Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koliko vidim, to je nekih 70-ak kvadrata, bez izolacije, nema tu šanse jedna 18kbtu klima da pokrije. Na prvu loptu, u dnevnu sobu prekoputa ovog velikog otvora jedna jača klima da zagreje dnevnu, hodnik i ako imaš sreće malo da "zamlači" tu sobu čija su vrata naspram otvora prema hodniku. Druga soba i kupatilo moraju imati svoje grejno telo, a sasvim moguće i prva spavaća soba. Midea je po specifikaciji jača (5.8kW naspram 5.4kW) što nije uopšte puno za klime 18-ice, imaš klime od 12kbtu koje daju više toplote, neko je skoro pominjao Vivax AEYI 12, daje 7.2kW.

Ako je ova ponuda stvarna, mislim da je odlična prilika.

Moj ti je savet, kupi jednu kvalitetnu klimu sa što većim kapacitetom na grejanju, pa vidi kako ti se kreće temperatura. Na jačim minusima ćeš možda morati da pališ kotao ili dodatne grejalice ali bi trebalo da ti bude sveukupno jeftinije. Gree Amber premium mi se (laički) čini kao najbolji izbor za tvoju situaciju (ako gornja ponuda nije i dalje aktivna, a i amber je dokazana klima).

Hvala puno na odgovoru. Negde u glavi sam dao potpuno isti odgovor, samo mi je bila potrebna potvrda. Definitivno moram uzeti u obzir kupovinu klime i kupovinu manje kolicine cvrstog goriva od planiranog. Prosla zima je bila bas blaga i kapiram da bi ova postavka bila dobra uz aktivaciju kotla u minusima ali ne mora da znaci da ce svaka zima biti kao predhodna.

Ako tako gledas bez izolacije je slaba vajda bilo cime da se grijes.

Moze li neko da baci pogled na ovaj post i da neko misljenje? Na ivici sam da narucim drva ili kupim klimu. Vise ni sam ne znam sta da radim. Imam centralno grejanje po kuci ali drva i ugalj kao da su od zlata...
Ja sam ti u viwax predstavnistvu naj kasnije preksutra a tu imam jako dobro prijateljstvo pa ti se raspitam. Moje misljenje posto se ipak radi i o grijanju da stavis kvalitet a ne nesto samo da se stavi. Mjesto je super po meni, nece da smeta nigdje ali isto tako kvalitetna 12ka je jaca i od puno 18ki sto se tice rada i rezultata. Zavisi ko sta trazi i ocekuje pa i sam daj malo vise informacija. Ja sam po tom pitanju jako tezak pa mi smeta puno stvari kako klime rade, tako da je to sve od osobe do osobe.

U principu ova postavka sada hladi celu kucu bez problema, a klima bukvalno nema brend nigde na njoj, kupljena 2002 godine. Kapiram da nije isto hlađenje i grejanje ali se nadam da pozicija moze da pomogne.

Po vama sta je najbolje odabbrati, LMce 12, ftxc35 , fresh master hisense, ili vivax ACP-12CH35AEYIs.

Koliko vidim, to je nekih 70-ak kvadrata, bez izolacije, nema tu šanse jedna 18kbtu klima da pokrije. Na prvu loptu, u dnevnu sobu prekoputa ovog velikog otvora jedna jača klima da zagreje dnevnu, hodnik i ako imaš sreće malo da "zamlači" tu sobu čija su vrata naspram otvora prema hodniku. Druga soba i kupatilo moraju imati svoje grejno telo, a sasvim moguće i prva spavaća soba. Midea je po specifikaciji jača (5.8kW naspram 5.4kW) što nije uopšte puno za klime 18-ice, imaš klime od 12kbtu koje daju više toplote, neko je skoro pominjao Vivax AEYI 12, daje 7.2kW.

Ako je ova ponuda stvarna, mislim da je odlična prilika.

