Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Idem sjutra da uzmem amber comfort 18 za 1000e na akciju, pa javljam utiske. Inace u CG cijena im je za 150-200e veca. Zahvaljujem @maxy na javljanju privatnom porukom i za neke korisne informacije generalno o klimama i odgovore na sva moja pitanja. Sto se klime tice primijetio sam u uputstvu da za pojedine funkcije klime na daljinskom potrebno je po dva dugmeta istovremeno drzati po nekoliko sekundi, dok je kod lg-a dovoljno samo par puta pritisnuti odredjeno dugme - sto je po meni mnogo jednostavnije. Za ostalo cemo vidjeti. Lijep pozdrav

Hvala ti mnogo na odgovoru, slazem se da je odlicna haier, al mozda je bolje dve iste da budu na istoj aplikaciji, kad vec kupujem odmah dve iste, ma i amber je tiha klima sigurno, sigurno je bolje dve 12 nego jedna 12 i jedna 7, svakako je inverter pa moze da obori snagu, po forumu amber dobro modulira, nije kao muse da masi temp i da lose modulira… daikin ftxc jeste dobra klima, al mislim da je amber comfort ipak bolji i jaci…
Mozes recimo da uzmes Daikin Ftxf 12 i jednu 9 obe koliko znam mogu da se povezu na app.

Evo šta ću ti ja reći: jednom sam kupio kineske klime i više nikad.
kineske klime je jako sirok pojam, kupio si jednu low budget Midea klimu 12k btu koja ocigledno nije ispravna jer ne moze da spusti ispod 24c u 15m2 i na osnovu toga ides i pljujes sve sto dolazi iz iste zemlje. U najmanju ruku, smesno.

Svako ko ima Gree Amber, zadovoljan je, a Proleter je pre dan, dva coveka zamalo kostao dodatnih ~300e ubedjujuci ga da njegova Gree Amber 24ka ne radi kako treba jer je kineska klima i da treba da je zameni za Fujitsu. Ispostavilo se da ta 24k btu klima savrseno radi u 90m2 i da modulira na 250-300W u tolikom prostoru. Moze se reci da je malo zaludjen Fujitsu-om, a ostale japance mora da spomene, jer ne moze nista da im ospori, dok sve modele svih kineskih proizvodjaca klima stavlja u isti kos sa "to je kinez".
Cinjenica je i da se covek jako malo razume u klime, nego samo prepricava tudje dozivljaje klima uredjaja(barem one koji mu odgovaraju, ne prica o Fujitsu kvarovima i losem radu tih klima) koji su niti provereni, niti se zna ista o uslovima i nacinu koriscenja istih, niti postoje ikakve potvrde istinitosti svih tih prica.

Sto se Fujitsua tice, jako osetljive i kvarljive klime, ne bih ih vise nikada razmatrao, 2 Fujitsu 12ice od 100k dinara sam vratio posle skoro godinu dana, trecu od 100k cu uskoro da penzionisem posle 5-6 godina i uzmem najverovatnije Mitsubishi klimu, jer za razliku od japanskog Fujitsua, premium proizvodjaci poput Mitsubishi, Daikin i Panasonic imaju razloga da naplate svoje uredjaje vise od konkurencije.

Poslednja izmena:
kineske klime je jako sirok pojam, kupio si jednu low budget Midea klimu 12k btu koja ocigledno nije ispravna jer ne moze da spusti ispod 24c u 15m2 i na osnovu toga ides i pljujes sve sto dolazi iz iste zemlje. U najmanju ruku, smesno.

Svako ko ima Gree Amber, zadovoljan je, a Proleter je pre dan, dva coveka zamalo kostao dodatnih ~300e ubedjujuci ga da njegova Gree Amber 24ka ne radi kako treba jer je kineska klima i da treba da je zameni za Fujitsu. Moze se reci da je malo zaludjen Fujitsu-om, a ostale japance mora da spomene, jer ne moze nista da im ospori, dok sve modele svih proizvodjaca klima stavlja u isti kos sa "to je kinez".
Cinjenica je i da se covek jako malo razume u klime, nego samo prepricava tudje dozivljaje klima uredjaja(barem one koji mu odgovaraju, ne prica o Fujitsu kvarovima i losem radu tih klima) koji su niti provereni, niti se zna ista o uslovima i nacinu koriscenja istih.

