Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

To se dešava u vrlo RETKIM slucsjevima da LUCA smrdi,imam je kao i 2 lmce 09 evo 3 godine ništa od toga.
Pa bre, i ako se desi, kao i na svakoj drugoj klimi, spricnes malko Axela, ili Asepsola, da ubije iz kadice dole to...posle detaljno pranje pred grejnu sezonu, i to bi bilo to. Nije nuklearna fizika.

Ma da, samo sprcnes Axell i problem resen :) A u stvarnom zivotu, rastavis celu klimu, detaljno operes sa 3 sredstva za ubijanje svega i eto za 3 dana smrada nazad :)
I da, nije kao i na svakoj drugoj klimi, kada se drugim klimama to ne desava, nebitno od modela ili proizvodjaca.

@jozza
Luca je u 20m2 neizolovanog prostora na cosku zgrade sa 2 spoljasnja zida i 6 prozora.
Svakako da je predimenzionisana, ali kome pa nisu predimenzionisane klime.

Viola je u 10m2, pa ne smrdi, Amber Ultra je u 25m2 izolovanog prostora, pa nema nicega.
Generalno su mi sve klime koje imam drasticno predimenzionisane, a od 40ak klima, samo su 2 Luca smrdele na budj pri hladjenju i to zato sto treca nije ni radila na hladjenju. Druga koja isto vonja je bila u kancelariji od 40ak m2.

Svi pricamo iz ličnog iskustva,moja nit je smrdela pre niti posle servisa,ja nisam primetio ali....moja supruga definitivno bi,ja sam sa Lucom prezadovoljan

Meni se povremeno osećaju. Na LG sam to rešio sa dve funkcije koje klima nudi (više se ne oseća), a na Vivaxu i pored funkcije sušenja izmenjivača i turbine odmah po paljenju smrdi na čarape pubertetlije koje nije menjao mesec dana.

E, ebi gas sad , Heroj, kad moram ovako opijen da idem u detalje, al evo. Na kmcc, ako ne radi, recimo 1 dan, pa je ukljucim, sto se retko desava, oseti se neugodan miris, najbolje je opisati kao kad se iz kupatila oseti iz slivnika ono, pred neki kijamet itd, ali to prodje nakon 5 minuta rada klime. Medjutim, da ne bude zabune, kad klima radi, postigne zadatu, i predje u onaj ventilator mod, tog opojnoga mirisa nema. I da dodam, nisam pokusao ni sa Axelom, ni nicim, jel mi ne smeta tih prvih 5 min, posle dan,dva, 10, ukljucivanja, nakon stend baja, jel to prohuja za par min. Mozda je i zato jel duvanim u prostoriji, mada da budem fer, cesto vetrim, pa mislim da ipak nije do toga. Ali daleko je od tvoga nesretnoga slucaja koji imas sa Lucom, koji si vise puta opisivao, i koja opojno mirise u svakom slucaju. Ne bih isao sad i korak dalje, pa da svrstam i K modele u isti basket :)

E pa upravo taj vonj ima i na luca na paljenju, a onda nastavi na svakih x minuta, rekao bih kad god se smanji hladjenje i dodje do zeljene temperature, krene da vonja. Jedno vreme sam mislio da je do mene jer imam jako osetljivo culo mirisa, ali su osetili i drugi ljudi.

E pa upravo taj vonj ima i na luca na paljenju, a onda nastavi na svakih x minuta, rekao bih kad god se smanji hladjenje i dodje do zeljene temperature, krene da vonja. Jedno vreme sam mislio da je do mene jer imam jako osetljivo culo mirisa, ali su osetili i drugi ljudi.
Problem je sto nastavi na svakih x minuta, to je, po svoj prilici, kad predje u ventilator mod, bez da radi kompresor. Citam temu bas odavno, Cak si mi i ti, medju ostalim starim clanovima davao savet za odabir, i poziciju klime, dok nisam pojma imao, i hvala ti jos jednom na tome. I ja ne bih bio sretan da sam na tvome mestu...mislim da si jednom pomenuo da je to do loseg dizajna kadice za odvod kondenzata...zaista ne znam...imam Lu, ali je u drugom objektu koji izdajem, a stanari, mislim ni da je na hladjenju ne pale, na grejanju ne sigurno, tako da, ne znam. Za kmcc vec opisah kako je i sta je, i bas cu sutra, tj prekosutra, dok prodje mamurluk, da isprskam malo Sgrassa, pa cu pisati da li je resilo taj problem kod tog prvog ukljucivanja.

