Šta je novo?

Tablet Tablet do 45 000 RSD

TheoryOfDeadMan

Poštovan
Učlanjen(a)
05.01.2017
Poena
55
Gledao sam xiaomi pad 5, medjutim nema ga nigde na stanju .
Sledece opcije koje su mi na raspolaganju su
Lenovo p11 plus ,Lenovo m10 plus , lenovo yoga tab 11 ....Ili neki drugi ako imate predlog ?

Nikad se nisam nasao sa olovkom.U pokretu ili krevetu tablet mi je najprakticniji bez pomagala.Slucajno ako je na stolu,lakse mi je mis i tastaturu da prikljucim.

Olovka i nije za to, već kad nešto crtaš, obeležavaš, mnogo je lakše nego prstom, a neke stvari jedino tako i moguće. Za standardnu konzumersku upotrebu tableta nije bolja olovka.

Hvala vam momci!👍🏻
Nikada nisam koristio olovku a u YouTube klipovima video sam da koriste umesto prsta i da je to možda jednostavnije.
Svakako neću crtati ali sam razmišljao da bih možda mogao da hvatam beleške.
Beleške su možda komplikovana stvar jer to je crtanje, i mora da bude dobar vrh koji hvata, neki kažu da mora jako da se pritisne neki kažu da je dovoljan mali dodir, video sam da postoje samo dodaci vrhova koji mogu da se promene (da li se oni vremenom troše ili su to za različite debljine?) i voleo bih da posle svoje beleške mogu da prebacim u tekstualni format (OCR).

Pošto sve to ne znam hteo bih da probam sa nekom jeftinijom olovkom, da ne dajem odmah 90 EUR za original a možda će baš kao što navodite samo stajati u fioci.

Svestan sam da jeftinije olovke će lošije raditi + Palm rejection, video sam da uz neke olovke dolazi rukavica koja pokriva dlan. Da li je možda takvu dobro uzeti? U jednom od postava gore stavio sam screenshot-ove na nekoliko ponuda na AE, na nekima striktno piše da je to za model Xiaomi Pad 5 (Pro), a na nekima stoji veliki broj podrzanih tableta. Svi znamo koliko AE možemo verovati i njihovim opisima! 😅

Izvinite što vas gnjavim ali vezano za olovke sam potpuni duduk i početnik i nikada nisam koristio. 😟

Nekada mi je brže da beleške hvatam rukom. Istina, nisu to česte situacije.
Za skoro sve koristim voice typing odnosno speech-to-text ali nekada sam u situaciji da moram da ćutim. 🤐

Nekad nemam sto na koji mogu da stavim tastaturu već tablet koji bih držao u krilu i hvatao beleške olovkom na tabletu. Glavna prednost je što bih to mogao lako da prenesem u tekstualni oblik a da ne prekucavam. ☺️
Može neko iz iskustva da mi kaže koliko dobro radi OCR. Nikada nisam radio OCR suvog rukopisa. Verujem da tablet ima ugrađenu funkciju za OCR, znatiželjan sam koliko je uspešna i praktična. 🧐

Video sam nekoga kako koristiti olovku na Samsung Galaxy S2x fonu i to zaista izgleda moćno! Znam da je to drugi ekosistem i da tako nešto ne mogu da očekujem sa jeftinom olovkom.

Ove olovke koje sam našao na AE nisu skupe ali mi treba barem savet da li da uzmem sa tom rukavicom koja prekriva dlan, ili...?

Očigledno niko od vas nema iskustva sa aliekspres olovkama (navodno univerzalnim ili kao baš za moj tablet ali ne original), tako da ću naručiti dve različite za 14 i 28 dolara i videti kako se ponašaju. 🙂

Niste mi rekli kako vam se čini tastatura koju sam odabrao. Jako mi je krivo što nije YU tastatura jer na njoj znam da kucam perfektno na slepo, naravno znam i na američkom rasporedu gde se nalaze naša slova i specijalni znaci.

