Šta je novo?

iPhone 14

Društvo, trebaju mi par saveta i odgovora. Planiram da predjem sa S21 Ultre na IP 14 Pro, prvenstveno zbog veličine jer se patim sa ovom ciglom. E sad, jedno pitanje, da li je po vama baterija prihvatljiva i dobra na IP 14 Pro i kapiram da gura ceo dan bez problema (uz neko normalno korišćenje)? A drugo pitanje je možda glupo ali samo da proverim, ovde na S21 Ultri koristim jedan e sim i fizičku karticu, kapiram da 14 podržava jedan e sim i jednu fizičku karticu.
I onako jedno pitanje sa verovatno subjektivnim osećajem, da li mislite da će mi biti osetni skok sa S21 Ultre 12gb/256gb na 14 Pro?

Baterija gura ceo dan bez problema sa bilo kakvom upotrebom. 1 sim i 1 e sim. Ne znam kakva je 21 ultra ali je 14 pro odličan, samo uzmi u obzir težinu koja je povelika, nije cigla po gabaritima ali po težini....

Izgura dan upotrebe lagano, pogotovo u poređenju sa S22 Ultra koji je imao očajnu bateriju. Ja sam bio jako zadovoljan telefonom, ali mi đavo nije dao mira pa sam prešao na Max model. Sad čekam 15 pro da vidim šta i kako pa da prelomim. 😅
14 Pro iako je manjih dimenzija poprilično je težak. Tu je negde kao i S21U.

Još jedno pitanje sam zaboravio da postavim. Da li neko može da mi proveri ako se postavi lokacija za Srb, da li na njihovom storu postoji Google Earth? Čuo sam da se neki ljudi žale da ne mogu da to skinu, bitno mi je zbog posla kojim se bavim, mislim može se i to rešiti onim postavljanjem na drugu državu, ali eto da se ne bih zezao sa tim, samo ako neko može da mi proveri. Hvala

ili koristi dva store, pa samo odradis logout/login

Meni je baterija teško smeće na 14 pro, al opet ne bi prelazio na veći telefon...to je sve relativno i zavisi od korišćenja telefona, al recimo 5h sota je neki prosečan maksimum na 14 pro...ako si heavy user, igraš igrice, teško da će baterija moći da ti izdrži ceo dan na 14 pro...ako ne, onda je korektno

Baterija je fenomenalna, posebno kad se uzme u obzir da je 3200 mAh. Ono što jednostavno mora da radite povremeno je "set as a new", dakle čistu instalaciju poslednjeg update-a a ne svako malo upgrade. Ja sam radio svako malo upgrade pa sam došao do toga da u 16h već moram telefon na punjač da stavljam (ne igram igrice), posle toga odradio čistu instalaciju i sad pred spavanje oko ponoći baterija zna biti i na 50%.

Ne bih baš podneo još jedno kompletno podešavanje telefona. Previše vremena mi oduzima, bukvalno ceo dan mi treba da sve podesim kako je bilo. 😂

Ali se slažem da trpi baterija, na 16.4.1 mi je bila top, na 16.5.1 baš slaba, sad na 16.6 je solidna ali opet ne na nivou 16.4.1. Izgura mi ceo dan upotrebe i ostane 20-25% a SOT je negde 5-7h zavisno od načina upotrebe. 14PM.

Sta to tačno podrazumeva, da idem na erase all content and settings i podesim telefon ispocetka?

Ne bih baš podneo još jedno kompletno podešavanje telefona. Previše vremena mi oduzima, bukvalno ceo dan mi treba da sve podesim kako je bilo. 😂
Ovo često slušam mada nikad nisam pitao, kakva tačno podešavanja? Koliko sam vidio meni je bukvalno vratio sve kako je bilo počev od galerije pa do svih aplikacija, jedino što sam trebao da uradim je da povežem ponovo broj sa Viberom, WA i slično, sveukupno par minuta mi je za to trebalo ? Kompletan recimo sistemski settings mi je vratio a to je realno najveće smaranje za podešavanje.

Ja danas konacno prelazim na s23u od 14 pro...ali naravno ne prodajem 14 p :D
Baterija po meni je bas top, izguram ceo dan i to je ne punim preko 85% i ne spustam ispod 15%, osim kad negde bas idem pa znam da cu celu da je izvucem...ja nisam od note 9 koristio samsung pa ne znam ove s serije(21 22 itd) kakve su, ali 14p je odlican, malo je tezi ali vremenom se naviknes...

Ovo često slušam mada nikad nisam pitao, kakva tačno podešavanja? Koliko sam vidio meni je bukvalno vratio sve kako je bilo počev od galerije pa do svih aplikacija, jedino što sam trebao da uradim je da povežem ponovo broj sa Viberom, WA i slično, sveukupno par minuta mi je za to trebalo ? Kompletan recimo sistemski settings mi je vratio a to je realno najveće smaranje za podešavanje.
Pa to nije podesi kao nov, nego radiš restore sa iCloud. 😅 Restore mi nije teško da odradim, ali ne verujem da će biti nekog boljitka ako povuče isto sve pre restore-a.

Nisam se dobro izrazio, telefon se ubaci u recovery mode, odradi preko itunes-a nova instalacija i onda nakon toga restore sa iclouda.

I tako se ne vraćaju potencijalni repovi i problemi? Ne verujem da je neka razlika u odnosu na klasičan način? Nisam dugo u Apple univerzumu. 😅

Ne bi trebalo, ja sam ovo uradio prije 15-ak dana i baterija se preporodila. iCloud ne bi trebao da kupi išta sistemsko sem podešavanja i lične podatke/aplikacije

Hvala za info. Nateraću se neki dan da odradim to.

Ne bi trebalo, ja sam ovo uradio prije 15-ak dana i baterija se preporodila. iCloud ne bi trebao da kupi išta sistemsko sem podešavanja i lične podatke/aplikacije
Znaci backupejm sve na icloud, udjem u recovery mode, instaliram sveze poslednje verziju preko itunes i onda odradim restore backup i baterija ce se preporiditi?

Moje iskustvo je takvo, probaj.

Radi backup kao i nekada iTunes, ali vuce i podesavanja kao kad je enkriptovan iTunes backup, koji nije po default-u, kao iCloud, enkriptovan 😃

povremeno je "set as a new", dakle čistu instalaciju poslednjeg update-a a ne svako malo upgrade

To ne podrazumeva da vraćaš backup, kao što šosle pišeš i jeste solidno više posla nego kad uradiš restore from backup 😃

Jedno glupo pitanje...
Sta iOS naplati 19,90 rsd kada se ubaci druga sim kartica ?

Verovatno si omogućio iMessage i na toj kartici tako da provajder naplati međunarodni SMS, što ti i napiše u poruci 😃

Ovaj lock button delay kad se doda kartica u Wallet je nerešiv? To je to, ako hoćeš karticu u wallet živiš s tim?

Kakvo kašnjenje? Meni iste sekunde otvara karticu. Koristim je redovno 2-3 puta i nisam primetio nikakvo kašnjenje.

Ovaj lock button delay kad se doda kartica u Wallet je nerešiv? To je to, ako hoćeš karticu u wallet živiš s tim?
Jeste, zato sto on ne zna hoces li double tap ili ces samo lock.

Vrh Dno