Sto se Fujitsua tice, jako osetljive i kvarljive klime, ne bih ih vise nikada razmatrao, 2 Fujitsu 12ice od 100k dinara sam vratio posle skoro godinu dana, trecu od 100k cu uskoro da penzionisem posle 5-6 godina i uzmem najverovatnije Mitsubishi klimu, jer za razliku od japanskog Fujitsua, premium proizvodjaci poput Mitsubishi, Daikin i Panasonic imaju razloga da naplate svoje uredjaje vise od konkurencije.
Član foruma fatza je izneo svoje iskustvo sa klimom koju je zamenio ne vidim da je kako kažeš "pljuvao sve što dolazi iz iste zemlje" to jest iz Kine.Ostatak teksta je više mislim i tebi nerazumljiv neki spisak tvojih želja ili misli šta već.Ocenjuješ znanje u oblasti klimatizacije drugih članova to jest mene iako nemaš nikakvih osnova ili predispozicija za to.

Poslednja izmena:

Svako ko ima Gree Amber, zadovoljan je, a Proleter je pre dan, dva coveka zamalo kostao dodatnih ~300e ubedjujuci ga da njegova Gree Amber 24ka ne radi kako treba jer je kineska klima i da treba da je zameni za Fujitsu. Ispostavilo se da ta 24k btu klima savrseno radi u 90m2 i da modulira na 250-300W u tolikom prostoru. Moze se reci da je malo zaludjen Fujitsu-om, a ostale japance mora da spomene, jer ne moze nista da im ospori, dok sve modele svih kineskih proizvodjaca klima stavlja u isti kos sa "to je kinez".
Cinjenica je i da se covek jako malo razume u klime, nego samo prepricava tudje dozivljaje klima uredjaja(barem one koji mu odgovaraju, ne prica o Fujitsu kvarovima i losem radu tih klima) koji su niti provereni, niti se zna ista o uslovima i nacinu koriscenja istih, niti postoje ikakve potvrde istinitosti svih tih prica.

Što se tiče Fujitsu nije baš tako sivo ustvari nisu jako kvarljive nego se manje kvare od drugih/nekih klima i naravno od modela do modela,za mene licno je mica broj jedan zbog komoresora,prostor puta 3 i onda klima adekvatna za taj prostor,nekada i ponuda majstora jednostavno odredi koji brend klime uzimamo,vidimo po iskustvu clanova da nije bas redak slucaj da majstori imaju potrebu da preskoce osnovno kod ugradnje klime i pustanje u rad.

To što član foruma Xepoj87 pokušava da Fujitsu klime prikaže kao neki "poluproizvod" ili loše to jest lako kvarljive je vrlo subjektivne prirode zato što navodno ima problem sa klimom i samo dodaje neke neispravnosti.Krenuo je od pokretnog panela pa stigao sad do lošeg održavanja temperature i pitaj boga šta će još tu naći ali to nije toliko ni bitno.Koliko vidim na forumu baš retko se dešava da se nekome pokvari klima izbaci grešku i slično više članovi imaju primedbe na loš rad klime,modulaciju oscilacije oko zadate temperature i slično.

• Like
Reagovanja: Ira
Pomenuo Gree Amber nisam. Ovde su na sva usta hvaljene te iste Midea Xtreme klime koje su bukvalno poluproizvod, a meni je iz tog jednog iskustva sa te dve Midea klime dovoljno da ocenim njihov rad u odnosu na Daikin koji sad imam. Nikada više neću kupiti klime kineskih proizvođača, a ti možeš to da tumačiš kako god hoćeš. Kineski proizvodi su nadaleko poznati kao fuš roba, jednom sam se opekao i više nikad.

