Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Kod mene konekcija jeste stabilna, ali sinoć je bilo -17.12 dBm.
Sada u 14:20 časova RX Optical Power je na -21.74 dBm.
ne znam razlog zasto bi se menjao osim ako neko ne dira kablove ili menja parametre na OLT-u (ili se port na OLT-u greje pa smanjuje output power da bi se ohladio?)
meni je na MTS u kuci uvek od -14.3 do -14.7 bez obzira na vremenske uslove, vreme dana, itd
u stanu je uvek -15.4, isto se ne mrda uopste vise od 0.3 gore dole
ovo je na 2020 nokia mrezi, mozda je drugacije na starijoj huawei mrezi ?

ja sam na huawei ( BG ), Rx mi je isto baš konstantan u svim vremenskim uslovima

mozda mu je malo klimava neka konekcija optickog kabla ? neka dobro ugura oba zelena kraja i u zok i u ruter, pritiskajuci onaj zeleni plasticni deo konektora prema ruteru/zok-u (moze i prilicno jako, nece se polomiti)

više faktora, pre svega od savijenog vlakna, kako je isti splajsovan pa i do Tx od strane OLT-a do tvog ONT-a.
Mada, dokle god ti Rx varira u okviru referentnih vrednosti, sve će ti biti ok.
Mada ja na mom MTS ONT-u imam poprilično konstantan Rx uvek oko 15 ± 1 svaki put kad proveravam optički status.
Ja sam imao takvu vrednost do 28. jula 2023. Onda je splajs pukao, pa je Rx opao na 36.99 i posle toga je sasvim nestalo signala. 2.avgusta je konekcija ponovo uspostavljena i tada je bilo - 14.40, da bi danas otišao ispod -20 dBm...

splajs kod tebe u ZOK ili negde na banderi ?
splajsovi uradjeni fuzionom mashinom ne bi trebalo da variraju tokom vremenskih uslova/sirenja i suzavanja zbog temperature, itd.
to mogu samo oni mehanicki radjeni rucno, ili mozda nije dobro isecen/ociscen pre nego sto su ga stavili u mashinu pa ima mala nepravilnost ali to treba mashina isto da im kaze pa da ponove

splajs kod tebe u ZOK ili negde na banderi ?
Ovi momci što su bili na terenu kažu da je problem bio u ZOK-u. Uzeli su od spolja novih 8cm splajs kabla, a ono od ranije su odsekli i bacili.

Od tada je stabilma veza, ali RX Optical Power nivo varira...

Online Duration (dd:hh:mm:ss):18:23:31:47

Ova temperatura od 42, jel to ruter ili ormaric?

Pogledajte prilog 401688
to je temperatura laserske diode u ruteru
Ovi momci što su bili na terenu kažu da je problem bio u ZOK-u. Uzeli su od spolja novih 8cm splajs kabla, a ono od ranije su odsekli i bacili.
Si ih gledao, su radili sa mashinom sa LCD displejem ?
ako su koristili nesto ovako:
a9fd9b5c5f33428daa9d96ed7c3176e3
dd83cb1a49743640c5ebb9ea65734787.jpg

onda je mehanicki splajs i desi se da njegov gubitak varira od zavisnosti od temperature ako nisu savrseno ubacili vlakna unutra
dok splajs uradjen mashinom koji treba uvek biti savrsen izgleda ovako:
splice-protection-sleeve-500x500.jpg

Tehnicki ti nemas brige jer je dozvoljeno do -28 da dodje signal, a znam ljude u drugim zemljama gde je to uradjeno ovlaz na brzinu i nekad imaju i -32, i dalje im radi pun gigabit...

Poslednja izmena:
Kod mene je ta Working Temperature od 48-52 ℃. I ova vrednost takođe ume da varira.

Da li možda znate šta iz Telekoma nude od opreme?
Tačnije, imamo 2 HP007 i Nokia ONT (beli) uređaj.
Treba da obnovimo ugovor, pa ako ima nekih novijih uređaja da im tražimo.
Da li na ONT uređaju može da se proveri koliko je količine interneta potrošeno za neki određeni period?

Tačnije, imamo 2 HP007 i Nokia ONT (beli) uređaj.
Da li na ONT uređaju može da se proveri koliko je količine interneta potrošeno za neki period?
STB je trenutno najnoviji Skyworth HP4024 koji ima podrsku za Bluetooth mod rada daljinskog a za Nokia podrucja i dalje daju G-2425G-B
ONT ne meri potrosnju internet saboracaja osim br. paketa u trenutnoj sesiji sto nije veoma korisno

to je temperatura laserske diode u ruteru

Si ih gledao, su radili sa mashinom sa LCD displejem ? Tehnicki ti nemas brige jer je dozvoljeno do -28 da dodje signal, a znam ljude u drugim zemljama gde je to uradjeno ovlaz na brzinu i nekad imaju i -32, i dalje im radi pun gigabit...

