Ovde ima ljudi koji ovo znaju daleko bolje od mene.
Kineski proizvođači mogu da izbace verziju uređaja koja je namenjena samo za Kinu, vrlo često posebnu verziju samo za Indiju, i ako žele posebnu verziju za ceo svet.
Sve verzije međusobno mogu da se razlikuju i u hardveru i softveru, od manjih do većih razlika. Svaka od ovih verzija može dobijati potpuno drugačija ažuriranja i vrlo često u različito vreme (obično prvo bude izmenjena kineska). Sve zavisi od politike proizvođača. Neka verzija može biti duže podržana a neka kraće. OTA update (over the air) može da se primi bilo gde u svetu.
Sve ovo treba čitati sa rezervom jer proizvođač može da kaže: ako IP adresa pokazuje neku od sledećih zemalja onda - ne može. Ali to do sada nisam video za ažuriranje.
Recimo moj pametni sat Galaxy watch 4 u srbiji ima zaključane neke funkcije, ako odem u Hrvatsku on će se automatski otključati, ili mogu da ga otključam u Srbiji koristeći rutinu sa XDA.
Mogu da se odluče da u kinesku verziju stave više tipičnih kineskih aplikacije koje ne mogu da se obrišu (bar ne bez modifikacije), a da međunarodnu verziju manje opterete, jer u međunarodnoj verziji nema mesta softveru koji se koristi samo u Kini.
Sajt kao što je kimovil.com najbolje prikazuje koje sve verzije uređaje postoje i za koja tržišta i koje su im razlike.
Po pravilu kineski ROM ima izbor dva jezika, pojednostavljeni mandarinski i engleski. Zato što nije namenjen nikome van Kine. Često su ove verzije potpuno upotrebljive svuda u svetu. (Kao što sam naveo, na njima mogu biti instalirane tipične kineske aplikacije koje nekada mogu da se obrišu a nekada ne.) Mnogim ljudima predstavlja problem što mogu da koriste samo na engleskom jeziku.
Naručio sam Xiaomi Pad 5 Pro 12.4" kinesku verziju jer ne postoji druga. Pre toga sam pogledao testove na YT i video da je potpuno upotrebljivo na zapadu. I našao sam proceni za koju mislim da je odlična, sve sam to javno napisao u ovoj temi.
Za Xiaomi Pad 6 najavljena je za drugu polovinu godine globalna verzija koja bi trebalo da bude naslednik ovog što sam ja naručio, dakle neki Xiaomi Pad 6 Max 12.4.
Obrati pažnju da ovo nije još uvek finalno, niti se zna da će se zvati Max niti je potvrđeno da će biti 12.4, niti znam cenu.
Na osnovu svega što sam pročitao na netu i pored korisnih saveta u ovoj temi potpuno sam siguran da će ovaj tablet raditi ono što meni treba dugo vremena i da mi bolji ne treba. ✌️😁