Mislio sam da će ti odgovoriti neko ko ima taj tablet, u klipovima sam viđao isključivo 50-50% split screen, ali neka te ne mrzi već lepo Google na netu. 😏

Ovo je finalna cena sa isporukom u nemačku. pre mesec dana ovde sam objavio isti screenshot gde je bilo 50 EUR više. Sada je 343 EUR i na stanju ima još 20 komada. U principu sada preko leta mi uopšte ne treba ali bojim se da se ne rasproda i da kasnije više nema. A možda će biti i još pasti cena, a magacin će im se dopuniti.

Vidim da je za poslednji kvartal ove godine najavljen Xiaomi pad 6Pro 12.4 i da se očekuje da mu početna cena bude 500 EUR (naravno to su samo nagađanja) i da će se možda zvati Max.

Screenshot_2023-07-08-07-09-37-740_com.android.chrome.png

Evo crno na belo (isporuka u Nemačkoj)

Screenshot_2023-07-11-06-22-13-485_com.android.chrome.png

Inače na YT mi je momak koji je testirao gomilu tableta koji zapravo mogu da se koriste kao laptop napisao sledeće, u testu nekoliko Huawei MatePro modela (MatePad Air i dr.), a testirao je i Xiaomi Pad 5 Pro
______
Hey buddy! If I'm not mistaken most MatePads use Snapdragon processors. I don't recall testing any MatePads that run on Mediatek. Also for the display size, some people prefer 11.5" as it's sort of the sweet spot for portability. It's lighter, and easier to hold especially with one handed operation. But I definitely see your point for a larger display as well!
______

Više detalja ovde i ne znam cene. Na ovo sam slučajno naleteo jer mi je YouTube izbacio kao recommend. Stavio sam link direktno na komentar ali vidim da to ne funkcioniše već izbaci video od početka, tako da sam komentare stavio ispod YouTube klipa.

Screenshot_2023-07-11-07-14-53-338_com.google.android.youtube.png

Poslednja izmena:
Koliko dugo je cena tableta Xiaomi pad 5 veća od 35 000 din? Ko prati cene tableta ima li šanse da u skorije vreme npr. za 2 meseca cena padne bar 50 evra?

Ja sam mislila da kupim Xiaomi Redmi pad koji je 100 evra jeftiniji ne treba mi za nešto zahtevno, ali videh u jednoj recenziji na Amazonu da MIUI ima manjkavosti u odnosu na Xiaomi telefone nije baš prilagođen tabletu. Ne znam šta da radim. Ja inače imam Redmi 7 od 5.45 inča od 2/16 gb tako da nisam neki stručnjak šta znači dobar softver na telefonu i tabletu meni ovaj moj na telefonu nije loš. Inače kod tableta mi je prioritet veličina/širina ekrana zbog filmova i YouTuba.

Ne verujem da ce cena uopste padati, pre ce nestati sa trzista, jer vec se pojavila sestica, a cene slicne.
U prodavnici Trading Shenzhen gde kupujem cena je bila 395 EUR i pala je na 345 evra. Onda sam je na kupone spustio na 333 EUR, pa sam platio u dolarima tako da mi je u evrima finalno izašlo 320 EUR. Molim lepo! ✌️

(Reč je o tabletu Xiaomi pad 5 pro 12.4, 6/128)

Moji će biti u Srbiji za 20 dana! 😜
Razumem poentu, nema na KP i ne spuštaju cene sve dok imaju na lageru.
Mada... Svoj pametni sat Samsung Galaxy watch 4 kupio sam u trenutku kada je izlazila petica, sada postoji i šestica, i na KP je ver.4 osetno pala.
Dobro, možda mešam babe i žabe. 🤪

Zato što ne postoji verzija za međunarodno tržište već samo kineska verzija.
Što pogađa samo one kojima smeta da koriste uređaj na engleskom.
Naravno nije to jedina razlika između globalnog i kineskog ROM-a.
Ali ne znači da ne može da se kupi i lepo koristi.
Po performansama on je praktično kao šestica (uporediti specifikacije).

