Šta je novo?

video igre u 4K native - sirove performanse

GoranM

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
945
1692871610520.png 1692871625929.png
1692871664763.png1692871706761.png
1692871780799.png1692871834601.png

Jedva 60 fps ili cak i ispod 60fps u 4k na MAX detaljima. Sto novija igra (posebno UE5) to izrazenija pojava. Nazalost 4k je i dalje za nove AAA naslove u native izazovan i zaista na svemu osim 4090 ili 7900xtx daleko od objektivno moguceg bez kompromisa.

mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
^ zato ima dlss na quality i ne vidi se razlika a ide u 100+ fps

@GoranM
Sta je problem sa ovim igrama ? Ne podrazavaju DLSS & frame generator i ono kod AMD-a ne znam kako se zove a radi isto.
Remnant 2 znam da podrzava oba u 1440p 144fps konstantno sve na max, gpu usage 70~80%, prikaz odlican, tako da verujem da moze u 4k sa makar 100 frejmova konstantno.

4K je "samo" 2,25x veće od 1440p, izraženo u broju piksela
stoga ne može ni blizu 100 fps, realnije je ~64 ako stvarno može 144fps na 1440p

^ ako ima sa dlss ima zakucano 144fps u 1440p sa opterećenjem oko 60-70% znaci da će sa dlss u 4K imati 100+ fps.

4K je "samo" 2,25x veće od 1440p, izraženo u broju piksela
stoga ne može ni blizu 100 fps, realnije je ~64 ako stvarno može 144fps na 1440p
Deluje logicno ova matematika, isto bi i ja pomislio... Medjutim u poslednjh 2 meseca naleteo sam na dosta nelogicnosti sa PC hardverom, perfomansama, pa me ne cudi sto je u praksi situacija 2x bolja. A moze stvarno, igrao sam malo i dosta igara proba iz radoznalosti pa sam na osnovu toga napisao.
@Lemaja
Koji je ovo program sto pokazuje statistiku u ovom videu ?

^ mislim da je msi afterburner

Imam msi afterburner, ne izgleda ovako... Iscackao sam program i podesavanja odavno, ovo nisam nasao da moze ovako da se podesi...

koliko sam razumeo grafikone koje je okačio @GoranM , reč je o sirovim performansama (sa ili bez RT) bez DLSS, @Lemaja @V_e_r_A
sa DLSS je druga priča

Da, rec je o 4K cistim performansama (maximalni moguci detalji u igri), bez ikakvih trikova sa upscalingom ili generisanjem vestackih frejmova. Ispada da ima dosta novih igara koje ne mogu u 60fps average u 4k na najbrzoj karti koja je u prodaji. Ako je ovo OK onda smo nazalost vecito "zakucani" sa nekim vidom DLSS ili FSR.

^ to su još ne doradjene igre. Hogwarts legacy treba još koji patch da se sredi, igra je kolega pa ludi od izletanja na desktop sa 4070ti a igra legalnu. Jedi igram lično i treba takođe peglanja. Ali to je svega par igara na tržištu za sada.

@V_e_r_A evo neki sistem za modovanje msi AB

@momsab ja sam mislio da govoriš oko posta sto je @V_e_r_A postavio. Generalno dlss je po meni odlična stvar. Bas smo zagledali na 4K sa quality i bez dlss i nismo videli nikakvih razlika. Ko to vidi svaka mu čast.

Da, rec je o 4K cistim performansama (maximalni moguci detalji u igri), bez ikakvih trikova sa upscalingom ili generisanjem vestackih frejmova. Ispada da ima dosta novih igara koje ne mogu u 60fps average u 4k na najbrzoj karti koja je u prodaji. Ako je ovo OK onda smo nazalost vecito "zakucani" sa nekim vidom DLSS ili FSR.
Mozda gresim ali mislim da se namece jedno pitanje... Ovo su sve kako vidim nove igre, igre koje su se pojavile kada je DLSS i FSR vec dosta dugo prisutno resenje... Da li su mozda perfomanse tako lose jer je igra napisana sa nativnom podrskom za DLSS i FSR sto samim tim znaci da je testirati te igre bez DLSS i FSR zapravo nepotrebno, cak i pogresno ?
@Lemaja
Izgleda da ipak nisam sve iscackao :p

Treba imati na umu da u najvećem broju slučajeva malo spuštanje podešavanja može da znači i ozbiljan skok u performansama a da se paraktično i ne vidi neka bitna razlika.
Nije baš apsolutno neophodno da sve bude na ultra. Hardware Unboxed je baš razrađivao tu temu na svom kanalu.

Osim kada je razlika min/max detalja svega 17%, pa obrni okreni igra i dalje nama 60fps. 4090 ima 43.9fps u 4k i sa recimo 20% vise fps u "low" bilo bi mozda 52-53fps, dakle i dalje nista od 60fps, a cisto sumnjam da je neko dao 2000eur da bi se igrao u low detaljima i onda se opet vracamo na upscaling kao jedino resenje.
PRIMER za 4080 i 2560x1600 rezoluciju.
1692965782209.png

Ovo što ti iznosiš stoji i naravno da ne postoji magija koja će od 45 fps-a da napravi 145.
Jedino na šta sam ja skrenuo pažnju je da se po svim tim testiranjima insistira na maks podešavanjima koja u realnom gejmingu i nisu potrebna.
Ne pričam o spuštanju na low, ali samo malo spuštanje podešavanja zna dobrano da podigne fps.