Nisam bio kod kuće kada su došli, ali izgleda da je problem u tome što kažeš.
Inače, najveći minus na kome je sve još dobro radilo (pre nego što su oni intervenisali), bio je - 31.55 dBm.

Nisam bio kod kuće kada su došli, ali izgleda da je problem u tome što kažeš.
Inače, najveći minus na kome je sve još dobro radilo (pre nego što su oni intervenisali), bio je - 31.55 dBm.
da, -32 je otprilike minimum na kojem ce raditi, takodje zavisi od marke/starosti uredjaja zato oni stave malo manje da je sigurno -28

Mozes proveriti sta imas u ZOK ako skines gornji poklopac sto se moze uraditi bez ikakvih srafova/alata, samo prstima stegnes obe strane malo i otkaci se poklopac.
evo sta je u mom koji ima u sebi splajs uradjen fuzionom mashinom (posle toga splajs se ubacuje u neko crevo sa metalnom sipkom unutra):
2023-08-23_15-12-39_c9U9lnW0b.jpg

Poslednja izmena:
ako su koristili nesto ovako:
a9fd9b5c5f33428daa9d96ed7c3176e3
dd83cb1a49743640c5ebb9ea65734787.jpg

onda je mehanicki splajs i desi se da njegov gubitak varira od zavisnosti od temperature ako nisu savrseno ubacili vlakna unutra
dok splajs uradjen mashinom koji treba uvek biti savrsen izgleda ovako:
splice-protection-sleeve-500x500.jpg

Da. Vidim mehanički splajs u mom ZOK-u... Zato je izgleda minus veći kada je vedro i toplo vreme (kao ovih dana), a kada se naoblači, spusti se temperatura ili padne kiša, onda signal bude bolji. Hvala na pojašnjenju @rajkosto.

Naravno, u call centru mts-a, kažu da je prema njihovom monitoringu sa mojom konekcijom sve u redu, tako da nema razloga bilo šta preduzimati dok god se ne počnu dešavati delimični ili potpuni prekidi u funkcionisanju usluge.

Trebaju mi dobrovoljci za jedan test :)

Mislim da sam pronašao problem u funkcionisanju mts optike. Samo želim da potvrdim da li je problem samo kod mene ili je generalni.

Šta je neophodno:
  • mts optika (nikako yettel ili supernova) sa paketom čija je download brzina veća od 100Mbps
  • računar (ne smartfon)
  • google chrome browser
  • google nalog sa slobodnih 5GB za google drive (može i nov account, nije važno).
  • malo vremena i volje za pomoć u istraživanju

Šta uraditi:
  • otvorite chrome, ulogujte se na google drive (kroz browser)
  • uploadujte neki fajl (blizu 5GB) ako nemate ideju šta, evo skinite ovaj Ubuntu ISO, pa njega uploadujte: http://releases.ubuntu.com/23.04/ubuntu-23.04-desktop-amd64.iso
  • kad se završi upload na drive, downloadujte isti taj fajl nazad na svoj komp (kroz chrome browser obavezno).
  • javite da li je fajl uspešno skinut ili je download prekinut

Nakon ovoga možete da obrišete fajl sa svog google drive-a.

Probajte za sad samo ovo, ako slučajno ne uspe download, verovatno će vas zezati internet narednih tačno 5 minuta od trenutka prekida downloada. Nakon 5 minuta će se sve vratiti u normalu.

Ako još neko uspe da reprodukuje ovaj problem, daću detaljno tehničko objašnjenje šta mislim da je problem sa mts optikom i zašto se ovo dešava.