Zato što ne postoji verzija za međunarodno tržište već samo kineska verzija.
Što pogađa samo one kojima smeta da koriste uređaj na engleskom.
Naravno nije to jedina razlika između globalnog i kineskog ROM-a.
Ali ne znači da ne može da se kupi i lepo koristi.
Po performansama on je praktično kao šestica (uporediti specifikacije).
Samo da vidim da li sam shvatila znači kineska verzija ima engleski ROM. A da li samo u Kini može da se updatuje?

Ovde ima ljudi koji ovo znaju daleko bolje od mene.
Kineski proizvođači mogu da izbace verziju uređaja koja je namenjena samo za Kinu, vrlo često posebnu verziju samo za Indiju, i ako žele posebnu verziju za ceo svet.
Sve verzije međusobno mogu da se razlikuju i u hardveru i softveru, od manjih do većih razlika. Svaka od ovih verzija može dobijati potpuno drugačija ažuriranja i vrlo često u različito vreme (obično prvo bude izmenjena kineska). Sve zavisi od politike proizvođača. Neka verzija može biti duže podržana a neka kraće. OTA update (over the air) može da se primi bilo gde u svetu.
Sve ovo treba čitati sa rezervom jer proizvođač može da kaže: ako IP adresa pokazuje neku od sledećih zemalja onda - ne može. Ali to do sada nisam video za ažuriranje.
Recimo moj pametni sat Galaxy watch 4 u srbiji ima zaključane neke funkcije, ako odem u Hrvatsku on će se automatski otključati, ili mogu da ga otključam u Srbiji koristeći rutinu sa XDA.

Mogu da se odluče da u kinesku verziju stave više tipičnih kineskih aplikacije koje ne mogu da se obrišu (bar ne bez modifikacije), a da međunarodnu verziju manje opterete, jer u međunarodnoj verziji nema mesta softveru koji se koristi samo u Kini.

Sajt kao što je kimovil.com najbolje prikazuje koje sve verzije uređaje postoje i za koja tržišta i koje su im razlike.

Po pravilu kineski ROM ima izbor dva jezika, pojednostavljeni mandarinski i engleski. Zato što nije namenjen nikome van Kine. Često su ove verzije potpuno upotrebljive svuda u svetu. (Kao što sam naveo, na njima mogu biti instalirane tipične kineske aplikacije koje nekada mogu da se obrišu a nekada ne.) Mnogim ljudima predstavlja problem što mogu da koriste samo na engleskom jeziku.

Naručio sam Xiaomi Pad 5 Pro 12.4" kinesku verziju jer ne postoji druga. Pre toga sam pogledao testove na YT i video da je potpuno upotrebljivo na zapadu. I našao sam proceni za koju mislim da je odlična, sve sam to javno napisao u ovoj temi.

Za Xiaomi Pad 6 najavljena je za drugu polovinu godine globalna verzija koja bi trebalo da bude naslednik ovog što sam ja naručio, dakle neki Xiaomi Pad 6 Max 12.4.
Obrati pažnju da ovo nije još uvek finalno, niti se zna da će se zvati Max niti je potvrđeno da će biti 12.4, niti znam cenu.

Na osnovu svega što sam pročitao na netu i pored korisnih saveta u ovoj temi potpuno sam siguran da će ovaj tablet raditi ono što meni treba dugo vremena i da mi bolji ne treba. ✌️😁

Je li stigao Xiaomi pad 5 Pro iz Nemačke kakav je?🙂
Stigao odavno Xiaomi Pad 5 Pro 12.5!
Fantastičan! Utisak kvari glossy ekran koji je kao ogledalo, umesto da je lepo mat. Možda kada mu stavim kaljeno staklo (na putu iz Kine).
Sve ostalo upravo onako kako je očekivano.
Pokazao sam ga roditeljima koji imaju 80 + godina i žele da im kupim isti takav!

Nazad
Vrh Dno