Meni se povremeno osećaju. Na LG sam to rešio sa dve funkcije koje klima nudi (više se ne oseća), a na Vivaxu i pored funkcije sušenja izmenjivača i turbine odmah po paljenju smrdi na čarape pubertetlije koje nije menjao mesec dana.
To poredjenje je toliko slikovito, ali u isto vreme i toliko horor...ko je bar 1 dan kao klinac spavao sa skolskim drugarima u istoj sobi ( steta sto nisu bile drugarice ) , da mi se i sad pegla baca. Hvala ti na podsecanju Maxi...

Problem je sto nastavi na svakih x minuta, to je, po svoj prilici, kad predje u ventilator mod, bez da radi kompresor. Citam temu bas odavno, Cak si mi i ti, medju ostalim starim clanovima davao savet za odabir, i poziciju klime, dok nisam pojma imao, i hvala ti jos jednom na tome. I ja ne bih bio sretan da sam na tvome mestu...mislim da si jednom pomenuo da je to do loseg dizajna kadice za odvod kondenzata...zaista ne znam...imam Lu, ali je u drugom objektu koji izdajem, a stanari, mislim ni da je na hladjenju ne pale, na grejanju ne sigurno, tako da, ne znam. Za kmcc vec opisah kako je i sta je, i bas cu sutra, tj prekosutra, dok prodje mamurluk, da isprskam malo Sgrassa, pa cu pisati da li je resilo taj problem kod tog prvog ukljucivanja.
Axel Sgrasso izuzetno dobro odmaščuje, ali ne ubija buđ. Za to ti treba Mabosan. I ako je turbina postala rasadnik buđi, nema svrhe samo štrckati bilo koje sredstvo. Za detaljno pranje turbine ista se mora skinuti, ili mora pranje pod jačim mlazom

midea stara 20 godina uvek nakon isključivanja vrti i suši turbinu još 15min, nikada mi nije jasno zašto taj rezim nema više ni na jednoj klimi pa ni na mideama, a to je sasvim prost način za efikasno rešavanje budji.

Ja taj problem imam na GTech,na LMCE u spavacoj kao i na autu. Svuda se peru filteri redovno i odrzava klima i cisti. Ukljucijuci i na autu. Ali…
Ako se nakon rada ostavi par minuta da odradi vent i da se osusi sve,ne oseca se toliko kasnije nakon paljenja. I recimo ako klimu ostavim preko noci sa minimumom hladjenja(GTech u dnevnoj) na nekih ide nocu i do 300w i ugasim je,obavezno nakon toga kada se ponovo upali oseti se ne na budj vec sto neko rece na smrdljive carape. Miris,ako tako mogu da ga nazovem,je isti na obe klime kao i u kolima. U kolima je nov filter sa aktivnim ugljem i dezinfikovan ceo sistem i posle dve voznje opet smrdi. I to grdje nego u stanu gde rade skoro pa non-stop:leto-zima.

Što se tiče auta, mora da se rastura tabla i vadi unutrašnji izmenjivač. Ja nisam pristao na to jer tabla može kasnije početi da cvrči, a cvrčke niko neće posle da rešava.

