Ja sam se analognom zvuku vratio negde 2012-2013 sad se ne secam tacno, ali znam da je bilo tik pre nego sto ce se desiti ekspanzija hipstera

(mozda sam i ja jedan od njih ali nisam svestan

) U svakom slucaju razlog mom vracanju je bio taj sto sam imao dovoljno kaseta i ploca, a ranije kao klinac nikad nisam imao dovoljno para da to slusam na iole pristojnim uredjajima, Otac je uvek posedovao neke radio kasetofone (famozna Stylandia) i kofer gramofone. Tih godina kad sam nabavio i prvi deck i gramofon imao sam tu srecu da je vladala jos razumna cena, pa sam tako za deck dao citavih 4000din i gramofon oko 50e, sto je danas misaona imenica, pogotovu za brendove koje sam uzeo.
Sto se tice samih nosaca zvuka Kaseta vs Ploca, su dugotrajni, ali zahtevaju odrzavanje i propisno skladistenje, ali cinjenica da su oba potrosni i svakim slusanjem, sve vise i vise gube svoje karakteristike. Opet u danasnje vreme, odrzavanje gramofona i dekova nije naivna stvar, majstora skoro i da nema, delovi uglavnom kineski. Dobra stvar je sto tehnologija napredovala, pa uz pomoc software-a i mobilnih telefona, mogu da se izvrse odredjena stelovanja i da se uredjaji kalibrisu i odrzavaju.
Po meni kasete su u prednosti sto se tice kvalitet zvuka, nije neohodno da kaseta bude chorome ili metal, ima i kvalitetnih normal kaseta, veci problem kod kaseta jeste kao sto neko rece produkcija samih kaseta, jer snimanje pre-recoded kaseta se ovaljalo na raznoraznim masinama za kloniranje, sto opet ne moze da se poredi kad vi sami uradite snimanje na istu kalibrisanu traku. Negde pri kraju formata (kad je kaseta odumirala), je bilo nekih akreditovanih izdavackih kuca, koje su imale vec tad digitalne procese za proveru kvaliteta, i takve kasete su naravno imale verodostojan kvalitet. Dok recimo kod proizvodnje gramofonskih ploca, manje stvari moze krenuti po zlu. Jer ako je press los, cela serija je losa. Dok ovde jedna kaseta moze biti ok, druga da ima pobegli azimuth i tako dalje. Opet sa druge strane, sa kasetama za znatno manje para mozete doci do maksimuma koje kaseta moze da pruzi.
Neko rece da nema smisla snimati na kasetu iz digitalnog formata/CD-a, opet i to je stvar ukusa, jer se danas i u muzickoj produkciji koriste sve vise i vise Vintage filteri, ali takodje presnimavanjem digitalnog izvora na kasetu se moze odraditi delimican mastering neke pesme i dobar start da se nekom staticnom snimku da neka toplina, takodje moze da ubije digitalni harshness.