Aj pročitaj naslov teme...
p. s. Mogao sam u dve kese karamela da će da se nađe neko pametan da napravi foru na ovu temu

45 fps sa 4090 u 4k, 77 fps uz frame gen, svasta :D
zar ne shvatate da se igre ne rade za pc...i ta performance nemaju veze na pc mogu tek da se gledaju posle nekih 20 patchova na svaku igru....
zar ne shvatate da se igre ne rade za pc...i ta performanceskacu na pc tj. mogu tek da se gledaju posle nekih 20 patchova na svaku igru....

^ to si u pravu 100%. Sony ima GPU snagu u rangu 3070 i daje 60fps u 4K a 4090 ne može? Jednostavno sto si rekao da su neoptimizovane i nema dalje.

Da, Sony 5 ima snagu u bukvalno rangu 6700 non XT, a vrlo cesto gotovo uvek i svuda u "vizual modu" (jer uvek ima i "performance mode") obara cesto rezoluciju na 1600p, a bilo je bogami i slucajeva u 1440p i to podosta, da ne kazem i u 1200p u nekoliko navrata, a sve to da bi nekako dobar fps. Ritam igara i performanse daju konzole i to ce nas pratiti jedno vreme jer tip ljudi koji cepa konzole vrlo cesto smatra da je 30fps skroz OK, a 6-fps ultra mega giga wow i ne mari za internal rezoluciju od 1440p jer realno ni ne zna sta je to, on je igru namestio u 4k, na 4k TV u cemu je problem, to meni sve klizi i radi. Jedini problem je sto nikada nisu videli nesto u 100fps + da bi znali kako to stvarno treba da radi i izgleda. Bukvalno mora PC hardware da se odvoji kroz sledecu generaciju za jos 1.5-2x sa performansama da bi to prestao biti problem. Onda onih 45fps u native 4K postaje 80-90fps i to je Ok do sledece generacije enginea/konzola, a dotle smo ga naj*bali.

Opate moram da pitam... Zasto je ova tema bitna ? Zasto je bitna analiza kako igre rade bez DLSS & frame generator, FSR ?
Ne kapiram poentu.. Sve navedene igre u ovoj temi pronaso sam na netu klipove koji pokazuju da sve radi u 4K sa ultra podesavanjima u rasponu 90~120fps... Zasto bi trebalo bilo koga da zanima kako rade bez DLSS & frame generator, FSR ???

Pojam ciste native rezolucije efekata i outputa nije fokus vec nekoliko godina unazad, moderni endzini su zamisljeni sa rekonstrukcijom na umu (UE5 - TSR) a oni koji je vec nemaju oslanjaju se na ostale FSR, DLSS, XeSS i ostale solucije da se sto bolje rekonstruise slika na outputu vece rezolucije, a cak se i tech demoi endzina prezentuju uz rekonstruisane efekte/rezolucije. Ako je finalni output skoro pa transparentan originalu (native) na visoj rezoluciji onda nema potrebe za trosenjem resursa na nativnu rezoluciju.

Uz skorasnje omasovljenje AI-ja i njegovo usavrsavanje vec vidimo da se i RT rekonstruise (DLSS3.5) i to je jednostavno buducnost pa ako idemo i sa pukim predvidjanjima do toga da ce AI generated stuff biti i cele igre verovatno uz nas input sta tacno hocemo da nam generise za uzitak. Da li ce to onda povuci i sav HW u tom smeru ostaje da se vidi, a najbitnije je ono koliko ce i kako ce se sve prihvatiti u buducnost i sta ce biti jeftina AI roba a sta neciji cenjeni (ljudski) trud, kao recimo sto vec sada RTX remix i ostali AI remasteri pomalo deluju jeftino...

Opate moram da pitam... Zasto je ova tema bitna ? Zasto je bitna analiza kako igre rade bez DLSS & frame generator, FSR ?
Ne kapiram poentu.. Sve navedene igre u ovoj temi pronaso sam na netu klipove koji pokazuju da sve radi u 4K sa ultra podesavanjima u rasponu 90~120fps... Zasto bi trebalo bilo koga da zanima kako rade bez DLSS & frame generator, FSR ???
Dobro si rekao. Meni dlss ne smeta i bitno da mi ide na max u 144fps

Drugari, otvorite temu "Video igre u 4K - DLSS performanse" ako vas toliko svrbi i prestanite da trolujete ovu temu!
Začetnik teme je vrlo jasno i nedvosmisleno u naslovu naveo da se ovde raspravlja o native performansama.

@NenadG

Ma nema problema nego mene bas zanima ovo sto sam pitao da bi razumeo pontu diskusije na tu temu.
Kakve nativne perfomanse ? Kartice imaju mogucnost da koriste DLSS & frame generator, FSR, vrlo nativno imaju tu mogucnost jer nije je neko naknadno ugurao u kartice kroz drajvere i ne vidim razliku sa i bez te nativne mogucnosti sem znatno manje frejmova bez, pa zato i pitam koja je poenta ove teme jer zelim da razumem.
To je sto se toga tice, sto se tice toga da ti odredjujes sta je trolovanje a sta je u skladu sa temomo to mozda ako nekad budes moderator. Meni je potpuno u skladu sa temom da pitam koja je poenta diskusuje, zasto je to bitno, pa neka mi neko odgovori konkretno ako hoce da bi razumeo zasto se bavimo tom temom.

^ šta ćeš kad ljudi hoće da igraju sa 4070ti 4K u 15 fps. To im je bolje i prihvatice to pre nego dlss i 100 fps. Znaci 7900xtx ne može ni da radi na 20 fps u tim igrama

^
Ne razume ovaj tvoj kometar, ne vidim na koji nacin je ovo sto si napisao odgovor na moje pitanje ?

Vrh Dno