Ja taj problem imam na GTech,na LMCE u spavacoj kao i na autu. Svuda se peru filteri redovno i odrzava klima i cisti. Ukljucijuci i na autu. Ali…
Ako se nakon rada ostavi par minuta da odradi vent i da se osusi sve,ne oseca se toliko kasnije nakon paljenja. I recimo ako klimu ostavim preko noci sa minimumom hladjenja(GTech u dnevnoj) na nekih ide nocu i do 300w i ugasim je,obavezno nakon toga kada se ponovo upali oseti se ne na budj vec sto neko rece na smrdljive carape. Miris,ako tako mogu da ga nazovem,je isti na obe klime kao i u kolima. U kolima je nov filter sa aktivnim ugljem i dezinfikovan ceo sistem i posle dve voznje opet smrdi. I to grdje nego u stanu gde rade skoro pa non-stop:leto-zima.
Na svojim klima uređajima imam aktiviranu tzv. anti-mold funkciju koja se automatski uključuje prilikom svakog gašenja klime nakon hlađenja, a podrazumijeva tihi rad ventilatora (tada troši 6W, čini mi se) u trajanju od 100 minuta, pri čemu se posljednjih nekoliko minuta zagrijava izmjenjivač na preko 70°C (IC termometrom sam izmjerio oko 72°C, ako se dobro sjećam). S obzirom na ovakve fabričke postavke ove funkcije, mislim da nakon hlađenja ventilator treba da radi najmanje sat vremena kako bi se eliminisala vlaga a samom tim i uslovi za nastanak buđi i neugodnih mirisa.

Luca sad lmce,kmcc smrdljivi fujitsu 😂😂😂😂😂😂😂😂 Ja ne verujem sta čitam...ali dobro i gre eto buđavi znacu nije do brenda nego do prostora.

Meni se nikad nije osjetila. Na hladjenju je ne gasim plus upalim x fan funkciju(da se nakon gasenja i dalje neko vrijeme vrti turbina). Prva brzina/quiet, 26/27 stepeni obicno i ne diram.

Jedino cega se pridrzavam je redovno ciscenje filtera, i povremeno malo spricnem one pjene za klimu/auto klimu(ona tuba sa produzetkom sto se moze zavuc u ventilaciju auta) po izmjenjivacu pri ciscenju filtera. Nije skupa msm da sam je par eura platio a traje dugo.

A kod jarana sam nedavno cistio, samo sto je poceo hladit pojavio se taj neki kiseli miris(nije ni fujitsu, ni gree nebitno koja je).
Msm da ima tu x nekih faktora koji na to uticu.

Na svojim klima uređajima imam aktiviranu tzv. anti-mold funkciju koja se automatski uključuje prilikom svakog gašenja klime nakon hlađenja, a podrazumijeva tihi rad ventilatora (tada troši 6W, čini mi se) u trajanju od 100 minuta, pri čemu se posljednjih nekoliko minuta zagrijava izmjenjivač na preko 70°C (IC termometrom sam izmjerio oko 72°C, ako se dobro sjećam). S obzirom na ovakve fabričke postavke ove funkcije, mislim da nakon hlađenja ventilator treba da radi najmanje sat vremena kako bi se eliminisala vlaga a samom tim i uslovi za nastanak buđi i neugodnih mirisa.
Imam slicnu varijantu na GTech u vidu funkcije za Samociscenje. Povremeno to odradim preventivno a redovno se i cisti pred leto/zimu. Pred zimu je GTech skinut sa zida i spoljasnja i unutrasnja. Ocisceno do detalja sve i prekontrolisano. Vakumirano nakon vracanja.
Što se tiče auta, mora da se rastura tabla i vadi unutrašnji izmenjivač. Ja nisam pristao na to jer tabla može kasnije početi da cvrči, a cvrčke niko neće posle da rešava.
Zasto on da se vadi

Zato što drugačije ne možeš da se rešiš buđi. Ona dezinfekcija što rade sa ultrazvučnim isparivačem ne čini čuda. Mora da se izvadi isparivač i "skuva". A mora da se vadi jer je nepristupačan za čišćenje. Pokušavao sam kod mene da ga čistim paročistačem, ali ne može lepo da se priđe.
Ako je buđ ušla i u ventilacione kanale, onda je tek žurka. Inače u vent kanalima ima svakojakih sranya.

