i ship upgrade. Jeste prva planeta malo isprazna, ali sam do posete labu malo procunjao i istraživao i skupljao resurse. Igram na Series S, ni jedan bug, sve teče ko podmazano. Jutros sam prvi put posle mnogo godina ustao rano ujutru da igram jednu igru.

Probao sad i ja narodnu verziju iako sam je već skinuo preko game pass-a al da ne čekam. U 4k na početku igra radi na 45-55fps, sve na medium, depth of field i motion blur off, dynamic res off, fsr off. Nisam mogo da vidim koliko je fps napolju jer je pukla igra (NARODNA) posle 3,4 minuta, vratio se sad nazad na posao pa ću videti posle...
1693594329720.png

Na xbox series X posle nekih 6h igranja nijedno pucanje niti neki glitch, mada nisam mnogo daleko odmakao, najviše čitam lore momente po gradu i ponovo prolazim vajb uživanja iz 2006 kad mi je oblivion držao pažnju satima.
Ogromne zamerke na odsustvo mini mape, kom mozgu li je to palo na pamet da izbaci, i velike zamerke na previše UI kliktanja da bi se neke jednostavne stvari odradile, nadam se nekom patchu makar za tu minimapu kad shvate da je debilno, ili makar community modu, jer je baš bolno tražiti POIs po gradu na osnovu memorije.
Idemo dalje, i pored toga za sad mi je toliko zabavna igra da bih im još jednom platio punu cenu, jer znam koliko ću desetina, možda i stotina sati izvući iz ovoga, a te pare sad, sa ovim bolesnim cenama, otprilike sprcam na neki samo malo pristojniji ručak za dvoje.

Koji perkovi su najbolji?

progledao sam od kad sam se prebacio na konzolu i prestao da se opterećujem frejmovima, brojkama, štelovanjima, rezolucijama, dlssovima i svim drugim distrakcijama, već sve vreme koje odvojim za gejming mogu da iskoristim da samo uživam u onom što mi je dato, veliko rasterećenje u svakom smislu.
razumem koliko je pc grafički superioran, ali prosto se dodje u neke godine kad sve to postaje toliko nebitno a toliko zamarajuće

Sve to stoji ali svaki PC vlasnik moze spustiti rezoluciju na 900p i zakljucati igre na 30FPS i reci: nema vise problema. Ili da kaže: My PC identifies as Playstation 5 so therefore, I cant play Starfield because there is no Starfield for PS5.

To je kao da odes na forum za automobile i kazes da nemas vise problema sa autima jer nemas visea auto. PC igraci su from day one bili entuzijasti. Ne kontam ostale sto im kvare hobi. Pusti da se ljudi pate. ;)

Evo divno sumirani utisci ja bolje ne bi rekao...

Sve mogu da im oprostim, ali animacije...
Jedan isti sistem još od Obliviona, mrtav i drven pogled, lutkasto kretanje, nadam se da će ih igrači satreti sa kritikama jer zaista ne zaslužuju da se ponovo provuču sa ovako bednim animacijama a da im moderi sve sređuju.
I glavni lik nema glasovnog glumca, samo tekst, iskreno - sramota za igru u 2023. godini.

Mass effect 3 (2012)
14a5997f0982591002a200120a97d41b7de22938_hq.gif

Starfield (2023)
NdUe.gif
0186dteb7u591.gif
2b840d164ab64ed0a99e5728a088f92c.gif

Ma igram sad evo već 4-5 još nisam mrdnuo sa drugog meseca....ubijam na sve šta naidjem i lotam,onda kada više nemogu hodat,izbacujem

Robot mi je pun,barka mi je puna.
tip koji je imao opciju u razgovoru za trade,više nema....neki "#$% fićfirić fotograf,samo me tera da se maknem.....mislim da ću i njega koknut

Grafika onako i nije loša koliko ste je napljuvali,priča ko priča,flora je mogla biti bolja,a mogli su i bez nje na ovom mesecu

Al sve me to toliko potseća na Falout da boli glava

Moj zaključak je....Falout 2.0

Samo da dodam,tako smo pljuvali i Andromedu,pa sam je odigrao dve godine posle izlaska,pa bila ok

Treba jak cpu za igru, inace iako je AMD sponzor, intel kida i 3d i sve

Prilozi

• 20230901_181654762_iOS.jpg
    20230901_181654762_iOS.jpg
    141.9 KB · Pregleda: 99
Što se tiče grafike... Miljama je bolja od one u Skajrimu, a koliko sam razumeo isti je engine (creation). S obzirom koliko je dugo prave, nisam ni očekivao neki surovi next gen. Nekako, za ovoliki svemir i svet, kontam da je negde moralo da se zalomi. Meni ne smeta uopšte, jedino malo te mrtve oči... Ali ajd

Narodna se ne može igrati normalno, koči, trza, puca. Sačekaću 6. pa onda lepo, za sad mi se sviđa, najgori utisak su npc definitivno

Nema to veze sa narodnom verzijom jer i ne-narodna ima isti problem. Neki sumnjaju da je to ustvari Nvidia driver problem.