Paket 500/160, IP adresa 93.x, openwrt povezan na Nokia G-2425G-B LAN4 port u bridge modu od strane MTS-a, radi PPPoE preko AC BNG_BG_BEOGRAD-TKC_2
Upload:
2023-08-24_11-15-36_LKI73d0Lp.png

Radio sam odmah posle toga download, taj je failovao:
2023-08-24_11-25-27_o3IuxOqL7.png

kliknuo sam Resume dugme na tom failovanom downloadu, i on je uspeo, sadrzaji fajla su korektni (i nije 'zezao' internet posle):
2023-08-24_11-26-34_AAqYBjZJO.png

Ovo mi vise lici na problem sa Google Drajvom, na kojeg se od skora ljudi dosta bune da im koruptuje fajlove i slicne stvari, mozda se upload nije jos replicirao 100% do servera sa koga sam radio download prvi put? Takodje, kad sam skidao ovaj ISO sa tvog linka (u Firefox-u, ako ga kliknem u Chromu otvori samo nov tab pa ga zatvori), isto je isao nesto traljavo 25MB/s
Sa mojih servera u Nemackoj i Amsterdamu redovno skidam VM bekape preko SSH, FTP i SMB protokola od po 100-500GB bez problema, sa jednom konekcijom, nista nije pucalo i islo punom brzinom.

Inace imao sam cudan problem juce pokusavajuci da igram MP igru sa jednim iz Nemacke, ja sam hostovao, sa otvorenim portovima, prvi put mi je IP bio 178.x i njegov latency do mene preko ping i u igri je bio 150ms..., posle sam restartovao PPPoE dok nisam dobio 93.x ip, posle toga njegov latency do mene preko ping i u igri je bio normalnih 50ms..., mada to opet moze da bude do strane Deutche Telekomovog rutiranja do drugacijih IP opsega, ne nesto za sta je mts kriv.

Poslednja izmena:
Koji se telekomov optički ruter pokazao kao najbolji, neki od HUAWEI modela ili ZTE, Nokia?

Ne mozes da biras. Daju ti u skladu na koju vrstu OLT si prikljucen, i moras da koristis taj sto ti daju (ili kao All-in-One, ili u bridge modu sa svojim ruterom).
Model Huawei i Nokia koji daju imaju slicne opcije i performanse u vidu WiFi-a i rutiranja.
Za ZTE ne znam jer je region u kome se koristi veoma ogranicen.

@rajkosto Hvala!

Problem nije do Google Drive-a nego to mts-a - u to sam 99.999% siguran.

Ja imam paket 1000/400 sa statičkom IP adresom, telekomov HG8245W5-6T u bridge modu sa OpenWrt x86 ruterom, ali moj ruter i ONT nemaju veze sa problemom - objasniću kako sam došao do tog zaključka. PPPoE je povezan na BNG_NI_NIS-TKC_2.

Ja predpostavljam da je u pitanju telekomova DDOS zaštita koja je potpuno pogrešno podešena.

Naime, zašto sam insistirao da se skida velik fajl sa Google Drive-a i kroz Google Chrome, zato što sam siguran da će Chrome u komunikaciji sa Google serverima koristiti HTTP/3 (QUIC) ako je to ikako moguće (ako nije blokiran). Za ovaj problem je bitan HTTP/3 jer je za razliku od HTTP/2 i HTTP/1.1 baziran na UDP a ne TCP protokolu. Takođe ovaj problem se dešava i sa bilo kojim UDP saobraćajem, uključujući HTTP/3, Wireguard, OpenVPN, IPSec kroz UDP...

Ono što sam ja prilično sugiran da se dešava je da čim bilo koji korisnik u download smeru duže od 120 sekundi prenosi podatke koristeći UDP i u tih 120 sekundi prenosi više od 100Mbps u proseku, mts blokira sav UDP i ICMP osim Echo Request/Response na 300 sekundi (5 minuta). U ovo spadaju i DNS zahtevi - nisam siguran da li je telekomov DNS izuzet.

To što je resume uspeo je što je Chrome videći da HTTP/3 komunikacija ne radi prešao na HTTP/2 koji je TCP i koji nije blokiran.

Imam drugara koji radi u sektoru terminalne opreme pa mogu preko njega da tražim određeni model.

Imam drugara koji radi u sektoru terminalne opreme pa mogu preko njega da tražim određeni model.
ne radi Huawei ONT na Nokia OLT i obratno, provereno, tako je MTS namestio mreze ili im je to neka limitacija opreme (ako nemaju multivendor ONT licencu za OLT ili slicno).

Dopuna objašnjenja:
  • Kada se desi blokada UDP i ICMP saobraćaja, ona se odnosi na IP adresu koju trenutno koristi korisnik, blokada traje tačno 300 sekundi
  • Ako imate dinamičku IP adresu i rekonektujete se, verovatno će blokada ostati na prethodnoj IP adresi, a vi ćete ponovo imati UDP saobraćaj
  • Ako (kao ja) imate VPN do lokacije sa koje ste povezani na isti BGN (access server), tu zabrana ne važi (sve vreme mi radi wireguard tunel), čak prenos kroz taj tunel ne triggeruje blokadu (zato sam 100% siguran da nema veze sa mojim ruterom).
  • Ukoliko na svom ruteru ograničim brzinu downloada na 100Mbps (ili manje), problem se nikad ne desi. Ceo transfer kroz UDP prolazi kolko god da je veliki. Čim ograničim na 110-120Mbps, problem se desi u roku od odmah.
  • Upload kroz UDP protokole nema nikakvog uticaja na blokadu. Uploadujem desetine gigabajta brzinom 300+Mbps, ništa. (zato sam tražio da prvo uploadujete fajl kroz HTTP/3).