Zato što drugačije ne možeš da se rešiš buđi. Ona dezinfekcija što rade sa ultrazvučnim isparivačem ne čini čuda. Mora da se izvadi isparivač i "skuva". A mora da se vadi jer je nepristupačan za čišćenje. Pokušavao sam kod mene da ga čistim paročistačem, ali ne može lepo da se priđe.
Ako je buđ ušla i u ventilacione kanale, onda je tek žurka. Inače u vent kanalima ima svakojakih sranya.
Ima i varijanta penom kroz kondenz crevo.

jozza

, probacu taj Mabosan, ako uspem da nadjem. Razmisljam da setujem klimu na fan mod, i dok tako radi, nanesem malo po izmenjivacu, pa zatim da prebacim na cool, da to sama spere kondenzatom. Kao sto rekoh, mislim da to iz kadice dolazi, jer mi i turbina i izmenjivac na oko deluju skroz cisto. Detaljno je oprana pre jedno 3 meseca, pa videcemo. Ako to ne da rezultate, onda ponovo ide detaljno pranje, mada, nije ni ovo neki problem, sem pri prvom startu, kao sto opisah.

Ddee

daleko je to od smrdljive klime, ovo je samo pri prvom startu, ali mozda si i u pravu da je do prostora, iako cesto vetrim, ali duvanski dim itd, po treci put se ponavljam.
Planiram ugradnju rekuperatora, gledao sam onaj Mitsubishi lossnay vl-100, pa cu podeliti iskustva kad bude bilo.

Ima i varijanta penom kroz kondenz crevo.
Nema od tog posla ništa. Prošle godine dve pene sam spucao i posle primene maskira miris na par dana. I onda ponovo iz početka. Da me ne shvatiš pogrešno, tako i dalje čistim klime jer mi ne pada na pamet da skidam tablu niti da plaćam nekome da to radi. Kolegi riknuo isparivač u kabini na matorom Pežou pa čak ni majstori neće da mu reše problem jer postoji velika verovatnoća da su žabice krte i da posle skidanja nema više vraćanja table u prvobitno stanje.

Paročistačem čistim i klimu u stanu i tek onda dubinski i pod pritiskom pare izlaze razna ****** iz izmenjivača i turbine. Sve ostalo samo površinski skine prljavštinu.

Evo uputstvo pogledaj pod Function Settings/9) Indoor unit fan control for energy saving for cooling/function number 49.Treba da podesiš 00 fabrički je 01.Pokušaj ako ne uspeš objasniću korak po korak.Na autofan gasiće turbinu kada se ugasi kompresor samo povremeno zavrti lagano turbinu da proveri temperaturu u prostoriji.Turbina će raditi stalno na sve četiri brzine.Kako se ulazi u podešavanja pogledaj na postu iznad trebalo bi da je isto na KMTA i LMCE.
Hvala puno, sve namesteno. Valjda je zapamtila posle cu da proverim kada bude postigla zadatu temp.

Klima u spavacoj mi je na reklamaciji pa mi je 07LMCE u radnoj sobi jedina klima na celom drugom spratu i u hodnicima. Povrsina ima jedno 100 kvadrata, zapremina velika jer su hodnici ogromni.

07LMCE sam opicio na 18c u radnoj, rashladi sasvim pristojno ceo sprat i hodnike, bas veliku razliku napravi i u drugim sobama iako pozicija nije takva da duva ka vratima. Nisam ocekivao da ce napraviti neku razliku, jer je 7000 BTU a povrsina ogromna,.

Ja sam jednom u kuci zaboravio upaljenuLG Art 12k, onu kao sliku na spratu od 120m2...dosao posle 2 dana, gore fazon 20c ledara, dole u prizemlju 180m2(60m2 je skroz u staklu, celi zidovi u koje siba sunce), ceo prostor prijatno rashladjen na jedno 25-26c, a napolju 35c...zato uvek kazem da je za hladjenje suludo kupovati neke jake klime.

jozza

, probacu taj Mabosan, ako uspem da nadjem. Razmisljam da setujem klimu na fan mod, i dok tako radi, nanesem malo po izmenjivacu, pa zatim da prebacim na cool, da to sama spere kondenzatom. Kao sto rekoh, mislim da to iz kadice dolazi, jer mi i turbina i izmenjivac na oko deluju skroz cisto. Detaljno je oprana pre jedno 3 meseca, pa videcemo. Ako to ne da rezultate, onda ponovo ide detaljno pranje, mada, nije ni ovo neki problem, sem pri prvom startu, kao sto opisah.

