Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Daikin FTXF25 nema freona, pritisak u klimi svega 5 bara. Sledece nedelje ce doci iz ovlascenog servisa, ako je greska pri ugradnji, popravku garancija ne pokriva (ove sto su je ugradili necu ni da zovem, radije cu da platim popravku), ako je fabricka greska pokriva.

Cisto sumnjam da je fabricka greska, ali videcemo.

Svaku klimu koja ledi možeš da rešiš relativno jednostavno tako što odmah pri ugradnji uradiš grejač u tačnu koji upališ sam na prekidač na zidu po potrebi.
E sad ne znam dal se pojavilo neko elegantno rešenje tipa grejač sa senzorom vlage i temp tu uvek može biti prostora da brljavi pali bzv i ubije potrošnju klime na duplo.
Грејач тацне не спречава да клима леди, небитно како се управља истим. Грејач служи да приликом дефроста вода несметано отече.

Koliko vidim iz posta nema izolacije na zgradi.Znači treba ti klima za grejanje i hlađenje površine od 15m2?

Da li je kuća ili stan ima li izolacije.Da li klima treba da se koristi za dogrevanje i hlađenje ili kao osnovno grejno telo.
Kuca je u pitanju, izolaciju ima samo na tavanu, tj. na gornjoj ploci. Svuda okolo je dupla cigla.
Pa glavni cilj je rashladjivanje i ujedno i dogrevanje zimi, jer trenutnim imam centralno na drva, pa bih probao sa dve inverter klime u nekoj bliskoj buducnosti, a drva da probam da smanjim ili izbacim totalno, sve zavisi kako klime budu grejale.
A posto sad sredjujem deo gornjeg sprata, nesto me svrbi dzep da uzmem i odmah stavim inverter klimu. Zato se raspitujem sta i kako, jer bas nista ne znam o tome, a ne bih da se nesto *****em.

Daikin FTXF25 nema freona, pritisak u klimi svega 5 bara. Sledece nedelje ce doci iz ovlascenog servisa, ako je greska pri ugradnji, popravku garancija ne pokriva (ove sto su je ugradili necu ni da zovem, radije cu da platim popravku), ako je fabricka greska pokriva.

Нестручна уградња 99%.

Tu je ili otisao motoric ili mehanizam kojeg pokrece motoric. S obzirom da taj motor vidi jako malu kilometrazu mozda i instalacija. Trebalo bi da svaki kršten majstor moze popraviti osim ako se ne mora mjenjati poklopac a ne moze se naci zbog starosti klime.
Najvise prašine ulazi odozgo a ne odozdo pa mozda najbolje da to ignorises a na kraju sezone rukom zatvoris ako moze
Hvala na odgovoru, motorcic radi ali kad vrati u zatvoreni polozaj vratanca samo "padnu" i stoje otvorena.

Svaku klimu koja ledi možeš da rešiš relativno jednostavno tako što odmah pri ugradnji uradiš grejač u tačnu koji upališ sam na prekidač na zidu po potrebi.
E sad ne znam dal se pojavilo neko elegantno rešenje tipa grejač sa senzorom vlage i temp tu uvek može biti prostora da brljavi pali bzv i ubije potrošnju klime na duplo.
Zaleđivanje izmjenjivača nema veze sa tvojim grijačima u tacni. To su dva svijeta različita.

Izmjenjivač te klime će biti bijel svaka 2 sata i radit će defrost nonstop.

Koliko vidim iz posta nema izolacije na zgradi.Znači treba ti klima za grejanje i hlađenje površine od 15m2?

Da li je kuća ili stan ima li izolacije.Da li klima treba da se koristi za dogrevanje i hlađenje ili kao osnovno grejno telo.
Zgrada je iz 1934, debeli su zidovi od cigle, ali nema dodatne izolacije. Prvenstveno mi treba za hlađenje, ali i grejanje, ako vaše iskustvo govori da je to povoljnije od grejanja norveškim radijatorima. I potrebna je još jedna klima u prostoriji od 9 kvadrata koja bi hladile još dodatne dve od 20 i 18m2 (na nacrtu obeležena brojem 2.)

Pritisak bi trebalo da bude iznad 30 bara koliko se sećam. Sećam se kad su meni proveravali pritisak da je bio oko 33 bara (kad se grejanje uključi na maksimum).

Tako je, to mi je i ovlasceni za Daikin potvrdio. Kad je resetuje ona hladi ali jedva, nakon nekog vremena baci gresku. Citao sam negde da klima proba 15-16 puta da otkloni gresku pre nego sto prestane sa radom.

Pravo da ti kažem, meni su iz Elcomtrade-a montirali Daikina (uzeo sam je kao zamenu za Mideu) i siguran sam da je uopšte nisu vakumirali već su ispustili malo gasa, pretpostavljam. Nigde nisam video vakum pumpu. Pritom su imali primedbu na montažu Midee koju je radio moj poznanik koji ima registrovanu firmu, a koji je perfektno montirao klimu i vakumirao je. Raznih "majstora" ima. Trebao si da pozoveš tog što ti je montirao klimu da je napuni, ako je njegova greška naravno.