Moj ti je savet, kupi jednu kvalitetnu klimu sa što većim kapacitetom na grejanju, pa vidi kako ti se kreće temperatura. Na jačim minusima ćeš možda morati da pališ kotao ili dodatne grejalice ali bi trebalo da ti bude sveukupno jeftinije. Gree Amber premium mi se (laički) čini kao najbolji izbor za tvoju situaciju (ako gornja ponuda nije i dalje aktivna, a i amber je dokazana klima).
Ove karalteristike uopste nisu lose ali... Pitanje je koliko je to sve zaista tako. Ono na prvu sto je jako lose nivo buke... Previse, al previse. Svakako bilo bi dobro da neko opise njezin rad. Recimo kod Mitsubishi sto ja imam kad se pokrene nejde "pun" gas pa kad postigne temp onda smanjuje naglo vec to fino postepeno radi, takodje kad ugrije spusti jako nisku modulaciju i odrzava. Ako se ugasi ni neosjeti se da se ugasila. Kod gre je sve tako ali suprotno ( bar ona sto sam ja imao GEH18AA-K6DNA1F/O
GEH18AA-K6DNA1F/I ) a da nekazem nivo buke. Nije se moglo spavati u istoj prostoriji. Primjetio sam da se puno korisnika pokajalo za odredjene klime tako da valja dobro razmisliti vredi li jeftinije gledati da se prodje.

Pogledajte prilog 401645
Eto rasporeda prostorija, ako kazes da bi 18ke bolje zavrsile posao, koje onda 18ke. Na ovu bih imao 20% popusta, je l ona ok ili mozda nesto drugo: https://gigatron.rs/inverter-klime/vox-ifx18scct-klima-uredjaj-inverter-536093
P.S. kvadratura je odokativno mozda malo osciluju brojke ali je taj raspored
Moze ovo sa 2, u dnevnoj i spavacoj uperis u kuhinju. Mozes to zavrsiti i sa ove 2 Vivax REWI sto sam ti rekao. Ako imas love, mozes u dnevnu staviti Vivax AEYI.

Po vama sta je najbolje odabbrati, LMce 12, ftxc35 , fresh master hisense, ili vivax ACP-12CH35AEYIs.

Sta tacno trazis od klime? ZCena tih klima se dosta razlikuje.
Vivax je tu najjaca klima, ali je i najskuplja i na kraju imas Vivax(Midea), a ne Daikin.

Ne znam ni ja sta trazim, pitao sam vise ljudi, citao dosta, i od sve informacije mi se pomesalo sve :D do 80k max. Pretezno grejanje , jesam dosadan jer sam u pp pitao vise vas, ali vise mi nista nije jasno haahaha :D

Ne znam ni ja sta trazim, pitao sam vise ljudi, citao dosta, i od sve informacije mi se pomesalo sve :D do 80k max. Pretezno grejanje , jesam dosadan jer sam u pp pitao vise vas, ali vise mi nista nije jasno haahaha :D
Xaxxa, to tako bude, sto vise informacija sve veci osjecaj da nista neznas.

Pa onda idi na Daikin.

Vivax REWI i Hisense Energy Pro Plus mi deluju kao najbolji izbor za ~60k. Još uvek nisam presudio jer moram malo izolaciju da sredim. Ako neko ima još predloga neka doda.

Hisense energy pro ili midea extreme/brezeless.Vivax Rewi mi deluje kao da unutrasnju ima od Haier Flair modela,a iste spoljne imaju Haier flexis,flair,expert,dawn i jade model.

Kod mene Amber premium luduje i ocigledno da postoji neki problem. Odspavah 2 sata poslije nocne smjene (zadata temp vec bila postignuta) i budim se maloprije klima rashladila kucu na postignutih 27 stepeni (i to na senzoru klime u cosku) i na auto modulira 1300w i brije samo tako. Svasta. Ukljucih ifeel na sredini dnevnog boravka i pise 26. Cim sam rucno ponovio iste komande koje su prethodno vec bile, klima se spustila na ispod 750w (preko 500w razlike) i sad tako modulira na auto. Nece potrosnju i snagu da obori sama iako je davno postigla temperaturu, vec konstantno duva. Napolju je 37C.
Jutros kad je spoljasnja temperatura bila 4-5 stepeni veca od unutrasnje ukljucio sam klimu podigne isto potrosnju i onda spusti na 700w uz moje insistiranje, postigne temperaturu i ona nastavi na 700w da duva. Kad sam prebacio za dva stepena postignutu temp ukljucila se ventilacija na 20w konstantno.
Jutros poslah mejl energynetu zbog produzene garancije i pozvao me ovlasceni serviser poslije sat vremena misleci da sam ulozio reklamaciju. Rekao sam mu da nije reklamacija u pitanju nego produzenje garancije na sto mi je on rekao da se to vrsi poslije dvije godine i uradjenog servisa. Potom sam mu konkretno obrazlozio zapazeno na sto on nije razumio zasto tako radi i pitao me ko je vrsio montazu. Ja rekoh koja je klima i koliko je najmanja deklarisana potrosnja on kaze nemoguce i nadje podatak onu nominalnu. Reko to je neka srednja potrosnja, valjda treba nize na postignutu temperaturu. Meni trosi po satu i preko 1000w. E pa jeste kaze. Haha Rekoh propraticu rad klime pa cu u skladu sa time uloziti reklamaciju ili ne 😏 Evo sad klima izvrsi isusivanje unutrasnje jedinice, iskljuci se i ode i ona ma spavanje 😅🤣 e sto me nadje od klime 😂

