Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Što se tiče radara, juče u povratku sa Kefalonije preko Kilinija do Beograda, jedan radar u S. Makedeniji na uzbrdici na kojoj uvek stoje. Drugih opasnosti na putu nije bilo. Od Patre do Janjine, nikog živog, nakon toga do Soluna malo više Grka ali ništa strašno, uživanje za vožnju. Razmišljao sam da skratim za Bitolj, ali nisam nešto oduševljen što moram da silazim sa auto puta. Možda dogodine, ako bude još neki pozitivan komentar za tu opciju, kao prethodna dva.

Mene je radar "stigao" na izlazu iz tunela u Grckoj, negde na pola puta izmedju Volosa i granice.

Kazna se placa samo i jedino u grckoj posti, ne moze banka, ne moze iz inostranstva.

Bili su korektni, pisali su mi malu kaznu, uputili u Leptorkariju u postu ali izlazak sa autoputa mi nije padao na pamet. Platio je prijatelj posle nekoliko meseci.

Desilo se leta 2019, ove godine prvi put nakon toga sa istim automobilom dodjoh na granicu, nije bilo nikakvih problema.
Makedonija za sada ostaje jedina drzava gde me nisu "stizali". Vrv sam imao srece.

Još jedan
Što se tiče radara, juče u povratku sa Kefalonije preko Kilinija do Beograda, jedan radar u S. Makedeniji na uzbrdici na kojoj uvek stoje. Drugih opasnosti na putu nije bilo. Od Patre do Janjine, nikog živog, nakon toga do Soluna malo više Grka ali ništa strašno, uživanje za vožnju. Razmišljao sam da skratim za Bitolj, ali nisam nešto oduševljen što moram da silazim sa auto puta. Možda dogodine, ako bude još neki pozitivan komentar za tu opciju, kao prethodna dva.
Još jedan pozitivan komentar od mene za Bitolj, na granici čekali možda 5 minuta, put kroz Makedoniju je okej osim ograničenja koje je namešteno bukvalno da hvataju ljude na radar, 3 trake svezeg asfalta, ograničenje 50-70, lagano može da bude 100, autoput kasnije kroz Grčku je odličan nema nigde nikoga, na putarini se uštedi 5 evra u jednom smeru u odnosu na Solun. Sve u svemu je okej ali nikada do sada nisam išao preko Soluna na ovu stranu pa ne bih mogao da uporedim.

Jel neko osim mene sa ovog foruma vozio bugarskim putevima?
Posle ovogodišnjeg iskustva preko Mkd više ne idem u Grčku. Bugarski autoban, koliko god da ga ima je tri koplja ispred gr Mkd i delom našeg, i vožnja je neuporedivo lakša
Vozio sam ja, mnogo puta
Kraće ako ideš na severni deo, lepši i prijatnijin krajolik naročito na izlazu iz Bugarske. Ideš magistralom a okruženim si zelenilom, a ne spečenim predelima Makedonije. Takođe je sever Grčke na određenim deonicama egzotičan.

Poslednja izmena:
Jel neko osim mene sa ovog foruma vozio bugarskim putevima?
Posle ovogodišnjeg iskustva preko Mkd više ne idem u Grčku. Bugarski autoban, koliko god da ga ima je tri koplja ispred gr Mkd i delom našeg, i vožnja je neuporedivo lakša
Tuda sam prolazio kada sam išao na Tasos; kao što odmaram u Makedoniji u Bugarskoj obavezno stajem u mestu Bansko. Jeste skretanje sa auto-puta, ali ionako idem da prespavam. Zatim idem na istok, granični prelaz mislim da se zove Ilinden. Tunel, u brdu, s jedne strane Bugarska, s druge Grčka. Zanimljivo je da nema skoro nikoga (jedini napušteniji granični prelaz je Bitola), ali nas Grci redovno zaustavljaju da bi "proverili papire". 10 minuta čekamo i puste nas, naravno. :D

A koliko se čeka na SRB-BG granici? Kolega prošle godine čekao 7 sati, ove godine nisam pratio stanje.
Pozdrav

Prošle godine se svuda čekalo nenormalno, nije za reper

Pa i sad se ceka svuda i na ulaz i izlaz, kad god pogledam kamere kolona.

Prekjuče (petak), Preševo, izlaz iz Srbije oko 16h, čekali smo ukupno 20-ak min. Na drugu stranu vidim da je bio veći red, ali ni tu ne više od 30-ak vozila po koloni (što je manje od 1h).