Nista necu dobiti punjenjem jer klima je u pocetku lepo radila, tek je nakon nekog vremena prestala da hladi kako treba sto znaci da je u pocetku bilo dovoljno gasa u sistemu ali da je on vremenom iscureo.

Gree amber komfort 24h.hladjenje..ukljucena funk.stednje(neki.eko rezim)Roletne spustene 90%.Zgrada bez izolacije..potrosnja 3.3kw.Mahom je trosila.oko 140-150w...

Prilozi

• Screenshot_20230717_150746_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_20230717_150746_com.wooxhome.smart.jpg
    45.4 KB · Pregleda: 50
+ koja kvadratura
Gree amber komfort 24h.hladjenje..ukljucena funk.stednje(neki.eko rezim)Roletne spustene 90%.Zgrada bez izolacije..potrosnja 3.3kw.Mahom je trosila.oko 140-150w...
Koja je ovo wifi smart socket?
Ja imam one kineske za 4.5 evra ali nemaju po satima samo dnevna
Uzeo sam sad onaj Tp link Tapo P115 koji ima po satima potrošnju

Mitsubishi SRK35ZSP​

Imaš li ovu klimu ili preporučuješ samo zato što je Mitsubishi? Ovo nije uređaj za 60 kvadratnih metara, duva ko asmatična baba a snažna je koliko i odlična 9-ka. Odličan uređaj za pola te kvadrature. Za te pare i tu mora da može bolje.

Imaš li ovu klimu ili preporučuješ samo zato što je Mitsubishi? Ovo nije uređaj za 60 kvadratnih metara, duva ko asmatična baba a snažna je koliko i odlična 9-ka. Odličan uređaj za pola te kvadrature. Za te pare i tu mora da može bolje.
Covek nije napisao od koliko je kvadrata prostorija gde ce da stavi klimu.Jeste bas je ko 9 kad ima spoljna 34kg i kad ima protok vazduha za hladjenje 690 i 720 za grejanje.

Poslednja izmena:
Covek nije napisao od koliko je kvadrata prostorija gde ce da stavi klimu.Jeste bas je ko 9 kad ima spoljna 29kg i kad ima protok vazduha za hladjenje 690 i 720 za grejanje.
Na sajtu firme sa tri slova (prvo A) stoji ovo:
Model spoljne jednice :
SRC35ZSP-S1
Model unutrašnje jedinice :
SRK35ZSP-S
Vrsta unutrašnje jedinice
zidni
Energetska klasa hlađenje
A++
Energetska klasa grejanje
A+
EER
3.52
COP
3.87
SEER
7.30
SCOP
4.40
Kapacitet grejanja (kW)
3.60 (0.90~4.60)
Kapacitet Hlađenja (kW)
3.20 (0.90~3.70)
Nominalni kapacitet
12000 BTU
Potrošnja struje hlađenje (KW)
0.995 (0.23~1.32)
Potrošnja struje grejanje (KW)
0.995 (0.19~1.31)
Temperaturni opseg rada hlađenje
-15°C~+46°C
Temperaturni opseg rada grejanje
-15°C~+24°C
Nivo buke unutrašnje jedinice (dB)min/max:
23/47
Protok vazduha hlađenje/grejanje (max.) m3/h
570
Dimenzije unutrašnje jedinice (VxŠxD) (mm):
262x769x210
Težina unutrašnje jedinice (kg):
7,2
Nivo buke spoljne jedinice (dB)min/max:
49
Dimenzije spoljne jedinice(VxŠxD) (mm):
540x645(+57)x275
Težina spoljne jedinice (kg):
27
Radni medijum:
R32
Cevna instalacija tečna/gas (mm):
6,35/9,52
Maksimalna dužina (m):
15
Maksimalna visinska razlika (m):
10
Prednapunjena dužina (m):
15
Zemlja proizvodnje
Tajland
Garancija:
3 godine
Proizvođač
Mitsubishi

Ja jos nisam video kako radi inverter grejalica, pa ako bi mogao da nam objasnis posto si jednu preporucivao pre neki dan.

Brand Airfel je li to Daikin? Ima li neko iskustva sa ovim brendom?