Prilozi

• Screenshot_2023-08-23-16-18-11-465_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_2023-08-23-16-18-11-465_com.gree.greeplus.jpg
    45.1 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2023-08-23-16-19-34-137_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2023-08-23-16-19-34-137_com.tplink.iot.jpg
    39.5 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_2023-08-23-16-19-43-330_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2023-08-23-16-19-43-330_com.tplink.iot.jpg
    39.1 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Screenshot_2023-08-23-17-18-05-104_com.tplink.iot.jpgEvo sad posto sam je ponovo ukljucio trosi najmanje dosad i cak joj fali jedan stepen da bi postigla zadatu temperaturu
Evo sad ode ispod 500w

Poslednja izmena:
G
Ja sam ti u viwax predstavnistvu naj kasnije preksutra a tu imam jako dobro prijateljstvo pa ti se raspitam. Moje misljenje posto se ipak radi i o grijanju da stavis kvalitet a ne nesto samo da se stavi. Mjesto je super po meni, nece da smeta nigdje ali isto tako kvalitetna 12ka je jaca i od puno 18ki sto se tice rada i rezultata. Zavisi ko sta trazi i ocekuje pa i sam daj malo vise informacija. Ja sam po tom pitanju jako tezak pa mi smeta puno stvari kako klime rade, tako da je to sve od osobe do osobe.
Boy prenesi iskustvo i informacije obavezno

Kod mene Amber premium luduje i ocigledno da postoji neki problem. Odspavah 2 sata poslije nocne smjene (zadata temp vec bila postignuta) i budim se maloprije klima rashladila kucu na postignutih 27 stepeni (i to na senzoru klime u cosku) i na auto modulira 1300w i brije samo tako. Svasta. Ukljucih ifeel na sredini dnevnog boravka i pise 26. Cim sam rucno ponovio iste komande koje su prethodno vec bile, klima se spustila na ispod 750w (preko 500w razlike) i sad tako modulira na auto. Nece potrosnju i snagu da obori sama iako je davno postigla temperaturu, vec konstantno duva. Napolju je 37C.
Jutros kad je spoljasnja temperatura bila 4-5 stepeni veca od unutrasnje ukljucio sam klimu podigne isto potrosnju i onda spusti na 700w uz moje insistiranje, postigne temperaturu i ona nastavi na 700w da duva. Kad sam prebacio za dva stepena postignutu temp ukljucila se ventilacija na 20w konstantno.
Jutros poslah mejl energynetu zbog produzene garancije i pozvao me ovlasceni serviser poslije sat vremena misleci da sam ulozio reklamaciju. Rekao sam mu da nije reklamacija u pitanju nego produzenje garancije na sto mi je on rekao da se to vrsi poslije dvije godine i uradjenog servisa. Potom sam mu konkretno obrazlozio zapazeno na sto on nije razumio zasto tako radi i pitao me ko je vrsio montazu. Ja rekoh koja je klima i koliko je najmanja deklarisana potrosnja on kaze nemoguce i nadje podatak onu nominalnu. Reko to je neka srednja potrosnja, valjda treba nize na postignutu temperaturu. Meni trosi po satu i preko 1000w. E pa jeste kaze. Haha Rekoh propraticu rad klime pa cu u skladu sa time uloziti reklamaciju ili ne 😏 Evo sad klima izvrsi isusivanje unutrasnje jedinice, iskljuci se i ode i ona ma spavanje 😅🤣 e sto me nadje od klime 😂
Nemoguće !!!

Pa i ona je matora, samo malo vise fensi :D

Nazad
Vrh Dno