Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Tako može da se podesi ali samo na novim modelima KM,KG.Trebali su fabrički da podese tako da turbina radi stalno.Ako neko želi da turbina stane kad i kompresor neka podešava čita uputstva itd.Nema tu neke uštede ali Japanci da nisu štedljivi ne bi imali sve što imaju.

To sam podesio pre nego sto je sezona hladjenja krenula. Ima u manual-u lepo objasnjeno sve. Cak, za ovu moju postoje 2 nacina da se to iskljuci, za druge modele nisam siguran.
Ako ikome zatreba, ovo bi bio laksi nacin -
Koji to beše model?

Na novim modelima može da se podesi bez ulaska u function settings.Kao što je u postu Mr.Wolf postavio sliku.Isto i na KMTA tako se podešava da turbina radi stalno.Na svim modelima može da se podesi.

Izmeri T na usisu i izduvu pri ovoj potrošnji da vidimo dT.

Meni ume čak Gree Pular da spusti na hlađenju na nekih 70w ali samo kada je spoljna temperatura manja od 30 stepeni.
Sorry za offtopic i mešanja "kineza" u "japance"😁

Bilo bi dobro da i ti izmeriš T na usisu i izduvu. Upitna je efikasnost pri ovakvoj potrošnji uzimajući u obzir i druge potrošače unutar klima uređaja.

Znam na šta misliš al nemam čime, hebiga. Al duva ladnjikavo, ne baš led ali ipak hladno. Ladno al standard....

Bilo bi dobro da i ti izmeriš T na usisu i izduvu. Upitna je efikasnost pri ovakvoj potrošnji uzimajući u obzir i druge potrošače unutar klima uređaja.
Verujem da zavisi od kompresora i njegove "krivulje-efikasnosti" ali to na hladjenju i nije tako bitno jer ako je komfor postignut sa 80-90 wati potrosnje onda je to zaista zanemarljiv trosak energije i po meni je nebitno dali je u tom slucaju COP 3 ili 5...

Mene ipak interesuje tu nešto drugo

E pa upravo taj vonj ima i na luca na paljenju, a onda nastavi na svakih x minuta, rekao bih kad god se smanji hladjenje i dodje do zeljene temperature, krene da vonja. Jedno vreme sam mislio da je do mene jer imam jako osetljivo culo mirisa, ali su osetili i drugi ljudi.
Zato ne volim taj model, mada mozda mozes da resis. Na LGC kad mi se desi taj miris, ostavim hladjenje, smanjim na najmanju brzinu i skinem filtere i isprskam dobro izmenjivac sa Axel Sgrasso, posle toga Coil disifektant i onda ubrzam fan na medium, spustim na 18C i otvorim da se luftira i naravno izadjem iz prostorije. Za pola sata mirise kao nova.
Kod LU je nezgodno jer se panel ne moze otvoriti dok radi mada nisam probao. Mozda mozes da je isprskas odozgore iza panela.
Obavezno zastititi ispod klime ako ima neceg osetljivog ili elektronike, ume da kapne po neka kap.

Zato ne volim taj model, mada mozda mozes da resis. Na LGC kad mi se desi taj miris, ostavim hladjenje, smanjim na najmanju brzinu i skinem filtere i isprskam dobro izmenjivac sa Axel Sgrasso, posle toga Coil disifektant i onda ubrzam fan na medium, spustim na 18C i otvorim da se luftira i naravno izadjem iz prostorije. Za pola sata mirise kao nova.
Kod LU je nezgodno jer se panel ne moze otvoriti dok radi mada nisam probao. Mozda mozes da je isprskas odozgore iza panela.
Obavezno zastititi ispod klime ako ima neceg osetljivog ili elektronike, ume da kapne po neka kap.
Vrti li turbinu kad je kompresor ugašen (na hlađenju) ili je zaustavlja?

Moja LU kod supruge u lokalu vrti, tako je fabricki bila podesena ali ona ne moze da smrdi od silne hemije u frizerskom salonu, mirise na sve moguce lakove za kosu 😎
LGC isto vrti bez kompresora.

Mene ipak interesuje tu nešto drugo
Kontam.
Ovo su zaista kul informacije za nas fanatike... Davno smo jos pricali na forumu kako neke klime sa niskom modulacijom uspevaju vrlo dobro u prelaznom periodu da odrade posao a u oktobru novembru cak i da pirkaju "ladnjikavo" :ROFLMAO: . Ja sam na KMTA izmerio oko 32c izduv pri potrosnji od oko 170w i to je zaista radilo dobar posao sve dok se spoljna temp ne priblizi nuli...
Zanima me dali je neko dosao do formule kako izracunati toplotnu energiju koju uredjaj isporucuje u prostoriju? Znaci ako znamo ulaznu i izlaznu temp vazduha i znamo kolicinu vazduha koja prodje kroz klimu dali bi se uz pomoc tih podataka mogla okvirno izracunati predana toplotna energija u objekat?

ima formula, valjda je @EmaXx kačio...