Генерализације наше непресушне. Десетине произвођача и модела, а људи на основу искуства са две климе већ изводе закључке како ће сви модели да раде или не раде. Није исто 15 квадрата и 90 квадрата, кућа или стан, добра и лоша изолација и столарија, отворен простор и лавиринт ходника.
Код мене две климе које су исти модел, само различите генерације раде довољно другачује, а не овде на форуму где су различити објекти, позиције, монтаже итд.

Dobro su se pokazale LLCE i LMCE ne bi pogrešio ni sa jednom od njih.LMCE ima veće brzine izduva i ima neke bolje funkcije nego LLCE.Ima u prodaji i novijih modela Fujitsu koji još niže mogu da moduliraju uz postojeću odličnu kulturu rada.Trebalo bi da pogledaš model KMCE12 to je model za 2022/23 godinu može na hlađenju da spusti modulaciju na 80-90w a na grejanju i ispod 150w.Brzine izduva su iste kao kod LMCE12 što se tiče cene vidim da je ima za 78k.

Pozdrav, ako hoces kvalitet, zaobidji Fujitsu, jer su po kvalitetu poznati samo na ovom forumu, a od Japanaca gledaj Daikin, Mitsubishi i Panasonic.
Super se pokazala ta Midea na hladjenju, dobar je izbor za dnevnu jer breezeless mod razbije vazduh, pa ne siba po tebi ledeno.
Fujitsu ima prejaku prvu brzinu i jedini nacin da ti ne smeta, jeste da ne koristis deo prostorije u koji su krilca uperena, barem u tako malom prostoru od 18m2.
Dodatno, Midea ima elektricno pomeranje krilaca u svim smerovima, dok Fujitsu to ima tek na bas skupim klimama, a meni je licno bitno da mogu uvek da pomerim levo ili desno da duva.
Hvala obojici na preporukama.

Po onome što sam čitao i Daikin FTXC35C bi bio dobar izbor? Čini mi se da je više članova navodilo da je prilično tiha.

To što član foruma Xepoj87 pokušava da Fujitsu klime prikaže kao neki "poluproizvod" ili loše to jest lako kvarljive je vrlo subjektivne prirode zato što navodno ima problem sa klimom i samo dodaje neke neispravnosti.Krenuo je od pokretnog panela pa stigao sad do lošeg održavanja temperature i pitaj boga šta će još tu naći ali to nije toliko ni bitno.Koliko vidim na forumu baš retko se dešava da se nekome pokvari klima izbaci grešku i slično više članovi imaju primedbe na loš rad klime,modulaciju oscilacije oko zadate temperature i slično.
Ne moram ja nista da prikazujem, sam si rekao da koriste kompresore od 6 razlicitih proizvodjaca, dok ostali koriste svoje. Dakle, poluproizvod.
Ljudima je elektronika masovno crkavala, budj se osecala kod 5-6 ljudi samo na ovom forumu, zupcanici svima pucali, samo je pitanje vremena, EEV skripi kada se optereti klima, lose odrzava temperaturu i modulira isprogramirano, cak i kada ne treba, po cenu neodrzavanja temperature ne bi li pokusala lazno da bude sto ekonomicnija.
Zapravo, jako prost nacin rada klime.
Nista kod mene navodno nije, jedinom mi radi kamera na telefonu pa sam tu ekskluzivnu funkciju telefona iskoristio i da okacim ovde kako zaista radi jedna Fujitsu klima od 100k dinara.
Na vise strana su ozbiljne strane firme koje godisnje ugradjuju na desetine hiljada klima govorile da izbegavaju Fujitsu brend zbog toga sto im se kvalitet istih lose pokazao.
Iste te firme ne prodaju kineske klime, vec japanske, ali kao sto sam spomenuo, najcesce Daikin i Mitsubishi, pa neki i Panasonic, a vise cene Samsung od Fujitsua.