Dojran iz MK u GR, čekanje oko 2min, ukupno. Grčki policajac je morao prvo da pošalje Viber poruku nekome pa se zato toliko oteglo... :p

Prema Bugarskoj ne treba uopšte ići kada nagrnu Turski gastarbajteri iz DE. Tada su čekanja višečasovna (kao uostalom i na Horgošu).

Ja kad idem na jonsko more uvek idem preko Bitolja, put je kraci oko 40-50km, na granici nikad nije guzva za razliku od evzonija, imas nekoliko naplatnih rampi manje, pa se tu uhvati i lepa usteda na gorivu i putarini. Put je dobar, jedina problematicna deonica je od izlaska sa autoputa do Prilepa, ali nije nista strasno.

Ja sam se jednom greškom vratio preko Bitolja, nije bilo gužve i lepo je za vožnju,. Sad gledam na gmaps, pokazuje da je taj put 3 sata duži nego preko Evzonija? 🤔

Kilometraža je ista, samo su niža ograničenja na regionalnom putu. Ali, ako može da se vozi preko 100km/h, to je onda ok.

Nije tri sata sigurno, ko zna šta si mu zadao.

Nije 3 sata, oko sat i po otprilike, ako voziš oko 70-80 u proseku, pošto je nešto duže.

Evo sad gledam google kaze samo 12min je razlika kad se ide preko Bitola, 39km je kraci put. Od Prilepa do Bitola je brza magistrala sa 100kmh ogranicenjem, ali realno svi voze preko toga.

E ne znam, ja sam samo ovo na brzinu gledao, nešto gmaps zabagovao:

Išao sam tim putem, znam da nije bilo nešto posebno sporije. Na granici ja i još jedan auto sa Bg tablama, pita žena jel ste zalutali, niko ne ide ovuda? 🙂

Prilozi

• Screenshot_20230807_082313_Maps.jpg
    Screenshot_20230807_082313_Maps.jpg
    104.1 KB · Pregleda: 152
Tako je i meni bilo pre dve godine, a ove godine im izgleda sistem nije radio i napravila se gužva i čekao sam 40 min. Pre dve godine sam za minut završio granicu na Bitolju.
Jedino što se sporije prolazi zbog ograničenja, e sada koliko je duže vremenski ne znam.

Na kompu pokazuje normalno, sad sam probao. 9h 52min, 902km

Mislim da je ovo prvi put da vidim da nema guzve na Presevu, taman u ovo vreme planiram da budem tamo
Screenshot_2023-08-08-23-56-53-459-edit_com.android.chrome.jpg

mi smo izmedju srb (presevo) i mkd bili oko ponoci, cekali smo 15min, izmedju mkd i gr (evzoni) smo bili oko 02:30 i nije bilo nikog na granici, bili smo prvi i prosli za 5 min

Da sam sebi odgovorim za iznošenje stvari iz Srbije. Ako nešto iznosite morate da popunite i odštampate formular https://www.carina.rs/upload/media/2020/12/8/48685/SpisakStvariKojePutnikPrivremenoIznosi.pdf to vam overe na granici. Što se tiče prelaza Preševo kada iznosite nešto sve prijavljujete na makedonskom prelazu, kućice skroz dezno gde se prijavljuju kamioni. U suštini je najbolje da odete prvo do njih pa onda da pređete granicu. Ja sam pitao našeg policajca i on me je poslao kod makedonskih carinika a oni me vratili kod naših. Pošto oni nisu imali odštampane papire morao sam da napišem izjavu i to je to.

Ne znam šta si iznosio, ali to smo pre 20+ godina obavezno popunjavali za skuplje, lične stvari, digitalne foto aparate i notebooku računare. Da nam ne naplate carinu u povratku.

Sada popunjavamo samo za prenos oružja.

Za proizvode koji se više puta prenose u toku godine, ATA karnet. Ima link ka aplikaciji na stranici

Koja je procedura recimo prilikom iznošenja laptopa iz države? Jel sam ja dužan to da prijavim ili bi se svakako vodilo pod lični prtljag? Konkretno putujem kolima u Hrvatsku, pa me zanima jel uopšte pametno vući laptop (Macbook Air) ?

Novi laptop i teleskop. Za laptop je samo mahnuo rukom, ali kada je cuo teleskop shvatio je i on da će me kolege drndati kada se budemo vraćali. ATA karnet ekstra stvar kada iznosis stvari kao firma :)

Ja preneo u Grčku nekih 1000€ opreme za ribolov.. Videćemo šta će da kažu u povratku.

Vrh Dno