Razlika ulaz-izlaz, puta 1.2 puta protok zraka na brzini na kojoj radi podijeljeno sa 3600.

Dobije se koliko izbacuje toplote u tom trenutku. Podijelis sa potroanjom i dobijes cop.

Evo primjer neke imaginarne klime:

Npr iznad klime 25 c, izlaz na krilcima 35. Radi na nekoj imaginarnoj brzini sa protokom od 500 mh3 i trosi 500 Wh
35-25 = 10

10×500×1.2÷3600=1.66 kwh toplote daje

1.66kwh÷500 wh struje = cop 3.32

Ima li se negde kod nas naci model KPCA 12 ? Ne uspevam nigde da ga najdem u prodaji. Moze i na pp.

Razlika ulaz-izlaz, puta 1.2 puta protok zraka na brzini na kojoj radi podijeljeno sa 3600.

Dobije se koliko izbacuje toplote u tom trenutku. Podijelis sa potroanjom i dobijes cop.

Evo primjer neke imaginarne klime:

Npr iznad klime 25 c, izlaz na krilcima 35. Radi na nekoj imaginarnoj brzini sa protokom od 500 mh3 i trosi 500 Wh
35-25 = 10

10×500×1.2÷3600=1.66 kwh toplote daje

1.66kwh÷500 wh struje = cop 3.32
Zahvaljujem.
Zapisao formulu pa cu na zimu malo da se pozabavim.

KGTA ili stari LT koja li je jaca po snazi sta je tu pametnije uzeti, koji su kompresori ili mozda neki mitcubishi u tom cenovnom rangu?

KGTA ili stari LT koja li je jaca po snazi sta je tu pametnije uzeti, koji su kompresori ili mozda neki mitcubishi u tom cenovnom rangu?
LT ti je jaca dobrano, ako ti snaga treba, to bi ti najbolji izbor bio.
Ako imas love, Mitsubishi LN 35, mislim da bolje nema za te novce, koliko god da je. Posle tyoga egzotika ide.

LT je jača klima.KG je tu negde kao Luca model.LT ima dvostruki rotacioni kompresor.Što se tiče Mitsubishi modela AP 42 ima dvostruki rotacioni kompresor zatim mislim da LN 35 isto ima twin rotary kompresor itd.Pogledaj cene ovih modela ova LT klima je itekako isplativa po ceni od 120k.

Hvala LFCA je puska radi super greje ne stuca ali eto za nekih 30 m2 jos jedna soba fali jedna klima , uzeo bih nesto od toga da je jako jer ako upali ova defrost da ova nastavi da dogreva, od toga LT ili AP 42 sta je jace?

Treba pogledati specifikacije i tablice kapaciteta.LTCA je predviđena za grejanje do -20 sve druge Fujitsu klime u prodaji kod nas do -15 ali greju i ispod te temperature.LT spoljašnja jedinica 40kg za AP42 koliko vidim piše da je težina 32 kg ali treba proveriti.Evo tablice za LTCA12.

Prilozi

• 789.png
    789.png
    81.8 KB · Pregleda: 15
Poslednja izmena:
LT je jača klima.KG je tu negde kao Luca model.LT ima dvostruki rotacioni kompresor.Što se tiče Mitsubishi modela AP 42 ima dvostruki rotacioni kompresor zatim mislim da LN 35 isto ima twin rotary kompresor itd.Pogledaj cene ovih modela ova LT klima je itekako isplativa po ceni od 120k.
Ništa bez twin stage 😁

Tebi mozda i LLCE od 65k zavrsi posao, zavisi kakvu izolaciju imas.
Ja je juce porucio, za prostoriju od 20 kvm, kuca, stiropor 5 cm, u podu i plafonu po 2 cm stirodur, iznad negrejani sprat. Eto ti nekih referenci. Ako vec grejes klimom, imas okvirno procenu sta bi ti trebalo za tih 30 kvm.

Poslednja izmena:
Mogla bi i ona ali kad otvorim vrata neka duva u dnevnu gde mi je LFCA, kad ona ukljuci defrost a visak snage mi znaci zbog toga.

Ja kontam, koju god da turis u tu sobu, prema tvojoj situaciji, bice ok.
Ali kao smo na Fujitsu temi, LLCE rt na minus 15 isporucuje 3 kw snage.
Oio je moje misljenje, javice se ljudi sa vise iskustva, dok ja smotam 1-2 Camela, i sioam jos 1 lozu .

Mozda si u pravu ali eto uvek ima ona a da se ne zeznem , eh sto nisam dodao još 50 keka , jedino LT sto me odvlači su ona gornja kaseta sto se otvara uvis da nece onaj zupčanik da rikne i da na LFCA defrost ume da bude do 10 min a kod drugara na Gree Muse 12 5 min i odledi ? Vise joj treba da odledi nego Gree Muse 12 ali duze radi od nje tj treba duze da udje u defrost

Nazad
Vrh Dno