Ddee

daleko je to od smrdljive klime, ovo je samo pri prvom startu, ali mozda si i u pravu da je do prostora, iako cesto vetrim, ali duvanski dim itd, po treci put se ponavljam.
Planiram ugradnju rekuperatora, gledao sam onaj Mitsubishi lossnay vl-100, pa cu podeliti iskustva kad bude bilo.
Moja supruga je teška picajlza podmtim mislim da se u 10 godina braka dvaki dan 365 dana u godini tusira ujutro i uvece,vise imam domestosa i ostalih špecija na zalihama nego goriva u oba auta..meni je zao što vam klime smrde ali da je do prostora ja mislim da jeste...

Ja ne znam zašto GASITE klime? Bilo na grejanju ili hlađenju, staviš temperaturu koja ti odgovara i to je to. Gašenje samo na kratko, da se operu filteri

Rđavom ..... I dlake smetaju.

Ja ne znam zašto GASITE klime? Bilo na grejanju ili hlađenju, staviš temperaturu koja ti odgovara i to je to. Gašenje samo na kratko, da se operu filteri
Bas tako. Na grejanju je, naravno, pipnuo nisam, a sad naucio lekciju i za hladjenje, kao sto pre opisah. Prvo mi je leto na hladjenju sa inverterom. Pre toga, ukljucim LG on off klimu..to se vec zna kako radi. Pola cuke bije ledeno, pa ugasis, jel postane neprijatno., pa nakon jedno 2-3 sata, u mom slucaju, opet iz pocetka.

Bas tako. Na grejanju je, naravno, pipnuo nisam, a sad naucio lekciju i za hladjenje, kao sto pre opisah. Prvo mi je leto na hladjenju sa inverterom. Pre toga, ukljucim LG on off klimu..to se vec zna kako radi. Pola cuke bije ledeno, pa ugasis, jel postane neprijatno., pa nakon jedno 2-3 sata, u mom slucaju, opet iz pocetka.
Gledaj samo da udesiš da se turbina STALNO vrti na hlađenju, makar nekom minimalnom kontrolnim brzinom i kad je ugašenkompresor. Kad stoji vlažna a ne mrda, ne valja

Klima u spavacoj mi je na reklamaciji pa mi je 07LMCE u radnoj sobi jedina klima na celom drugom spratu i u hodnicima. Povrsina ima jedno 100 kvadrata, zapremina velika jer su hodnici ogromni.

07LMCE sam opicio na 18c u radnoj, rashladi sasvim pristojno ceo sprat i hodnike, bas veliku razliku napravi i u drugim sobama iako pozicija nije takva da duva ka vratima. Nisam ocekivao da ce napraviti neku razliku, jer je 7000 BTU a povrsina ogromna,.
Hladan vazduh sam po sebi pada dole pa se lakse siri po objektu.. bukvalno mili po patosu i siri se.., tako se moze rashladiti bas velika povrsina iako klima ne duva direktno. Steta sto je na grejanju malo drugacija prica :confused:

Gledaj samo da udesiš da se turbina STALNO vrti na hlađenju, makar nekom minimalnom kontrolnim brzinom i kad je ugašenkompresor. Kad stoji vlažna a ne mrda, ne valja
To sam podesio pre nego sto je sezona hladjenja krenula. Ima u manual-u lepo objasnjeno sve. Cak, za ovu moju postoje 2 nacina da se to iskljuci, za druge modele nisam siguran.
Ako ikome zatreba, ovo bi bio laksi nacin -

Prilozi

• Fan control.png
    Fan control.png
    75.8 KB · Pregleda: 43
Vrh Dno