100% si u pravu, ovaj put sam skinuo neki drugi fajl koji je vec bio na mom nalogu, ne bash taj koji sam uploadovao, i isto se desilo
razlog zasto mi internet i dalje radi tokom ove blokade je zato sto koristim DNS over HTTPS/TLS, sto je TCP ne UDP
(ali jeste, tokom blokade internet jeste "traljav", svaki pristup googlovim domenima koji preferiraju QUIC traje nekoliko sekundi dok se ne prebaci na TCP)

proverio sam sa wiresharkom koji protokol mi koristi download/upload na drive, i takodje radio UDP testove tokom i posle
tokom 5 minutnog UDP uploada 150mbps sve ok:
2023-08-24_12-19-09_kXmp4GzFO.png

posle tacno 1 minuta UDP downloada 200-300mbps on failuje, i sav UDP je blokiran:
2023-08-24_12-29-59_cwkBfaqWF.png

posle 5 minuta blokade sve se vraca u normalu:
2023-08-24_12-34-18_sVG3Y2i5m.png

ali ne znam kako bi oni resili ovaj problem a takodje sprecili da neko UDP blastuje te sa 1gbps serverom ili botnetom, i da ne mozes uopste da koristis internet dok se to desava
da li se ovo deshava ako vise konekcija tebi salju UDP protok kumulativne brzine > 100mbps ? Jer torrenti sada preferiraju UDP protokol za background downloadovanje.
takodje, skidanje bilo cega na internetu brze od 100mbps ako koristis neki UDP VPN (kao sto je OpenVPN ili Wireshark) bi totalno diskonektovalo taj VPN na 5 minuta, i tako u nedogled.

Poslednja izmena:
100% si u pravu, ovaj put sam skinuo neki drugi fajl koji je vec bio na mom nalogu, ne bash taj koji sam uploadovao, i isto se desilo
razlog zasto mi internet i dalje radi tokom ove blokade je zato sto koristim DNS over HTTPS/TLS, sto je TCP ne UDP
(ali jeste, tokom blokade internet jeste "traljav", svaki pristup googlovim domenima koji preferiraju QUIC traje nekoliko sekundi dok se ne prebaci na TCP)

proverio sam sa wiresharkom koji protokol mi koristi download/upload na drive, i takodje radio UDP testove tokom i posle
tokom 5 minutnog UDP uploada 150mbps sve ok:
2023-08-24_12-19-09_kXmp4GzFO.png

posle tacno 1 minuta UDP downloada 200-300mbps on failuje, i sav UDP je blokiran:
2023-08-24_12-29-59_cwkBfaqWF.png

posle 5 minuta blokade sve se vraca u normalu:
2023-08-24_12-34-18_sVG3Y2i5m.png
Baš to sam i ja primetio, potvrdio si sva moja zapažanja. Jedini način da ne popijem blokadu je da sav UDP saobraćaj throtlujem na 100Mbps... Plaćam gigabit... Da...
ali ne znam kako bi oni resili ovaj problem a takodje sprecili da neko UDP blastuje te sa 1gbps serverom ili botnetom, i da ne mozes uopste da koristis internet dok se to desava
Nek povećaju limit, ili po potrebi uključuju za korisnike koji su pod napadom, ne znam, kako Orion, SN, SBB korisnici? Kako korisnici na DSL-u uopšte koriste internet, i kod njih je limit za UDP stavljen na 100Mbps... Ne znam moram još da razmislim koje bi rešenje bilo dobro.
da li se ovo deshava ako vise konekcija tebi salju UDP protok kumulativne brzine > 100mbps ? Jer torrenti sada preferiraju UDP protokol za background downloadovanje.
Gleda se zbirno, probao sa 3 UDP transfera sa različitih servera... Čim zbirno dođu preko 100Mbps, bam.
takodje, skidanje bilo cega na internetu brze od 100mbps ako koristis neki UDP VPN (kao sto je OpenVPN ili Wireshark) bi totalno diskonektovalo taj VPN na 5 minuta, i tako u nedogled.
Upravo sam tako i došao do zaključka, krene backup sa servera kroz wireguard na moj lokalni NAS, i čim pređe prosečnih 100Mbps u periodu od 120 sekundi, blokada, ni jedan UDP paket ne prolazi...