Što se tiče grafike... Miljama je bolja od one u Skajrimu, a koliko sam razumeo isti je engine (creation). S obzirom koliko je dugo prave, nisam ni očekivao neki surovi next gen. Nekako, za ovoliki svemir i svet, kontam da je negde moralo da se zalomi. Meni ne smeta uopšte, jedino malo te mrtve oči... Ali ajd

Pa Johnny, Retardim je pravljen za prastari konzola hardver sa 512mb radne memorije!
A velicina svijeta nema apsolutno nikakve veze jer svaki engine renderira samo mali segment objekata u sceni. Znaci samo ono sto vidis trenutno.
Plus, tu su odvojene celije, loading screen.

Poslednja izmena:
Poenta moje priče je da su koristili stari engine i da su izvukli maksimum iz njega, ali da je to donelo i neke stare probleme. To što je radio i na takvim mašinama samo govori o dometima tog koda i verujem da je baš zbog veličine igre i žrtvovano nešto.

Ne znam šta hoćeš da kažeš sa "Retardim", ali ako misliš na Skajrim, preskoči moje komentare, molim te, jer očigledno da imaš neku agendu, a o tome ne želim da raspravljam.

Što se tiče igre, žao mi je što karakteru nisam dao ime "Nicholas" , jer je to jedno od imena sa liste koje Vasco može da izgovori. Stavio sam Johnny, pa me zove "Captain".

Još jedan idiotluk za pc verziju, kad hoda glavni lik se vuče kao puž, kad trči brži je nego Usain Bolt, potpuno neizbalansirano, i za to mora da se čeka mod.
Došao sam do prvog meseca i za mene je ovo, ukratko, Fallout 4 u svemiru, videću kad malo odmaknem da li ću promeniti utisak.

Nećeš,kada dodješ u grad videćeš,copy paste Andromeda

Nisu se čak ni potrudili,da ga barem malo promene

Plust šta to tako pusto izgleda da boli glava,pomanjkanje detalja,zombiji od NPCa,copi paste oružija,šlem,jetpack,armor direktno iz Falouta uzet

Igra ko da je radjena za PS2.....ja sam sam sa sobom prezadovoljan,nisam puknuo 60 emra :p

Prvih 4-5 sati na mesecu mi je još bilo ok,al kad sam došao u grad....sa 85/100 igra se srozala na 65/100

Poslednja izmena:
Da bi pljuvao, moras probati!
Btw, ovdje i 4070 TI ima problema.

Poenta moje priče je da su koristili stari engine i da su izvukli maksimum iz njega, ali da je to donelo i neke stare probleme. To što je radio i na takvim mašinama samo govori o dometima tog koda i verujem da je baš zbog veličine igre i žrtvovano nešto.

Ne znam šta hoćeš da kažeš sa "Retardim", ali ako misliš na Skajrim, preskoči moje komentare, molim te, jer očigledno da imaš neku agendu, a o tome ne želim da raspravljam.

Što se tiče igre, žao mi je što karakteru nisam dao ime "Nicholas" , jer je to jedno od imena sa liste koje Vasco može da izgovori. Stavio sam Johnny, pa me zove "Captain".

Tvoja prica nema smisla jer engini ne rade tako!
Konkretno, u ovoj igri kada si na nekom planetu, samo objekti koji su vezani za taj planet se renderuju, i to samo u odredjenom vidljivom radijusu. Tu se koriste razne culling tehnike, frustum culling recimo. Iza kamere, to jest lika kojim upravljas se nista ne renderuje, znaci samo ono sto vidis ispred sebe. To se zove optimizacija, a koja je btw u ovoj igri jako lose odradjena.
Velicina igre, broj objekata i sl, to ce ti samo zauzeti vise prostora na disku.

Nazad
Vrh Dno