Imam osjecaj da se ovde pretjeruje malo. Ispade da nista ne valja i ne vrijedi kupovati osim te Japanske dvojke ili trojke. Ja sam citao negdje da Midea obicno koristi Mitsu kompresore, i da uvoznici/serviseri rade skupa sa Mitsu i Mideom, vjerovatno jer su im dijelovi istog porijekla. Slicno je to i sa svom ostalom robom inace.

Ja sam narucio Mideu All Easy Pro, hvale je koga god sam pitao i griju se na nju, vidjecemo kad je postavim i krene zima, a kupio na preporuku ljudi koji postavljaju, a kroz ruke im je svega proslo, a dijelova ima ako zatreba.

Kompresor je najmanje bitan u cijeloj priči ima tu još nekih stvari koje su jako bitne.

Mislim da treba da se otvore dve teme

Jedna da bude low/mid budget kineski klima uređaji

Druga da bude tipa Japanski i ostali srednje/visoko kvalitetni klima uređaji

Mislis da mi uopšte dobijamo visoko kvalitetne uredjaje.Pogledaj cene, tih vrhunskih Japanaca,po Evropi.

Nesto sam gledao za rodjaka i koliko vidim do 50k din ovo su trenutno najbolje klime, trazio je do 400e ali uvek dodamo jos malo

Poslednja izmena:
Pozdrav, imam izbor izmedu ove dvije hisense klime: Hisense Expert Smart ili Hisense Hi- Comfort. Ako sam dobro shvatio Expert Smart je mozda bolja za hladenje , a Hi-comfort za grijanje. Razlika u cijeni je oko 50€ ( Hi comfort je skuplja, radi se o 12K)

Evo linkovi , pa ako neko ko razumije vise moze pogledat i pojasnit razliku.

Hi comfort ima nesto tezu vanjsku pa je mozda malo bolja za grijanje ali tu je to negdje

Pozdrav, imam izbor izmedu ove dvije hisense klime: Hisense Expert Smart ili Hisense Hi- Comfort. Ako sam dobro shvatio Expert Smart je mozda bolja za hladenje , a Hi-comfort za grijanje. Razlika u cijeni je oko 50€ ( Hi comfort je skuplja, radi se o 12K)

Evo linkovi , pa ako neko ko razumije vise moze pogledat i pojasnit razliku.

Moja komsinka je pre par dana ugradila hi comfort.Za sada je zadovoljna.

Da li ima znacajna razlika u performansama, ugradjenim komponentama izmedju Midea AG 12 i Breezeless modela? Ili je samo dizajn?
Da li je bolji izbor ulazni model Daikin Ftxc35 ili Midea Breezeless?
I mogu li da se porede LG S12EQ i Daikin Ftxc35?

Poslednja izmena:
Bolji izbor je Daikin Ftxc35.

Pokušao sam (doduše ne baš detaljno) da nađem nomenklaturu označavanja Daikin klima.
Šta tačno znači FTXC35? Da li može iz ovog naziva da se zna da li je 9tka ili 12ca? I kojoj klasi uređaja pripada (entry level, etc.)

Ako neko ima detaljniji spisak neka plz okači.

25-9ka
35-12ica
42-14ica
50-18ica
70-24ka
Da li ima znacajna razlika u performansama, ugradjenim komponentama izmedju Midea AG 12 i Breezeless modela? Ili je samo dizajn?
Koliko bi izdvojio za klimu?

Ovde ćeš uglavnom čuti da je bilo koji "Japanac" bolji od bilo kog "Kineza" i ne vredi ništa što mi ostali pišemo koliko smo zadovoljni kineskim brendovima koji se proizvode u Kini i ne kriju svoje poreklo :)
Imaš dosta toga na forumu pisano i za baš tu Mideu i za ostale slične njoj pa potraži, ako želiš da se detaljno informišeš i to na osnovu iskustava, što je po meni najrelevantnije.

Nesto sam gledao za rodjaka i koliko vidim do 50k din ovo su trenutno najbolje klime, trazio je do 400e ali uvek dodamo jos malo

Za 54 imas hisense energy se model.

Nazad
Vrh Dno