Kod mene prva sezona hlađenja sa Mitsubishi SRK35ZS-W. Za sada od mene preporuka, ako se neko dvoumi, mislim da neće da pogreši.
Klima je tiha i ne smeta nikome u stanu svojim izduvom (nema promaje :) ) Praktično kao da je nema što se tiče buke i duvanja.
Novi modeli imaju oznaku Mitsubishi SRK35ZS-WF - imaju ugrađen wifi modul.
Kolega , imam istu klimu i isto tvrdim kao i ti. To je srednja kategorija Mitsu heavi. Mogu samo da zamislim kako radi ona više kategorije. Ja je svakom preporučim mada me ljudi gledaju dal sam normalan, jer je klima skupa. A ja tvrdim da vredi svaki dinar. Nije sve u parama, ima nešto i u zadovoljstvu korišćenja uređaja.
PS: ZSP-W i ZS-W su različite klime. ZS-W ima spoljnu od 35kg. Inače, kod Mitsubishi zs-w ne postoji backup heater ispod -7 tako da je njena jačina prava. Kod klima koje imaju u tabeli backup heater treba oduzeti onoliko energije koliki je backup heater na -7. Iznenadili biste se koliko klima gubi na snazi iz tabele....mnogo. ZSP-W ima backup heater.isto kao i Fujitsu, za LT ne znam dal ga ima a i ako ga ima kad se oduzme od vrednosti iz tabele opet ostaje sasvim dovoljno rezerve, garantujem. LT je odlična klima, islim da Fujitsu nema naslednika za nju. Zbog svega toga tvrdim da nema ozbiljne klime za grejanje ispod 1000 eura bez ugradnje. Ozbiljne klime kreću od 1000 eura pa naviše

Poslednja izmena:
Ljudi, izolacija nije svemoćna. Moji su zidovi debeli 40 cm i opet, zbog pozicije kuće koja je okružena asfaltom, teško se nosi sa spoljnom temperaturom. Ide do 28 stepena na spoljašnih ko zna koliko.

Izolacija je dobra ako oko sebe imate bar zelenilo i ako vam je kuća ili stan ušuškana da je u hladovini.

Moja kuća od samog jutra trpi ozbiljne udarce Sunca 😁 A ispred mene je ogroman parking koji se usija, dvorište u pločicama, sve to zrači i odbija se ka kući.

Moram i ja da ubacim klimu da bar za 3 do 4 stepena smanji temperaturu.

To će biti 24-ka.

Ljudi, izolacija nije svemoćna. Moji su zidovi debeli 40 cm i opet, zbog pozicije kuće koja je okružena asfaltom, teško se nosi sa spoljnom temperaturom. Ide do 28 stepena na spoljašnih ko zna koliko.

Izolacija je dobra ako oko sebe imate bar zelenilo i ako vam je kuća ili stan ušuškana da je u hladovini.

Moja kuća od samog jutra trpi ozbiljne udarce Sunca 😁 A ispred mene je ogroman parking koji se usija, dvorište u pločicama, sve to zrači i odbija se ka kući.

Moram i ja da ubacim klimu da bar za 3 do 4 stepena smanji temperaturu.

To će biti 24-ka.
Nije svemocna ali puno znaci.
Uzmi identicnu situaciju kod tebe sto si opisao. Kada bi imao klimu i drzao je upaljenu 3 dana, zidovi bi se ohladili i klima bi onda puno lakse odrzavala tu temperaturu i manje trosila. Kada bi ugasio klimu trebalo bi dva tri dana da se opet ugriju da unutra bude prevruce. Da nema izolacije i da su tanji zidovi to sto je uspjela ohladiti bi se puno teze odrzavalo plus odmah po gasenju bi brzo postalo jako vruce

Nije svemocna ali puno znaci.
Uzmi identicnu situaciju kod tebe sto si opisao. Kada bi imao klimu i drzao je upaljenu 3 dana, zidovi bi se ohladili i klima bi onda puno lakse odrzavala tu temperaturu i manje trosila. Kada bi ugasio klimu trebalo bi dva tri dana da se opet ugriju da unutra bude prevruce. Da nema izolacije i da su tanji zidovi to sto je uspjela ohladiti bi se puno teze odrzavalo plus odmah po gasenju bi brzo postalo jako vruce

Tokom noći se prostorije ohlade. Ujutru zatvorim prozore i uspeva do 12 h da održi tu temperaturu od 23 stepena. Posle već popušta.

Klimom bih to anulirao i zadržao tu temperaturu.

Meni manje od 23-24 ne treba, to je prijatna temperatura ali i opet, dosta manja nego spoljašna. Krenulo je baš jako u julu.

Pukni neku 12ku i miran. Ja sam dugo odgadjao nabavljanje klime, sve kao sta ce mi radi jednog mjeseca u godini. Sad se i grijem i hladim na 2 klime i zao mi sto nisam davno poceo

Pozdrav svima,
Potreban mi savet pri izboru invertera. Klima bi služila prvenstveno za grejanje u međusezoni (dok još nije potrebno centralno) i hlđenje kada su visoke temp. Prostorija cca 50m2 bez pregradnih zidova (dnevna, kuh. i trpezarija), zid je trenutno samo 25cm siporeks ali je u planu demit 10cm, stolarija drvena sa termo staklima. Budžet oko 120000. Od dodatnih funkcija bi bilo dobro da ima odvlaživanje i programiranje-tajmer.

Nazad
Vrh Dno