Probao sam sa OpenVPN-om, diskonektuje ga totalno na 5 minuta, posle naravno proradi.

Baš je problem, koji će biti sve prisutniji, naročito kad većina weba pređe na HTTP/3.

Moram da proverim da li recimo steam koristi download kroz HTTP/3, a i ostali gejming servisi....

Pa nije problem, samo ce morati Telekom da konacno poslusa inzenjere koji godinama kukaju kako nije bas najbolji nacin da se sprecavaju napadi prostim blokiranjem saobracaja nego se ipak mora malo raditi i na mrezi... ali tu je prostor za malverzacije mali, kao sto je i mali uzorak ljudi kojima je to trenutno problem...

U svakom slucaju mora se mnogo raditi na mrezi ( rutiranje, rutiranje, rutiranje glavni problem nasih mreza i rak rana za svaki pokusaj pravljanja prave anycast mreze, sto ruku na srce nije bas lako i stranci se muce), prosirenju kapaciteta, sirenju saobracaja na vise data centara, edge mrezi i dns, primeni filtriranja izvornih adresa, i edukovanjem i ohrabrivanjem korisnika da i oni primenjuju filtriranje izvornih adresa i upgrade-uju opremu itd...

@akki a za sad bi mogli recimo da ovu polisu za dropovanje saobraćaja recimo fokusiraju na port 53 (DNS) i da za početak računaju samo DNS pakete (ako hoće da se zaštite od DNS amplification DDoS napada), ili još bolje da nameste da se dropuju UDP paketi na portu 53 koji imaju flag da su fragmentisani. Već radim na tome da ljudi u telekomu koji treba da saznaju za ovaj problem i saznaju.

Kada je ovo prvi put primeceno da se deshava ?
Mnogo je lako naici na ovaj problem, na primer, evo sad sam instalirao i pustio cloudflare WARP (sto je ustvari free wireguard VPN), i posle 2 uzastopna 500mbps speedtesta na tome dobio je UDP blokadu i ne moze WARP da se rekonektuje sledecih 5 minuta (znaci nema uopste interneta dok se WARP ne ugasi).
Jos lakse od speedtesta je jednostavno skinuti bilo koji malo veci fajl dok je WARP ili VPN aktivan, na primer taj ubuntu iso ili 10GB fajl odavde: https://speed.hetzner.de/
Ovo bi vazilo i za bilo koji drugi VPN tako da mi je cudno sto nisam primetio da mi se ovo desava ranije ? Da li stvarno nikada nisam skidao nesto sa VPN aktivnim brze od 100mbps duze od minuta, moguce je

Poslednja izmena:
Ja sam primetio prvi put kad sam se vratio sa odmora to sigirno, pre ništa nisam primetio. Što znači sigurno posle 10. avgusta, prvo sam mislio da nešto nije u redu sa mojim ruterom, tražio da li možda ima PCIe grešaka na mrežnim interfejsima, menjao privremeno ruter...

Još imam automatizovane backupe sa servera kroz wireguard tunele, i kad god pređe limit, problem.

Bilo mi je čudno što do jedne lokacije koja je isto na mts-u, isto sa statičkom adresom, isto na BGN Nis TKC 2, da tu radi VPN.

Onda sam ukapirao da je kod Telekoma. Onda sam probao OpenVPN, pa ukapirao da je UDP problem i tek onda došao na ideju da i HTTP/3 može da "okine" ovu zabranu...

Trenutno sam limitirao brzinu na 99Mbps za download, planiram možda sutra da samo UDP download limitiram na 99Mbps, a da ih cimam maksimalno (sa svih strana).

@rajkosto @poglavicas @akki
Izvinjavam se jer znam da nije tema o Supernovi ali odaavno imam ovaj problem da kada nešto skidam na Supernova optici paket 1GBps/100Mbps...

Speedtest uvek ka Beogradskim serverima pokazuje odličnu brzinu:

15161538942 Speedtest.png

Dok realan download uvek ide 4x manje, evo @rajkosto konkretnpo link koji si ti postavio https://speed.hetzner.de/ neće da skida preko 20MB/sec!

Supernova GPON paket 1GBps-100Mbps.jpg

Šta im pisati i na šta se žaliti...?
Pozz!

Nazad
Vrh Dno